top of page
  • Qendra e Shëndetit

Diabeti nga ftalatet në kozmetikëKimikatet janë shoqërues të përhershëm dhe ndonjëherë të pashmangshëm në jetën tonë të përditshme. Nëse i njohim burimet e tyre dhe marrim rrugë alternative, bota duket se është në rregull për ne. Por, çfarë nëse substancat toksike fshihen në jetën tonë plotësisht pa u vënë re dhe rrezikojnë shëndetin tonë - me ligj? Studimet aktuale paralajmërojnë kimikatet e fshehura në kozmetikë. Në veçanti, ftalatet, të cilat fshihen si agjentë çnatyrues në përmbajtjen e alkoolit të produkteve të kujdesit, thuhet se rrisin në mënyrë drastike rrezikun e diabetit.


Kozmetikë - Kimi në favor të pastërtisë?

Përbërësit e produkteve kozmetike i nënshtrohen një ligji të veçantë pastërtie. Sipas rregulloreve zyrtare, megjithatë, pastërtia e substancave duket të ketë një rëndësi aq të madhe sa që pajtueshmëria shëndetësore nuk merret parasysh.


Ftalatet janë aditivë që janë të dëmshëm për shëndetin dhe nuk kanë ndikim në cilësinë e produktit të kujdesit, por përkundrazi kontrabandohen në kujdesin e bukurisë bazuar në ligjet dhe truket e panjohura nga industria e kozmetikës dhe rezultojnë të jenë patogjene të shëmtuara nën lëkurë.


Apo do të kishit menduar se duke përdorur kremëra hidratues, sapunë, manikyra, llak flokësh dhe parfume, mund të rrisni ndjeshëm rrezikun e diabetit dhe të gjitha llojeve të problemeve të tjera shëndetësore? Shkenca tashmë është e vetëdijshme se ftalatet ndikojnë në sistemin endokrin të njeriut dhe janë të përfshirë në mosfunksionim hormonal. Greenpeace gjithashtu ka paralajmëruar për efektet e ftalateve tek njerëzit dhe mjedisi prej vitesh. Pra, çfarë ka me këtë kimikate?


Ftalatet - Rreziku kimik për njerëzit dhe mjedisin

Ne ndeshim me ftalate në shumë forma të ndryshme në jetën e përditshme. Të përdorura në sasi të mëdha nga industria si plastifikues, kimikatet mund të gjenden, për shembull, në PVC plastike, e cila nga ana tjetër përdoret në objekte të ndryshme. Fushat e tyre të aplikimit variojnë nga mbulesat e dyshemesë, letër -muri, kabllot dhe tubat deri tek xhaketat e shiut, thembrat e këpucëve, dorezat mbrojtëse dhe veglat mjekësore e deri te lodrat e fëmijëve tanë.


Në kontakt të drejtpërdrejtë, këto substanca jo vetëm që paraqesin një rrezik për shëndetin për njerëzit; aftësia e tyre për të shpëtuar nga produktet gjithashtu rezulton në ndotje globale të tokës, lumenjve, deteve, reshjeve dhe ajrit.


Ndoshta rreziku më i madh i menjëhershëm për njerëzit vjen nga ftalatet në formën e denatyruesve në kozmetikë. Denaturantët janë substanca të cilat, si masë paraprake, kanë për qëllim t’i bëjnë substancat e ngrënshme të pangrënshme duke ndryshuar erën, shijen ose ngjyrën natyrale të substancës në fjalë. E fundit por jo më pak e rëndësishme, përdorimi i tyre në kozmetikë ka për qëllim të anashkalojë legjislacionin kurioz.


Meqenëse shumica e kozmetikës përmbajnë alkool, mbi të cilin taksa e alkoolit vendoset si mallra luksoze brenda Komunitetit Evropian, prodhuesit i shmangen këtij detyrimi tatimor duke fermentuar alkoolin me ftalate. Fethaleti dietil (etal phthalate; DEP) përdoret më së shumti. Kur absorbohet përmes lëkurës, kimikatet futen direkt në gjak. Studimet aktuale po hetojnë efektet e tyre të mundshme shëndetësore.


Ftalatet rrisin rrezikun e diabetit

Si pjesë e programit shëndetësor amerikan National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), një ekip kërkimor nga Brigham and Hospital Hospital (BWH) ekzaminoi ndotjen nga kozmetika e 2,350 subjekteve femra testuese. Në veçanti, duhet të përcaktohen rreziqet e mundshme shëndetësore nga ftalatet, produktet e degradimit të të cilave mund të maten në urinë.


