top of page
  • Qendra e Shëndetit

13 shenjat për fundin


A mendoni se bota do të përfundojë në 2012? Sigurisht që jo. Në fund të fundit, ju jeni një person i ndjeshëm dhe pragmatik. Megjithatë, çfarë mendoni se do të jenë pasojat e 13 problemeve të mëposhtme? (Botuar për herë të parë më 30.09.2011)


1. Stuhitë, tërmetet dhe dallgët e baticës

Moti është i çuditshëm, nuk ka dyshim për këtë. Vetëm më 27 prill të këtij viti, 139 tornado u ndezën në Midwest të Amerikës. Në të njëjtën kohë, Teksasi ishte në zjarr dhe vuante nga një thatësirë ​​ekstreme. Në Afrikë njerëzit janë të uritur për shkak të një sezoni të thatë të pafund (dhe jo më pak për shkak të luftërave të tyre të vazhdueshme, të cilat e bëjnë më të pamundur mbajtjen e furnizimeve dhe veprimin me largpamësi).


Gëzimi i lehtësimit premtues të shiut shndërrohet shpejt në tmerr të ripërtërirë. Uragani Irene solli lëngun e vlefshëm në brigjet e SHBA me një forcë të tillë, saqë reshjet përfunduan me një përmbytje dramatike. E njëjta lojë në Nigeri: përmbytje, njerëz të pastrehë, të vdekur.


Në Gjermani njerëzit mbanin pallto dimërore këtë verë dhe në Spanjë nuk dinin më si ta mbronin kopshtin nga shkëlqimi i vapës së mesditës, nga një shkëlqim në të cilin edhe fiku i testuar nga nxehtësia - për të mos përmendur bimët më pak të forta - ndihet i dekurajuar. ranë gjethet e djegura.


2. Vdekjet e bletëve

Fenomeni i të ashtuquajturit Çrregullim i Kolapsit të Kolonisë po përhapet me shpejtësi marramendëse në Amerikën e Veriut. Tani besohet se disa nga vdekjet në kolonitë e bletëve shkaktohen nga pesticidet kimike (dhe ka të ngjarë të përkeqësohen nga organizmat e modifikuar gjenetikisht), por gjithashtu mund t'i atribuohen pjesërisht densitetit në rritje të fushave elektromagnetike artificiale.


Industria kimike dhe operatorët e stacioneve të transmetimit po praktikojnë një strategji të suksesshme të fshehjes totale dhe hedhin poshtë çdo përgjegjësi - ndërkohë që bletarët pothuajse në të gjithë botën duhet të "varrosin" një koshere pas tjetrës.


3. Fatkeqësi atomike

Çdo 25 vjet industria e energjisë bërthamore na “kënaqet” me një fatkeqësi. Fillimisht Çernobili, pastaj Fukushima. Në mes, ne (dhe ushqimi ynë) "furnizohemi" me doza të rregullta rrezatimi përmes incidenteve "të vogla" bërthamore. Që nga vitet 1940 ka pasur mbi tridhjetë aksidente në termocentralet bërthamore që janë bërë të njohura.


Meqenëse disa, si ai në Kyshtym rus në 1957 ose Simi Valley / SHBA në 1959, nuk i bënë kurrë publikut (në rastin e Kyshtym, aksidenti mund të mbahej i fshehtë për 30 vjet), mund të ishte më shumë të jetë.


Fatkeqësia e Kyshtymit ishte e treta më e rëndë në historinë e aksidenteve bërthamore, pas Çernobilit dhe Fukushimës. Incidenti i Luginës Simi pa lëshimin më të madh të jodit radioaktiv në historinë bërthamore.


Sa keq që këtu nuk ka efekt forcues, përndryshe asnjë superfatkeqësi nuk mund të na shqetësojë për një kohë të gjatë. Fatkeqësia në Fukushima tregon se shkenca e gjithëdijshme bërthamore me sa duket ka lënë jashtë një ose tjetrin faktor rreziku (p.sh. tërmetin) gjatë planifikimit dhe realizimit të projekteve të saj dhe se nuk mund të llogarisë më në besimin e pakushtëzuar të popullatës. Pavarësisht se sa "i pastër" është energjia bërthamore.


Çfarë dobie ka pastërtia nëse ne ose rrethina jonë humbet si rezultat?


