top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ëmbëlsuesit nxisin diabetinStudiuesit izraelitë zbuluan se ëmbëlsues të ndryshëm ndryshojnë masivisht florën e zorrëve. Këto ndryshime mund të çojnë në trashje dhe metabolizëm të dëmtuar të glukozës. Kjo rrit rrezikun e diabetit.


Ëmbëlsues si zëvendësues i sheqerit?

Nëse dëshironi të humbni peshë, nuk duhet të konsumoni shumë sheqer. Për shkak se shumë ende nuk duan të bëjnë pa ëmbëlsira, ata përdorin ëmbëlsues ose produkte që i përmbajnë ato. Të shumta të ashtuquajturat produkte "dietike" përmbajnë disa ëmbëlsues në të njëjtën kohë.


Mjekët dhe nutricionistët gjithashtu shpesh këshillojnë diabetikët të zëvendësojnë sheqerin me ëmbëlsues.


Meqenëse këto nuk kalojnë nëpër mukozën e zorrëve, ato nuk hyjnë në trup. Deri më tani, ekspertë të shumtë kanë përfunduar nga kjo se ata nuk mund të shkaktojnë ndonjë dëm në organizëm.


Ëmbëlsuesit rrisin rrezikun e diabetit

Në një studim shumëpjesësh, një ekip kërkimor izraelit zbuloi se ky nuk është rasti.


Dr. Eran Elinav dhe Prof. Eran Segal nga Instituti Weizmann në Rehovot zbuluan se ëmbëlsuesit rrisin peshën e trupit dhe prishin metabolizmin e glukozës. Këta, nga ana tjetër, janë faktorë rreziku për diabetin.


Për eksperimentin e parë, ata shtuan ëmbëlsuesit sakarinë (E 954), sukralozë (E 955) ose aspartame (E 951) në ujin e pijshëm të minjve gjatë një periudhe prej njëmbëdhjetë javësh. Grupit të katërt iu dha të pijë ujë me sheqer, grupit të kontrollit iu dha ujë i pastër.


Minjtë që kishin konsumuar ëmbëlsues kishin nivelin më të lartë të glukozës në fund - gjithashtu më të lartë se niveli i sheqerit në gjak të minjve që kishin pirë ujë me sheqer.


Ëmbëlsuesit ndryshojnë florën e zorrëve

Kjo i bëri shkencëtarët të arrijnë në përfundimin se flora e zorrëve duhej të luante një rol në këtë proces.


Ata ishin në gjendje ta vërtetonin këtë duke i trajtuar minjtë me antibiotikë që vranë florën e zorrëve. Pas kësaj, ëmbëlsuesit nuk mund të shkaktojnë më shqetësime në metabolizmin e glukozës.


Më pas, ata transplantuan jashtëqitjen e minjve që iu ishte dhënë ëmbëlsues në minj që nuk kishin ardhur ende në kontakt me ëmbëlsuesin. U zbulua se kjo gjithashtu bëri që metabolizmi i shqetësuar i glukozës të bartet tek minjtë e tjerë.


Ëmbëlsuesit ju shëndoshin

Një analizë e florës së zorrëve tregoi se ëmbëlsuesit çuan në një ndryshim të përbërjes bakteriale.


Minjtë që ishin ushqyer me ëmbëlsues kishin një numër veçanërisht të madh të baktereve në zorrët e tyre që ndanin karbohidratet me zinxhir të gjatë në sheqer ose formonin acide yndyrore me zinxhir të shkurtër.


Si sheqeri ashtu edhe acidet yndyrore me zinxhir të shkurtër, megjithatë, çojnë në trashje në sasi të tepërta.


Dr. Elinav dhe ekipi i tij gjithashtu analizuan të dhënat nga 381 pjesëmarrës të shëndetshëm në një studim afatgjatë mbi ushqimin. Pjesëmarrësit e studimit të cilët deklaruan se ata konsumojnë rregullisht ëmbëlsues jo vetëm që peshonin më shumë. Metabolizmi i saj i glukozës dhe flora e zorrëve u shqetësuan gjithashtu.


Shtatë subjekte vullnetare të testit ranë dakord të konsumojnë sasinë maksimale të sakarinës së ëmbëlsuesit të rekomanduar nga Administrata Amerikane e Ushqimit. Pas vetëm një jave, katër prej tyre zhvilluan një metabolizëm të dëmtuar të glukozës.


Këto rezultate u reflektuan edhe në mostrat e jashtëqitjes së personave të testuar: Katër personat testues, metabolizmi i glukozës i të cilëve ishte i shqetësuar, gjithashtu treguan ndryshime në florën e zorrëve.


Ëmbëlsues: rrezik për shëndetin nga laboratori

Shumica e ëmbëlsuesve janë zhvilluar në laboratorë, ato janë substanca kimike të bëra nga njeriu.


Ato janë komerciale të disponueshme si zëvendësues i sheqerit, por gjithashtu i shtohen ushqimeve të shumta. Ato janë veçanërisht të zakonshme në ushqimet e përshtatshme dhe produktet "dietike". Ju mund t'i njihni ato në listën e përbërësve me shkurtesat E 950 në E 962.


Edhe pse gjithnjë e më shumë studime dëshmojnë të kundërtën, ekspertë të panumërt të të ushqyerit dhe madje edhe institute shkencore pohojnë se ëmbëlsuesit janë të padëmshëm për shëndetin.


Dihet, për shembull, që ëmbëlsuesi aspartame (E 951) ka një efekt neurotoksik - është një neurotoksinë!


Nëse dëshironi të humbni peshë ose të zvogëloni rrezikun e diabetit, patjetër që nuk duhet të përdorni ëmbëlsues ose produkte që përmbajnë ëmbëlsues. Një dietë me sheqer të ulët është mënyra e vetme për të mbajtur nivelet e glukozës në gjak përgjithmonë të ulëta në mënyrë të shëndetshme.


 

Burimet e artikullit:

  • Süssstoffe fördern Diabetes - Zentrum der Gesundheit

  • Dr. Eran Elinav et al., "Gut Bacteria, Artificial Sweeteners and Glucose Intolerance", Nature, September 2014, ("Darmbakterien, künstliche Süssstoffe und Glucoseintoleranz")

4 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Commentaires


bottom of page