top of page
 • Qendra e Shëndetit

Agjërimi ul kolesterolin


Nëse niveli i kolesterolit është shumë i lartë, një ndryshim në dietë fillimisht do të ishte shumë i dobishëm - dhe duke qenë se shumë njerëz me nivele të larta kolesteroli janë gjithashtu mbipeshë, një dietë e shëndetshme ka dy kuptime këtu: niveli i kolesterolit bie dhe pesha e trupit zvogëlohet.


Agjërimi me ndërprerje dhe nivelet e kolesterolit

Gjithnjë e më shumë njerëz po provojnë agjërimin me ndërprerje dhe ndihen më rehat se kurrë me të. Agjërimi me ndërprerje nuk është një agjërim i vërtetë, sepse nuk e kufizoni domosdoshmërisht numrin e kalorive. Ju thjesht ndryshoni orarin e vaktit dhe para së gjithash zgjasni natën agjërim.


Ndërsa zakonisht hani diçka në orën 20 të mbrëmjes dhe hani mëngjes në orën 7 të mëngjesit, me agjërim të ndërprerë në mbrëmje ju hani më së voni në orën 17:00 dhe të nesërmen në orën 11:00, për shembull. Në këtë mënyrë agjërimi i natës zgjatet nga 11 orë në 18 orë.


Kështu që ju hani vetëm në një dritare kohore nga ora 11 e mëngjesit deri në 5 pasdite. Por edhe në këtë periudhë kohore nuk hani pa ndërprerje, hani vetëm dy vakte kryesore. Sigurisht, ju hani ngadalë dhe përtypni me kujdes.


Agjërimi me ndërprerje ka shumë përfitime shëndetësore, të cilat i kemi renditur këtu: Agjërimi me ndërprerje dhe këtu: agjërimi terapeutik. Ne e dimë gjithashtu që nga viti 2014 se agjërimi me ndërprerje mund të ulë në mënyrë të qëndrueshme nivelet e kolesterolit.


Agjërimi me ndërprerje djeg kolesterolin

Në rastin e agjërimit me ndërprerje, mesa duket aktivizohet një mekanizëm shumë i veçantë kur bëhet fjalë për kolesterolin. Kolesteroli në qelizat dhjamore - veçanërisht i ashtuquajturi kolesterol i keq (LDL cholesterol) - përdoret thjesht nga organizmi për të gjeneruar energji dhe djegur. Niveli i lartë i kolesterolit bie dhe kemi një faktor rreziku më pak për diabetin dhe sëmundjet kardiovaskulare.


Studiuesit në Institutin e Zemrës Intermountain të Qendrës Mjekësore Ndërmountain në Murray, Utah shpjeguan se pas një agjërimi prej 10 deri në 12 orë, organizmi fillon të kërkojë burime alternative të energjisë. Furnizimet e glukozës janë konsumuar, kështu që nevojitet një zëvendësim. Kështu që trupi tërheq kolesterolin LDL nga qelizat yndyrore dhe e përdor atë për të prodhuar energji.


Rezultatet e hulumtimit nga Utah ishin ndër të tjera. Prezantuar në takimet shkencore të Shoqatës Amerikane të Diabetit në San Francisko në 2014.


Agjërimi si një terapi për diabetin

Agjërimi ka potencialin të bëhet një metodë e rëndësishme terapeutike për diabetin, "tha Dr. Benjamin Horne, kreu i studimit." Edhe pse ne kemi hetuar përfitimet shëndetësore të agjërimit për shumë vite, ne kurrë nuk e dinim saktësisht se si funksiononte agjërimi. aq mirë në diabet ose kur faktorët tipik të rrezikut të diabetit eliminohen."

Në prediabetin, fazën paraprake të diabetit, niveli i sheqerit në gjak tashmë rritet më shumë se normalja, por jo ende aq i lartë sa të mund të quhet diabeti. Tashmë në studimet e mëparshme - p.sh. B. nga viti 2011 - a mundet Dr. Horne tregojnë se agjërimi ul një nivel kaq të lartë kronik të sheqerit në gjak dhe gjithashtu redukton peshën e tepërt.


Agjërimi rrit kolesterolin në një afat të shkurtër

Kur pamë efektet e agjërimit në nivelet e kolesterolit tek individët e shëndetshëm, nivelet e kolesterolit u rritën brenda një agjërimi 24 orësh”, thotë Dr. Horne.