4. Ndjekja penale e sinjalizuesve

Në një kohë iluzionesh flagrante, nuk ka vend për të vërtetën. Prandaj, ata njerëz që duan të nxjerrin të vërtetën në dritë (si p.sh. wikileaks) persekutohen sikur të ishin kriminelë. Wikileaks është një platformë ekspozimi që publikon në mënyrë anonime dokumente sekrete në internet që mund të jenë me interes të veçantë publik.


Kuptohet, Wikileaks nuk është saktësisht i popullarizuar me ata, dokumentet sekrete të të cilëve bëhen publike. Mbi të gjitha CIA. Për shembull, një dokument sekret i CIA-s u shfaq në Wikileaks në pranverën e vitit 2010. CIA përshkroi strategjitë se si të minohet më mirë Wikileaks dhe të dobësohet besueshmëria e tij.


5. "Kushdo që refuzon t'u japë fëmijëve të tyre pilula të panevojshme është kriminel"

Liria e qytetarit individual është e kufizuar në ditët e sotme. Për shembull, ai nuk mund të vendosë se cilat barna janë të dobishme për fëmijët e tij dhe cilat jo. Një nënë u arrestua së fundmi në Shtetet e Bashkuara pasi refuzoi t'i jepte vajzës së saj një drogë të caktuar.


Vajza 13-vjeçare e Maryanne Godboldo, Ariana në Detroit / SHBA mori shkollimin në shtëpi. Kur vendosi të shkonte në një shkollë "normale", asaj iu desh t'i bënin disa vaksina paraprakisht. Megjithatë, vajza e Maryanne pësoi efekte të rënda anësore. Ajo befas veproi në mënyrë të çuditshme dhe bëri grimasa të pakontrollueshme.


Më pas, Maryanne do t'i jepte vajzës së saj barnat psikiatrike të përshkruara zakonisht për skizofreninë ose autizmin. Por Ariana ishte edhe më keq me mjekimin. Maryanne tani refuzoi të kalonte fondet - dhe shpejt u bë një kriminele. Një njësi SWAT (task force speciale policore) e armatosur me tanke dhe automatikë më pas rrethoi shtëpinë e nënës 56-vjeçare dhe e detyruan të dorëzonte vajzën e saj.


Maryanne refuzoi dhe e dëshpëruar qëlloi me armë ndaj oficerëve. Pas një rrethimi dhjetë orësh, Maryanne më në fund hoqi dorë dhe u arrestua, ndërsa vajza e saj u mor në paraburgim nga shteti dhe iu nënshtrua trajtimit të dhunshëm.


Në Gjermani, gjithashtu, ka raste të përsëritura të tërheqjes së kujdestarisë, sepse supozohet se prindërit - sapo nuk i përmbahen modelit të përshkruar nga mjekësia konvencionale - paraqesin rrezik për fëmijët e tyre.


Është e vërtetë se ka edhe fëmijë që nuk marrin kujdes mjekësor për shkak të neglizhencës dhe që sigurisht duhet të mbrohen nga prindërit e tyre. Megjithatë, në të njëjtën kohë, nuk janë të paktë prindërit që shqetësohen më shumë për avantazhet dhe disavantazhet e trajtimit mjekësor konvencional dhe alternativat më të tolerueshme se shumë mjekë.


6. Dështimet në korrje bëhen më të shpeshta, ushqimi bëhet më pak

Fatkeqësitë natyrore dhe kushtet ekstreme të motit çojnë në dështime të të korrave gjithnjë e më shumë. Në të njëjtën kohë, ushqimi i vërtetë po bëhet gjithnjë e më pak në planetin tonë – dhe rrjedhimisht gjithnjë e më i shtrenjtë. Supermarketet dominohen nga produkte me kosto të ulët, me kosto të ulët dhe të prodhuara në masë.


Perimet nga kultivimi i mirëfilltë organik në terren do të bëhen gjithnjë e më pak, mishi nga kullotat ekstensive do të bëhet gjithnjë e më i vlefshëm. Nëse keni mundësi, shikoni për një parcelë kopshti dhe praktikoni rritjen e perimeve dhe blegtorinë hobi.


7. Fatkeqësitë e naftës

Planeti ynë jo vetëm që duhet të përballet me katastrofat radioaktive, por edhe me fatkeqësitë e naftës, siç është ajo e Deepwater Horizon. Platforma e shpimit të naftës në Gjirin e Meksikës mori flakë në pranverën e vitit 2010, nuk mundi të shpëtohej dhe u fundos. Për muaj të tërë, rreth 780 milionë litra naftë u derdhën nga tubacioni i defektuar i ngritësit në oqean, duke shkaktuar një derdhje nafte në një masë të panjohur më parë.


