top of page
 • Qendra e Shëndetit

Alternativa ndaj bllokuesve të acidit


Bllokuesit e acidit si omeprazoli ose pantoprazoli mund të kenë efekte anësore. Megjithatë, ajo që është veçanërisht e pakëndshme është se pasi të jeni mësuar me ilaçin, nuk është më aq e lehtë ta lini atë. Sepse sapo të ndaloni marrjen e ilaçeve, shumë njerëz marrin refluks më të keq se kurrë më parë. Ne paraqesim alternativa natyrale dhe pa efekte anësore, si dhe këshilla se si të hiqni përsëri bllokuesit e acidit.


Alternativa natyrale për bllokuesit e acidit

Pantoprazol, omeprazol, lansoprazol, rabeprazol... nëse ndonjë prej këtyre barnave ose ndonjë tjetër me prapashtesën -prazole gjendet në paketimin e barit tuaj të stomakut, atëherë ju jeni duke marrë një bllokues acidi (i quajtur edhe një frenues i pompës protonike - PPI për i shkurtër). Bllokuesit e acidit zakonisht përshkruhen pa ndonjë referencë për alternativat natyrore, e lëre më efektet anësore të ilaçeve.


Bllokuesit e acidit, megjithatë, mund të kenë shumë efekte anësore shumë serioze - veçanërisht nëse i merrni për javë apo edhe muaj. Disa nga këto efekte anësore janë të pakthyeshme, edhe nëse ilaçi ndërpritet përfundimisht, të tilla si osteoporoza, dëmtimi i veshkave dhe intoleranca ose alergjitë. Ju mund t'i gjeni të gjitha efektet anësore të këtyre barnave në artikullin tonë të dedikuar mbi ciklin vicioz të PPI.


Ndërprerja e bllokuesve të acidit është shpesh e vështirë

Ajo që është veçanërisht e pakëndshme, megjithatë, është se shpesh nuk mund të ndaloni marrjen e bllokuesve të acidit - edhe nëse dëshironi - pasi t'i keni marrë ato për një kohë. Nëse e bëni gjithsesi, simptomat kthehen me gjithë dhunën e tyre, shpesh më të dhunshme se kurrë më parë. Më pas flitet për të ashtuquajturin efekt të rimëkëmbjes. Kështu që ju i merrni mjetet juridike pa pushim.


Nëse merrni bllokues të acidit si "mbrojtje të stomakut" (të shoqëruar me antiinflamatorë, qetësues kundër dhimbjeve ose antibiotikë), mund të keni papritmas probleme me stomakun më pas, edhe nëse nuk keni pasur më parë.


Raporte përvojash me bllokues acidi

Në një buletin të mëparshëm publikuam një raport nga një lexues. Në të, Doris M. përshkroi sesi bllokuesit e acidit ia prishën më tej shëndetin e saj tashmë të sëmurë. Sot, në mesin e të pesëdhjetave, ajo vuan nga osteoporoza për shkak të mungesës së substancave jetike të shkaktuara nga bllokuesit e acidit, gjë që tashmë ka çuar në thyerje të shumta të kockave. Përveç kësaj, problemet e saj origjinale të stomakut (refluksi) janë ende atje - aq të këqija saqë ajo vështirë se fle gjatë natës.


Përgjigja e lexuesve tanë ndaj këtij raporti në terren ishte shumë e lartë. Shumë prej tyre ndanë përvojat e tyre me antacidet dhe se si arritën të largoheshin nga mjekimi.


Alternativa ndaj bllokuesve të acidit

Ne dëshirojmë të ndajmë me ju të gjitha këshillat e shumta që na kanë arritur dhe të shfrytëzojmë rastin të listojmë gjithashtu të gjitha alternativat ndaj bllokuesve të acidit që ne njohim. Ne do të fillojmë me këshillat dhe rekomandimet e lexuesve tanë (1 deri në 6) dhe më pas do të kalojmë në alternativa të tjera.


