top of page
 • Qendra e Shëndetit

Antibiotikët: shkaku i obezitetit


Numri i njerëzve me mbipeshë po rritet. Vetëm tiparet trashëgimore nuk mund të jenë fajtorë. Dieta luan një rol të madh, natyrisht, ashtu si edhe mungesa e stërvitjes. Por jo vetëm. Studiuesit tani dyshojnë se administrimi i hershëm i antibiotikëve në fëmijëri mund të shkaktojë obezitet. Antibiotikët ndryshojnë florën e zorrëve tek fëmijët në mënyrë të tillë që bakteret e zorrëve të mbijetojnë në mënyrë preferenciale, gjë që çon në përdorim më të mirë të lëndëve ushqyese dhe rrjedhimisht në marrjen më të lartë të kalorive.


Obeziteti pas terapisë me antibiotikë

Ndërsa numri i njerëzve mbipeshë rritet si një raketë, shkencëtarët po kërkojnë me ethe për shkaqet e mundshme. Antibiotikët mund të luajnë një rol të rëndësishëm këtu, sipas studiuesve në Qendrën e Universitetit Shtetëror të Ohajos për Shkencën Klinike dhe Përkthimore në gusht 2016.


Ekspertët vlerësojnë se mbi gjysma e popullsisë do të jetë mbipeshë deri në vitin 2030 - nëse trendi aktual vazhdon. Rezultati do të jenë njerëz të panumërt të sëmurë kronikë që do t'i kushtojnë sistemeve tona të kujdesit shëndetësor miliarda kosto shtesë.


Të qenit mbipeshë rrit rrezikun e kancerit

Të qenit mbipeshë jo vetëm që rrit rrezikun e presionit të lartë të gjakut, diabetit, mëlçisë së yndyrshme dhe sëmundjeve kardiovaskulare, por edhe të të paktën tetë llojeve të kancerit, siç shkroi një ekip ndërkombëtar hulumtues më 25 gusht 2016 në The New England Journal of Medicine. Ishte një analizë e më shumë se 1000 studimeve, të cilat shikonin të gjitha marrëdhëniet midis obezitetit dhe kancerit.


Tetë kanceret janë:


 • Kanceri i stomakut

 • Kanceri i mëlçisë

 • Kanceri i fshikëzës së tëmthit

 • Kanceri i pankreasit

 • Kanceri i vezoreve

 • Kancer i tiroideve

 • Kanceri i gjakut me mielomë të shumëfishtë

 • Tumoret e trurit meningioma


Vlen si më poshtë: sa më i lartë BMI, aq më i lartë është rreziku i kancerit.


Në vitin 2002, i njëjti grup kërkimor zbuloi se të qenit mbipeshë gjithashtu rrit ndjeshëm rrezikun e kancerit të zorrës së trashë, kancerit të ezofagut, kancerit të veshkave, kancerit të gjirit dhe kancerit të mitrës.


Nga ana tjetër, pesha normale ul ndjeshëm rrezikun e këtyre llojeve të kancerit.


Rreziku i kancerit nga mbipesha është shumë më i madh sesa besohej më parë.

shpjegon Dr. Graham Colditz, një ekspert në parandalimin e kancerit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit në St.


Ushqimi i shëndetshëm, ushtrimet fizike dhe mos pirja e duhanit, përveç peshës së shëndetshme, kanë një ndikim të madh në rrezikun e kancerit dhe tregojnë se sa mirë mund të kontrollojnë njerëzit shëndetin e tyre.”

Janë kryesisht yndyrnat e tepërta që çojnë në një mbiprodhim të estrogjenit, testosteronit dhe insulinës në trup dhe gjithashtu në procese inflamatore kronike. Secili prej këtyre faktorëve nxit rritjen e kancerit.


Terapia me antibiotikë: shkaku i obezitetit

Megjithatë, shpesh nuk është aspak e lehtë të humbësh peshën e tepërt - veçanërisht jo nëse pesha e tepërt ka ekzistuar që nga fëmijëria dhe ju besoni se mund të jetë thjesht një predispozitë gjenetike që nuk mund të ndikoni në veten tuaj.


