top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ayurveda - Shëndeti i përsosur përmes ushqimit të duhur


Ayurveda është shkenca e lashtë Vedike e jetës që është përcjellë në përsosmërinë e saj në Indi për mijëra breza. Me kalimin e kohës, gjithnjë e më shumë nga kjo njohuri e mrekullueshme humbi. Në tërësinë e saj, kjo shkencë përfshin kozmosin dhe mikrobotën.


Ka mundësi të ndryshme për të neutralizuar keqfunksionimet dhe për të rivendosur shëndetin e përsosur fizik dhe mendor. Fragmente të kësaj njohurie të pamasë janë ruajtur në Indi deri më sot. Maharishi Mahesh Yogi, në bashkëpunim me mjekët më të mirë Indian Ayurveda, ia dolën të ringjallnin Ayurveda në tërësi. Trupi më i lartë i të gjithë mjekëve Ayurvedic Indian, "Kongresi All Indian Ayurvedic" e përshkruan AyurVeda Maharishi si sistemin më të mirë holistik Ayurvedic, pasi merr parasysh të gjitha aspektet e kësaj shkence të përsosur.


Ayurveda është një degë e njohurive nga Veda që përbëhet nga 40 aspekte të ndryshme. Charaka-Samhita dhe 5 Samhita të tjera të Ayurveda përmbajnë një koleksion të vlefshëm të përjetshëm të rezultateve kërkimore nga mijëra vjet. Nëpërmjet qasjes gjithëpërfshirëse të Maharishit ndaj shëndetit, ndër të tjera, arrihet një ekuilibër fiziologjik në rritje; kjo është vërtetuar në studime të gjera (nga "Trupi i njeriut" nga Prof. Dr. Tony Nader).


Që nga kohra të lashta, mjekët Ayurvedic të quajtur Vaidyas kanë përshkruar ushqimin si ilaçin kryesor parandalues. Ata morën parasysh pamjen e përgjithshme individuale dhe natyrën e personit përkatës. Kjo bëhet me ndihmën e 'Ahara'-s, njohja e marrjes së duhur të ushqimit.


Sipas kësaj njohurie, ushqimi i duhur pastron trupin dhe zhvillon një mendje të fortë, duke çuar në veprimin e duhur dhe përmbushjen e natyrshme të dëshirave të njeriut.

Meqenëse Ayurveda mund të rivendosë njohuritë për dietën e duhur në vetëdije, edhe zakonet e këqija të të ngrënit gjatë gjithë jetës mund të kapërcehen. Dieta juaj vjen në ekuilibër kur dëgjoni sinjalet e trupit tuaj dhe mësoni t'i respektoni ato. Të 40 aspektet e letërsisë Veda dhe Vedike përdoren në Maharishi Ayurveda për të ruajtur shëndetin. Këtu janë programet më të rëndësishme në Maharishi Ayurveda: Meditimi Transcendental dhe programi TM-Sidhi, asanat e jogës, Gandharva Veda (muzika), kurat e pastrimit Ayurvedic (Panchakarma & Rasayanas), Sthapadya Ved (arkitektura Vedike), Jyotish & Yagya - Vedic Astr. . (Shih librin e Prof. Dr. Tony Nader "Trupi i njeriut - Shprehja e Vedës")


Rubrikën tonë me të gjitha artikujt rreth Ayurvedës e gjeni duke klikur në linkin më poshtë.


 

Burimi i artikullit:

"Himmlisch Kochen und Leben im Einklang mit dem Veda" - Frank W. Lotz

41 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page