top of page
 • Qendra e Shëndetit

Arsyet shpirtërore të sëmundjeve


I tha shpirti trrupit: thuaj ti atij (njeriut) sepse mua spo me degjon...Cili eshte kuptimi i vertete i pyetjes se nje mjeku: “Cka eshte duke ju munguar juve”?

Pergjigja e kesaj pyetjeje jep mangesit (ne trrup apo shpirt) qe ka pacienti dhe te cilat mangesi kane quar ne semundjen e tij.


Cilat mangesi mund ta semurin njeriun?

Mangesit, sic jane:

 • Ushqimore sic jane:

  • karbohidratet

  • proteinat

  • yndyrnat

  • vitaminat

  • mineralet

  • materialet sukundare bimore

 • Rellaksimi

 • Levizjet trupore

 • Gjumi

 • Rrezet e diellit

 • Mendimet pozitive

 • Dashuria

 • Vibracionet pozitive

 • Si dhe cka eshte me me rendesi, mungesa e afersise me veteveten tone te vertete, e cila mungese ben qe heret apo vone te semure cdo njeri

Si munden mendimet dhe ndjenjat negative te shkaktojne semundje apo edhe te perkeqesojne semundjet aktuale?

Se pari mendimet dhe ndjenjat negative shkaktojne stres! Stresi liron hormone stresore, te cilat mund te jane pergjegjese per nje mori semundjesh si p.sh. tensioni i larte i gjakut, vlera te larte te kolesterolit, dobesim i sistemit imunitar, dobesim i sistemit te tretjes etj.

Se dyti ndjenjat negative te mbajtura ne vete zvogelojne hormonin e quajtur endrofin ne tru, i cili eshte pergjegjese per ndjenjen e lumturis. Gjithashtu ky hormon eshte pergjegjes per aktivizimin e te ashtuquajturave “qelizat mbytese” te cilat jane pergjegjese per eliminimin e qelizave qe shaktojne semundje ne trup. Pra nese mungon endrofina atehere paralelisht mungon edhe sistemi i forte imun.


Cfare ndikimi kane mendimet positive (energjite) ne trrup?

Energjite positive jane ne gjendje te forcojne cdo qelize te trupit duke ndikuar keshtu ne nje mase te madhe ne shendetin trupor dhe ate shpirteror.


Pse eshte vleresimi positiv i nje ndodhie gjithmone vleresimi i duhur?

Se pari te qartesojme se cfare po mendohet me kete pyetje! Ne kemi ne dispozicion dy mundesi vlersimi: positiv dhe negativ. Nese ne pershembull na ze nje grip apo ftohje atehere ne mund ta vleresojme ate positiv apo negativ. Vleresimi negativ do te ishte qe ne te mendojme vetem negativisht duke thene se pse mua me ra ky grip dhe te ankohemi? Kurse vleresimi positiv dhe i duhuri do te ishte te mendojme keshtu: shume mire qe me ra gripi pasi qe keshtu trupi im po lirohet nga toksinat dhe po pastrohet nga mbeturinat e mledhura ne trup!

Pra ne kemi mundesini ta vleresojme nje ngjarje apo ndodhi positivisht apo negativisht. Duke pas parasysh qe vleresimi positiv gjithmone shoqerohet edhe me mendimet positive, vleresimi positiv mbeshtet keshtu edhe shendetin tone dhe eshte pra zgjidhja e duhur.


Cka thote ligji i rezonances?

Ligji i rezonances thote qe cdo mendim, fjale dhe cdo veper heret apo vone do te kthehet tek ne!

Prandaj le te kujdesemi qe mendimet, fjalet dhe veprat tona te jene gjithmone positive.


Cfare detyre ka “vetja jone e vertete” apo shpirti?

