top of page
 • Qendra e Shëndetit

Diabeti për shkak të florës së zorrëve të sëmurëA e dini se mund të ulni rrezikun e diabetit me kujdesin përgjegjës të zorrëve? Studiuesit zbuluan se sa më e ekuilibruar përbërja e florës së zorrëve, aq më i vogël është rreziku i diabetit. Prandaj, sigurohuni që keni një zorrë të shëndetshme dhe një florë harmonike të zorrëve dhe në këtë mënyrë ulni rrezikun e diabetit.


Gjendja e florës së zorrëve është një kriter diagnostikues për diabetin

Një çekuilibër në florën e zorrëve (dysbiosis) mund të jetë një shkak kontribues ose nxitës për diabetin e tipit II, sipas një studimi të fundit të botuar në revistën Nature.


Studiuesit zbuluan se një çekuilibër midis baktereve të dobishme dhe të dëmshme të zorrëve mund të jetë një faktor i rëndësishëm në diagnostikimin e hershëm të diabetit, pasi dysbioza me sa duket shfaqet para se të shfaqen simptomat tipike të diabetit.


Raporti i duhur i baktereve të zorrëve

Trakti gastrointestinal i njeriut (GI) përmban deri në 100 miliardë baktere, të cilat së bashku peshojnë rreth 1.5 kilogramë. Sidoqoftë, është e rëndësishme që të mos ketë baktere në zonën tonë gastrointestinale.


Të ashtuquajturat baktere të dobishme preferohet të jetojnë atje. Sapo përqindja e baktereve të dobishme të zorrëve tejkalon 80 përqind, dikush flet për një raport të mirë të baktereve të zorrëve. Bakteret e dëmshme (patogjene) mund të jenë 20 përqind. Në këtë sasi ato mund të mbahen nën kontroll nga bakteret e dobishme dhe nuk zhvillojnë ndonjë potencial të dëmshëm.Bakteret e dobishme të zorrëve forcojnë sistemin imunitar

Përfitimet e baktereve "të mira" shkojnë përtej mbështetjes së tretjes, e cila është jashtëzakonisht e rëndësishme për shëndetin optimal. Përveç kësaj, bakteret e dobishme janë të ndërlidhura ngushtë me faktorë të tjerë në sistemin tonë imunitar.


Për shembull, ata sigurojnë që të ashtuquajturat "qeliza vrasëse" të lirohen, të cilat më pas transportohen në ato pika të trupit ku ato janë të nevojshme për të eleminuar qelizat e degjeneruara ose patogjenët.


Nëse raporti i baktereve të zorrëve është jashtë ekuilibrit, sistemi ynë imunitar dhe kështu mirëqenia jonë mund të vuajë masivisht nga dysbiosis.


Diabetikët vuajnë nga flora e zorrëve të irrituara

Studiuesit në Universitetin e Kopenhagenit treguan se njerëzit me diabet të tipit 2 kishin një florë të zorrëve në të cilën mund të gjendej një numër veçanërisht i lartë i baktereve të dëmshme të zorrëve.


Në këtë studim, u ekzaminuan 345 kinezë. 171 ishin diabetikë të tipit 2. Diabetikët vuanin më shumë nga një ndryshim i florës së zorrëve sesa njerëzit e shëndetshëm.


Situata ishte e ngjashme në një studim të mëtejshëm me diabetikët danezë.


Hulumtuesit amerikanë gjithashtu zbuluan se një florë jo e shëndetshme e zorrëve jo vetëm që rrit rrezikun e diabetit të tipit 2. Rreziku i zhvillimit të sëmundjes autoimune të diabetit të tipit 1 gjithashtu rritet qartë me dysbiosis.


Diabeti i tipit 1 për shkak të çrregullimit të florës së zorrëve

Studiuesit amerikanë analizuan të dhënat e 33 fëmijëve nga Finlanda dhe Estonia të cilët (gjenetikisht) kishin një rrezik në rritje të diabetit të tipit 1.


Për dallim nga diabeti i tipit 2, tipi 1 zakonisht ndodh në një moshë të re.