Megjithatë, një derdhje e naftës nuk ishte krejtësisht e re në Gjirin e Meksikës. Që në vitin 1979, rreth 525 milionë litra naftë derdhën në Gjirin Persik. Në atë kohë për shkak të një fatkeqësie gjatë pusit të naftës të quajtur Ixtoc I.


Përveç kësaj, në 100 vitet e fundit ka pasur gjithsej pothuajse njëqind fatkeqësi të vogla dhe më të mëdha të naftës për shkak të aksidenteve të cisternave, shpërthimeve të tubacioneve ose aksidenteve të rafinerisë. Kjo është një për çdo vit.


8. Inxhinieri gjenetike

Ndotja tashmë e përhapur e planetit tonë me organizma të manipuluar gjenetikisht (OMGJ) paraqet një rrezik të pakontrollueshëm, sepse i panjohur.Me pretekstin se vetëm me ndihmën e OMGJ-ve të gjithë njerëzit mund të furnizohen me ushqim të mjaftueshëm, qeveritë binden të përdorin fara të manipuluara gjenetikisht. dhe Miratimi i foragjereve të modifikuara gjenetikisht.


Në të njëjtën kohë, përdorimi i OMGJ-ve shpesh çon në një konsum më të lartë të toksinave bujqësore dhe në këtë mënyrë në një rrezik më të madh për fermerët. E fundit, por jo më pak e rëndësishme, rreziku i dështimit të të korrave me OMGJ është më i madh sepse OMGJ-të shpesh nuk lulëzojnë njësoj mirë në të gjitha rajonet dhe në të gjitha kushtet klimatike.


9. Ushqimi i vërtetë nuk është më i disponueshëm

Në Gjermani, qumështi i papërpunuar (qumështi jo i pasterizuar, i pahomogjenizuar dhe i pa filtruar) mund të shitet drejtpërdrejt nga prodhuesi - dhe vetëm me udhëzimin për të zier qumështin para konsumimit. Por kjo është pikërisht ajo që miqtë e qumështit të papërpunuar nuk duan. Ju dëshironi ta shijoni qumështin si ushqim pa asnjë përpunim.


Së pari sepse qumështi i papërpunuar dhe produktet e tij janë shumë më të shijshëm se produktet e qumështit të pasterizuar dhe së dyti sepse vlerësojnë një ushqim origjinal dhe duan të shijojnë mikroflorën natyrale, enzimat e gjalla dhe substancat vitale në qumësht.


Miqtë e qumështit të papërpunuar janë të bindur se qumështi i papërpunuar ka veti shëruese dhe e shohin atë si një paternalizëm, një kufizim të lirisë së tyre personale dhe një sulm ndaj shëndetit të tyre kur shitja e qumështit të papërpunuar kufizohet ligjërisht në atë mënyrë që qumështi i papërpunuar të bëhet i paarritshëm për qytetin. banorët.


Miqtë gjermanë të qumështit të papërpunuar duhet të jenë të lumtur që nuk jetojnë në SHBA. Në shumicën e shteteve, shitja e qumështit të papërpunuar dhe produkteve të qumështit të papërpunuar është e ndaluar rreptësisht dhe pa përjashtim atje.


Kushdo që ende shet qumësht të papërpunuar duhet të presë gjoba dhe burgim. Miqtë amerikanë të qumështit të papërpunuar, megjithatë, nuk mund ta ofrojnë këtë. Qumështi i papërpunuar dorëzohet fshehurazi në vende të fshehura. Tregu i zi i qumështit të papërpunuar po lulëzon. Për një litër qumësht të papërpunuar paguhen gati 4 euro.


10. Krizat ekonomike

Gjithnjë e më shumë njerëz po përjetojnë varfërinë nga dora e parë: kostoja e jetesës po rritet, pagat reale po bien, kompanitë private nuk mund të përballojnë më borxhin e tyre, shpallin falimentimin, pushojnë njerëzit e tyre, shanset për të gjetur një punë minimizohen dhe në fund të fundit, nëse varet nga përfitimet sociale, edhe këto reduktohen sepse shteti është hedhur në borxhe të tepërta për të financuar buxhetin e tij.


