top of page
 • Qendra e Shëndetit

Agjërimi me ndërprerje në sport


Agjërimi me ndërprerje ka shumë përparësi. Ndiheni më mirë, humbni peshë më lehtë dhe mund të lehtësoni ankesat kronike. A mundet agjërimi me ndërprerje të përmirësojë gjithashtu performancën atletike?


Çfarë është agjërimi me ndërprerje?

Agjërimi me ndërprerje ose agjërimi me ndërprerje në thelb nuk është një metodë e vërtetë agjërimi. Është më shumë një ritëm i caktuar i të ngrënit që përmban faza të gjata në të cilat askush nuk ha, pra në të cilat njeriu agjëron. Këto mund të jenë vetëm 12 orë, por edhe 16 ose 18 orë. Prandaj, agjërimi me ndërprerje mund të kryhet në mënyra të ndryshme. Ne kemi përshkruar shtatë metodat e agjërimit me ndërprerje në artikullin tonë të dedikuar.


Si funksionon metoda më e njohur e agjërimit me ndërprerje, metoda 16/8?

Metoda më e përdorur është e ashtuquajtura metoda 16/8. Koha e agjërimit të natës zgjatet në 16 orë dhe ju hani në një afat kohor prej 8 orësh.


Për shembull, nëse e përfundoni darkën në orën 18:00, nuk do të hani deri në orën 10 të mëngjesit të ditës tjetër. Vakti i dytë kryesor hahet më pas rreth orës 17:00. Në përgjithësi nuk ka ushqime mes vakteve. Sigurisht, dy vaktet që hani çdo ditë përbëhen nga ushqime të shëndetshme dhe sigurisht që nuk pini alkool.


A vuani nga uria gjatë agjërimit me ndërprerje?

Meqenëse mund të hani të ngopur me të dy vaktet, d.m.th. nuk ka kufizime të panatyrshme të kalorive (siç është rasti me disa dieta), nuk ndiheni të uritur gjatë agjërimit 16-orësh.


Megjithatë, në varësi të zakoneve të mëparshme të të ngrënit, mund të duhet pak kohë që trupi të përshtatet. Nëse ai ishte mësuar të furnizohej me diçka për të ngrënë çdo dy orë, ai fillimisht mund të ndiejë uri të pakëndshme, por kjo duhet të ishte qetësuar pas dy deri në tre javë, sepse shpesh nuk është uria që i vjen, por oreksi.


Megjithatë, në kohën para vakteve kryesore, ndjenja e urisë është sigurisht normale dhe gjithashtu e dëshirueshme, sepse duhet të hani vetëm kur jeni realisht të uritur.


A është agjërimi me ndërprerje i dëmshëm për atletët?

Agjërimi me ndërprerje ka – me ose pa sport – mbështetës, por edhe kundërshtarë, siç ndodh pothuajse me çdo temë. Përkrahësit vërejnë një përmirësim në mirëqenien dhe performancën e tyre, thjesht e inkorporojnë sportin e tyre në fazat e agjërimit dhe më pas furnizohen me energji të reja në fazat e të ngrënit - megjithëse ka edhe variante në të cilat trajnimi përfundon në fazat e të ngrënit, të cilat. është gjithashtu premtuese.


Kundërshtarët shpesh nuk e kanë provuar vetë agjërimin me ndërprerje dhe më së shumti i shqetëson fakti që nuk ka mëngjes me agjërim me ndërprerje. Në fund të fundit, njeriu e di mjaft mirë se nuk është produktiv pa mëngjes. B. vihet në dukje me fëmijët, aftësitë njohëse të të cilëve ishin më të këqija pa mëngjes sesa me mëngjes. Më së shumti, aktiviteti i lehtë sportiv mund të imagjinohet gjatë fazës së agjërimit, por sigurisht që nuk kërkon stërvitje për qëndrueshmëri ose forcë (1).


Pas një periudhe agjërimi, rezervat e glikogjenit të muskujve janë ende plot, por rezervat e glikogjenit të mëlçisë janë bosh dhe ato janë përdorur gjatë natës. Një depo e zbrazët e glikogjenit në mëlçi, megjithatë, ul nivelin e sheqerit në gjak dhe në këtë mënyrë zvogëlon aftësinë për t'u përqendruar dhe performancën mendore, pasi truri nuk furnizohet më siç duhet me glukozë. Ju nuk mund të përdorni potencialin maksimal të njësive tuaja të trajnimit, për shembull. B. Dr. Katrin Stücher, nutricioniste dhe sportiste (2).