Mostrat treguan se sa më i lartë numri i zbuluar i ftalateve, aq më i madh është rreziku i diabetit në veçanti. Sasitë mbi mesatare të ftalateve mono-3-karbolipropil, të cilat përdoren në kozmetikë dhe sapunë, ndër të tjera, thuhet se rrisin mundësinë e zhvillimit të diabetit deri në 60 përqind. Edhe nivelet e rritura pak të kimikateve mono-n-butil phthalate dhe di-2-ethylhexyl phthalate, të cilat gjenden kryesisht në llakun e flokëve, janë të mjaftueshme për të rritur rrezikun e diabetit me 70 përqind. Shkencëtarët i atribuuan gjetjet e tyre në efektet shkatërruese të ftalateve në vetë-rregullimin e metabolizmit (homeostazës) dhe keqfunksionimet që rezultojnë.


Ky është një hap i parë i rëndësishëm në hulumtimin e lidhjes midis ftalateve dhe diabetit. Ne e dimë se përveç produkteve të kujdesit personal, ftalatet gjenden gjithashtu në lloje të caktuara të pajisjeve mjekësore dhe ilaçeve që përdoren për të trajtuar diabetin. Kjo gjithashtu mund të shpjegojë pse gratë me diabet kanë nivele më të larta të ftalatit,

komentoi drejtori i studimit Dr. Analiza e Tamarra James-Todd.


Ftalatet - Rreziqe të tjera shëndetësore

Por kjo nuk është e tëra. Përveç çrregullimeve hormonale (veçanërisht diabeti, infertiliteti), Greenpeace i referohet studimeve që lidhin ftalatet me rreziqe të ndryshme të tjera shëndetësore. Edhe pse këto substanca kimike nuk janë shumë toksike për njerëzit, ato mund të çojnë në probleme të stomakut, diarre dhe verdhëz përmes kontaktit të drejtpërdrejtë përmes lëkurës ose përmes ushqimit (gjurmë në produktet e qumështit, peshk, mish, produkte sallami, perime rrënjë). Në përgjithësi, ftalatet në përgjithësi janë një barrë për mëlçinë dhe veshkat. Ftalatet që gjenden në pluhurin e shtëpisë gjithashtu mund të irritojnë sytë, lëkurën dhe organet e frymëmarrjes.


Studimet nga Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve konfirmuan përqendrime shumë të larta të ftalatit në urinën e subjekteve të testimit qysh në vitin 2000 përmes përdorimit të kozmetikës së përshtatshme (p.sh. pluhurit) dhe demonstruan potencialin kancerogjen të këtyre kimikateve toksike në bazë të eksperimenteve me kafshë. - Meqenëse qeveria amerikane dhe BE heshtin për këto rezultate testimi, ne si konsumatorë duhet të mbrohemi. Sepse nuk ka asnjë detyrim për të deklaruar ftalatet, të paktën në Evropë!


Shmangni ftalatet - gjeni kozmetikë alternative

Meqenëse të gjithë përbërësit e kozmetikës kalojnë përmes lëkurës direkt në qarkullimin e gjakut dhe prej andej mund të shkaktojnë keqbërje në organizmin tonë, ne duhet t'i kushtojmë vëmendje absolutisht përbërësve të specifikuar të produkteve individuale. Kur bëhet fjalë për ftalatet, megjithatë, ne nuk do të shkojmë shumë larg me latinishten tonë. Sipas ligjit, deklarata "alkool" në paketim është e mjaftueshme si një përbërës i alkoolit të çnatyruar.


Alkooli, nga ana tjetër, përdoret si tretës dhe ruajtës në formulimet kozmetike. Ka artikuj kozmetikë të përcaktuar në mënyrë eksplicite që nuk përdorin alkool në dobi të lëkurës "shumë të ndjeshme". Në këtë rast, ne do të bënim mirë ta klasifikonim lëkurën tonë si shumë të ndjeshme si masë paraprake dhe në parim. Kozmetika natyrore e certifikuar mund të jetë alternativa këtu. Nëse jeni të interesuar për herbalizmin, gjithashtu mund të guxoni të përgatitni vetë vajra me përbërës të cilësisë së lartë. Shumë njerëz kanë gjetur një hobi të vlefshëm në të për veten dhe kujdesin e tyre personal të trupit!


 

Burimet e artikullit:

  • Diabetes durch Phthalate in Kosmetika - Zentrum der Gesundheit

  • "Chemicals in Personal Care Products -- Phthalates -- May Increase Risk of Diabetes in Women" ScienceDaily 2012 (Chemikalien in Pflegeprodukten Phthalates können Diabetes-Risiko bei Frauen erhöhen)

  • "Risk Of Diabetes In Women May Be Increased By Chemicals In Personal Care Products" Medical News Today 2012 (Diabetes-Risiko für Frauen könnte durch Chemikalien in Pflegeprodukten erhöht sein)

  • "Phthalate Dauergifte in der Umwelt" Greenpeace 2004

  • "Vergällungsmittel in Kosmetika Gesundheit ist zweitrangig" Kosmetische Praxis 2009

  • "Schadstoffe in Kosmetik vermeiden" marktcheck 2012

  • "Phthalate und andere krebserregende Stoffe in Kosmetika" PR-Newswire 2002

2 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page