top of page
  • Qendra e Shëndetit

Agjërimi interval: Periudha ditore e agjërimit rregullon peshën


Agjërimi nuk do të thotë gjithmonë të mos hani asgjë. Me agjërimin me ndërprerje, sigurohuni që të mbani një fazë më të gjatë të agjërimit çdo ditë përpara se të filloni fazën e të ngrënit. Dhe ndërkohë që nuk redukton kaloritë, agjërimi me ndërprerje mund t'ju ndihmojë të humbni peshë.


Agjërimi ditor dhe oraret fikse të vakteve kundër obezitetit

Mediat na bombardojnë pothuajse çdo ditë me metoda të reja për humbje peshe. Duke pasur parasysh njerëzit gjithnjë e më të trashë në botën perëndimore, sekrete të tilla të mrekullueshme të humbjes së peshës duken si një goditje për njerëzit me mbipeshë.


Ndërsa personat në dietë dobësojnë metabolizmin e tyre me zakone të reja të të ngrënit vazhdimisht dhe i shpërndajnë vaktet e tyre me kalori të ulët dhe me pak yndyrë në shumë vakte të vogla gjatë ditës në mënyrë që të mbajnë konstant nivelin e sheqerit në gjak, studimet e reja tani duket se përmbysin rekomandimet dietike që janë predikuar prej vitesh.


Analizat e fundit laboratorike tregojnë se nuk janë kaloritë dhe përqindja e yndyrës ato që janë vendimtare për mbipeshën, por në radhë të parë periudha e konsumimit të ushqimit. Në mënyrë të veçantë, hulumtimet sugjerojnë se duhet të respektohen oraret e rregullta të agjërimit dhe vakteve në mënyrë që të qëndroni të shëndetshëm dhe të dobët.


Çelësi për një jetë të shëndetshme dhe me peshë ideale duket të jetë agjërimi gjatë natës deri vonë në mëngjes. Diabeti në veçanti mund të parandalohej me një cikël të tillë të agjërimit. Kjo lloj diete quhet agjërim interval ose agjërim intermitent.


Ritmi cirkadian - të ngrënit në harmoni me ciklet tona të trupit

Obeziteti rrit rrezikun e një sërë sëmundjesh si presioni i lartë i gjakut, diabeti i tipit 2 dhe kolesteroli i lartë. Disa ndryshime në stilin e jetës mund të zvogëlojnë në mënyrë drastike këto rreziqe shëndetësore, kryesisht dieta dhe ushtrimet.


Studimi i vitit 2012 nga Instituti Salk për Studime Biologjike shkon një hap më tej dhe tregon rëndësinë e ritmit natyror të ditës-natës (ritmi cirkadian) për peshën tonë dhe shëndetin tonë në përgjithësi (1, 2).


Ritmi cirkadian përfshin ndryshimet fizike, mendore dhe të sjelljes që ndodhin në organizmin e qenieve të gjalla nën ndikimin e dritës së ditës dhe errësirës së natës në një cikël 24-orësh.


Ky ritëm cirkadian kontrollohet nga ndërveprimi ndërmjet molekulave qelizore, të cilat kronobiologjia e quan ora biologjike. "Ora kryesore" koordinuese përbëhet nga një grup prej përafërsisht 20,000 qelizave nervore (SCN) në hipotalamus, i cili ndodhet në diencefalon në zonën e kryqëzimit të nervave optikë.


Një mënyrë jetese që injoron ritmin natyror cirkadian (p.sh. zakonet e gabuara të të ngrënit) lidhet me probleme të ndryshme shëndetësore, veçanërisht me çrregullimet e gjumit, depresionin (sezonal) dhe çrregullimin bipolar (3).


Njohuritë për lidhjet midis ritmeve biologjike të trupit dhe rregullimit të peshës janë gjithnjë e më interesante.


Agjërimi për disa orë çdo ditë parandalon shtimin në peshë dhe diabetin

Studimet e mëparshme kishin paralajmëruar tashmë se ngrënia e pakontrolluar gjatë ditës mund të çojë në sindromën metabolike dhe diabetin, se nivelet e sheqerit në gjak janë përgjithmonë të larta dhe nuk kthehen kurrë në modalitetin rigjenerues të agjërimit.


Rëndësia e Kreshmës u konfirmua nga raporti i studimit nga Salk's Regulatory Biology Laboratory, i cili u botua në numrin e majit të revistës Cell Metabolism.


