top of page
  • Qendra e Shëndetit

Brokolit - karakteristikat e tij kundër kancerit


Sasi të vogla të lakërve të brokolit të freskët përmbajnë po aq mbrojtje nga kanceri sa sasi më të mëdha të perimeve të pjekura që shiten në tregjet ushqimore, sipas studiuesve në Universitetin Johns Hopkins. Ju do të duhet të hani mesatarisht rreth 900g brokoli në javë në mënyrë që të zvogëloni, të themi, rrezikun e kancerit të zorrës së trashë me rreth 50%. Edhe pse kjo është sigurisht e mundur, vetëm 5 gram (0.17 ons) filiz brokoli qe përmbajnë përqendrime të kompleksit glucoraphanin të barabartë me atë që gjendet në 150 gram (5.2 ounces) brokoli. Komponimi aktiv është një pararendës i sulforafanit, i vërtetuar në studimet e kafshëve për të rritur enzimat qelizore që mbrojnë kundër dëmtimit molekular nga kimikatet që shkaktojnë kancer.


Ashtu si perimet e tjera kryqëzuese, brokoli përshpejton heqjen e estrogjenit nga trupi, duke ndihmuar në shtypjen e kancerit të gjirit. Ajo gjithashtu ka aktivitet anti-viral, anti-ulçerë. Përveç kësaj, brokoli është një super burim kromi që ndihmon në rregullimin e insulinës dhe sheqerit në gjak.


Shënim për llojin Vata: Ju ende mund të përfitoni nga brokoli dhe perime të tjera kryqëzuese nëse i gatuani me një sasi të mirë vaji ose gjalpë.

 

Burimet e artikullit:

  • Timeless Secrets of Health and Rejuvenation - Andreas Moritz

4 Ansichten

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page