Hendeku midis të pasurve dhe të varfërve po bëhet më i thellë dhe më i pakapërcyeshëm. Të varfrit po bëhen gjithnjë e më të shumtë, shtresa e mesme po bëhet gjithnjë e më e parëndësishme, ata pak të pasur po bëhen - pothuajse vetë - gjithnjë e më shumë të pasur. Askush nuk duhet të habitet për të gjitha këto, sepse është pasojë e natyrshme e një sistemi ekonomik që është krijuar posaçërisht nga të pasurit për të pasurit.


11. Lajmet kryesore janë të ndërtuara artificialisht

Shumica e lajmeve kryesore arrijnë në publik pas "rregullimeve të vogla". Me pak fjalë, ato botohen vetëm kur janë miratuar, zbardhur dhe formuluar në atë mënyrë që njerëzit të vazhdojnë të besojnë se gjithçka është në rendin më të mirë të mundshëm dhe se gjithçka është në rregull.


Lufta në Libi është vetëm një nga shembujt e shumtë. Toka praktikisht u lirua për të shtënat. Popullatat civile u bombarduan atje, gjë që Këshilli i Sigurimit i OKB-së - megjithëse nuk kishte asnjë material imazhi mbi akuzat - e perceptoi si një kërcënim për paqen botërore. Në realitet kjo luftë agresioni kishte shkaqe të tjera.


Menjëherë pas njoftimit përkatës, rusët, të cilët kishin vëzhguar situatën që nga fillimi i kryengritjes së rebelëve libianë, raportuan me kundërshtimin se, sipas pamjeve satelitore që dispononin, nuk kishte pasur as bombardime sistematike dhe as masakra ndaj civilëve. popullatë. Por askush nuk e dëgjoi më këtë. Karremi u hodh dhe zagarët e gjakut tashmë kishin kafshuar.


Informacioni për vdekjen e supozuar të Osama bin Ladenit, për situatën ekonomike dhe borxhin kombëtar të SHBA-ve, për sfondin dhe rreziqet e Fukushimës, për të gjitha epidemitë e supozuara (SARS, gripin e shpendëve, gripin e derrit) që na kanë prekur pa ne ishim të hutuar në mënyrë të ngjashme ata do ta kishin vënë re përfundimisht, etj etj etj.


Në thelb sot ka ardhur deri aty sa një inteligjent që sheh lajmet duhet të shpërthejë menjëherë në të qeshura, qoftë në shfaqjen teatrore të vënë në skenë që na prezantohet çdo ditë atje. Fatkeqësisht, çështja nuk është aq qesharake, pasi mund të merret si një shenjë e kolapsit të afërt kur burimet e informacionit që masat u besojnë nuk janë më në gjendje të përhapin të vërtetën dhe në vend të kësaj janë histori të ndërtuara pothuajse në çdo fushë.


12. Ilaçet ndotin ujin tonë

Çdo ditë, miliona barna gëlltiten në mbarë botën - dhe ekskretohen në urinë. Në këtë mënyrë, mbetjet nga produktet farmaceutike ndotin ujërat tona nëntokësore dhe ujin e pijshëm.


Studiuesit kishin llogaritur ndikimin mjedisor nëse miliona njerëz merrnin Tamiflu® gjatë një epidemie gripi. Doli se meqenëse 90 për qind e Tamiflus ekskretohet në urinë, lumenjtë do të ndoten me përqendrime aq të larta të Tamiflus sa që zogjtë që do të pinin prej tij do të merrnin ende një dozë të mjaftueshme për të mbajtur brenda për të vrarë patogjenët ekzistues të gripit. dhe kështu të çojë në të njëjtën kohë për zhvillimin e patogjenëve rezistente.


Kjo nga ana tjetër do të nënkuptonte që Tamiflu nuk do të funksiononte më në epidemitë e mëtejshme të gripit - gjithmonë me kusht që, natyrisht, të ketë fare viruse gripi dhe, nëse po, gjithmonë me kusht që agjenti të funksionojë kundër viruseve të gripit, që të dyja janë jashtëzakonisht të dyshimta. .


