top of page
  • Qendra e Shëndetit

Dieta e Epokës së Gurit si model?


Në epokën vendimtare të evolucionit, njerëzit hëngrën ushqime natyrale: fruta, perime me gjethe dhe rrënjë, arra dhe herëpasher vezë të shpendëve, peshk dhe mish nga kafshët e vogla. Dieta origjinale e këtyre gjahtarëve dhe grumbulluesve shërben si një model për një ndjekje në rritje të "dietës së epokës së gurit" (dieta Paleo). Për shkak se përzierja natyrale e karbohidrateve, yndyrave dhe proteinave si dhe shmangia e njëkohshme e drithërave, produkteve të qumështit dhe të gjitha ushqimeve të prodhuara në mënyrë industriale duhet të çojnë në peshën ideale të trupit dhe të mbrojnë kundër sëmundjeve të ndryshme të qytetërimit.


Ushqyerja e popujve autoktonë

Në luftën kundër obezitetit dhe sëmundjeve të lidhura me dietën, gjithnjë e më shumë njerëz në botën perëndimore po kërkojnë dietën optimale për shëndetin maksimal.


Sa më shumë të bëhet jeta moderne dhe sa më "përparimtare" të jetë industria ushqimore, aq më shumë njerëz vuajnë nga problemet shëndetësore dhe kthehen në një dietë origjinale, natyrale, e lirë nga të gjitha ndërhyrjet artificiale. Shumë njerëz me vetëdije ose instinktivisht i drejtohen një diete origjinale të cilës nutricionistët i referohen si dieta e Epokës së Gurit ose dieta paleo (gjithashtu: dieta paleo).


Kjo është dieta e njerëzve, siç ishte ndoshta e përbërë në Paleolit, një kohë para se të praktikoheshin bujqësia dhe blegtoria. Nga pikëpamja evolucionare, kjo mund të duket si kthim prapa. Në të vërtetë, një kthim i tillë në dietën e paraardhësve tanë mund të sjellë përparim të madh për gjendjen aktuale shëndetësore në botën "moderne".


Ushqimi i epokës së gurit - përparim në regresion?

Me dietën paleolitike, një shkencë e veçantë i kushtohet zakoneve të të ngrënit të paraardhësve tanë nga Epoka e Gurit, të cilët jetuan 750,000 deri në 10,000 vjet më parë.


Preokupimi me mënyrën e jetesës së këtyre gjuetarëve-grumbullues nuk është vetëm interesant në lidhje me historinë njerëzore. Në veçanti, shumë ekspertë të shëndetit tregojnë dietën tipike të kësaj moshe si një faktor vendimtar në evolucionin njerëzor.


Përbërja e kësaj diete origjinale thuhet se është më e shëndetshmja për njerëzit si specie, pasi mbulon të gjitha nevojat ushqyese dhe korrespondon me përshtatjen tonë gjenetike.


Ashtu si kafshët e kopshtit zoologjik marrin ushqimin që do të gjenin dhe hanë në natyrë sa më shumë që të jetë e mundur, gjithnjë e më shumë nutricionistë po arrijnë në përfundimin se një dietë që ka mbizotëruar mbi periudhën më të madhe të evolucionit njerëzor është akoma më e afërt me natyrën tonë. Anasjelltas, ato bëjnë ushqim industrial modern, të cilit nuk i jemi përshtatur fizikisht, përgjegjës për sëmundje të ndryshme të qytetërimit si diabeti i tipit 2 dhe sëmundjet koronare të zemrës.


Për shkak të futjes së bujqësisë dhe blegtorisë gjatë 10 mijë viteve të fundit, duke pasur parasysh këtë periudhë të shkurtër kohore, kanë ndodhur ndryshime në dietën dhe aktivitetin fizik që janë të vështira për tu menaxhuar për trupin e njeriut, të cilat janë të kushtueshme në formën e sëmundjeve të qytetërimit.


Dieta moderne kundrejt asaj të lashtë

Para zhvillimit të bujqësisë dhe blegtorisë, zgjedhja e ushqimit u reduktua në bimë dhe kafshë të egra të përpunuara minimalisht. Për shkak të mënyrës së ndryshuar të jetës së njerëzve të vendosur, furnizimi me lëndë ushqyese gjithashtu ndryshoi. Që nga përparimet teknologjike si rezultat i revolucionit industrial, ushqimi që hamë është larguar vazhdimisht nga origjina e tij natyrore - me efekte të konsiderueshme në karakterin tonë aktual fizik.


Në fakt, njerëzit modernë konsumojnë ushqime të panumërta që nuk ekzistonin në këtë formë gjatë epokës së gurit. Produktet e qumështit, drithërat, sheqernat e rafinuar, vajrat vegjetale të rafinuara dhe alkooli përbëjnë mesatarisht më shumë se 70 përqind të energjisë së konsumuar çdo ditë në vendet perëndimore.


