top of page
 • Qendra e Shëndetit

Dieta gjatë ushqyerjes me gji


Çdo nënë dëshiron t'i sigurojë fëmijës së saj ushqimin më të mirë të mundshëm dhe për këtë arsye ka një interes të zjarrtë se si mund të ushqehet në mënyrë që qumështi i saj të jetë i cilësisë më të lartë të mundshëm.


Cilësia ushqyese e qumështit të gjirit

Çdo nënë dëshiron t'i sigurojë fëmijës së saj ushqimin më të mirë të mundshëm dhe për këtë arsye ka një interes të zjarrtë se si mund të ushqehet në mënyrë që qumështi i saj të jetë i cilësisë më të lartë të mundshëm. Është interesante këtu që përbërja makronutriente e qumështit të gjirit (d.m.th., proporcioni i yndyrës, karbohidrateve dhe proteinave) nuk mund të ndikohet shumë nga dieta e gruas. Prodhimi i qumështit ka prioritet kryesor për trupin e gruas që ushqehet me gji. Kjo do të thotë se edhe nëse nëna nuk ha mirë, qumështi i gjirit do të ketë përsëri të njëjtën përbërje ushqyese. Qëllimi i trupit është një foshnjë e ushqyer në mënyrë optimale, edhe nëse kjo ndodh në kurriz të shëndetit të nënës në afat të gjatë, sepse trupit të saj tani i mungojnë këto lëndë ushqyese ose mikroelemente. Më pas gruaja ndihet e pafuqishme dhe e dobësuar, gjë që duhet ndryshuar urgjentisht me një dietë të ndërgjegjshme dhe cilësore. Vetëm kur gruaja është shumë e kequshqyer (në vendet me zi buke) cilësia makronutriente e qumështit të saj vuan përfundimisht.


Kërkesa për kalori gjatë ushqyerjes me gji

Natyrisht, prodhimi i qumështit të gjirit kërkon një rritje të kërkesës për energji dhe kalori. Flitet për një kërkesë shtesë prej 200 deri në 600 kilokalori – në varësi të gjendjes së nënës (nënpeshë/mbipeshë) dhe oreksit të fëmijës. Kërkesa për proteina gjithashtu rritet pak (rreth 15 gram në ditë). Por ashtu si gjatë shtatzënisë, nëna do të konsumojë automatikisht sasinë e nevojshme shtesë të ushqimit përmes rritjes së oreksit. Sigurisht, përsëri, nuk ka të bëjë vetëm me konsumimin e më shumë kalorive (përndryshe mund të shtoni një qese patatinash në ditë ose disa

hani çokollatë), por bëhet fjalë për konsumimin e këtyre kalorive me ushqime cilësore në mënyrë që ato të mbulojnë edhe nevojën shtesë për elementë gjurmë dhe substanca jetike.


Elementet gjurmë, vitaminat dhe acidet yndyrore gjatë ushqyerjes me gji

Mungesa në elementët gjurmë (jod, hekur), disa vitamina (vitamina B12, folate) dhe disa acide yndyrore (omega-3) mund të shfaqen edhe tek fëmija nëse vaktet e gruas nuk përmbajnë mjaftueshëm nga këto substanca. Meqenëse kemi diskutuar tashmë furnizimin e duhur të jodit dhe hekurit, furnizimin e saktë të acideve yndyrore omega-3 dhe furnizimin me vitaminë B12 (kërkesa për B12 gjatë ushqyerjes me gji: 5,5 mikrogramë në ditë), ju jeni njohur me këto fusha tashmë të mira.


Për sa i përket acideve yndyrore omega-3, duhet shtuar në këtë pikë që gratë që preferojnë të mbulojnë nevojat e tyre për omega-3 me peshk duhet t'i kushtojnë vëmendje sa më poshtë: Peshku është shpesh i kontaminuar me metale të rënda këto ditë, veçanërisht peshqit e mëdhenj grabitqarë. që në fund të zinxhirit ushqimor. Këto metale të rënda (p.sh. metilmerkuri) janë shpesh të tretshëm në yndyrë dhe për këtë arsye do të hyjnë edhe në qumështin e gjirit dhe në këtë mënyrë prekin edhe foshnjën. Prandaj, veçanërisht gratë që ushqehen me gji duhet të preferojnë speciet e vogla të peshkut, pasi ato nuk janë aq të kontaminuara. Llojet e mëposhtme të peshqve, për shembull, duhet të jenë relativisht të pandotura: açuga, trofta e ujërave të ëmbla, kallamarët, tabani, polloku, harenga dhe sardelet. Në veçanti, duhet të shmangen ngjala, peshku shpatë, piku dhe toni. Megjithatë, këshillohet që herë pas here të kontrolloni internetin për gjendjen aktuale të gjërave dhe të bëni zgjedhjen tuaj jo vetëm sipas përmbajtjes së toksinave të peshkut, por edhe sipas kritereve ekologjike.


