top of page
  • Qendra e Shëndetit

Autizmi dhe mungesa e zinkut – një lidhje?


Zinku është një element i rëndësishëm gjurmë në zhvillimin e hershëm të fëmijës. Nëse ka mungesë zinku, kjo mungesë mund të çojë në zhvillimin e dëmtuar të sinapseve në tru dhe në këtë mënyrë në autizëm.


Mungesa e zinkut mund të jetë një nga shkakataret e autizmit

Zinku është një element i gjurmës. Meqenëse disa në një numër të madh të madh për të gjithë e embrionit, mungesa e zinkut duhet të shmanget, veçmas dallimet dhe shikimet me gji. Studiesit nga Shkolla e Mjekësisë së Stanfordit shkruan në Frontiers in Molecular Neuroscience në nëntor 2018 se mungesa e zinkut mund të lidhet edhe me Universitetin e autizmit (1 Burimi i Besuar).


Autikët shpesh vuajnë nga mungesa e zinkut

Që Në Qershor 2017, Gazeta Prill Raportoi Për Një Studim (3) Në Të Cilin Rritja E Përqendreve Të Plumbit Në Dhëmbët E Qumështt Të Fëmijëve Autikë (Krahasuar Me Fëmijët E Shëndetshëm) Dhe Mungesa E Zinkut Dhe Manganit Gojë Të Matej Në Të Njëjtë Kohë. Këto ishin zona të dhëmbëve që krijohen në mënyrë perinatale (në një periudhë pak para dhe pak pas lindjes), pra kohë që shoqërohet edhe me një moment të autizmit. Megjithatë, personat autikë shfaqin gjithashtu vërejtjen në gjakun e tyre më shpesh sesa fëmijët e shëndetshëm.


Ekzaminimi stomatologjik konfirmoi dyshimin se në pamjen e një personi janë të lidhur me mjedisin. Faktorët trashëgues janë vetëm gjysma e sëmundjes për sëmundjen – sipas mjekëve të asaj kohe.


Disa studime kanë trajtuar shënimet e zinkut të lartëpërmendur si një shkaktar kontribues të autizmit. Studimet e shumta kanë treguar para se të ditet e nënës me pak zink ka më shumë gjasa të çojë në pasardhës autikë. Po, edhe nëse jeni të predispozuar gjenetikisht për autizëm, zinku duket të jetë i vdekur.


Zinku mund të gjithë të tjerët të qelizore të trupita nga mutacionet e gjeneve tipike për autizmin

Zinku është i nevojshëm në tru, i cili rrjedhimisht në një nivel të lartë zinku. Sepse komunikimi qelizor në të vërtetë është i rregulluar nga zinku. Edhe qelizat që mbartin materialin gjenetik autik reagojnë pozitivisht ndaj zinkut, shkruan studiuesit në Universitetin e Auckland, Zelanda e Re në gusht 2016 (4).


Prandaj, ndryshimet qelizore në tru nga mutacionet e gjeneve tipike për autizmin mund të ndryshohen në mënyrë të zinkut.


Zinku permison komunikimit e qelizave në tru

"Ne U Fokusuam Në Proteinën Shank3, E Cila Gjendes Në SinapSet E Trurit * Dhe është aq e Dëmaru Në Çrregullimet Neurozhvilimore Si Autizhmi ose Skizofrenia Për Shkak Të Një Mutacioni Gjeni, Saqë Komunikimi I Qelizave Nervore Nuk Funksionon Më Siç. Prandaj, pacientët me mutacione gjenetike në proteinën Shank3 shfaqin deficitin e të gjitha komunikimeve dhe ndryshimeve, "tha Dr. Johanna Montgomery nga Qendra për Kërkimin e Trurit në Universitetin e Auckland.


"Është interesante, mutacionet e gjeneve të vërejtura në autizëm dhe ndryshimet që rezultojnë në proteinat Shank3 nuk rezultojnë në një raport të reagimit ndaj zinkut," shpjegoi Montgomery. "Prand ne ishim në gjendje të tregonim se zinku të komunikojë komunikimin e mundshëm në tru, edhe nëse më parë ishte nga mutacioni i gjenit tipik për autizmin."


“Zinku është i lidhur ngushtë me zhvillimin e autizmit”

Ky fakt u konfirmua sërish në studimin e vjeshtës 2018 të përmendur në fillim. Autori i studimit Dr. Sally Kim nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Stanfordit shkroi:


“Nivelet e zinkut në qelizat nervore janë të lidhura ngushtë me zhvillimin e autizmit, sepse zinku ndikon në disa proteina sinapse”.

Kim dhe kolegët zbuluan se kur sinjalet transmetohen në sinapsë, zinku hyn në qelizën marrëse ku mund të lidhet me dy proteina të quajtura Shank2 dhe Shank3. Këto proteina nga ana tjetër ndikojnë në maturimin e qelizave nervore gjatë zhvillimit embrional dhe të hershëm.


Nëse jepni zink shtesë, maturimi i qelizave nervore përshpejtohet, sipas udhëheqësit të studimit Dr. Huong Ha. Së bashku me proteinat e përmendura, zinku mund të kontribuojë në zhvillimin gjithëpërfshirës të qelizave nervore dhe sinapseve të tyre.