Shkencëtarët i shoqëruan fëmijët që nga lindja deri në moshën tre vjeç. Në ata fëmijë që zhvilluan diabet të tipit 1 gjatë kësaj kohe, diversiteti bakterial në zorrë u ul me një të katërtën një vit para fillimit të sëmundjes aktuale.


Edhe nëse përbërja e baktereve të zorrëve ndryshon shumë nga personi në person, në fakt është relativisht konstante për secilin individ. Në pacientët me diabet tip 1 nga studimi në fjalë, megjithatë, studiuesit jo vetëm që vunë re uljen e diversitetit në florën e zorrëve.


Në të njëjtën kohë, përqindja e baktereve beninje të zorrëve u ul, por ajo e baktereve të dëmshme u rrit.


Kjo çoi në përfundimin se dysbiosis është e lidhur edhe me zhvillimin e diabetit të tipit 1.


Pra, mund të jetë e mundur të vononi ose parandaloni zhvillimin e të dy llojeve të diabetit me ndihmën e probiotikëve.


Rivendosni florën tuaj të zorrëve!

Mjekësia konvencionale ende nuk kujdeset për balancën e baktereve të dobishme dhe të dëmshme në sistemin tretës.


Shumë shpesh përshkruhen antibiotikë, të cilët dihet se shkatërrojnë ose çekuilibrojnë florën e zorrëve.


Antibiotikët janë të ngjashëm me kimioterapinë. Ashtu si kimioterapia shkatërron jo vetëm qelizat e këqija, por edhe qelizat e shëndetshme të trupit, një antibiotik gjithashtu shkatërron jo vetëm bakteret e këqija, por edhe ato të mira.


Problemi këtu është se pas terapisë me antibiotikë, bakteret e dëmshme të zorrëve shërohen më shpejt se ato të dobishme, kështu që ato kanë kolonizuar në masë të madhe zorrën kur ato të dobishme rishfaqen.


Bakteret e dobishme të zorrëve nuk gjejnë më vend dhe i lënë fushën baktereve të dëmshme të zorrëve.


Për këtë arsye, në përgjithësi rekomandohet të ndërtohet flora e zorrëve me një preparat probiotik pas terapisë me antibiotikë.


Në këtë mënyrë, bakteret e mira të zorrëve vendosen para se bakteret e dëmshme të shërohen.


Fatkeqësisht, vetëm disa mjekë konvencionalë përshkruajnë preparate probiotike për të ndërtuar florën e zorrëve pas terapisë me antibiotikë. Zakonisht i takon pacientit të zbulojë më shumë dhe më pas të kujdeset për florën e tij të zorrëve.


Si të liroheni nga bakteret e dëmshme të zorrëve

Terapia me antibiotikë nuk është faktori i vetëm që largon bakteret e dobishme të zorrëve dhe promovon ato të dëmshme.


Stresi dhe një dietë e pashëndetshme me shumë sheqer, ushqime të shpejta dhe karbohidrate të rafinuara, me shumë produkte shtazore dhe në të njëjtën kohë konsum i ulët i frutave dhe perimeve krijojnë një mjedis në sistemin tretës në të cilin bakteret e dobishme të zorrëve nuk ndihen më si në shtëpi - por bakteret e dëmshme bëjnë shumë mirë.


Ju mund të mësoni më shumë rreth faktorëve të tjerë që mund të dëmtojnë florën tuaj të zorrëve këtu: Nëntë gjëra që mund të dëmtojnë florën tuaj të zorrëve


Sidoqoftë, një dietë e shëndetshme alkaline krijon bazën që bakteret e mira të zorrëve të jenë të lumtur të qëndrojnë në sistemin tonë tretës. Vetëm kur të jetë krijuar kjo bazë, ne mund të marrim masa për të dëbuar bakteret e dëmshme të zorrëve.