Për më tepër, duke qenë se shumica e njerëzve bëjnë sport në mbrëmje për shkak të aktivitetit të tyre profesional, disa kritikë, ata do të duhej të shkonin në shtrat të uritur sepse nuk u lejohet të hanë asgjë gjatë agjërimit me ndërprerje pas stërvitjes, gjë që megjithatë nuk korrespondon me e vërteta, të cilën do ta shpjegojmë më poshtë, do të diskutohet më tej.


A ulen aftësitë njohëse nëse nuk hani mëngjes?

Më sipër u kritikua se aftësitë njohëse të fëmijëve vuajnë nëse e lënë mëngjesin, gjë që ndonjëherë përdoret si argument kundër agjërimit me ndërprerje. Tani, megjithatë, fëmijët janë ende të përfshirë në rritje dhe për këtë arsye kanë nevoja të ndryshme nga të rriturit, prandaj rezultatet e studimit me fëmijët nuk duhet të transferohen te të rriturit. Në shtator 2008, American Journal of Clinical Nutrition publikoi një studim që konfirmoi pikërisht këtë, domethënë se marrja e përkohshme e ulët e ushqimit nuk dëmtoi performancën e të rriturve (3).


Në mënyrë të veçantë, ky studim tregon se performanca njohëse, niveli i aktivitetit, cilësia e gjumit dhe disponimi nuk u dëmtuan edhe nëse subjektet e testit - të rriturit e shëndetshëm - kishin ngrënë vetëm rreth 300 kcal në ditë për dy ditë. Në këtë studim, ata ishin po aq produktivë sa grupi i kontrollit, i cili hante pak më pak se 2300 kcal në ditë.


Ajo që ishte interesante për këtë studim ishte se subjektet e testit nuk e dinin nëse po hanin menu me kalori të ulët apo me kalori të lartë. Mund të ndodhë që shumë njerëz të ndihen të dobët në stomak pa mëngjes dhe më pas të mos guxojnë të ushtrohen sepse e lënë veten të ndikohen shumë nga opinioni i përgjithshëm, i cili është: Asnjëherë mos dilni nga shtëpia pa mëngjes, pa mëngjes nuk jeni. produktiv, mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës, mëngjesi si perandori etj., etj.


Nëse nuk do të shqetësoheshit nga truizma si ato të përmendura, performanca juaj jo vetëm që do të ishte e pazhdukshme pa një mëngjes stresues, por ndoshta edhe më mirë se sa me mëngjes.


A ka ndonjë dëshmi nga atletët që praktikojnë agjërimin me ndërprerje?

Raportet e përvojave janë veçanërisht interesante këtu, si ai i blogerit dhe maratonistit Micha Brauer, i cili dokumentoi hyrjen e tij 30-ditore në agjërimin me ndërprerje. Falë agjërimit me ndërprerje, ai ishte në gjendje të reduktonte përqindjen e yndyrës në trup dhe të vëzhgonte një rritje të konsiderueshme në aftësinë e tij për t'u përqendruar. Ky i fundit jo vetëm gjatë aktiviteteve mendore, por edhe gjatë stërvitjeve maratonë, në të cilat ai mundi të punonte më intensivisht dhe me përqendrim më të madh gjatë fazave të agjërimit (4).


Frederik Kramp (trajneri atletik RASTA Vechta) na shkroi se ai fillimisht kishte testuar agjërimin me ndërprerje mbi veten e tij përpara se t'ua rekomandonte atë sportistëve të tij dhe ishte i emocionuar. Ai fle më mirë, ndihet më i lehtë, më i shëndetshëm dhe më vital. Performanca e tij gjithashtu është rritur ndjeshëm, qoftë në dhomën e peshave apo kur vrapon në pyll.


