top of page
  • Qendra e Shëndetit

Diabeti: Pesë nga sportet më të miraUshtrimi është një nga shtyllat më të rëndësishme të terapisë së suksesshme në diabet. Sikur ta dinit se cili sport është më i miri për diabetin. Sigurisht, është gjithmonë mirë nëse lëvizni fare. Por cili sport gjithashtu çon në sukses në diabet? Çfarë lloj sporti mund të ndihmojë në parandalimin e diabetit? Ne paraqesim pesë sporte që janë treguar të jenë veçanërisht të dobishme dhe të dobishme në diabet.


Sportet më të mira për diabetin

Kur zgjidhni llojin më të mirë të sportit për diabetin, gjëja më e rëndësishme është, natyrisht, kushtetuta juaj personale, qëndrueshmëria, atletizmi dhe preferencat tuaja. Sepse nëse nuk e duroni dot çiklizmin, nuk do të keni shumë sukses me të. Dhe nëse nuk ju pëlqejnë pajisjet, nuk do të jeni të lumtur as në palestër.


Prandaj është më e rëndësishme se çdo njohuri shkencore në botë që të kënaqeni vërtet me sportin e zgjedhur. Kjo është mënyra e vetme për të qëndruar në top dhe kjo është mënyra e vetme që lëvizja do të ketë një efekt shërues.


Reshtë siguruese që efekti i stërvitjes në nivelin e sheqerit në gjak mund të matet pas vetëm disa ditësh dhe se edhe disa minuta ushtrime në ditë janë të mjaftueshme për të pasur një efekt pozitiv në nivelin e sheqerit në gjak - me kusht që stërvitja të jetë mjaft e mundimshme , p.sh B. Trajnimi i HIT:


1. Trajnimi i HIT

I ashtuquajturi trajnim HIT (trajnim me intensitet të lartë) është një stërvitje me interval intensiv që duket të jetë perfekte për diabetin, siç kanë gjetur studiuesit suedezë dhe skocezë.


Ata i lanë subjektet e tyre të testit të përfundonin katër deri në gjashtë vrapime prej 30 sekondash secila në një biçikletë stërvitore - me faza shërimi katër minutëshe në mes. Në total, një sesion i tillë trajnimi zgjati 17 deri në 25 minuta dhe përfundoi disa herë në javë.


Pas këtij stërvitje, një dozë prej 75 gram sheqer uli rritjen e niveleve të insulinës dhe sheqerit deri në 37 përqind. Studiuesit supozojnë se një trajnim i tillë i rregullt dhe i shkurtër intensiv përmirëson metabolizmin e sheqerit dhe rrit ndjeshmërinë e qelizave ndaj insulinës.


Nëse preferoni të ngrini pesha, mund të përdorni gjithashtu stërvitje me forcë për të kapur nivelet e sheqerit në gjak.


2. Trajnim me pesha

Për shumë vite u konsiderua e mirëqenë se stërvitja e moderuar e qëndrueshmërisë ishte metoda më e mirë për të parandaluar ose zvogëluar vlerat e larta të sheqerit në gjak dhe presionin e gjakut. Studimet e reja, nga ana tjetër, tregojnë se stërvitja me forcë është gjithashtu një sport shumë i rekomanduar për njerëzit me diabet.


Hulumtuesit në Universitetin e Miçiganit zbuluan se fijet e muskujve të bardhë, të quajtur edhe fibrat e muskujve të shpejtë, janë në gjendje të rregullojnë sheqerin në gjak.


Këto fibra muskulore adresohen kryesisht përmes trajnimit të forcës. Arsyeja për efektin pozitiv të stërvitjes me shtangë dore dhe të ngjashme në sheqerin në gjak mund të jetë se fibrat e muskujve me shtrëngim të shpejtë konsumojnë shumë glikogjen shpejt, sipas studiuesve.


Ata që e pëlqejnë atë më butë, nga ana tjetër, mund të mbajnë formë me jogën dhe gjithashtu të rregullojnë nivelin e sheqerit në gjak në këtë mënyrë.


3. Yoga

Një stërvitje tjetër shumë efektive për të ulur natyrshëm sheqerin në gjak është joga. Një studim i Universitetit të Indive Perëndimore në Xhamajka tregoi se joga e rregullt mund të zvogëlojë ndjeshëm nivelin e sheqerit në gjak dhe për këtë arsye është një sport i shkëlqyer për njerëzit me diabet.


Në grupin e testit, i cili praktikoi për një orë tre deri në katër herë në javë, sheqeri në gjak i agjërimit ra me 29 përqind pas gjashtë muajsh. Për më tepër, niveli i sheqerit në gjak u luhat më pak se më parë.


Trajnimi afatgjatë i jogës gjithashtu përmirëson ndjeshmërinë e qelizave të trupit ndaj insulinës, sipas studiuesve.


Se çfarë shkakton saktësisht këtë efekt pozitiv të jogës në nivelet e sheqerit në gjak është ende duke u diskutuar. Studiuesit dyshojnë për një ndryshim në proceset neurohormonale të shkaktuara nga joga, domethënë komunikimi i substancave të dërguara me qelizat nervore dhe një përgjigje më e mirë e lidhur me trupin ndaj insulinës.


Në videot tona të yogas në YouTube, Rahel ju tregon se si mund të gjeni një ekuilibër në jetën e përditshme duke ushtruar shëndetshëm dhe të larmishëm. Ajo është një mësuese yoga e certifikuar "Ashtanga Yoga Innovation Inspired" dhe jep mësim bazuar në metodën AYI të Dr. Ronald Steiner.