1. Homeopatia dhe mineralet

Ellen shkroi: “Edhe unë kam vuajtur prej vitesh me të paktën 3 gastroskopi dhe diagnozën e përsëritur të inflamacionit të mukozës gastrike dhe ezofagut, si dhe pantoprazol dhe omeprazol më janë përshkruar vazhdimisht. Sapo e ndërpreva ilaçin, simptomat filluan përsëri. Vetëm 5 javë më parë, gjatë pushimeve, e mora këtë ilaç nga farmacia.


Në shtëpi mora nga homeopati Nux vomica D 6 globula dhe një preparat mineral me 600 mg kalium, 330 mg kalcium, 220 mg fosfor, 157 mg magnez, 4,8 mg hekur, 4,8 mg zink, 1,8 mg mangan dhe 0 mg në ditë. . Pas 5 ditësh që e mora, nuk pata më probleme. Kanë kaluar vetëm disa javë, por ndihem mirë që dhimbja e stomakut tashmë është zhdukur”.


Meqenëse ky është një përgatitje tabletash jo-vegane që përmban sheqer dhe shumë përbërës të tjerë të panevojshëm në veçanti, por ne rekomandojmë vetëm përgatitje vegane me cilësi të lartë, fillimisht nuk donim të emërtonim markën e produktit në këtë pikë. Në vend të kësaj, ne emërtojmë përbërjen, në bazë të së cilës mund të zgjidhet një përgatitje e ngjashme.


Kur zgjidhni preparatin, gjithmonë i kushtoni vëmendje nevojave tuaja personale - veçanërisht kur bëhet fjalë për elementët gjurmë dhe hekurin. Sepse efekti te Ellen mund të bazohej gjithashtu në faktin se preparati eliminoi një mungesë të furnizimit. Por meqenëse njerëzit vazhdojnë të pyesin për produktin specifik dhe përgatitjet e krahasueshme janë të rralla, ne e lidhim atë këtu:


2. Sodë buke (bikarbonat natriumi)

Rainer shkroi: “Edhe unë kam marrë një bllokues acidi për më shumë se 10 vjet për shkak të dhimbjes së refluksit pas një gastroskopie, e cila duhet të më shoqërojë gjatë gjithë jetës sime. Jam përpjekur ta zvogëloj këtë pa sukses pasi zbulova të gjitha problemet shëndetësore që kisha me bllokuesin e acidit në paketimin!


Përpjekja ime e tretë ishte të marr sodën e njohur të bukës që është më shumë se 125 vjeç! Unë ndalova marrjen e antacideve dhe në vend të kësaj mbaj me vete një shishe me pilula sode buke gjatë gjithë kohës! Ditët e para më duheshin deri në 5 copë! Pas disa javësh tani kam ditë krejtësisht pa sodë buke ose maksimumi 2 në ditë!!! Jam (më fal) super mirë dhe ndihem si një person i ri! Mjeku im i familjes thjesht donte të ndryshonte bllokuesit e acidit, kështu që një lobist i industrisë farmaceutike! Shpresoj se kjo do të ndihmojë shumë që vuajnë. Më shumë përpjekje nga sa përshkrova nuk është e nevojshme!!!


3. Vaj liri çdo ditë

Ela ka shkruar: “Edhe unë kam marrë PPI prej kohësh. Fillimisht 2 deri në 3 herë në javë deri në ditë. Urthi ime nuk u përmirësua, thjesht u përkeqësua sapo u përpoqa të ndaloja marrjen e pilulave.


Pilulat më dhanë mungesë magnezi dhe shtrëngime ekstreme të muskujve, si dhe mungesë të vitaminës B-12. Në fund e arrita me ndihmën e vajit të linit dhe përdora antacidë (p.sh. Rennie® dhe të ngjashme - shënim nga redaktorët e ZDG) për ditë vërtet të këqija. Kam marrë 2 lugë gjelle vaj liri të pastër çdo ditë për rreth gjysmë viti.