Sigurisht, jo vetëm që Tamiflu® gjen rrugën e saj në ujin tonë të pijshëm nëpërmjet urinës. Ilaçet kundër dhimbjeve, beta-bllokuesit, ilaçet për uljen e kolesterolit, antibiotikët, ilaqet kundër depresionit dhe shumë të tjerë e bëjnë këtë çdo ditë. Impiantet e trajtimit të ujërave të zeza nuk filtrojnë përbërësit aktivë farmaceutikë, ose vetëm në mënyrë joadekuate.


Substancat përfundimisht përfundojnë në përrenj, lumenj dhe liqene dhe rrezikojnë shëndetin e peshqve, algave dhe gjallesave të tjera. Prej kohësh dihet se diklofenaku, përbërësi aktiv në qetësuesin e dhimbjeve Voltaren®, gëlltitet aq shpesh sa përqendrimi në disa lumenj është aq i lartë sa shkakton dëmtim të veshkave tek peshku.


Zogjtë janë po aq të ndjeshëm ndaj qetësuesit të dhimbjes. Disa vite më parë në Azi pati miliona vdekje masive midis zogjve grabitqarë. Tre specie janë zhdukur pothuajse plotësisht. Ata kishin ngrënë kufomat e bagëtive që ishin trajtuar me diklofenak sa ishin gjallë.


13. Mosinteresimi i njerëzve

Individët mund të jenë të interesuar për të gjitha këto pika, por jo masa e gjerë e njerëzve. Ju preferoni t'i kaloni mbrëmjet e mërzitshme me disa birra para televizorit, preferoni të hidhni një psikopilulë dhe të tërheqni batanijen mbi kokë, preferoni të rrahni gruan dhe fëmijët tuaj të zhgënjyer dhe të ndjeni keqardhje për veten tuaj. për të mësuar rreth mundësive dhe zgjidhjeve se si jeta mund të ia vlente të jetohej përsëri.


Është veçanërisht e dobishme të lidheni me grupet e interesit me njerëz të përkushtuar me të njëjtin mendim, të cilët janë veçanërisht të përkushtuar për të siguruar që gjithnjë e më shumë njerëz të mësojnë për zgjidhjet e mundshme për të gjitha problemet e përmendura. Sa më shumë mbështetje të kenë këto grupe nga njerëzit, aq më i madh është ndikimi i tyre tek vendimmarrësit në politikë dhe aq më afër është qëllimi i shumëpritur.


Ne korrim atë që mbjellim

Në thelb, asnjë nga këto probleme nuk është befasi. Një kulturë që duket se nuk urren asgjë aq shumë sa biznesi i qëndrueshëm, të menduarit dhe të jetuarit, duhet të llogarisë me pasojat përkatëse. Këto janë tani në derën tonë ose kanë hyrë prej kohësh dhe e bëjnë jetën të vështirë për shumë prej nesh.


Jemi ngecur në moçal

Kompanitë kimike shumëkombëshe, bankat dhe qeveritë menaxhojnë bujqësinë tonë, premtojnë fitime, korrje të sigurta dhe ushqim me cilësi të lartë, por në realitet skllavërojnë fermerët dhe helmojnë jetesën tonë.


Ilaçet tregtohen dhe popullarizohen, gjoja për të ndihmuar, por në realitet për të maksimizuar fitimet. Shpesh herë sëmundjet përkatëse krijohen artificialisht paraprakisht, pastaj paraqitet ilaçi përkatës. Po shpërndahen medikamente psikiatrike për të mbajtur të dëshpëruarit në kënetën nga e cila nuk ka shpëtim. Shëndeti i vërtetë është i padëshirueshëm.


Në të njëjtën kohë, vetëvendosja në çështjet e kujdesit shëndetësor është kriminalizuar. Luftërat zhvillohen, bombat dhe armët shiten dhe njerëzit zhyten në mjerim dhe vuajtje.


Kush mbijeton?

Kështu do të humbasë ai qytetërim që i duron të gjitha këto pa u ankuar ose tashmë është manipuluar mendërisht në një masë të tillë që i konsideron të gjitha këto si të mira. Ata që pamenduar kundërshtojnë pushtetet e qeverisë dhe kërkojnë më shumë liri pa e ditur se çfarë do të bënin me lirinë e tyre të re, gjithashtu do të humbasin.


Do të mbijetojnë vetëm ata që kuptojnë se një person duhet së pari të ndryshojë brenda vetes përpara se ndryshime të suksesshme dhe pozitive të ndodhin edhe jashtë.

 

Burimet e artikullit:

3 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page