top of page
  • Qendra e Shëndetit

14 hapa drejt lumturisë


Çelësi i lumturisë nuk është aq i largët sa mund të mendoni. Ne do t'ju prezantojmë me 14 gjëra që mund t'i dëboni hap pas hapi. Do ta shihni, sa më mirë të arrini të dëboni 14 hijet nga jeta juaj, aq më e ndritshme do të jetë për ju dhe aq më e lehtë do të jetë të jeni të lumtur. Shumë fat!


14 gjëra për të hequr dorë nëse doni të jeni të lumtur

Thjesht hiqni dorë nga 14 gjëra - dhe a mund të jeni të lumtur? Kjo tingëllon shumë e lehtë. Por nuk është kështu. Është punë e vështirë. Njëri ia del mbanë, tjetri e ka shumë të vështirë. Siç ndodh shpesh edhe këtu, vlen sa vijon: udhëtimi është qëllimi! Sepse me çdo pikë që e lëshoni, apo edhe e lëshoni pak, jeta juaj bëhet pak më e lehtë dhe pak më e lumtur.


Ky është mesazh i mrekullueshëm, pasi do të thotë që secili e mban çelësin e lumturisë në duart e veta. Pra, ka më shumë gjasa që të mos na bëjnë të pakënaqur mjedisi, njerëzit rreth jush apo situata aktuale në jetë. Jemi ne, por nëse mund ta bësh veten të pakënaqur, mund ta bësh edhe veten të lumtur - pavarësisht nëse je i papunë, i braktisur apo edhe i sëmurë, pavarësisht nëse ndihesh fajtor apo i mashtruar dhe pavarësisht nëse je i vjetër apo jo, je i ri.


Zgjedh te jesh i lumtur!

Filozofi i madh francez Volteri e shprehu me një fjali të thjeshtë dhe të thellë:


“Duke qenë se është shumë mirë për shëndetin, kam vendosur të jem e lumtur!

Duke vepruar kështu, ai përcolli se lumturia nuk fshihet atje dhe se duhet ta kërkojmë. As nuk vjen në formën e një personi tjetër që tani duhet të na bëjë të lumtur. Lumturia është rezultat i një vendimi të brendshëm shumë të ndërgjegjshëm dhe të thellë të çdo personi.


Ne vendosim vetë se ku duam ta përqendrojmë vetëdijen tonë dhe si duam t'i interpretojmë ngjarjet e jetës sonë. Pra, a na pëlqen ta shohim veten në rolin e viktimës? Apo mund të marrim tashmë përgjegjësinë për atë që na ndodh? A mund t'i interpretojmë edhe goditjet në dukje të pafavorshme të fatit si mësime dhe të mësojmë prej tyre?


Lumturia është e mundur - nëse i lini 14 gjërat e mëposhtme!

Ne shpesh u përmbahemi gjërave dhe zakoneve që në realitet nuk na sjellin gjë tjetër veç dhimbje, stres dhe vuajtje. Në vend që t'i lëmë të gjitha dhe të jemi pa stres dhe të lumtur, ne i mbajmë ato sikur jeta jonë të varej prej tyre.


Hiqni dorë nga 14 sjelljet e mëposhtme! Filloni sot! Shkoni ngadalë dhe mos u dorëzoni kurrë, edhe nëse gjërat nuk shkojnë aq mirë dhe ju jeni gati të humbni besimin. Mos harroni gjithmonë: qëllimi juaj është udhëtimi! Dhe do të shihni: Rruga juaj do të bëhet më e lehtë dhe më e ndritshme, do të bëheni gjithnjë e më të gëzuar dhe së shpejti do të jeni të lumtur gjithnjë e më shpesh!