Nëse ishte e keqe gjatë natës, unë ende përdora antacidet. Urthi u bë gjithnjë e më i mirë dhe sot jam pothuajse pa simptoma dhe nuk kam më nevojë për PPI.”


4. Kontrolloni që të mos ketë mungesë të acidit gastrik

Mungesa e acidit të stomakut manifestohet me simptoma që janë shumë të ngjashme me acidin e tepërt të stomakut dhe është shkaktar i shpeshtë i problemeve me stomakun, veçanërisht te njerëzit mbi 50 vjeç.


Urthi, presioni i stomakut, të përzierat pas ngrënies dhe refluksi mund të ndodhin sepse mukoza e stomakut prodhon PAK acid gastrik. Por si mund të rritet acidi i stomakut në ezofag nëse nuk ka mjaftueshëm?


Nëse në stomak formohet mjaft acid gastrik, mbyllet i ashtuquajturi muskul muskul unazor i ezofagut, një lloj muskuli muskul unazor midis ezofagut dhe stomakut. Nëse formohet vetëm pak acid gastrik, vlera e pH në stomak nuk është kurrë aq e ulët sa sfinkteri të mbyllet. Ajo mbetet e hapur - dhe përmbajtja e stomakut mund të rritet deri në majë. Dhe edhe nëse nuk është mjaft acid për përgjigjen e duhur (mbyllëse) të sfinkterit, është ende mjaft acid për të shkaktuar dhimbje ezofageale.


Nëse ka një mungesë të tillë të acidit gastrik, atëherë administrimi i bllokuesve të acidit është sigurisht edhe më keq, pasi atëherë prodhimi i acidit të stomakut, i cili tashmë është shumë i ulët, frenohet më tej.


Nëse kërkohet një gastroskopi, në të njëjtën kohë mund të kontrollohet edhe statusi i acidit. Vlera e pH e stomakut gjithashtu mund të matet gjatë një periudhe prej 24 orësh duke përdorur një sondë (pHmetri).


Ilaçe shtëpiake për të stimuluar prodhimin e acidit në stomak

Nëse asnjë nga këto ekzaminime mjekësore nuk është caktuar, mund të provoni me kujdes nëse simptomat mund të përmirësohen me mjete juridike shtëpiake që stimulojnë acidin e stomakut, p.sh. B. me


 • Substancat e hidhura

 • Lakër turshi,

 • lëng limoni ose uthull molle (e holluar me ujë),

 • Bimët e egra (p.sh. luleradhiqe si sallatë ose çaj, gjithashtu gjethe delli, yardhe etj.) dhe

 • Sallata të hidhura (rukola, endive, radicchio - gjithashtu në smoothie, ose përtypni shumë mirë).

Nëse gjërat përmirësohen pas këtyre masave, në fakt mund të përdorni kapsula me një substancë të ngjashme me acidin gastrik: kapsulat Betaine HCL. Së bashku me dietën e duhur dhe menaxhimin e mirë të stresit, ju mund të stimuloni përsëri prodhimin e acidit gastrik të trupit në këtë mënyrë.


Përveç kësaj, njeriu kujdeset të përtypet shumë mirë, të mos pijë asgjë me vakte dhe t'i hajë me qetësi dhe pa kompjuter, celular apo TV.


Raporti përvoje : U zgjidh mungesa e acidit në stomak dhe urthi u largua!

Një lexues na shkroi pikërisht për këtë temë: "Ndërsa plakemi, dhe kjo nuk fillon në moshën 80-vjeçare - unë jam 82 - trupi prodhon vetëm 45% të acidit të stomakut që kishte kur ishte më i ri. Shkaku i problemeve të stomakut si urthi dhe refluksi është shumë pak acid në stomak! Përshkrimi i frenuesve të pompës protonike kufizohet me dëmtimin trupor nga pakujdesia.