Fokusi i hetimeve ishte pyetja nëse obeziteti dhe sëmundjet metabolike mund të gjurmohen në një dietë që është shumë e lartë në yndyrë ose në çrregullime në proceset natyrore metabolike.


Testet laboratorike me minj treguan se ato kafshë, marrja e ushqimit të të cilave u reduktua në një periudhë 8-orëshe dhe rrjedhimisht rezultoi në një periudhë agjërimi 16-orëshe (= agjërim me ndërprerje) janë më të shëndetshme se ato që kishin akses të përhershëm në ushqim.


Çuditërisht, cilësia e ushqimit nuk luajti një rol në shëndetin e dy grupeve të krahasimit. Në fakt, nga pikëpamja kalorike, dieta e të dy grupeve përbëhej nga 60 për qind yndyrë. Ajo që dukej më vendimtare ishte rezultati se minjtë që hëngrën ushqimin me yndyrë të lartë në mënyrë të pakontrolluar kishin shtuar peshë në mënyrë të konsiderueshme pas 100 ditësh, ishin më të palëvizshëm, kishin rritur nivelet e kolesterolit dhe sheqerit në gjak dhe kishin pësuar dëmtime të mëlçisë.


Minjtë, të cilët agjëronin rregullisht dhe hanin vetëm të njëjtin ushqim (!) çdo ditë për një periudhë prej 8 orësh, peshonin 28 për qind më pak dhe nuk shfaqnin asnjë problem shëndetësor. Ata gjithashtu ia kaluan grupit të krahasimit për sa i përket lëvizshmërisë së tyre.


Drejtuesja e studimit Satchidananda Panda komentoi hetimet si më poshtë:


Është një ide e gabuar se një dietë me yndyrë të lartë çon në obezitet dhe se duhet të hamë shpesh kur zgjohemi. Rezultatet tona sugjerojnë që në vend të kësaj duhet t'i përmbahemi orareve të rregullta të ngrënies dhe agjërimit. Agjërimi për disa orë çdo ditë mund të jetë shumë i dobishëm për shëndetin tuaj.


Ushqimi jo i kontrolluar prish metabolizmin tuaj

Shkencëtarët kanë supozuar prej kohësh se mbipesha e lidhur me dietën lidhet kryesisht me një përbërje të pafavorshme ushqyese. Studimi i Salk tregon, megjithatë, se marrja e kalorive e shpërndarë gjatë ditës është të paktën po aq e pafavorshme, pasi çlirimi i vazhdueshëm i insulinës pengon proceset natyrore metabolike, të cilat nga ana e tyre varen nga ritmi ditë-natë.


Studiuesit në Institutin Salk kanë treguar se trupi ruan yndyrën gjatë ngrënies dhe fillon të djegë yndyrën dhe të zbërthejë kolesterolin në acide biliare të dobishme vetëm disa orë pas ngrënies. Sa më shumë që hamë, aq më shumë yndyrë ruan trupi.


Qelizat yndyrore në mëlçi, në veçanti, fryhen, gjë që mund të shkaktojë dëmtime serioze të mëlçisë. Nën këtë stres të vazhdueshëm, mëlçia prodhon vazhdimisht glukozë, e cila rrit sheqerin në gjak dhe formon bazën më të mirë për një diabest zvarritës. Marrja e kufizuar e ushqimit nga ana e tij redukton prodhimin e yndyrës, glukozës dhe kolesterolit nga trupi. Përveç kësaj, djegia e yndyrës stimulohet gjatë agjërimit dhe depozitat e yndyrës minimizohen.


Satchidananda Panda shpreson që gjetjet mbi ritmin e të ngrënit-agjërimit do të sjellin ndryshime pozitive në sjelljen e të ngrënit të njerëzve. Ushqimi rregullisht në orare të caktuara dhe agjërimi i zgjatur gjatë natës mund të zvogëlojë mundësinë e shtimit të peshës me 10 deri në 20 për qind.


Kufizoni marrjen e ushqimit në një periudhë tetë orëshe në ditë

Rezultatet e studimit Salk janë novator sepse ato hedhin poshtë rekomandimet e zakonshme dietike që rekomandojnë disa vakte (me pak yndyrë) gjatë ditës në favor të një peshe të shëndetshme trupore për të mbajtur një peshë trupore të shëndetshme.