Bazuar në rezultatet e studimit të vitit 2011, Dr. Horn bëri një studim tjetër për të hetuar efektet e agjërimit në prediabet për një periudhë më të gjatë kohore. Të gjithë pjesëmarrësit në studim ishin prediabetikë midis moshës 30 dhe 69 vjeç. Të paktën tre nga faktorët e mëposhtëm të rrezikut të diabetit u aplikuan për pjesëmarrësit në studim: n


 • Obeziteti - veçanërisht në bark (lloji i mollës)

 • Nivele të larta të yndyrës në gjak

 • Nivele të ulëta të kolesterolit HDL, të cilat rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës (kolesteroli HDL quhet edhe kolesteroli "i mirë")

 • Presioni i lartë i gjakut

 • Rritja e sheqerit në gjak gjatë agjërimit - Nivelet pak të ngritura të sheqerit në gjak gjatë agjërimit mund të jenë një shenjë e hershme e diabetit


Pjesëmarrësit e studimit përfshinin njerëz që ishin mbipeshë dhe njerëz me peshë normale. Studimet e mëparshme mbi këtë temë kishin lejuar vetëm pjesëmarrësit mbipeshë dhe gjithashtu u fokusuan vetëm në humbjen e mundshme të peshës gjatë agjërimit.


Sigurisht, studimi i Qendrës Mjekësore Intermountain pa gjithashtu humbje peshe - tre kilogramë në gjashtë javë - por shikoi më shumë se si agjërimi ndikoi në diabetin dhe faktorët e tjerë të rrezikut.


Në terma afatgjatë, agjërimi ul nivelin e kolesterolit

Gjatë ditëve të agjërimit, nivelet e kolesterolit u rritën pak - siç ndodhi te individët e shëndetshëm në studimin e mëparshëm. Këtë herë, megjithatë, ne e vëzhguam çështjen gjatë një periudhe prej gjashtë javësh, ndërsa subjektet vazhduan të praktikonin agjërimin me ndërprerje. Kjo tregoi se niveli i kolesterolit mund të reduktohet me 12 për qind në afat të gjatë. Trashja sigurisht që u reduktua gjatë kësaj kohe”, tha doktor Horne.

Kur kolesteroli LDL nxirret nga qelizat dhjamore për energji dhe digjet, ky proces jo vetëm që kontribuon në uljen e nivelit të kolesterolit, por në të njëjtën kohë në eliminimin e rezistencës ndaj insulinës, gjë që redukton rrezikun e diabetit.


Sepse rezistenca ndaj insulinës është një dukuri e zakonshme në diabetin e tipit 2. Në këtë rast, shumë qeliza të trupit nuk reagojnë më në mënyrë adekuate ndaj insulinës, kështu që një pjesë e madhe e sheqerit mbetet në gjak, pankreasi duhet të lëshojë gjithnjë e më shumë insulinë dhe në një moment është i rraskapitur - gjë që do të rezultonte në nevojën e diabetit. insulinë.


Prandaj, agjërimi i rregullt ose agjërimi me ndërprerje është një ide shumë e mirë nëse dëshironi të fikni faktorët tipikë të rrezikut për diabetin ose thjesht "thjesht" të ulni nivelin tuaj të kolesterolit.


 • Më shumë studime mbi efektet e dobishme të agjërimit në diabet mund të gjenden këtu: Agjërimi në diabet

 • Si mund të mbrojë agjërimi nga kanceri i gjirit shpjegohet këtu: Si e parandalon agjërimi kancerin e gjirit

 • Ne kemi përshkruar këtu se si agjërimi mund të vrasë qelizat e kancerit: Agjërimi me ndërprerje vret qelizat kancerogjene

 

Burimet e artikullit:

 • Fasten senkt den Cholesterinspiegel (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • Intermountain Medical Center. Fasting reduces cholesterol levels in prediabetic people over extended period of time, new research finds. ScienceDaily, 14. Juni 2014, (Fasten senkt Cholesterinspiegel bei prädiabetischen Personen über einen längeren Zeitraum, so eine neue Studie)

 • Horne BD et al. Usefulness of Routine Periodic Fasting to Lower Risk of Coronary Artery Disease among Patients Undergoing Coronary Angiography, Am J Cardiol, 2008, (Nützlichkeit von regelmässigem intermittierenden Fasten zur Reduzierung des Risikos für die koronare Gefässkrankheit bei Patienten mit Koronarangiographie)

 • Horne BD et al., Relation of routine, periodic fasting to risk of diabetes mellitus, and coronary artery disease in patients undergoing coronary angiography.Am J Cardiol.2012, (Zusammenhang zwischen regelmässigem intermittierendem Fasten und dem Diabetesrisiko sowie der koronaren Gefässkrankheit bei Patienten mit Koronarangiographie)

138 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comentários


bottom of page