Kam pasur refluks shumë të keq, probleme çdo natë pavarësisht shtrirjes dhe gjumit në anën e majtë, djegie në ezofag dhe laring, shpesh me ngjirurit e zërit. Kanceri i ezofagut dhe i laringut ishte i parashikueshëm. Prej dy vitesh kam marrë 2 kapsula Betaine HCI 650 mg me pepsinë dhe rrënjë gentian (një bimë e hidhur) çdo ditë.


Shënim ZDG: Betaine HCl është një përbërës acid që mund të kompensojë mungesën e acidit në stomak. Gentiani si një substancë e hidhur stimulon formimin e acidit gastrik të trupit dhe pepsina është enzima tretëse e stomakut, e cila i dedikohet veçanërisht tretjes së proteinave.


Kjo mbështet acidin e stomakut dhe përshpejton tretjen. Herë pas here të hidhura, lakër turshi dhe ushqime të tjera të fermentuara janë gjithashtu të dobishme. Nuk kam më asnjë ankesë, ha çfarë të dua dhe fle në pozicionin më të rehatshëm për mua. Unë kurrë nuk kam pasur një rikthim. Efektet anësore zero!”


5. Ngrini shtratin për të lehtësuar simptomat e natës

M. S. shkroi: "Një ndihmë e mirë kundër refluksit të natës është vendosja e një lartësie prej rreth 8 cm nën këmbët e shtratit në KOKË (p.sh. blloqe druri, tulla ose të ngjashme). Si rezultat, acidi i stomakut nuk derdhet në ezofag.


Një pykë e kokës në shtrat nuk ju ndihmon ose vështirë se ndihmon, ju prireni të struheni në shtrat. Mësoheni shpejt me pozicionin pak të pjerrët me këmbët e shtratit poshtë, veçanërisht kur urthi i natës ulet. Provoje! Pak përpjekje, ndihmë e madhe.”


6. Përdoreni këtë truk për të zvogëluar antacidet

Lexuesi ynë J.M. na shkroi: "Kam gjetur një mënyrë për të hequr omeprazolin pa probleme refluksi. Do të doja ta ndaja këtë këshillë me të sëmurët e tjerë.


Unë kam marrë antacidë për më shumë se 15 vjet. Në vitet e adoleshencës deri në vitin e 23-të (tani jam 35) për shkak të ushqyerjes së dobët dhe pas kësaj ose pavarësisht ndryshimit të dietës sime për 3 deri në 4 vjet në 90% organike dhe shumë, shumë më pak sheqer dhe yndyrna shtazore, thjesht mbajta sepse u shmanga nga efekti i refluksit kur u largova nga gjiri.


Thjesht nuk ka 5 mg omeprazol dhe kështu kam marrë gjithmonë 10 mg. Por nëse do të humbisja vetëm një, refluksi do të kthehej. Unë shoh këtu një marketing të thjeshtë të industrisë farmaceutike. Sepse nëse njerëzit mund të merrnin doza më të vogla, ata mund të zvogëlonin ilaçin, por farmaceutikët do të fitonin më pak ose asgjë më shumë prej tij. Prandaj, ekzistojnë vetëm bllokues të acidit me të paktën 10 mg. Nëse ndaloni marrjen e tyre, ju keni refluks, kështu që vazhdoni të merrni pilulat.


Tani për këshillën time: Bleva një peshore ari ose miligram që mund të peshojë deri në 0.000 shifra. Më pas përgatita 14 kapsula omeprazol 10 mg dhe e zbraza secilën. Pastaj peshoja gjithmonë rreth 5 mg secili dhe i mbushja përsëri në kapsula. E bëra atë 14 herë.


Pardje (24 Mars 2021) mora të fundit dhe pata një mëngjes të përzemërt sot. vlerën e plotë. Dhe deri më tani nuk ka më urth! Nuk është se jam veçanërisht alkaline apo se ha shumë alkaline, por nuk ka më probleme në këtë drejtim.