Qumështi dhe produktet e qumështit në veçanti pyeten vazhdimisht si ushqime të përshtatshme për njerëzit. Si të gjithë gjitarët, ne mund të tretim qumështin në foshnjëri. Konsumimi i qumështit nga organizmat e huaj ishte mjaft i pamundur për njerëzit e Epokës së Gurit, veçanërisht pasi mbajtja e deleve, dhive dhe lopëve për prodhimin e qumështit filloi 6000 vjet më parë.


Fakti është se mbi 80 përqind e të rriturve në të gjithë botën nuk mund të tretin sheqerin e qumështit (laktozën) (saktë) për shkak të mungesës së një enzime të quajtur laktazë, e cila manifestohet në një sërë ankesash gastrointestinale.


Ka një skepticizëm në rritje ndaj grurit.


Meqenëse kokrrat e egra janë shumë të vogla, të vështira për tu korrur dhe të vështira për tu tretur në gjendjen e tyre të papërpunuar, supozohet se njerëzit e Epokës së Gurit konsumuan shumë pak grurë në rastin më të mirë. Edhe kultivimi i të ashtuquajturve kokrra të lashta zhavor dhe einkorn filloi vetëm rreth 10.000 vjet më parë si pjesë e bujqësisë së hershme (në Turqinë juglindore).


Sasitë e grurit që hamë sot në formën e bukës, makaronave, ëmbëlsirave, etj do të ishin të papranueshme për aparatin tretës të një njeriu të Epokës së Gurit - pothuajse aq të papranueshme sa është për organizmin tonë "modern" të përshtatur minimalisht.


Nuk është për t'u habitur, rastet në rritje të intolerancës ndaj glutenit dhe sëmundjes celiac, dy reagime të trupit ndaj përzierjes së proteinave gluten që gjenden në lloje të ndryshme të grurit (veçanërisht grurit).


Shtuar kësaj është fakti se shumica e produkteve të grurit të konsumuara në botën perëndimore sot janë të përpunuara shumë.


Bëhet fjalë shpesh për nxjerrjen e miellit, ekstrakte nga kokrra origjinale për ti bërë ato më te qëbdrueshme. Ajo që ka mbetur është kryesisht niseshte, ndërsa substancat vitale dhe fibrat dietike, të cilat gjenden kryesisht në lëkurën e fidanëve dhe argjendit, shkëputen nga kokrra.


Këto karbohidrate të thjeshta, shumë glicemike nga mielli i ekstraktit futen në gjak shumë shpejt dhe rrisin nivelin e sheqerit në gjak, gjë që rrit rrezikun e sëmundjeve kronike si diabeti i tipit 2 dhe sëmundjet kardiovaskulare, por gjithashtu ndikon në florën e zorrëve.


Ushqimi i epokës së gurit - i shëndetshëm pa grurë dhe sheqer

Krahasimet shkencore midis Epokës së Gurit dhe dietave moderne sugjerojnë se konsumi i sotëm i madh i karbohidrateve të thjeshta në formën e kokrrave të përpunuara dhe sheqerit promovon florën inflamatore të zorrëve dhe është shkaku kryesor i obezitetit.


Një dietë e orientuar nga Epoka e Gurit, pa drithëra nga ushqime të shëndetshme, natyrale (veçanërisht frutat, perimet me rrënjë dhe gjethe), nga ana tjetër, mund të pajisë traktin gastrointestinal me një florë bakteriale që korrespondon me predispozitat tona evolucionare. Kjo shpjegon gjithashtu shëndetin e mirë të popujve jo-perëndimorë dhe efikasitetin e dietës së tyre origjinale përsa i përket metabolizmit dhe ngopjes.


Në kontrast me ushqimet që përmbajnë miell dhe sheqer në botën perëndimore, ushqimet tipike të Epokës së Gurit kanë një densitet karbohidratesh dukshëm më të ulët dhe, sipas studimeve, stimulojnë humbjen e peshës. Edhe frutat e ëmbla si pjesë e një diete të Epokës së Gurit nuk kanë një efekt negativ në peshë, në kundërshtim me indeksin glicemik që përhapet gjerësisht sot. Bëhet fjalë edhe për konsumin bujar të arrave dhe farave me yndyrë të lartë.


Popujt primitivë nuk njohin mbipeshën

Studimet mbi dietën e popujve autoktonë që jetojnë sot e kanë bërë të qartë se një dietë "fillestare" sipas kushteve klimatike jo vetëm që kalon pa ushqim perëndimor, por gjithashtu përjashton fenomenet tipike perëndimore si obeziteti.


Anëtarët e këtyre popujve zakonisht kanë një përqindje më të ulët të yndyrës në trup dhe janë përgjithësisht në gjendjen më të mirë shëndetësore, megjithëse pesha e makro-ushqyesve (karbohidratet, proteina dhe yndyra) ndryshon në nivel rajonal.


