top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ata që jetojnë shëndetshëm jetojnë më gjatë


Përjashtim bën duhanpirësi 95-vjeçar në zinxhir, i cili pi dy schnapps në ditë dhe jeton në currywurst me patate të skuqura. Nëse doni të jetoni gjatë, duhet të kërkoni modele të tjera. Sepse një mënyrë jetese e shëndetshme, aktive pa cigare dhe alkool jep dukshëm më shumë vite jetë - siç tregoi një studim i Institutit për Mjekësi Sociale dhe Parandaluese (ISPM) në Universitetin e Cyrihut UZH.


Dhjetë vjet më i ri me një mënyrë jetese të shëndetshme

Ajo që njerëzit e ndërgjegjshëm për shëndetin kanë tashmë si moto të tyre, por që është vënë në dyshim vazhdimisht, tani është vërtetuar shkencërisht:


Në një studim të botuar në revistën e specializuar Preventive Medicine, specialistë të mjekësisë sociale dhe parandaluese kanë treguar se konsumimi i duhanit në veçanti, por edhe dieta jo e shëndetshme, mungesa e ushtrimeve dhe konsumimi i tepërt i alkoolit, shkurtojnë dukshëm jetëgjatësinë.


"Një mënyrë jetese e shëndetshme, nga ana tjetër, mund t'ju mbajë dhjetë vjet më të rinj."

thotë Eva Martin-Diener, eksperte shëndetësore në Universitetin e Cyrihut.


Mënyra e keqe e jetesës rrit rrezikun e vdekjes

U ekzaminuan efektet e konsumit të duhanit dhe alkoolit, mungesa e stërvitjes dhe ushqimi jo i shëndetshëm - individualisht dhe në kombinim - në jetëgjatësinë.


Rezultati i qartë: kushdo që pi duhan, pi shumë, nuk ushtron dhe ha në mënyrë jo të shëndetshme ka një rrezik 2.5 herë më të lartë të vdekshmërisë sesa ata që janë të ndërgjegjshëm për shëndetin.


Specialistët e mjekësisë parandaluese nga Cyrihu ekzaminuan në mënyrë specifike lidhjen midis stilit të jetesës dhe dy shkaqeve më të zakonshme të vdekjeve të shkaktuara nga sëmundjet në Zvicër: sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri.


Ata lidhën konsumin e duhanit, konsumin e frutave, aktivitetin fizik dhe konsumin e alkoolit të 16,721 burrave dhe grave të moshës 16 deri në 90 vjeç nga periudha 1977 deri në 1993 me vdekjet përkatëse deri në vitin 2008. Gjithashtu u morën parasysh pesha trupore dhe presioni i gjakut.


Vrasësi numër 1 është mjegulla blu

Siç tregon studimi, duhanpirësit kanë 57 për qind më shumë rrezik për vdekje të parakohshme.


Ushqimi jo i shëndetshëm, pak stërvitje dhe abuzimi me alkoolin çojnë në një rrezik 15 për qind më të lartë të vdekjes.


Nëse një person është i ekspozuar ndaj të katër faktorëve të rrezikut, jetëgjatësia bie në mënyrë dramatike:


Për shembull, burrat 75-vjeçarë që pinë duhan, pinë shumë alkool, hanë keq dhe bëjnë pak stërvitje, kanë një shans 35 për qind për të mbijetuar në dhjetë vitet e ardhshme.


Megjithatë, nëse meshkujt e kësaj grupmoshe jetojnë pa këta faktorë rreziku, atëherë shanset e tyre për të mbijetuar dhjetë vitet e ardhshme janë dukshëm më të mëdha. Është 67 për qind.


Duket e ngjashme me femrat. Nëse i provoni të gjitha veset plotësisht, ka vetëm 47 për qind shanse për të arritur moshën 85 vjeç, ndërsa gratë pa nikotinë dhe pa alkool që pëlqejnë të ushtrohen dhe të hanë shëndetshëm kanë një shans 74 për qind të festojnë ditëlindjen e tyre të 85-të.


Kompentenca shëndetësor është jetësisht e rëndësishme

Studimi tashmë ka pasoja konkrete. Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) tashmë po planifikon një strategji kombëtare parandaluese. Qëllimi është rritja e kompetences shëndetësor të popullatës.


Nëse dëshironi të bëni diçka për shëndetin tuaj paraprakisht, atëherë programi ynë holistik i kujdesit shëndetësor mund të jetë me interes për ju:

 

Burimet e artikullit:

  • Gesunde Ernährung: Wer gesund lebt, wird älter (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

  • Eva Martin-Diener, Julia Meyer, Julia Braun, Silvan Tarnutzer, David Faeh, Sabine Rohrmann und Brian W. Martin. The combined effect on survival of four main behavioural risk factors for non-communicable diseases.Preventive Medicine. Juni 2014. (Die Gesamtwirkung der vier Hauptrisikofaktoren für nicht ansteckende Krankheiten auf die Lebenszeit)33 Ansichten0 Kommentare

Kommentare


bottom of page