Mund të imagjinoj që kjo këshillë mund të funksionojë edhe për të tjerët. Një faktor këtu është padyshim dieta. Nëse pastaj vazhdoni z. B. ha mish derri ose sallam shumë të trashë, pi tonelata kafe filtri ose ha shumë alkool ose ëmbëlsira, atëherë kjo sigurisht që nuk do të ndryshojë asgjë. Megjithatë, mendoj se metoda u drejtohet veçanërisht atyre që kanë ndryshuar dietën e tyre dhe më në fund duan të heqin dorë nga katrahurat. Sigurisht që këtë duhet ta bëni gjithmonë në konsultim me mjekun, gjë që ishte edhe me mua”.


7. Studimi: Dietat me bazë bimore funksionojnë më mirë se bllokuesit e acidit

Studiuesit e Nju Jorkut rreth specialistit të refluksit Dr. Craig H. Zalvan përshkroi një dietë me bazë bimore me fruta, perime, drithëra dhe arra për pacientët e tyre me refluks acidi. Pacientët pinin ujë alkalik. Produktet e kafshëve pothuajse nuk konsumoheshin fare. Në një grup të dytë pacientësh, pjesëmarrësit hëngrën normalisht, por morën bllokuesit e zakonshëm të acidit.


Të dy grupet shmangën natyrshëm fajtorët e njohur, si kafeja, çokollata, ushqimet e skuqura etj. Pas gjashtë javësh u krahasua gjendja e pjesëmarrësve në studim. Doli se pacientët nga grupi bimor dolën edhe më mirë se ata pacientë që merrnin bllokues të acidit.


Te pacientët që kishin ngrënë shëndetshëm, jo ​​vetëm u vërejt një regres i simptomave të refluksit, por edhe një përmirësim i ankesave të tjera, p.sh. B. presioni i lartë i gjakut dhe hiperkolesterolemia. Natyrisht, ata nuk kishin pse të shqetësoheshin për ndonjë efekt anësor të padëshiruar në krahasim me grupin e bllokuesve të acidit. Ju mund të lexoni detaje rreth studimit këtu: Ushqimi me bazë bimore funksionon më mirë se bllokuesit e acidit për refluksin.


Dhjetë hapat e parë larg nga bllokuesit e acidit

Këtu janë dhjetë hapa që mund t'ju ndihmojnë të largoni bllokuesit e acidit dhe të kapërceni urthin dhe refluksin:


(1) Së pari, shmangni çdo gjë që ishte e patolerueshme përpara marrjes së PPI, si p.sh. p.sh çokollata, produktet e tymosura, pica, alkooli etj.


(2) Zgjidhni ushqim të lehtë të përbërë nga perime të ziera në avull, karota të papërpunuara të grira hollë (hani ngadalë!) dhe meli ose patate si pjatë anësore. Hani vetëm bukë të thekur ose të ndenjur (në këtë formë tolerohet shumë më mirë sesa e freskët nga bukëpjekësi).


(3) Për pije, zgjidhni ujë, çajra bimorë ose lëngje perimesh të holluara. Hiqeni nga lista e pijeve: pije joalkoolike, pije alkoolike, pije të gazuara, lëngje frutash, kafe dhe çaj të zi.


(4) Provoni se cili çaj bimor është veçanërisht i mirë për ju, p.sh. B. çaj kamomili dhe herë pas here një çaj xhenxhefili.


(5) Hani shumë vakte të vogla gjatë ditës në vend të disa vakte të mëdha. Hani vaktin tuaj të fundit të paktën tre deri në katër orë para gjumit.


(6) Lexoni të gjitha këshillat e tjera kundër urthit këtu dhe zbatoni ato!


(7) Nëse shfaqet urthi, provoni se çfarë funksionon më mirë për ju në afat të shkurtër. P.sh. B.