Mendoni për mëngjesin klasik menjëherë pas zgjimit, rostiçeri i mëngjesit, drekën e ngrohtë, rostiçeri i pasdites për pak uri në mes dhe vaktin e mbrëmjes. Megumi Hatori, e cila ishte e përfshirë në studim, përmblodhi:


Për 50 vjet na është thënë të reduktojmë sasinë e yndyrës në dietën tonë dhe të hamë vakte më të vogla gjatë gjithë ditës. Megjithatë, ne kemi zbuluar se një periudhë ditore e agjërimit është e rëndësishme. Duke iu përmbajtur një vakti të kufizuar në kohë, edhe konsumimi i lartë i yndyrës do të duket se nuk ka pasoja për trupin. Ne kemi treguar se falë një periudhe të përditshme agjërimi, trupi është në gjendje të përballojë potencialin negativ të ushqimit të pashëndetshëm pa dëmtuar shëndetin. Sigurisht që ka edhe kufizime në këtë rast.


Nëse trupi ynë na fal mëkatet ushqyese, për sa kohë që ndjekim orën tonë biologjike, sa pozitivisht duhet të ketë një dietë natyrale, e ekuilibruar sipas kësaj skeme për shëndetin tonë?


Por me gjithë gëzimin e zbulimit në kërkimet moderne: agjërimi nuk është aspak një risi, por një praktikë mijëravjeçare në shumë kultura! Për shembull, le të marrim si shembull dietën joge bazuar në parimet Vedike. Shumë praktikues të yogës ushqehen me vetëdije ose instinktivisht sipas orës së tyre të brendshme.


Shkollat ​​​​joga si Sivananda tradicionalisht kanë dy vakte në ditë në orare të caktuara (paradreke në orën 11:00 dhe darkë në orën 18:00). A e shihni ekuacionin? Ky ritëm jo vetëm që korrespondon me nevojat natyrore dhe performancën e trupit tonë, por pasqyron edhe rezultatet e hulumtimit nga SHBA!


Agjërimi terapeutik - një rrugë drejt shërimit

Në ndryshim nga agjërimi me ndërprerje, agjërimi i vërtetë terapeutik nuk kryhet përgjithmonë, por më tepër si kurë - diçka në pranverë dhe vjeshtë. Zakonisht agjëron pesë deri në shtatë ditë me ujë, pak lëng dhe lëng mishi. Efektet shëruese janë të mëdha, veçanërisht nëse kaloni në një dietë të shëndetshme, tepër alkaline dhe mundësisht me bazë bimore pas agjërimit. Studimet përkatëse dhe raportet e përvojës si dhe udhëzimet për agjërimin mund t'i gjeni këtu: Agjërimi terapeutik - një rrugë drejt shërimit


Dallimi midis agjërimit alkalik dhe agjërimit terapeutik

Agjërimi bazë, nga ana tjetër, në thelb nuk është fare agjërim, sepse as nuk bën ushqim të ngurtë dhe as nuk e mban një agjërim të caktuar çdo ditë – si me agjërimin me ndërprerje. Me agjërimin alkalik, ju i kompozoni vaktet tuaja vetëm nga ushqimet alkaline. Dhe duke qenë se vetëm frutat, perimet, sallatat, patatet dhe lakra janë ushqime alkaline, sigurisht që është një dietë shumë e lehtë që praktikohet zakonisht për dy javë dhe quhet “agjërim alkalik”. Një shpjegim i detajuar dhe udhëzime për agjërimin alkalin mund të gjeni këtu: Agjërimi alkalik - udhëzimet

 

Burimet e artikullit:

  • Tägliches Fasten und feste Essenszeiten gegen Übergewicht (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

  • (1) Megumi Hatori, Christopher Vollmers, Amir Zarrinpar, Luciano DiTacchio, Eric A. Bushong, Shubhroz Gill, Mathias Leblanc, Amandine Chaix, Matthew Joens, James A.J. Fitzpatrick, Mark H. Ellisman, Satchidananda Panda. Time-Restricted Feeding without Reducing Caloric Intake Prevents Metabolic Diseases in Mice Fed a High-Fat Diet. Cell Metabolism, 2012.

  • (2) Extended Daily Fasting Overrides Harmful Effects of a High-Fat Diet: Study May Offer Drug-Free Intervention to Prevent Obesity and Diabetes, ScienceDaily, Veröffentlicht am: 17.05.2012.

  • (3) Circadian Rhythms, National Institute of General Medical Sciences, 2012.

67 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page