top of page
 • Qendra e Shëndetit

12 rregullat e arta të shëndetit mendor - sipas mjekësis tradicionale kineze 1. Mos harroni se të gjitha vuajtjet, edhe më të mëdhatë, do të kalojnë. Çdo gjë që ndodh në rrjedhën e kohës është e përhershme. Pas shiut lind dielli, edhe pas dimrit të hidhur vjen pranvera!

 2. Aty ku nuk mund të ndihmoni dhe as të ndryshoni rrjedhën e gjërave, mos u shqetësoni kot për punët e të tjerëve.

 3. Mos u frikësoni për përgjegjësinë. Sa më pak të kënaqeni me nxitimin, eksitimin dhe pesimizmin, aq më shumë rriten aftësitë dhe qëndrueshmëria juaj.

 4. Shmangni idetë luftarake. Shumë e lodhin veten duke luftuar pengesat që ekzistojnë vetëm në imagjinatën e tyre. Mos u kapni nga një dashuri e pafrytshme që nuk të çon te qëllimi. Mos harroni se fuqia është në thjeshtësi, ndaj mos i ndani fuqitë tuaja!

 5. Mos jetoni në të kaluarën, mos mendoni shumë për të ardhmen. Jetoni në të tashmen. Nuk ndryshon asgjë të rëndësishme! Ndoshta njihni dikë që nuk ka gabuar kurrë? Mos i shmangni gabimet, korrigjoni ato - nuk ka fitore më të madhe.

 6. Lërini me vendosmëri urrejtjen, zilinë dhe varësinë ndaj kritikave shkatërruese. Kritika, e cila në të njëjtën kohë nuk sjell asnjë ndihmë dhe asnjë tregues se si të përmirësohet e keqja, ndonjëherë është më e keqe se e gabuara origjinale. Këto tre gjëra të liga qëndrojnë në rrugën e lumturisë personale.

 7. Padurimi, tallja, fanatizmi, fatalizmi dhe pesimizmi shkatërrojnë harmoninë mendore.

 8. Largoni mendimet e pleqërisë "ulur" dinjitoze. Jini gjithmonë kurioz dhe kureshtar, përpiquni të mbani ndjenjën e romancës, aventurës dhe argëtimit. Mos kini frikë nga takimet e reja dhe detyrat e reja në çdo moshë.

 9. Besoni njerëzve dhe pëlqeni ata. Mos prisni perfeksion prej tyre, sepse as ju nuk jeni perfekt. Bëni një përpjekje për të vlerësuar individualitetin e tyre. Pak njerëz janë plotësisht të këqij. Me një buzëqeshje dhe një përkëdhelje shpirtërore ju kaloni më shumë sesa me ashpërsinë dhe ngurtësinë.

 10. Vëzhgoni rrethinën tuaj dhe kuptoni se problemet tuaja janë në thelb të njëjta me problemet e shumë të tjerëve. Edhe një doktor vuan nga dhimbja, edhe një polici ndonjëherë mundohet nga frika, edhe një mbret qan me vdekjen e djalit të tij. Mos e komplikoni përgjithmonë rolin tuaj të jetës, studiojeni mirë, përpiquni ta kuptoni dhe përdorni me të gjitha forcat për të ndihmuar ata që janë më keq. Dhe pastaj luani rolin tuaj me besim dhe guxim, por gjithmonë me një ndjenjë të lojës së ndershme.

 11. Nëse diçka ju shqetëson dhe mund ta ndryshoni, bëjeni, nëse nuk mund ta ndryshoni, mos u shqetësoni për të. Nëse diçka në lidhje me një person tjetër ju shqetëson, ose pranojeni ose shmangeni, si një lumë kur takon një mal. Ju mund të lëvizni një mal ose të ndryshoni rrjedhën e një lumi më lehtë sesa mund të ndryshoni karakterin e një personi. Mendja juaj duhet të ketë gjithmonë një qëllim dhe këndvështrim të qartë, nuk është e mundur të jesh “pak shtatzënë” apo të ulesh në dy karrige. Lëreni fjalimin tuaj gjithashtu të jetë i qartë - po, po ose jo, jo.

 12. Njihni veten, mësoni ta pëlqeni veten ashtu siç jeni dhe të jeni në gjendje ta pranoni veten, mësoni të dëgjoni trupin dhe shpirtin tuaj dhe të perceptoni sinjalet e tyre. Ai që njeh të tjerët është i mençur, por ai që njeh veten është hyjnor. Dhe mbani mend, të luftosh një ushtri të tërë është më e lehtë sesa të luftosh veten!


SHËNIM I RËNDËSISHËM

Ky artikull është shkruar në bazë të studimeve aktuale (në kohën e publikimit) dhe është rishikuar nga profesionistë mjekësorë, por nuk duhet të përdoret për vetë-diagnostikim ose vetë-trajtim, kështu që nuk zëvendëson një vizitë te mjeku juaj. Prandaj, diskutoni gjithmonë çdo masë (qoftë nga ky apo një artikull tjetër) me mjekun tuaj fillimisht.

 

Burimet e artikullit:

66 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page