top of page
  • Qendra e Shëndetit

Çfarë duhet të bëni kujdes gjatë natës kur dëshironi të humbni peshë


Nëse thjesht nuk mund të humbni peshë, duhet të kontrolloni nëse ka një burim artificial drite pranë jush gjatë natës. Sepse sipas një studimi të qershorit 2019, drita e natës mund të nxisë obezitetin.


Çfarë e shkakton obezitetin

Sipas një studimi ndërkombëtar të botuar në 2015 (1), pothuajse një e treta e popullsisë së botës tani është mbipeshë apo edhe e trashë. Përqindja e njerëzve obezë është rritur me shpejtësi gjatë 25 viteve të fundit dhe gjithnjë e më shumë fëmijë preken.


Të gjithë e dinë tashmë se mbipesha nxitet nga ngrënia e tepërt dhe ushqimi jo i shëndetshëm, si dhe nga mungesa e stërvitjes. Përveç kësaj, ka edhe faktorë psikologjikë si depresioni, efektet anësore të barnave (p.sh. barnat psikotrope) dhe çrregullimet metabolike.


  • Mund të mësoni më shumë për një shkak më pak të njohur këtu: Mungesa e vitaminës D shkakton obezitet.


Shkencëtarët nga Instituti Kombëtar i Shkencave të Shëndetit Mjedisor në Karolinën e Veriut tani kanë identifikuar një tjetër fajtor.


Si mund t'ju sëmurë drita artificiale e natës

Pa dritë, asnjë jetë nuk do të ishte e mundur në tokë. Por kërkon edhe errësirë ​​që të mund të flesh mirë dhe të mbledhësh forca të reja për ditën e ardhshme. Studime të shumta (4) kanë treguar tashmë se ndikimet e dritës së natës janë të pashëndetshme dhe mund të çojnë në çrregullime të gjumit, një sistem imunitar të dobësuar, depresion dhe madje edhe kancer, për shembull.


Sipas studimit amerikan të përmendur në fillim (3), drita artificiale gjatë gjumit ka efekte të tjera negative në shëndet. Studiuesit studiuan rreth 44,000 gra midis moshës 35 dhe 74 vjeç gjatë një periudhe pesëvjeçare. Në fillim të studimit, çdo subjekt dha detaje të ekspozimit të tyre ndaj dritës së natës.


Televizioni në dhomën e gjumit nxit obezitetin

Pjesëmarrësit në studim u ndanë në katër kategori: pa dritë, dritë e vogël e natës në dhomën e gjumit, dritë jashtë dhomës së gjumit dhe dritë ose televizor në dhomën e gjumit. U zbulua se gratë që ekspozohen ndaj një burimi artificial të dritës gjatë natës kanë më shumë gjasa të shtojnë peshë ose tashmë janë mbipeshë sesa gratë që e mbajnë dhomën e gjumit të errët.


Sa më shumë të lehta ekspozoheshin gratë në ambientin e tyre të gjumit, aq më i lartë ishte mesatarja e BMI-së dhe raporti i belit ndaj ijeve. Rreziku për t'u bërë mbipeshë ose obez ishte midis 22 dhe 33 për qind më i lartë për shkak të dritës artificiale. Përveç kësaj, gratë që flinin në dritë artificiale flinin dhe lëviznin më pak, gjë që gjithashtu mund të kontribuojë në mbipeshën.


Largoni dritën artificiale nga dhoma juaj e gjumit - dhe dobësohuni më lehtë!

Drejtori i studimit Dr. Yong-Moon Mark Park deklaroi (2) se gjumi me dritë është një zakon i keq që shpesh është i vështirë për t'u hequr. Shpesh ndodh edhe që anëtarët e tjerë të familjes të flenë më vonë dhe t'i lënë dritat ndezur, për shembull kur lexojnë në shtrat, duke u përplasur me laptopin ose duke parë televizor.


Gjithnjë e më shumë njerëz jetojnë edhe në qytete të mëdha dhe në apartamente të mbipopulluara. Do të ishte edhe më e vështirë të kontrolloni sasinë e dritës që depërton në dhomën tuaj të gjumit nga jashtë gjatë natës.


Prandaj, nëse aktualisht dëshironi të humbni peshë ose dëshironi të parandaloni obezitetin, atëherë sigurohuni që të mund të flini në errësirë. Para së gjithash, hiqni televizorin nga dhoma juaj e gjumit dhe - nëse jeni të ekspozuar ndaj ndriçimit të rrugës - kujdesuni për perdet e ngushta ose mbyllni grilat.


Mund të lexoni këtu se çfarë dëmi mund të shkaktojë ende drita artificiale gjatë natës: Drita blu gjatë natës rrit rrezikun e kancerit.

 

Burimet e artikullit:

  • Übergewicht: Kunstlicht im Schlafzimmer? (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

  • (1) Afshin A et al, Health Effects of Overweight and Obesity in 195 Countries over 25 Years, N Engl J Med, Juli 2017

  • (2) Isabel Godfrey, Artificial light during sleep puts women at risk of obesity, Medical News Today, Juni 2019

  • (3) Park YM et al, Association of Exposure to Artificial Light at Night While Sleeping With Risk of Obesity in Women, JAMA Intern Med, Juni 2019

  • (4) Ruth M Lunn et al, Health Consequences of Electric Lighting Practices in the Modern World: A Report on the National Toxicology Program’s Workshop on Shift Work at Night, Artificial Light at Night, and Circadian Disruption, Sci Total Environ, Dezember 2018

110 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page