 • Toka shëruese, zeoliti ose bentoniti ose gjithashtu bikarbonat natriumi (p.sh. bikarbonat natriumi Kaisers)

 • fara liri të njomur ose lëvozhgë psyllium

 • lëng patate

 • përtypni disa bajame në një tul dhe gëlltisni shumë ngadalë në pjesë të vogla

 • një koloid bazë ose korali i detit Sango i trazuar në ujë

 • nëse është e nevojshme, një antacid nga farmacia (p.sh. Rennie ose të ngjashme)


(8) Ecja për të paktën një orë në ditë është treguar se përmirëson urthin/refluksin dhe sigurisht ka shumë përfitime të tjera shëndetësore.


(9) Përtypja e çamçakëzit të pa ëmbëlsuar gjithashtu ndihmon me refluksin. Megjithatë, kjo nuk e zvogëlon aciditetin ose nuk e lufton shkakun e urthit. Megjithatë, përtypja e çamçakëzit çon në rritjen e prodhimit të pështymës, e cila nga ana tjetër mbron ezofagun nga dëmtimi i acidit. Një orë përtypje duket se ju mbron për tre orë, zbuloi një studim.


(10) Përveç kësaj, sigurisht që duhen kërkuar edhe shkaqet aktuale të problemit të mëparshëm dhe më pas t'i eliminojmë ato me masa tërësore.


Gjeni shkaqet e urthit

dr Christina Reimer, gastroenterologe në Universitetin e Kopenhagës, e cila tashmë ka marrë pjesë në studime të ndryshme mbi efektet anësore të PPI-ve, shkruan në një punim se ezofagiti refluks, pra urthi, nuk duhet trajtuar kurrë me ilaçe që pengojnë prodhimin e acidit gastrik, pasi kjo është jo shkaku themelor shkaku themelor. Prodhimi i acidit gastrik është gjithashtu mjaft normal në shumicën e njerëzve me refluks, pra as tepër i lartë.


Acidi ju duket i pakëndshëm sepse nuk qëndron aty ku i takon, por përkundrazi udhëton lart në ezofag. Por kjo nuk ka të bëjë fare me SASInë e acidit në stomak, por me një problem tjetër.


Këto mund të përfshijnë peristaltikën e shqetësuar të ezofagut, një çrregullim në muskulin sfinkter midis stomakut dhe ezofagut, një hernie diafragmatike (hernie hiatus) ose praninë e tepërt të bakterit të stomakut Helicobacter pylori.


Asnjë nga këto probleme nuk mund të korrigjohet me ndihmën e bllokuesve të acidit. Pra, është e kotë marrja e PPI-ve që vetëm shtypin simptomat, por në të njëjtën kohë krijojnë probleme të reja përmes efekteve të tyre anësore.


Parandaloni hernien diafragmatike dhe lehtësoni simptomat

Një hernie diafragmatike, për të cilën shumë njerëz as nuk e dinë, është veçanërisht e zakonshme si shkaku i urthit. Por edhe një hernie diafragmatike ka një shkak. Ju mund të lexoni këtu se çfarë është dhe si mund të korrigjohet: Urthi – masa holistike


Për urthin: reduktoni Helicobacter

Si të rivendosni bakterin e stomakut Helicobacter pylori në mënyrë natyrale mund ta lexoni në linkun e mëparshëm dhe gjithashtu këtu: Shërimi holistik i problemeve të stomakut


Edhe nëse dëshironi/duhet të luftoni Helicobacter pylori me ndihmën e terapisë mjekësore konvencionale, duhet të lexoni lidhjen e parafundit, pasi aty d.m.th. Është përshkruar se si probiotikët mund të integrohen në terapinë Helicobacter dhe se si këto mund të rrisin ndjeshëm tolerueshmërinë e barnave konvencionale Helicobacter ose të zvogëlojnë efektet e tyre anësore.