Martin Berkhan, atlet i forcës, nutricionist, trajner personal, autor dhe bloger, e përshkruan veten si “kryeprifti” i metodës 16/8 dhe ka – siç shihet qartë në fotot e tij – suksese të jashtëzakonshme sportive. Ai ka gati protokolle të ndryshme të agjërimit me ndërprerje për klientët e tij, të cilat mund të përshtaten individualisht me rutinën e përditshme përkatëse - shih më poshtë nën "Si mund të duket një orar ditor për atletët?" (5).


A mund të përmirësojë agjërimi me ndërprerje performancën atletike?

Raportet dhe përvojat e këtij lloji konfirmohen nga studime të ndryshme, ku efekti i agjërimit në performancën atletike u hetua shumë përpara zhurmës së madhe të agjërimit me ndërprerje.


Në tetor 1986, për shembull, performanca u vëzhgua në bazë të një vrapimi 90-minutësh pas një agjërimi 23-orësh. Nuk kishte dallim. Subjektet e testit ishin në gjendje të përballonin vrapimin po aq mirë, pavarësisht nëse kishin ngrënë diçka më parë ose nëse kishin agjëruar pothuajse një ditë të tërë (6).


Në grupin e agjërimit mund të vërehej gjithashtu një mobilizim më i lartë i yndyrës. Fjalia e mëposhtme është gjithashtu interesante në përmbledhjen e studimit: "Këto rezultate tregojnë se niveli i sheqerit në gjak tek njerëzit mbetet në një nivel normal gjatë stërvitjes edhe pas një faze agjërimi dhe kështu pavarësisht nga rezervat e zbrazëta të glikogjenit të mëlçisë." prandaj nuk është konfirmuar. .


Një vit më vonë (1987) u botua një tjetër studim sportiv agjërimi. Këtu subjektet madje agjëruan për 3.5 ditë përpara se performanca e tyre atletike të matej duke përdorur parametra të ndryshëm. Shumica e vlerave nuk u prekën nga agjërimi. Vetëm forca izokinetike e muskujve u zvogëlua me 10 për qind. Forca izokinetike është forca që shpenzon muskuli kur lëviz, p.sh. B. Tërheqja e peshave drejt jush ose largimi nga ju ndërsa forca izometrike është ndërtuar pa lëvizje, për shembull për të mbajtur një peshë (7).


Megjithatë, mund të supozohet se ulja prej 10 për qind në forcën izokinetike ishte thjesht rezultat i periudhës shumë të gjatë të agjërimit në këtë studim dhe nuk do të jetë e dukshme me agjërimin me ndërprerje.


Në përgjithësi, do të ishte optimale të stërviteshit në gjendje të zbrazët, madje edhe në fund të një periudhe 16-orëshe agjërimi - pavarësisht nëse bëhet fjalë për stërvitje për forcë apo qëndrueshmëri - dhe më pas për të prishur agjërimin pas stërvitjes.


Cili është përfitimi kryesor i agjërimit të ndërprerë për atletët?

Mjeku dhe atleti i forcës Sven Sparding shpjegon në faqen e tij të internetit, e cila i dedikohet tërësisht agjërimit me ndërprerje, që është një nga avantazhet më të rëndësishme të agjërimit me ndërprerje për atletët (8):


Nëse stërviteni në fund të fazës së agjërimit, atëherë vakti i fundit është zhdukur patjetër si burim energjie. Prej kohësh është tretur dhe metabolizuar sepse është ngrënë 12 deri në 16 orë më parë.


Megjithatë, rezervat e glikogjenit të mëlçisë janë ende larg të qenit bosh, siç pretendojnë kritikët. Sipas të gjitha gjasave, kjo do të zbrazet plotësisht vetëm pas 24 deri në 48 orë agjërim (9). Pas 12 deri në 16 orë agjërim, ai duhet të jetë ende gjysmë i mbushur - sigurisht, gjithmonë në varësi të aktivitetit fizik gjatë kësaj kohe (10).


Megjithatë, stërvitja zbraz shpejt rezervat e glikogjenit, veçanërisht nëse ato tashmë janë varfëruar kryesisht nga agjërimi. Trupi gjithashtu do të marrë energjinë që i nevojitet për stërvitje nga qelizat dhjamore. Kjo çon në rritjen e mobilizimit të yndyrës dhe djegien e yndyrës.