4. Çiklizëm

Çiklizmi është gjithashtu një sport ideal për të zvogëluar rrezikun e diabetit. Nuk ka rëndësi nëse bëni biçikletë në kohën tuaj të lirë ose bëni cikël për dhe nga puna çdo ditë. Sigurisht, kjo çështje është hetuar prej kohësh shkencërisht.


Dr. Martin Rasmussen nga Universiteti i Danimarkës Jugore ekzaminoi të dhënat e mbi 24,000 burrave dhe gati 28,000 grave nga Danimarka. Subjektet ishin midis 50 dhe 65 vjeç.


U zbulua se ata që ecnin me biçikletë rregullisht kishin më pak gjasa të zhvillonin diabet. Po, sa më shumë kohë që subjektet e testit kalonin në biçikletën e tyre çdo javë, aq më shumë rreziku i tyre i diabetit u ul.


Edhe në mesin e atyre pjesëmarrësve që filluan biçikletën vetëm në fillim të studimit - domethënë në një moshë më të madhe - rreziku i diabetit pas pesë vjetësh ishte 20 përqind më i ulët se ai i jo -çiklistëve. Kjo do të thotë që nuk është kurrë vonë për të filluar stërvitjen. Ju gjithmonë do të jeni në gjendje të përfitoni prej tij.

Faktorë të tjerë të mundshëm ndikues natyrisht u morën parasysh në vlerësim, si p.sh B. Alkooli dhe duhani, dietat, sportet e tjera, BMI, etj.


5. Shkoni për një shëtitje

Për ata që nuk bëjnë stërvitje, mund të jetë ngushëlluese të dinë që njëzet minuta ecje pas ngrënies mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e niveleve të sheqerit në gjak. Nëse shëtitja bëhet para ngrënies, nuk ka dobi për sa i përket rritjes së sheqerit në gjak pas ngrënies.


Idealshtë ideale nëse ecja zhvillohet në intervale, pra alternimi i një ritmi të shpejtë, intensiv me atë të ngadaltë, p.sh. B. 3 minuta shpejt, pastaj 3 minuta ngadalë, 3 minuta shpejt dhe kështu me radhë.


Në vitin 2013, studiuesit danezë shkruan në Diabetes Care mbi këtë temë se vlerat e sheqerit në gjak u përmirësuan ndjeshëm pas intervalit ditor duke ecur për katër muaj (1 orë në ditë), ndërsa ecja normale nuk prodhoi rezultate të mira. Në grupin e kontrollit, të cilët nuk dilnin për shëtitje, diabeti ishte përkeqësuar.


Ne kemi paraqitur shumë përfitime të tjera shëndetësore të ecjes këtu: Nëntë arsye pse ecja është kaq e shëndetshme


Ushtrimi për diabetin nuk është gjithçka

Ushtrimi natyrisht është shumë i mirë për diabetin, por jo gjithçka. Kushtojini vëmendje edhe dietës së duhur, substancave të nevojshme jetësore dhe, së fundi, por jo më pak të rëndësishme, shëndetit tuaj të zorrëve. Sepse tani e dimë që përbërja e florës së zorrëve është një faktor i rëndësishëm rreziku për diabetin.

 

Burimet e artikullit:

  • Diabetes: Fünf der besten Sportarten - Zentrum der Gesundheit

  • Babraj J. et al. Extremely short duration high intensity interval training substantially improves insulin action in young healthy males BMC Endocrine Disorders Januar 2009, (Sehr kurzes HIT-Training verbessert die Insulinausschüttung bei jungen Männern signifikant)

  • Sengupta P. Health Impacts of Yoga and Pranayama: A State-of-the-Art Review International Journal of Preventive Medicine, Juli 2012, (Der Einfluss von Yoga und Pranayama (Yoga-Atemübungen): Eine aktuelle Bewertung)

  • Lin J. et al. Lift weights to lower blood sugar? White muscle helps keep blood glucose levels under control Nature Medicine April 2013 (Senkt Hanteltraining den Blutzucker? Weisse Muskelfasern helfen, den Blutzuckerspiegel stabil zu halten)

  • Rasmussen MG et al., Associations between Recreational and Commuter Cycling, Changes in Cycling, and Type 2 Diabetes Risk: A Cohort Study of Danish Men and Women, PLOS Medicine, Juli 2016, (Zusammenhang zwischen Freizeitradeln und dem Fahren mit dem Rad zur Arbeit, Änderungen der Radfahrgewohnheiten und dem Risiko für Typ 2 Diabetes: Eine Kohortenstudie an dänischen Männern und Frauen)

  • Mikus CR et al., Glycaemic control is improved by 7 days of aerobic exercise training in patients with type 2 diabetes. Diabetologia, Mai 2012, (Blutzuckerkontrolle ist verbessert durch 7 Tage Aerobictraining bei Patienten mit Typ-2-Diabetes)

  • Colberg SR et al., Postprandial walking is better for lowering the glycemic effect of dinner than pre-dinner exercise in type 2 diabetic individuals. Juli 2009, J Am Med Dir Assoc., (Spazierengehen nach dem Essen ist für Typ-2-Diabetiker besser zur Senkung des Blutzuckers geeignet als Sport vor dem Essen)

  • Karstoft K et al., The effects of free-living interval-walkingtraining onglycemiccontrol, body composition, and physical fitness in type 2 diabetic patients: a randomized, controlled trial. Februar 2013, Diabetes Care, (Die Wirkungen von Intervall-Walking-Training auf die Blutzuckerkontrolle, Körperzusammensetzung und körperliche Fitness bei Typ-2-Diabetikern: eine randomisierte kontrollierte Studie)

25 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page