Mungesa e zinkut në zhvillimin e hershëm çon në shqetësime në sistemin nervor

"Mungesa e zinkut në zhvillimin e hershëm mund të kontribuojë në zhvillimin e autizmit, pasi mungesa e zinkut çon në maturimin e dëmtuar të sinapsit dhe çrregullime të rrjeteve nervore," shpjegon profesori John Huguenard, i cili gjithashtu kontribuoi në studim. Rrjetet nervore janë rrjete qelizash nervore, pra qeliza nervore të lidhura në rrjet, të cilat së bashku kryejnë një funksion specifik në këtë rrjet të veçantë.


"Nëse ne jemi në gjendje të kuptojmë plotësisht ndërveprimet midis zinkut dhe proteinave të fytit, kjo mund të çojë në zhvillimin e metodave diagnostikuese, por edhe në terapi efektive dhe parandaluese të autizmit," vazhdon Huguenard.


Zinku shpesh harrohet gjatë shtatzënisë

Sigurisht që para dhe gjatë shtatzënisë duhet të siguroheni që të jeni të furnizuar mirë me TË GJITHA substancat vitale. Megjithatë, ndërsa fokusi është zakonisht vetëm tek hekuri, acidi folik, jodi, vitamina D dhe vitaminat B, zinku shpesh harrohet plotësisht. Megjithatë, është pikërisht ky mikroelement që nuk mund të gëlltitet gjithmonë lehtësisht në sasinë e nevojshme me dietën dhe për këtë arsye nuk duhet harruar gjatë një kontrolli të vitaminave dhe mineraleve.


A mundet që marrja e zinkut ta mbrojë fëmijën e palindur nga autizmi?

Nuk ka ende studime që do të tregonin në mënyrë specifike se plotësimi i zinkut mund të zvogëlojë rrezikun e autizmit. Sidoqoftë, një furnizim gjithëpërfshirës i zinkut është një ide e mirë në çdo rast.


Megjithatë, kjo nuk do të thotë se duhet të konsumoni menjëherë sasi të mëdha zinku. Kjo thjesht do të thotë që ju duhet të shmangni mungesën e zinkut dhe për këtë arsye duhet së pari të kontrolloni statusin tuaj personal të zinkut dhe përmbajtjen e zinkut në dietën tuaj.


Vetëm atëherë mund të vendosni nëse mund të merrni sasitë e nevojshme të zinkut duke ndryshuar dietën tuaj (burrat 10 mg, gratë 7 mg, gratë shtatzëna/ushqyerja me gji 10/11 mg) ose nëse një suplement ushqimor i dozuar mirë do të kishte kuptim.


Duhet të shmangen mbidozat e zinkut

Mbidozat e zinkut duhet të shmangen në çdo rast, pasi ato janë toksike dhe gjithashtu mund të çojnë në mungesë bakri, e cila nga ana tjetër mund të çojë në anemi dhe dobësim të kockave.


Por gjithashtu kini parasysh se një dietë e pasur me zink mund të mos jetë e mjaftueshme nëse ka çrregullime të përthithjes në zorrë. Përcaktimi i nivelit të zinkut në gjakun e plotë mund të sigurojë informacion këtu.


Çrregullimet e resorbimit nuk janë aq të rralla tek njerëzit autikë. Sepse shpesh vuajnë nga problemet me tretjen. Sëmundja celiac është gjithashtu shumë më e zakonshme te njerëzit autikë sesa te njerëzit joautistë. Shkencëtarët më pas zbuluan se pastrimi i florës së zorrëve mund të përmirësojë simptomat e autizmit. Një zorrë e dezinfektuar sigurisht që mund të thithë më mirë zinkun dhe mikronutrientët e tjerë.


*Sinapset: Sinapset janë pikat më të rëndësishme të ndërrimit në tru. Janë pikat e lidhjes midis dy qelizave nervore (një transmetues dhe një qelizë marrëse) ku bëhet transmetimi i sinjalit. Në trurin e njeriut ka 100 trilion sinapse. Ndërveprimi i këtyre sinapseve përcakton sjelljen e çdo qenie njerëzore individuale. Sipas biokimikut Nils Brose, sinapset janë makineri molekulare shumë komplekse të përbëra nga qindra proteina të ndryshme (blloqe ndërtuese të proteinave). Ndërveprimi i këtyre blloqeve ndërtuese të proteinave është përgjegjës për funksionimin e saktë të këtyre sinapseve. Këtu mund të zhvillohen çrregullime, duke përfshirë autizmin.


Të gjitha artikujt rreth temës së Autizmit që i kemi publikuar deri më tani mund ti gjeni duke klikuar këtu!
 

Burimet e artikullit:

  • Autismus und Zinkmangel – Ein Zusammenhang? - Zentrum der Gesundheit

  • (1) Huong T. T. Ha, Sergio Leal-Ortiz, Sally A. Kim, Shank and Zinc Mediate an AMPA Receptor Subunit Switch in Developing Neurons, Frontiers in Molecular Neuroscience, November 2018

  • (2) Vogt R, Die Macht der Synapsen-Proteine, Mai 2013

  • (3) Ärzteblatt, Autismus: Forscher untersuchen Metalle in Milchzähnen von Zwillingen, 4. Juni 2017

  • (4) Zinc found to reverse brain cell changes in autism, August 2016, University of Auckland

Tags:

56 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page