Rrallëherë janë gjenet që çojnë në obezitet, por shumë më shpesh dieta e gabuar dhe mungesa e stërvitjes. Për më tepër, nëse fëmijët trajtohen me antibiotikë në moshë të hershme, kjo mund të jetë edhe një shkas për obezitet.


Dr. Ihuoma Eneli, pediatre dhe drejtoreshë e Qendrës për Peshë të Shëndetshme dhe Ushqyerje në Spitalin Mbarëkombëtar të Fëmijëve shpjegon:


Ne e dimë se obeziteti i fëmijërisë nuk është aspak rezultat i disa gjeneve.”

Dr. Eneli është e përfshirë në një projekt kombëtar kërkimor të quajtur Studimi Vëzhgues i Obezitetit PCORnet. Për këtë studim, shkencëtarët duan të rishikojnë të dhënat e 1.6 milionë fëmijëve dhe të sqarojnë se sa shpesh fëmijët marrin antibiotikë në dy vitet e para të jetës dhe sa prej tyre do të bëhen mbipeshë në pesë deri në dhjetë vitet e ardhshme.


Dikush dëshiron gjithashtu të shohë se cilët antibiotikë në të vërtetë shkaktojnë obezitet dhe cilët jo dhe nëse përdorimi i antibiotikëve nga nëna gjatë shtatzënisë ka gjithashtu një ndikim në peshën e mëvonshme të fëmijës.


Antibiotikët ndryshojnë florën e zorrëve

Nga njëra anë, antibiotikët janë ilaçe të mrekullueshme që kanë mundur të shpëtojnë jetë të panumërta në rast urgjence. Nga ana tjetër, ato mund të kenë efekte anësore të pafavorshme, p.sh. B. mbi florën intestinale.


Një florë e shëndetshme e zorrëve ka shumë detyra. Ai është i përfshirë në tretjen e ushqimit dhe mbështet në mënyrë aktive sistemin imunitar, po, 80 për qind e sistemit imunitar ndodhet direkt në zorrë. Prandaj, një florë e trazuar e zorrëve është gjithçka tjetër veçse e dëshirueshme dhe ndikon jashtëzakonisht shumë në mirëqenien.


Lloji i florës së zorrëve me të cilën është i pajisur një foshnjë varet nga një sërë faktorësh, të tillë si: B. për llojin e lindjes (lindje natyrale ose me prerje cezariane), për llojin e dietës (ushqehet me gji apo ushqehet me ushqime të gatshme), mbi dietën e nënës dhe gjithashtu nëse ajo merr ose jo antibiotikë.


Si çojnë antibiotikët në obezitet

Vitet e fundit, shkencëtarë të ndryshëm kanë bërë zbulimin se lloji dhe përbërja e florës së zorrëve është përgjegjëse për humbjen ose shtimin në peshë të një personi.


Nëse flora e zorrëve - të tilla. B. nga antibiotikët - dëmtohen, pastaj pjesë të mëdha të baktereve të mira dhe të dobishme të zorrëve vdesin, ndërsa format e tjera të baktereve që nuk janë aq të ndjeshme ndaj antibiotikëve mund të shumohen papritur.


Këto baktere "të reja" jo gjithmonë dhe jo menjëherë ju sëmurin. Por ato mund të rrisin mjaft shpejt numrin e kalorive që një person thith. Ato mund të ngadalësojnë metabolizmin dhe mund të shkaktojnë procese inflamatore kronike.


Të gjitha këto efekte tani mund të vënë në lëvizje një reaksion të sinqertë zinxhir, i cili nga ana tjetër ndryshon sjelljen e qelizave yndyrore dhe në këtë mënyrë çon në obezitet.