Mumijo në vend të bllokuesve të acidit

Në vitin 2015, studiuesit iranianë shkruan se mumijo - një ilaç i lashtë nga malet e Himalajeve - mund të përdoret në vend të PPI-ve kur përshkruhet së bashku me qetësues kundër dhimbjeve ose kortizon. Mumijo përbëhet i.a. nga të ashtuquajturat acide fulvik dhe humike. Këto substanca thithin acidin e tepërt të stomakut, detoksifikojnë stomakun dhe zorrët në të njëjtën kohë, mbështesin rigjenerimin e mukozës së stomakut dhe zorrëve dhe në këtë mënyrë mbrojnë kundër dëmtimeve të lidhura me acidin që mund të vijnë nga barnat e përmendura. Lexoni më shumë për Mumijo këtu: Mumijo – Ari i zi i maleve


Alternativat konvencionale të bllokuesve të acidit mjekësor

Nëse tani jeni duke kërkuar për një alternativë specifike të PPI dhe nuk keni shumë kohë për ilaçe natyrale, atëherë në raste urgjente duhet të përdorni më mirë antacidet (p.sh. Rennie) ose produkte me bazë alginate (p.sh. Gaviscon) - megjithëse këto mund të çojnë gjithashtu në mangësi minerale në afat të gjatë.


Sidoqoftë, të ashtuquajturit antagonistë të receptorit H2 (p.sh. ranitidina) nuk diskutohen si alternativë, pasi ato gjithashtu mund të çojnë në një efekt rikuperues, megjithëse janë më të dobët se PPI. Megjithatë, përpara se të provoni medikamente të ndryshme, duhet të mendoni edhe për mungesën e melatoninës.


Korrigjoni mungesën e melatoninës

Melatonin është një hormon i gjëndrës pineale që është përgjegjës për ciklin gjumë-zgjim dhe përdoret shpesh për çrregullimet e gjumit, kundër vonesës së avionit dhe madje edhe si një preparat kundër plakjes. Në vitin 2010, studiuesit brazilianë shpjeguan në WorldJournal of Gastrointestinal Pharmacology and Therapeutics se si mungesa e melatoninës mund të çojë në urth dhe si rrjedhim se si marrja e melatoninës mund ta kthejë urthin:


Qelizat enterokromafine të traktit gastrointestinal prodhojnë 400 herë më shumë melatonin se gjëndra pineale. Vetëm ky fakt tregon rëndësinë e jashtëzakonshme të melatoninës për funksionet gastrointestinale. Melatonina ka një efekt frenues në prodhimin e acidit gastrik, kontrollon funksionin e muskujve të sfinkterit midis stomakut dhe ezofagut dhe duket se mbron ezofagun nga dëmtimet e lidhura me acidin.


Në veçanti, nëse pagjumësia është e pranishme në të njëjtën kohë me urthin, kjo mund të jetë një tregues se mungesa e melatoninës është shkaku - i të dy problemeve. Nëse niveli i melatoninës rritet përsëri në një nivel të shëndetshëm me ndihmën e suplementeve të melatoninës, si prodhimi i tepërt i acidit ashtu edhe gjumi rregullohen.


Tema u trajtua tashmë në vitin 2008 nga revista e specializuar Alternative Therapies in Health and Medicine. Në studimin e rastit të përshkruar atje, melatonina u tregua më efektive se omeprazoli në kombinim me mjete të tjera natyrore në trajtimin e urthit.


Raporti i përvojës: melatonin në vend të bllokuesve të acidit

Raporti i rastit ishte i një gruaje 64-vjeçare e cila ndaloi marrjen e bllokuesve të acidit për shkak të osteoporozës. (Bllokuesit e acidit dëmtojnë përthithjen e kalciumit dhe mund të zvogëlojnë densitetin e kockave.) Gruaja arriti të dilte nga rrethi vicioz i PPI vetëm kur përfshiu melatoninën në programin e saj.