1. Dëshironi të keni gjithmonë të drejtë?

Shumë njerëz duhet të kenë gjithmonë të drejtë. Jeni një prej tyre? Nuk e duron dot mendimin për të gabuar? Edhe duke rrezikuar të bezdisin ose të humbin njerëzit e dashur, nuk do ta pranonin kurrë se dikur kishin gabuar? Megjithatë, ato shkaktojnë stres dhe vuajtje - për veten dhe njerëzit e tjerë të përfshirë. A ia vlen? A është egoja juaj kaq dërrmuese saqë preferoni të qëndroni vetëm me të? Më mirë të hidhesh mbi hijen tënde herë pas here dhe të pranosh: Oh po, gabova dhe gabova?


2. Jeni një freak kontrolli?

Dëshironi të jeni në kontroll në çdo kohë, kudo? A duhet të marrësh të gjithë dhe gjithçka nën krahun tënd: familjen, kolegët, fqinjët? Lëre të jetë. Ju nuk mund të kontrolloni gjithçka gjithsesi. Është si një gropë pa fund. Nuk mund të jesh kudo në të njëjtën kohë. Dhe nëse provoni, krijon stres nga ana tjetër. Lëreni të shkojë.


Thjesht lërini të gjithë të jenë ata që janë. Besoni se gjithçka do të jetë mirë, edhe nëse nuk e lini të kalojë përmes kontrollit tuaj. Do të shihni se do t'ju bëjë mirë, se do të ndiheni më mirë dhe më të lehtë dhe se së shpejti do të jeni në gjendje të jeni shumë më shpesh të lumtur.


Mos harroni mençurinë e Lao Tse:


"Kur e lëshoj atë që jam, bëhem ajo që mund të jem. Kur e lë atë që kam, marr atë që kam nevojë."


3. A ju pëlqen të fajësoni të tjerët? Në vend që të jesh i lumtur?

Ndaloni së fajësuari të tjerët për jetën tuaj dhe atë që ju ndodh. Mos i fajësoni të tjerët për këtë dhe atë. Merrni përgjegjësi të menjëhershme për jetën tuaj, për ndjenjat dhe për veprimet tuaja. Nëse nuk e bëni këtë, ju do t'i dorëzoni frenat e jetës suaj në duart e njerëzve të tjerë. A e dëshironi atë? Pra, gjithmonë, në çdo situatë, mendoni se si mund të filloni ndryshimin dhe përmirësimin vetë, dhe mos humbni kohë duke kërkuar dikë për të fajësuar. Është koha e çmuar që nuk mund të jesh më i lumtur se kaq.


4. A flisni me veten tuaj duke abuzuar me veten tuaj?

A ankoheni herë pas here me veten tuaj? Në mendimet tuaja apo në vetë-bisedimin aktual? Vazhdoni të fajësoni veten? E gjeni veten duke e quajtur veten me emra dhe duke përsëritur të njëjtën gjë pa pushim? "Ti thjesht nuk mund të bësh asgjë. Çdo gjë që trajton shkon keq. Ti je i fundit."


Nëse kjo vlen për ju, ndaloni së dëgjuari menjëherë atë zë. Nuk ka lidhje me ty. Mos e besoni atë. Ndaloje të flasë. Sapo të fillojë biseda me veten, ndalojeni atë. Mos e lini mendjen të endet. Kushtojini vëmendje mendimeve kuptimplota dhe pozitive - sepse gjithçka që mendoni është energjia që rrezatoni dhe që në të vërtetë ju kthehet në mënyra të tjera. Pra, sigurohuni që të keni energjinë më të mirë që mund të dërgoni! Dhe jini të dashur për veten tuaj!


5. Mendoni se ka shumë që nuk mund të bëni?

Kur jeni absolutisht i bindur se nuk do t'ia dilni kurrë, quhet besim vetëkufizues. Ju gjithashtu mund t'i thoni vetes se nuk do të humbni kurrë peshë, nuk do të jeni kurrë të bukur, kurrë nuk do të jetoni ashtu siç dëshironi, nuk do të gjeni kurrë partnerin e ëndrrave tuaja, e kështu me radhë e kështu me radhë.