Përveç kësaj, vetëm agjërimi mund të çojë në një çlirim të shtuar të hormoneve të rritjes njerëzore (HGH). Në kombinim me stërvitjen e duhur, këto hormone nxisin ndërtimin e muskujve (sintezën e proteinave të trupit) dhe përshpejtojnë mobilizimin dhe djegien e yndyrës së përshkruar më sipër.


Dihet se ushtrimet mund të rrisin nivelet e hormoneve të rritjes. Në lidhje me agjërimin, megjithatë, tani arrihet një nivel shumë më i lartë, ku kjo vazhdon të rritet me numrin e orëve të agjërimit - siç ishte në gjendje të tregonte një studim i vitit 2011. Raporti i studimit deklaroi se një periudhë agjërimi 24-orëshe rriti nivelin e hormonit të rritjes tek gratë me një mesatare prej 1,300 përqind dhe tek burrat me pothuajse 2,000 përqind (11).


Mund të supozohet se niveli tashmë është dukshëm më i lartë pas 16 orësh sesa pa agjërim.


A duhet të ushtroheni në fund të fazës së agjërimit? Apo mund të stërviteni edhe në mbrëmje?

Fundi i periudhës së agjërimit 16-orësh zakonisht bie në mëngjes. Megjithatë, shumë njerëz punojnë gjatë ditës dhe nuk shkojnë në stërvitje deri në mbrëmje. A duhet tani ata të presin një humbje të performancës? Jo sigurisht qe jo!


Avantazhi i stërvitjes me stomakun bosh është atje, por jo aq i madh sa të duhet të riorganizoni të gjithë planin tuaj të jetës. Është shumë më e rëndësishme që të stërviteni fare, të stërviteni rregullisht, të ndiqni një program trajnimi të përshtatur individualisht dhe të ushqeheni shëndetshëm.


Çfarë studimesh ka për agjërimin me ndërprerje me atletët?

Përveç studimeve të përmendura tashmë, studimet e mëposhtme janë gjithashtu me interes:


Në vitin 2009, një studim i çiklistëve tregoi se pas tre javësh agjërimi me ndërprerje dhe një reduktim shtesë të numrit ditor të kalorive, ata jo vetëm që mund të ruanin performancën e tyre, por edhe ta përmirësonin atë (12).


Në një studim të vitit 2016 me 34 atletë meshkuj të forcës, grupi që praktikonte agjërim me ndërprerje humbi 1.6 kg yndyrë trupore (4/8, por me tre vakte në ditë në 13, 4 dhe 20 pasdite). Të dy grupet - grupi i agjërimit dhe grupi i kontrollit jo-agjërues - konsumuan të njëjtën sasi kalorish dhe proteinash. Pra, ndryshimi i vetëm ishte dritarja kohore në të cilën keni ngrënë. Grupi që nuk agjëronte hëngri në orën 08:00, 13:00 dhe 20:00. Për sa i përket masës muskulore dhe forcës së muskujve, nuk kishte ndryshime në asnjë grup (13).


Në një studim të kontrolluar nga placebo nga viti 2017, 80 subjekte me mbipeshë praktikuan agjërim të ndërprerë për një periudhë prej 12 javësh, morën një shtesë ushqimore alkaline (ose një përgatitje placebo) dhe përfunduan trajnimin e qëndrueshmërisë të përshtatur individualisht. Në fund të studimit, performanca e ushtrimeve ishte më e lartë në grupin e agjërimit sesa në grupet e kontrollit që nuk agjëronin. Përveç kësaj, humbja e yndyrës trupore dhe humbja e peshës ishin më të larta në grupet bazë sesa në grupet që morën përgatitjen placebo. Performanca maksimale atletike ishte kështu më e larta në grupin e agjërimit me plotësim (14).


Në një studim të vitit 2017, 18 atletëve të forcës iu kërkua ose të hanin normalisht ose të hanin vetëm vaktet e tyre ditore 4 ditë në javë brenda një periudhe kohore prej 4 orësh. Pas 8 javësh, vetëm grupi i kontrollit mund të shihte rritjen e muskujve, por jo grupi i agjërimit, gjë që tregon se një periudhë kohore prej katër orësh për të ngrënë mund të mos jetë e mjaftueshme (15).