Vetja jone e vertete (une personalisht e kuptoj kete Zoti, shpirti etj) deshiron qe ne te jetojme shendosh, me lumturi dhe begati dhe gjete tere jetes te mbesim te ri (te pakten ne mendje) edhe pse nga pamja e jashtme ne plakemi. Qe te ndodhe kjo ne “vetem” duhet qe mendimet tona, ndjenjat dhe natyrisht veprat tona ti sjellim ne harmoni me “planin tone jetesor”. Plani jetesor eshte nje plan qe secilit prej nesh i eshte dhene per permbushjen e tij kur ne kemi lindur. Dhe kur ne devijojme nga ky plan (cka fatkeqesisht e ben pjesa dermuese e njerezimit) atehere ne kemi probleme!


Po duket pra e lehte qe ne te kemi jete te shendetshme, te pasur dhe te lumtur! Po pse pra nuk e bejme ne nje jete te tille? Kjo per faktin sepse kunder nesh punon nje gje shume e fuqishme: e kjo eshte Egoja jone! Egoja dhe shpirti yne (apo vetja jone e larte) kane deshira komplet te kunderta! Egoja deshiron komoditet kurse shpirti deshiron zhvillim. Tani eshte zgjidhja e jone se ke ne te degjojme dhe se cilen rruge zgjedhim ne!

Nese ne ndjekim egon tone atehere shpirti yne na tërheq neve vëmendjen per vendimet tona te gabuara, duke na derguar neve mesazhe! Qe te na dergoj neve keto mesazhe shpirti yne perdore perpos rrethanave jetësore (fat te keq, ndodhi negative ne familje), edhe semundjet

Mesazhet qe ne te ndryshojme dicka ne jeten tone, ne i marrim pra ne dy rrafshe:

 • ne jeten tone te perditshme (duke na ndodhur gjera negative)

 • ne forme te semundjeve

Sipas kesaj ne krijojme fatin tone. Poashtu ne vete mund ta ndryshojme fatin tone apo kendveshtrimin, me te cilin ne shikojme ngjerjet qe neve na ndodhin.

Per kete ne duhet te kemi guximin qe te braktisim egon dhe te shikojme ne pasqyren e shpirtin tone pa shminka! Ne duhet te mesojme ta pranojme veteveten tone ashtut sic jemi, me te gjitha “gabimet” qe ne kemi. Vetem keshtu ne kemi nje shance qe te lidhemi me veten tone te larte apo shpirtin dhe ti ndryshojme sjellet apo zakonet e deritashme.


Trupi yne eshte gjithmone vetem nje shprehje e shpirtit tone dhe keshtu pra edhe reflektimi apo pasqyra e tij.


Pra edhe njehere: Detyra e vetes sone te larte eshte qe secilit njeri tja tregoje planin jetesor individual, qe ky ta njoh kuptimin e jetës dhe te veprojnë në përputhje me planin e tij jetesor! Nese ai njeri nuk jeton sipas planit te tij jetosore atehre vjen deri tek problemet e cekura me larte.


Cfare eshte e shkruar ne planin jetesor te secilit njeri?

Cdo njeri duhet te jetoje i lumtur dhe ne begati dhe ne harmoni me veten e tij te larte (shpirtin).


Cilat pyetje ndihmojne per te kutpuar mesazhet shpirterore te nje semundjeje?

 1. Cili organ apo pjese e trrupit eshte prekur?

 2. Cilin funkcion ka ky organ apo pjese e trupit ne rrafshin trupor?

 3. Si mundet te interpretohet ky funkcion (në lidhje me simptomat aktuale) ne rrafshin shpirteror?

 4. Kur u shfaq simptomi per here te pare?

Cilat pyetje ndihmojne ne restaurimin e gjendjes se brendshme

 1. Cka po don te me thote mua ky simptomë?

 2. A jam une i gatshem, te pranoje mesazhet dhe te punoje ne zgjidhjen e problemit?

 3. Cilat arsye flasin kunder sherimit?

 4. Cka mund te beje une vete ne rrafshin trupore dhe ate shpirterore, qe te ndihmoje me se miri trupin tim qe ai te restauroj veteveten?

 

Burimet e artikullit:

132 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Commenti


bottom of page