Për sa kohë që ju vetë besoni në të, në fakt nuk do të arrini asgjë dhe nuk do të ndryshoni asgjë. Ju qëndroni ulur në kafazin tuaj të vogël, hekurat e të cilit janë besimet tuaja. Por besimi nuk do të thotë njohuri. Prandaj, nuk duhet të lejoni më që këto besime shumë kufizuese të sundojnë jetën tuaj. Sepse në realitet - ashtu si njerëzit e tjerë - ju jeni në gjendje të jeni të dobët, të bukur, të suksesshëm dhe të lumtur. Hapni krahët dhe fluturoni drejt lirisë!


6. A ju pëlqen të ankoheni për Zotin dhe botën?

Të mërzitesh dhe të ankohesh vazhdimisht për gjithçka nuk ka asnjë dobi. Pra, hiqni dorë nga nevoja juaj për t'u ankuar vazhdimisht. Në të vërtetë, ka shumë gjëra për t'u ankuar në baza ditore. Njerëzit dhe situatat ju bëjnë të pakënaqur, të trishtuar apo edhe në depresion. Por asgjë dhe askush nuk mund t'ju bëjë të pakënaqur ose të trishtuar - nëse nuk i jepni leje. Pra, kujdesuni mirë për veten dhe mos jini kaq bujarë me leje të tilla, por lejojini vetes të jeni të lumtur.


7. A ju pëlqen të gjykoni dhe kritikoni të tjerët?

Thashethemeve (të cilët lehtë mund të jenë meshkuj) u pëlqen të kritikojnë njerëzit e tjerë për jetën e tyre. Ju vetë jeni sigurisht masa e të gjitha gjërave. Prandaj njerëzit që janë të ndryshëm janë një objektiv ideal për thashethemet më të mira.Me siguri ju e dini shprehjen e vjetër indiane se është më mirë të mos gjykoni të tjerët për sa kohë që nuk keni marshuar gjatë jetës në mokasinet e tyre për të paktën dy javë.


8. A ju pëlqen t'u bëni përshtypje të tjerëve?

Ndaloni të shpenzoni sasi të pafundme energjie duke u përpjekur t'u bëni përshtypje njerëzve të tjerë. Lëreni maskën tuaj sot dhe bëhuni ai që jeni. Pranoje dhe duaje veten për atë që je. Do të kurseni shumë forcë nëse përmbaheni nga të gjitha përpjekjet për të luajtur një person që nuk është thelbi juaj. Sapo të vendosni, do të takoni papritur njerëz që ju përshtaten dhe me të cilët shkoni shumë mirë.


9. A e urreni ndryshimin?

Ndryshimet janë të mëdha. Pa ndryshime, ju nuk mund të lëvizni - qoftë fizikisht apo mendërisht. Shumë njerëz kanë jashtëzakonisht frikë nga ndryshimet dhe i shmangin ato me të gjitha forcat. Sigurisht, asgjë nuk mund të lëvizë në një jetë pa ndryshime. Asgjë nuk mund të lindë apo të rritet. Pra, prisni me padurim ndryshimet, shijoni ato dhe shikoni me emocion se çfarë përvojash interesante sjell ndryshimi.


10. A janë frika shoqëruesit tuaj të vazhdueshëm?

Frika është vetëm një iluzion që lind në ne dhe në mendjet tona. Frika nuk ekziston në të vërtetë. Është vetëm në kokën tonë. Franklin D. Roosevelt tha:


"E vetmja gjë që duhet të kemi frikë është vetë frika."

Dhe kjo është pikërisht ajo nga e cila vuajnë shumë njerëz me kriza ankthi dhe paniku: Ata nuk kanë edhe aq frikë nga merimangat, ashensorët, papunësia apo turmat e mëdha. Ata kanë shumë më tepër frikë nga ndjenja tmerrësisht dobësuese e frikës. Por sapo të keni mposhtur frikën brenda, do të shihni që gjithçka jashtë do të vijë shumë shpejt në ekuilibër.