Në vitin 2018, Journal of the International Society of Sports Nutrition publikoi një studim në të cilin subjektet e testimit zbatuan një metodë agjërimi të ngjashme me metodën 5: 2. Ndërsa metoda 5: 2 ul ndjeshëm sasinë e kalorive për dy ditë në javë, në studimin aktual ishte tre ditë në javë në të cilat atletët konsumonin rreth 1300 kcal. Ditët e tjera hanin mjaft normalisht me 2350 kcal (16).


Pas 6 javësh u zbulua se rrahjet e zemrës ishin më të ulëta me stërvitje të vazhdueshme, se nivelet e laktatit ishin përmirësuar dhe pjesëmarrësit raportuan më pak lodhje. Përveç kësaj, ata humbën rreth 15 për qind yndyrë trupore, por vetëm nën 3 për qind masë muskulore me performancë të përmirësuar.


Dhe megjithëse atletët konsumuan automatikisht më pak lëndë ushqyese dhe substanca jetike, nuk pati asnjë ndryshim negativ në numërimin e tyre të gjakut. Përkundrazi, shënuesit për stresin oksidativ u ulën. Një metodë e tillë intensive mund të zbatohet si kurë, por - në ndryshim nga metoda 16/8, e cila funksionon pa reduktuar kaloritë - nuk është e përshtatshme si një formë e përhershme e të ngrënit për sportistët.


Si mund të duket një plan ditor për atletët?

Martin Berkhan - nutricionisti dhe trajneri personal i lartpërmendur - i kushton rëndësi të veçantë respektimit të fazës së agjërimit. Nëse stërvitja kryhet me stomakun bosh në fund të fazës së agjërimit apo disa orë pas vaktit të parë, është më pak e rëndësishme. Sipas planeve të tij, ju mund të hani deri në tre vakte gjatë fazës së të ngrënit (20).


Gjatë fazës së agjërimit, ai mendon gjithashtu se kafeja është në rregull, qoftë edhe me pak qumësht. Ju gjithashtu mund të pini pije me ëmbëlsues ose çamçakëz që ëmbëlsohen në përputhje me rrethanat. Ai gjithashtu rekomandon marrjen e aminoacideve (BCAA) para stërvitjes.


Në faqen e internetit të Berkhan mund të gjeni plane të ndryshme se si atletët mund të zbatojnë agjërimin me ndërprerje për veten e tyre - në varësi të numrit të vakteve që dëshironi të hani para ose pas stërvitjes:


1. Planifikoni agjërimin në mesditë

 • 11.45: 10 g BCAA (përgatitja e aminoacideve, 15 minuta para stërvitjes)

 • 12 pasdite deri në 13:00: trajnim

 • 13:00: vakti i parë dhe më i madhi i ditës

 • 4 pasdite: vakti i dytë

 • Nga ora 20:00 deri në 21:00: vakti i fundit para agjerimit


2. Plani i agjërimit në mëngjes herët

Nëse nuk keni kohë për stërvitje pasdite ose në mbrëmje, por mund ta planifikoni në mëngjes herët në mes të fazës së agjërimit, mund t'i përmbaheni këtij protokolli:


 • 5.45 e mëngjesit: 10 g BCAA

 • Nga 6 e mëngjesit deri në 7 të mëngjesit: Trajnim

 • 08:00: 10 g BCAA

 • 10 e mëngjesit: 10 g BCAA

 • Midis mesditës dhe orës 13:00: vakti i parë dhe më i madhi i ditës, këtu fillon faza e të ngrënit

 • Midis orës 20:00 dhe 21:00: vakti i fundit para fazës së agjërimit


3. Planifikoni me 1 vakt para stërvitjes

Nëse mundeni ose dëshironi të bëni stërvitjen herët pasdite, mund të zbatoni këtë plan:


 • Rreth mesditës ose 13:00: vakti para stërvitjes me përafërsisht 20-25 për qind të kalorive ditore, është vakti i parë pas fazës së agjërimit.

