top of page
 • Qendra e Shëndetit

12 rregullat e argjendta të të ushqyerit të shëndetshëm - sipas mjekësis tradicionale kineze 1. Hani ushqim - d.m.th. ushqim të vërtetë, pa konglomerate të prodhuara në mënyrë industriale dhe produkte gjysëm të gatshme plot me kimikate dhe përbërës të ngjashëm nga të cilët organizmi ynë "nga natyra" (dhe natyra në përgjithësi) është shumë larg, siç janë sheqernat e rafinuar (të cilët janë me të vërtetë "të rafinuar" ), yndyrna të forta, miell i bardhë i rafinuar (sepse "sa më e bardhë të jetë buka, aq më shpejt do të jeni në shtrat" - shihni problemin e sotëm të sëmundjes celiake globale) dhe shumë "thesare të tjera moderne nga rafineritë...". Thjesht mos e merrni karburantin në të njëjtin vend me makinat!

 2. Hani ushqim të gjallë - ushqim që prishet natyrshëm (dhe për rrjedhojë shpejt), sepse vetëm ushqime të tilla përmbajnë kërpudha dhe baktere natyrore që ndihmojnë në balancimin e mjedisit të brendshëm në organizmin tonë, si qumështi i papasterizuar (nga ena), birra e papasterizuar (birrë maja) etj. Të gjithë emulsifikuesit kimikë, stabilizuesit, aromatizuesit, konservantët dhe kimikatet e tjera janë absolutisht të huaja për mjedisin tonë të brendshëm në organizëm.

 3. Hani ushqim të thjeshtë - që nuk përmban më shumë se 5 përbërës - rregulli i përgjithshëm është: sa më shumë përbërës të përmbajë ushqimi i paketuar, aq më i përpunuar ka qenë.

 4. Hani ushqime me bazë bimore – nuk ka dyshim se ushqimet me bazë bimore janë të mira për trupin tonë (në ndryshim nga konsumimi i tepërt i sotëm i mishit), veçanërisht të ashtuquajturat perime jeshile dhe bishtajore. Dhe për më tepër, ato janë gjithashtu më pak "të ngopura me energji", nga të cilat ka mjaft, d.m.th. në tepricë, dhe që më pas çon në shumë sëmundje fizike dhe psikologjike të qytetërimit.

 5. Hani ushqim të gatuar në shtëpi - kur hani jashtë në restorante të lira dhe kuzhina të kompanive, kuptoni se paguani për cilësinë - vetëm ne çekët nuk duam të shpenzojmë për cilësinë mbi sasinë - kështu që paguani më shumë dhe hani më pak. Nuk është e mundur të kesh shumë muzikë për pak para! Në këtë rast, produktet organike nga fermat organike të verifikuara janë më të mirat, ndoshta absolutisht ideale nga kopshti apo ferma e tyre, të gatuara me dorë dhe të konsumuara nga ne” (me njerëz të mirë që janë qershia legjendare mbi tortë).

 6. Hani në mënyrë të moderuar – kjo është më e vërtetë tani se kurrë, ose kushdo që vozit ngadalë, shkon më larg. Thelbi i një delikatesë është në kafshatën e parë, jo në kafshatën e fundit. Kush ha më pak, shijon gjithçka shumë më tepër. Do te ndihesh me mire me pak i uritur sesa pak i ngopur!

 7. Hani një shumëllojshmëri - përpiquni të regjistroni për një javë se sa të kufizuara janë zgjedhjet tona ushqimore.

 8. Hani rregullisht - vetëm rregullsia, d.m.th një rregull dhe disiplinë e caktuar, dhe jo vetëm në të ngrënë, i sjell trupit tonë një ndjenjë harmonie.

 9. Hani ngadalë – kjo është e vetmja mënyrë për të pasur kënaqësinë dhe përvojën e të ngrënit (mund të thonë gustatorët, francezët ose italianët) dhe kjo është e vetmja mënyrë për t'u ngopur më shpejt, që do të thotë se hamë më pak dhe ndihemi më mirë. Atëherë pyetja është e tepërt: A e kam mbushur barkun? Kjo thënje është me vend: e ngopa urinë dhe e shijova!

 10. Hani me humor të mirë, me miq të mirë dhe në tryezën e ngrënies (këtu nuk është kompjuteri). Është më mirë të hani një sallam jo të shëndetshëm në qetësi (pa stres) dhe mbi të gjitha me humor të mirë sesa të hani brokolin e shëndetshëm nën stres (të grumbulluar, të shqetësuar apo të zemëruar) - nuk duhet të hamendësoni dy herë se cila është e keqja më e vogël për organizmin tuaj.

 11. Hani pa ekstreme - nëse herë pas here shkelni parimet e jetesës së shëndetshme, asgjë e rëndësishme nuk do të ndodhë nëse trupi është mjaft i shëndetshëm për të kompensuar një tepricë të tillë. Megjithatë, nëse “panairi” është më i shpeshtë ose nëse organizmi është i sëmurë, herët a vonë pasojat do të shfaqen në formën e sëmundjes. Ndaj është mirë t'i përmbaheni një regjimi më të rreptë dhe të shtrëngoni rripin për disa ditë pas qejfeve të tilla.

 12. Hani dhe trajtojeni veten sepse shijimi i ushqimit është një nga arsyet që ne hamë (jo vetëm për shkak të urisë). Pra, çdo gjë në mas ... duke përfshirë edhe vete masën!

Dhe mos harroni kurrë të hani mëngjes, dhe ta hani atë siç duhet! Në mëngjes është gjithmonë e nevojshme që fillimisht të "fusni në shporet, të ngrohni gradualisht kazanin në mënyrë që shporeti të digjet mirë gjatë gjithë ditës dhe vetëm më pas të gatuani në shporet". Dhe kështu funksionon tretja jonë: nëse përdorim "dru të lagësht" (të ashtuquajturat ushqime që sjellin lagështi dhe të ftohtë, si kos, djathë, fruta dhe perime të papërpunuara, lëngje frutash, çaj jeshil...) për të ndezur zjarrin, ose nëse, përkundrazi, “lagni zjarrin me benzinë” (të ashtuquajturat ushqime që sjellin zjarr, si kafeja e zezë apo alkooli) janë të dyja të gabuara dhe ndikojnë keq në tretjen tonë dhe në të gjithë organizmin. Një pije e tillë ideale për mëngjes është edhe pija e të urtëve kinezë, e cila shërben si “zjarrfikëse”. "Dru i thatë" është gjithashtu i nevojshëm për ndezjen, në rastin tonë qull me drithëra me kanellë (p.sh. meli, tërshërë, misër, oriz, qull shqope...) ose supa të ngrohta, p.sh. lëng mishi ose perimesh. Në këtë rast, mund të hani edhe diçka “të pashëndetshme” gjatë ditës (nga ora 11:00 deri në 15:00) pa dëmtuar ndjeshëm shëndetin tonë (një gomë ose dru i lagur do të digjet edhe në një zjarr të ndezur mirë).


Bëjini vetes gjithmonë pyetjen – pas një ushqimi të mirë duhet të ndiheni më mirë se më parë!

 

Burimet e artikullit:

76 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Komentarze


bottom of page