Këtu janë disa këshilla për të ndihmuar në largimin e baktereve të dëmshme të zorrëve:


 • Hudhra: Hudhra detoksifikon dhe në të njëjtën kohë siguron ushqim për bakteret e dobishme të zorrëve. Sidoqoftë, hudhra funksionon vetëm kur konsumohet e papërpunuar. Disa njerëz përziejnë hudhrën me mjaltë për ta bërë atë më të shijshëm dhe më të lehtë për t’u ngrënë.

 • Vaji i mentës: Shumë njerëz betohen për vajin e mentës kur kanë probleme me stomakun. Sidoqoftë, shumë pak njerëz e dinë që ky vaj mund të shkatërrojë bakteret patogjene pa shkaktuar dëme anësore në kulturat e dobishme. Sidoqoftë, vaji i mentës mund të zhvillojë efektet e tij kundër baktereve të dëmshme nëse mund të arrijë në zorrën e hollë. Për ta arritur këtë, vaji i mentës duhet të merret në kapsula gastro-rezistente. Kapsula të tilla sigurojnë që gjithçka në to të kalojë e paprekur përmes stomakut dhe që përbërësit të lëshohen vetëm dhe vetëm në zorrë.

 • Vaj rigoni: Ju gjithashtu mund të përdorni vaj rigoni. Detajet mbi vajin e rigonit mund t'i gjeni këtu: vaj rigoni.

 • Ekstrakt Lapacho: Ekstrakt Lapacho (= ekstrakt Pau D`Arco) do të ishte një tjetër zgjedhje e shkëlqyer për të pastruar trupin nga bakteret e dëmshme. Dy opsionet e fundit funksionojnë edhe kundër kërpudhave, që do të thotë se ato mund të përdoren edhe për infeksionet Candida.

 • Bentonite: Një agjent tjetër i mirë detoksifikimi është bentoniti. Bentoniti mund të largojë toksinat e të gjitha llojeve nga organizmi. Por mund të përdoret gjithashtu për të eleminuar bakteret e dëmshme të zorrëve përmes adsorbimit. Në të njëjtën kohë, bentoniti krijon një mjedis të këndshëm të zorrëve në të cilin bakteret e dobishme të zorrëve duan të vendosen.

 • Probiotikë: alsoshtë gjithashtu e rëndësishme që të merrni baktere të dobishme për disa javë deri në tre muaj. Ju mund ta bëni këtë duke ngrënë ushqime të fermentuara (lakër turshi të papërpunuar, lëngje të fermentuara të acidit laktik të papërpunuar, pije bukë, etj.) Ose duke marrë preparate probiotike. Përgatitjet probiotike në kapsulat enterike janë natyrisht shumë më efektive sesa ushqimet e fermentuara, pasi numri i baktereve të dobishme që arrijnë në zorrë me kapsulat është shumë më i lartë. Në ushqimet e fermentuara, disa nga bakteret eliminohen nga acidi gastrik në stomak.


Lexoni gjithashtu: Parandalimi i Diabetit me ProbiotikëBurimet e artikullit:

 

Burimet e artikullit:

 • Diabetes durch kranke Darmflora

 • - Zentrum der Gesundheit

 • Qin, J. et al., "A metagenome-wide association study of gut microbiota in type 2 diabetes", Nature 490, 55-60 (04 October 2012), (Eine metagenom-weite Assoziationsstudie der Darmflora bei Typ-2-Diabetes)

 • "Gut Bacteria Could Play Key Role in Development of Type 2 Diabetes" ScienceDaily, Sep. 26, 2012 (Darmbakterien könnten eine Schlüsselrolle bei der Entwicklung von Diabetes Typ 2 spielen.)

 • Dr. Aleksandar D. Kostic et al., The Dynamics of the Human Infant Gut Microbiome in Development and in Progression toward Type 1 Diabetes., Cell Host & Microbe, Februar 2015, (Die Dynamik des Darmmikrobioms bei Kleinkindern in Entwicklung und Progression hin zu Diabetes Typ 1)

 • Pedersen O et al., Human gut microbes impact host serum metabolome and insulin sensitivity. Nature, 2016, (Menschliche Darmbakterien beeinflussen Gesamtstoffwechsel des Menschen und Insulinsensitivität)

41 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page