Ajo merrte 6 mg melatonin në ditë së bashku me suplemente të tjera dietike si p.sh B. 5-hidroksitriptofan, metioninë, betainë, vitamina B dhe të tjera të tjera. Pas 40 ditësh, pacienti ishte në gjendje të ndalonte plotësisht marrjen e bllokuesve të acidit - pa pasur një efekt rikthimi ose simptoma të tjera.


Çaji i malit funksionon njësoj si ranitidina

Në artikullin tonë mbi çajin e malit, ne paraqesim një studim në të cilin një ekstrakt nga bima e çajit të malit kishte një efekt të ngjashëm mbrojtës të stomakut si ranitidina, një antihistamine që përdoret gjithashtu si një bllokues acidi (por nuk është një PPI, por një receptor H2 - antagonist).


Pra, e shihni: ka mënyra dhe mjete për të marrë nën kontroll problemet e stomakut si urthi dhe në të njëjtën kohë për të çliruar veten nga varësia ndaj ilaçeve gastrike si PPI-të që kanë shumë efekte anësore. Nëse vërtet dëshironi daljen e bllokuesit të acidit, atëherë mund ta bëni!

SHËNIM I RËNDËSISHËM

Ky artikull është shkruar në bazë të studimeve aktuale (në kohën e publikimit) dhe është rishikuar nga profesionistë mjekësorë, por nuk duhet të përdoret për vetë-diagnostikim ose vetë-trajtim, kështu që nuk zëvendëson një vizitë te mjeku juaj. Prandaj, diskutoni gjithmonë çdo masë (qoftë nga ky apo një artikull tjetër) me mjekun tuaj fillimisht.

 

Burimet e artikullit:

 • Natürliche Alternativen für Säureblocker (zentrum-der-gesundheit.de)

 • Kuipers, Ernst J., et al. "Atrophic gastritis and Helicobacter pylori infection in patients with reflux esophagitis treated with omeprazole or fundoplication." New England Journal of Medicine 334.16 (1996): 1018-1022.

 • Gillen, Derek, et al. "Rebound hypersecretion after omeprazole and its relation to on-treatment acid suppression and Helicobacter pylori status." Gastroenterology 116.2 (1999): 239-247.

 • Gillen, Derek, Angela A. Wirz, and Kenneth EL McColl. "Helicobacter pylori eradication releases prolonged increased acid secretion following omeprazole treatment." Gastroenterology 126.4 (2004): 980-988.

 • Bjrnsson, Einar, et al. "Discontinuation of proton pump inhibitors in patients on long?term therapy: a double?blind, placebo?controlled trial." Alimentary pharmacology & therapeutics 24.6 (2006): 945-954

 • Niklasson, Anna, et al. "Dyspeptic symptom development after discontinuation of a proton pump inhibitor: a double-blind placebo-controlled trial." The American journal of gastroenterology 105.7 (2010): 1531-1537

 • Werbach, M. R. "Melatonin for the treatment of gastroesophageal reflux disease." Alternative therapies in health and medicine 14.4 (2008): 54.

 • de Oliveira Torres, Joanna Dulce Favacho, and Ricardo de Souza Pereira. "Which is the best choice for gastroesophageal disorders: Melatonin or proton pump inhibitors?" World journal of gastrointestinal pharmacology and therapeutics 1.5 (2010): 102

 • Ho, P. Michael, et al. "Risk of adverse outcomes associated with concomitant use of clopidogrel and proton pump inhibitors following acute coronary syndrome." Jama 301.9 (2009): 937-944

 • Stedman, C. A. M., and M. L.Stedman, C. A. M., and M. L. Barclay. "Review article: comparison of the pharmacokinetics, acid suppression and efficacy of proton pump inhibitors." Alimentary pharmacology & therapeutics 14.8 (2000): 963-978

 • Avidan B, Sonnenberg A, Schnell TG et al., "Walking and chewing reduce postprandial acid reflux, Aliment Pharmacol Ther 2001; 15: 151155

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page