Popujt primitivë në rajonin e ekuatorit siç janë njerëzit e ishullit Kitavan nga Melanesia në Paqësor marrin 60 deri në 70 përqind të energjisë së tyre nga karbohidratet nga frutat, perimet dhe zhardhokët (p.sh. jam, patatet e ëmbla).


Ato kryesisht thithin yndyrna në formën e kokosit. Edhe pse përmbajtja e yndyrës në këtë dietë natyrore në veçanti korrespondon përafërsisht me përmbajtjen e yndyrës së një diete mesatare perëndimore, këtu do të shikoni kot për njerëzit e shëndoshë.


Dieta e Eskimos tradicionalisht të gjallë dhe gjithashtu të hollë, e cila është e përbërë kryesisht nga burime shtazore (veçanërisht peshku, mishi i balenave), është edhe më e pasur me yndyrë. Në të dy rastet bëhet e qartë se nuk është sasia e ushqimit ajo që është vendimtare, por cilësia për sa i përket natyralitetit të saj. Sepse yndyrnat natyrore padyshim që kanë një efekt të ndryshëm në trup sesa yndyrnat e modifikuara në mënyrë industriale, siç janë vajrat vegjetale të rafinuara dhe yndyrat e hidrogjenizuara.


Si mund të integrohemi në botën tonë moderne si "Ushqimi i Epokës së Gurit" dhe të çlirohemi nga problemet tona shëndetësore?


Dieta e Epokës së Gurit në Botën Moderne

Njerëzit të cilët i bazojnë zakonet e tyre të të ngrënit në kushtet e Epokës së Gurit mund të përjetojnë një sërë përfitimesh shëndetësore.


Kjo demonstrohet jo vetëm nga studimet shkencore, por mbi të gjitha nga deklaratat personale për mirëqenien e përgjithshme. Pjesëmarrësit në një studim krahasues të cilëve iu lejua të konsumonin sasi të pakufizuar arrash si pjesë e një diete paleo humbën më shumë peshë sesa ata që hëngrën aq arra si pjesë e një diete tipike mesdhetare.


Në të njëjtën kohë, grupi Paleo konfirmoi një ndjenjë më të madhe të ngopjes pavarësisht uljes automatike të kalorive, e cila i detyrohet, ndër të tjera, pjesës së lartë të fibrave në fruta dhe perime.


Në zbatimin privat të ushqyerjes së Epokës së Gurit, ne duhet t'i kushtojmë vëmendje nevojave tona individuale. Ndërsa disa njerëz shkojnë mirë me një dietë që përbëhet kryesisht nga fruta, perime dhe arra, të tjerët mund të rekomandojnë një përmbajtje më të lartë të yndyrës dhe proteinave përmes produkteve shtazore (vezë, peshk, mish). Në çdo rast, ushqimi duhet të vijë nga prodhimi organik ose, edhe më mirë, nga kopshti i egër i natyrës. (Mund të gjeni më shumë informacion në lidhje me ushqimin natyror këtu: Ushqimi natyral).

 

Burimet e artikullit:

  • Ernährung der Steinzeit als Vorbild? - Zentrum der Gesundheit

  • Spreadbury I., "Comparison with ancestral diets suggests dense acellular carbohydrates promote an inflammatory microbiota, and may be the primary dietary cause of leptin resistance and obesity." Dovepress Journal: Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy July 2012, Pages 175 - 189 (Der Vergleich mit einer ursprünglichen Ernährung lässt vermuten, dass azelluläre Kohlenhydrate eine entzündliche Mikroflora fördern und die primäre diätetische Ursache von Leptin Resistenz und Fettleibigkeit sein können.)

  • Price, Dr Weston, A., "Nutrition and Physical Degeneration." 6th edition, 14th printing. La Mesa, CA, USA. Price-Pottenger Nutrition Foundation, 2000. (Ernährung und physische Degeneration)

  • Cordain L. "Cereal Grains: Humanity`s Double-Edged Sword" World" Rev Nutr Diet. 1999;84:19-73. (Getreide Cerealien: Der Menschheit zweischneidiges Schwert.)

  • The Kitava Study (Die Kitawa Studie)

  • Brand-Miller J, Mann N, Cordain L. "Paleolithic nutrition: what did our ancestors eat?" In: ISS 2009 Genes to Galaxies. Eds: Selinger A, Green A. The Science Foundation for Physics, University of Sydney. University Publishing Service, University of Sydney, Sydney, 2009; 28-42. (Altsteinzeit Ernährung: Was haben unsere Vorfahren gegessen?)

  • Ho KJ, Mikkelson B, Lewis LA, et al. "Alaskan Arctic Eskimo: responses to a customary high fat diet." Am J Clin Nutr. 1972 Aug;25(8):737-45. (Alaskische-Arktische Eskimos: Antworten auf eine übliche Ernährung mit hohem Fettanteil.)

30 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page