 • Rreth orës 15 ose 16: Stërvitje (disa orë pas vaktit para stërvitjes)

 • Pas stërvitjes: vakti pas stërvitjes (vakti më i madh i ditës)

 • Rreth orës 20 ose 21:00: vakti i fundit i ditës para fillimit të fazës së agjërimit


4. Plani me 2 vakte para stërvitjes

Ky plan është ideal për njerëzit që kanë orar normal të punës, d.m.th janë në punë nga mëngjesi deri në pasdite vonë dhe më pas shkojnë në stërvitje:


 • Rreth mesditës ose 13:00: vakti i parë pas agjërimit, jo më shumë se 20 deri në 25 për qind të kalorive ditore

 • Rreth orës 16 ose 17: vakt para stërvitjes, rreth 20 përqind e kalorive ditore

 • 7 deri në 20:00: Trajnim

 • Rreth orës 8 ose 21:00: vakti pas stërvitjes, vakti më i madh i ditës me rreth 60 për qind të kalorive ditore


Çfarë duhet të keni kujdes si sportist kur bëni agjërim me ndërprerje?

Berkhan jep rregullat e mëposhtme nga ana e tij, të cilat janë provuar të jenë të dobishme në përvojën e tij dhe gjithashtu në përvojën e klientëve të tij (20):


 • Gjatë fazës së agjërimit nuk duhet konsumuar asnjë kalori – me përjashtimet e përmendura më sipër (BCAA, kafe, çamçakëz pa sheqer, etj.).

 • Agjërimi është koha më e mirë për të qenë produktiv. Pra, mos u ulni duke pritur që të mbarojë dhe më në fund mund të hani.

 • Mund të hani deri në tre vakte gjatë fazës së të ngrënit.

 • Shumica e kalorive ditore duhet të konsumohen në fazën pas stërvitjes.

 • Nëse keni 1 vakt para stërvitjes, atëherë dy vaktet e tjera pas stërvitjes suaj duhet të ofrojnë 80 për qind të kalorive tuaja ditore. Nëse hani dy herë para stërvitjes, vakti i fundit që hani pas stërvitjes duhet të sigurojë 60 për qind të kalorive tuaja ditore.

 • Qëndroni në modelin tuaj personal të agjërimit, ndaj mos vazhdoni të ndryshoni orarin kur agjëroni dhe hani. Trupi mësohet me rregullsinë dhe mund të rregullojë ekuilibrin e tij hormonal në përputhje me rrethanat. Megjithatë, ju nuk duhet t'i përmbaheni një programi në detaje të vogla. Për shembull, ju mund ta prishni agjërimin nga ora 12:00 deri në 14:00 dhe të filloni fazën e agjërimit midis orës 20:00 dhe 22:00.

 • Në ditët që nuk stërviteni, do të ishte ideale nëse vakti i parë ishte më i madhi i ditës (35-40 për qind e kalorive ditore). Në ditët e stërvitjes, gjithmonë varet nëse hani para ose menjëherë pas stërvitjes. Nëse hani më parë, ky vakt është gjithmonë më i vogli dhe vakti i parë pas stërvitjes është më i madhi. Vakti më i madh i ditës duhet të përmbajë gjithashtu pjesën e luanit të sasisë ditore të proteinave.

 • Megjithatë, nëse preferoni të hani vaktin më të madh në mbrëmje në ditët jo-stërvitore, për shembull me miqtë ose familjen, mund ta bëni edhe këtë. Varianti i mësipërm do të ishte ideal, por gjëja më e rëndësishme është që të ruani fazën e agjërimit - dhe nëse mund ta mbani më mirë, nëse mund të ndryshoni në fazën e të ngrënit, atëherë bëjeni.

 • Lëndët ushqyese të vakteve bashkohen sipas qëllimit të atletit përkatës (humbja e yndyrës, ndërtimi i muskujve etj.). Në ditët e stërvitjes ju konsumoni më shumë karbohidrate dhe në përgjithësi më shumë kalori, në ditët e tjera hani më pak karbohidrate dhe më shumë yndyrë. Përmbajtja e proteinave mbahet në një nivel konstant çdo ditë.

 • Nëse nuk dëshironi të merrni një suplement BCAA (suplement aminoacidesh) përpara se të stërviteni me stomakun bosh, Berkhan mendon se një shake proteine ​​është gjithashtu e mirë.

 • Ndërsa ka avantazhe të stërviteni me stomakun bosh, ai rrallë është një opsion për njerëzit që kalojnë një ditë normale pune, p.sh. B. Nga ora 8 e mëngjesit deri në 5 pasdite. Në këtë rast, do të ushtroheni pas punës, që do të thotë se do të keni një ose dy vakte më të vogla para stërvitjes, më pas do të ushtroheni dhe më pas do të hani vaktin më të madh të ditës.