11. Keni gjithmonë gati një justifikim – p.sh. Pse nuk mund të jesh i lumtur?

Me justifikime vetëm gënjeni veten.Ata që vazhdimisht kanë shpjegime se pse nuk mundën dhe nuk mundën ta bënin këtë, e dëmtojnë veten shumë më tepër se ata të cilëve u shërbejnë justifikimet. Askush nuk mund të zhvillohet apo të rritet, e lëre më të jetë i lumtur, nëse ata thjesht kalojnë nga një justifikim në tjetrin. Pra, mos i shqetësoni njerëzit e tjerë me justifikimet tuaja. Në vend të kësaj, shpenzoni energjinë tuaj duke bërë gjithçka që duhet bërë. Jini të përpiktë dhe të besueshëm. Dhe kur thoni se do të bëni diçka, bëjeni - sot! Rregulli është: Atë që mund të merrni sot, mos e shtyni për nesër! Rrini në të!


12. A jeni mbërthyer pas së kaluarës?

Mendoni shpesh për të kaluarën? A i mbani ende me vete të gjitha përvojat tuaja negative? Nuk i beson askujt sepse tashmë je zhgënjyer? Nuk i beson askujt sepse të kanë gënjyer më parë? E keni të vështirë të falni? A i mbani me vete të gjitha mëritë nga e kaluara dhe i lejoni ato të rrjedhin në çdo partneritet të ri - qoftë biznes apo privat? Sigurisht, ju e dini se kjo nuk ka kuptim. Sepse edhe nëse doni të mbroni veten nga zhgënjimet e reja, askujt nuk i bën dobi nëse mbylleni plotësisht para njerëzve të rinj. Prandaj, shikoni veten nga afër dhe kuptoni kur po u bëni keq njerëzve të tjerë vetëm sepse përvojat tuaja të kaluara duan të ndikojnë përsëri në sjelljen tuaj aktuale.


13. A i përkisni majmunëve merimangë?

Keni tendencë të kapeni? A lini pak vend për t'u shprehur për njerëzit që doni - partnerët, fëmijët, miqtë? Majmunët merimangë shpesh ngatërrojnë dashurinë me frikën. Sepse ngjitja është rezultat i frikës. Prandaj, përpiquni të lini të shkojnë këtu dhe t'u jepni të dashurve tuaj më shumë liri. Sepse në thelb ju e dini: atë që doni, lëreni të shkojë. Nëse kthehet tek ju, është e juaja


14. A ju pëlqen të përmbushni pritshmëritë e njerëzve të tjerë? Dhe a e harroni lumturinë?

A e jetoni jetën tuaj? Apo ndoshta ajo e prindërve tuaj? Mesuesi yt? E partnerit tuaj? Nga miqtë tuaj? Apo edhe jetën që media e shfaq si të vetmen gjë reale? A jetoni një jetë që të tjerët kanë zgjedhur për ju? Por jo fare tuajin? A po e injoroni zërin tuaj të brendshëm? Thirrja juaj? A jeni kaq i zënë me përmbushjen e pritshmërive të njerëzve të tjerë, saqë keni humbur kontrollin mbi jetën tuaj? A ju kujtohet se çfarë ju bën të lumtur? Çfarë dëshironi të arrini? Cili është qëllimi juaj përfundimtar? Apo keni harruar plotësisht të jeni vetvetja?


Mbaj mend përsëri! Dhe harrojini të tjerët për një ndryshim! Jetoni jetën tuaj, realizoni dëshirat tuaja, përmbushni dëshirat tuaja - dhe mos e lini veten të shpërqendroheni nga rruga juaj! Sepse kjo rrugë të çon drejt e drejt lumturisë.


Ju urojmë nga zemra që të gjeni rrugën tuaj dhe të krijoni shumë hapësirë ​​brenda për shumë lumturi!

 

Burimet e artikullit:46 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page