Obeziteti nuk lind domosdoshmërisht sepse dikujt i pëlqen shumë të hajë, por jo rrallëherë është rezultat i një çrregullimi gjithëpërfshirës metabolik për shkak të florës së zorrëve të dëmtuar nga antibiotikët.


Mendoni për probiotikët kur jepni antibiotikë!

Fatkeqësisht, nuk është e lehtë ta kthesh këtë çrregullim metabolik, prandaj shumë njerëz kanë probleme kaq të mëdha për të humbur peshën e tyre të tepërt - veçanërisht nëse nuk mendojnë për florën e zorrëve.


Dr. Eneli këshillon urgjentisht se çdo antibiotik duhet të rishikohet me kujdes - edhe me fëmijët - dhe se ilaçi duhet të merret vetëm kur nuk ka mundësi tjetër. Për shembull, ai rrallë ndihmon me sëmundjet e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes dhe gjithashtu jo me çdo infeksion të veshit - dhe këto dy sëmundje janë ndër arsyet më të zakonshme për të përshkruar antibiotikë për fëmijët.


Nëse marrja e antibiotikëve është e pashmangshme, këshillohet gjithmonë marrja e probiotikëve në të njëjtën kohë - si në formë kapsule ose të lëngshme (p.sh. Combi Flora) dhe në formën e ushqimeve të fermentuara (perime të fermentuara, pije buke, etj.).


Supozohet se probiotikët parandalojnë ose të paktën zvogëlojnë efektet e dëmshme të antibiotikëve në florën e zorrëve dhe ndihmojnë bakteret e dobishme të florës intestinale të rikuperohen shpejt dhe të shumohen pas terapisë me antibiotikë.


Ndërtimi i florës së zorrëve pas administrimit të antibiotikëve

“Ndërsa ne jemi ende duke pritur për prova të mëtejshme të lidhjes midis antibiotikëve dhe obezitetit, ne tashmë e dimë një gjë me siguri absolute:


Një dietë që përmban shumë sheqer të rafinuar, produkte të miellit të bardhë dhe shumë yndyrë, së bashku me mungesën e stërvitjes, përfaqësojnë një nga rreziqet më të mëdha për obezitetin, "shpjegon Dr Eneli." Prandaj duhet të siguroheni që fëmija juaj të ketë një dietë të shëndetshme dhe inkurajojini ata të ushtrohen shumë dhe të sportojnë”.


Dhe nëse pediatri juaj ju përshkruan antibiotikë, atëherë pyesni nëse vërtet nuk ka alternativa dhe pyesni për një probiotik për fëmijët! E njëjta gjë vlen edhe për të rriturit. Nëse përshkruhen antibiotikë, flora e zorrëve duhet të merret parasysh në të njëjtën kohë me ndihmën e probiotikëve me kapsulë ose të lëngshëm.


Probiotikët jepen paralelisht me administrimin e antibiotikëve (me një vonesë kohore, p.sh. njëri në mëngjes, tjetri në mbrëmje) dhe të paktën dy javë pas kësaj.


Informacionin dhe këshillat tona do t'i gjeni këtu: Ndërtimi i florës së zorrëve

 

Burimet e artikullit:

 • Antibiotika – Ursache für Übergewicht (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • Ohio State University Center for Clinical and Translational Science. "Swelling obesity rates may be tied to childhood antibiotic use." ScienceDaily, 30. August 2016. (Steigende Übergewichtszahlen könnten mit Antibiotikaeinsatz in der Kindheit in Verbindung stehen)

 • Graham Colditz et al., Body fatness and cancer, The New England Journal of Medicine, 24. August 2016, (Übergewicht und Krebs)

 • Arnold M et al., Duration of Adulthood Overweight, Obesity, and Cancer Risk in the Women's Health Initiative: A Longitudinal Study from the United States. PloS Med, August 2016, (Dauer von Übergewicht bei Erwachsenen, Übergewicht und Krebsrisiko in der Women’s Health Initiative: Eine Längsschnittstudie aus den USA)

3 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page