Për informacion të përgjithshëm mbi agjërimin me ndërprerje dhe efektet e tij shëndetësore, ju lutemi shikoni artikullin tonë kryesor mbi agjërimin me ndërprerje. Se sa mirë agjërimi me ndërprerje mund të ndihmojë gjithashtu me sëmundjet inflamatore kronike si skleroza e shumëfishtë mund të gjendet në lidhjen e mëparshme.


Korrigjim/përditësim më 1.6.2020

Ne ramë dakord vetëm me kritikët e agjërimit me ndërprerje para stërvitjes, të cilët pretendojnë se rezervat e glikogjenit në mëlçi janë bosh pas 12-16 orësh. Tani e kemi korrigjuar këtë në tekst (9, 10).

 

Burimet e artikullit:

 • Intervallfasten im Sport (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Wenes KA et al., Breakfast is associated with enhanced cognitive function in schoolchildren. An internet based study, Dezember 2012, Appetite.

 • (2) Stücher Katrin, Ein nüchternes Intervalltraining, Sinn oder Unsinn, (abgerufen 28.10.2018).

 • (3) Lieberman HR et al., A double-blind, placebo-controlled test of 2 d of calorie deprivation: effects on cognition, activity, sleep, and interstitial glucose concentrations, Am J Clin Nutr. 2008 Sep;88(3):667-76.

 • (4) Brauer Micha, Fit Strong Sexy, 15 Februar 2016.

 • (5) Berkhan Martin, The Leangains Guide, (abgerufen 28.10.2018).

 • (6) Dohm GL et al., Metabolic responses to exercise after fasting, Oktober 1986, J Appl Physiol.

 • (7) Knapik JJ, Jones BH, Meredith C, Evans WJ, Influence of a 3.5 day fast on physical performance, 1987, Eur J Appl Physiol Occup Physiol.

 • (8) Sparding Sven, Wedler Erika, i am fasting, intermittent fasting und Sport, (abgerufen 27.10.2018)

 • (9) Vella A et al., Hypoglycemia and Pancreatic Islet Cell Disorders, F. John Service, in Goldman's Cecil Medicine (Twenty Fourth Edition), 2012.

 • (10) Rothman, D., Magnusson, I., Katz, L., Shulman, R., & Shulman, G. (1991). Quantitation of hepatic glycogenolysis and gluconeogenesis in fasting humans with 13C NMR. Science, 254(5031), 573–576. doi:10.1126/science.1948033.

 • (11) Intermountain Medical Center Heart Institute, Routine periodic fasting is good for your health, and your heart, study suggests, 3. April 2011, EurekAlert.

 • (12) Ferguson LM et al, Effects of caloric restriction and overnight fasting on cycling endurance performance., Journal of Strength and Conditioning Research, 2009 Mar;23(2):560-70.

 • (13) Moro T et al, Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance-trained males., Journal of Translational Medicine, 2016 Oct 13;14(1):290.

 • (14) Hottenrott K und Hottenrott L, Intermittierendes Fasten und Sport, Schweizerische Zeitschrift für Ganzheitsmedizin, 2017;29:265268.

 • (15) Tinsley GM et al, Time-restricted feeding in young men performing resistance training: A randomized controlled trial., European Journal of Sport Science, 2017 Mar;17(2):200-207.

 • (16) Pons V et al, Calorie restriction regime enhances physical performance of trained athletes, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2018 15:12.

 • (17) Chaouachi A et al, The effects of Ramadan intermittent fasting on athletic performance: recommendations for the maintenance of physical fitness., Journal of Sport Sciences, 2012;30 Suppl 1:S53-73.

 • (18) Chaouachi A et al, Effects of Ramadan intermittent fasting on sports performance and training: a review., International Journal of Sports Physiology and Performance, 2009 Dec;4(4):419-34.

 • (19) Chennaoui M et al, Effects of Ramadan fasting on physical performance and metabolic, hormonal, and inflammatory parameters in middle-distance runners, Applied Physiology Nutrition and Metabolism, 34(4):587-594 August 2009.

 • (20) Berkhan Martin, The Leangains Guide, (abgerufen 28.10.2018).

8 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comentarios


bottom of page