Ka ende disa veçori të veçanta në lidhje me hekurin: Qumështi i gjirit përmban relativisht pak hekur (0.08 mg/100 ml), por gjithsesi pothuajse dy herë më shumë se qumështi i lopës. Prandaj, ushqimi i bërë në shtëpi për fëmijë i bazuar në qumështin e lopës mund të përshkruhet si i ulët në hekur. Megjithatë, përmbajtja e ulët e hekurit në qumështin e gjirit është e duhura për fëmijën. Së pari, foshnja lind me një rezervë të caktuar hekuri, e cila shterohet vetëm pas 6-9 muajsh të jetës, në mënyrë që të mos varet ekskluzivisht nga qumështi i gjirit si burim hekuri. Së dyti, nivelet e larta të hekurit do të ishin një faktor që do të favorizonte infeksionet. Dhe së treti, qumështi i gjirit përmban diçka të quajtur laktoferinë. Kjo është një proteinë që lidh hekurin me vetveten. Kjo e bën hekurin të papërdorshëm për bakteret, ndërkohë që e bën atë shumë më të disponueshëm për fëmijën. Në përgjithësi, foshnja mund të thithë 50 deri në 75 për qind të hekurit të qumështit të gjirit në gjak. Qumështi i lopës nuk është vetëm i ulët në hekur, por edhe i ulët në laktoferinë, prandaj hekuri i qumështit të lopës mund të absorbohet vetëm në sasi të vogla. Situata është edhe më e keqe në ushqimin industrial për fëmijë. Vetëm 7% e laktoferrinës që përmbahet në qumështin e gjirit gjendet atje. Kjo redukton në masë të madhe disponueshmërinë e hekurit të pranishëm në ushqimet komode. Pra, ju vendosni shumë hekur në formulë, domethënë 15 herë më shumë se sa gjendet në qumështin e gjirit, në mënyrë që të siguroni ende furnizimin me hekur përmes furnizimit më të lartë. Megjithatë, ju tashmë i dini disavantazhet e mundshme të furnizimit të lartë të hekurit.


Pirja e duhur gjatë ushqyerjes me gji

Natyrisht, prodhimi i qumështit kërkon edhe marrjen e vetëdijshme të lëngjeve, pasi foshnja gjithmonë “pi” me të.Megjithatë, ushqyerja optimale – e cila përfshin gjithsesi pirjen e rreth 1,5 deri në 2 litra ujë – siguron gjithashtu pije adekuate gjatë periudhës së ushqyerjes me gji.

furnizim me lëngje. Sigurisht, jo i gjithë lëngu duhet të pihet në formë uji. Lëngjet e frutave dhe perimeve të freskëta të shtrydhura dhe ndoshta të holluara, çajrat bimorë dhe alkaline të pa ëmbëlsuar ose çajrat specialë të laktacionit (zakonisht të bëra nga kopër, qimnon, anise) janë gjithashtu të përshtatshme. Nga ana tjetër, me çajin e mentes dhe sherebelës, gruaja gjidhënëse duhet të tregojë kujdes, pasi që të dyja pengojnë prodhimin e qumështit dhe për këtë arsye zakonisht rekomandohen për heqjen e qumështit ose prodhimin e tepërt të qumështit.


Ushqimet e ndaluara gjatë ushqyerjes me gji?

Në thelb, nuk ka ushqime të ndaluara gjatë ushqyerjes me gji, përveç alkoolit (alkooli kalon në qumështin e gjirit). E njëjta gjë vlen edhe për kafeinën gjatë ushqyerjes me gji siç shpjegohet në Njësinë 1B "Shtatzënia". Patogjenët e listerisë dhe toksoplazmozës nuk mund të transmetohen nëpërmjet qumështit të gjirit, kështu që nuk ka më asnjë rrezik këtu pas shtatzënisë.


Këshillat e zakonshme për të shmangur fryrjen, të thartë, pikante apo edhe hudhra duhet të trajtohen me kujdes, pasi si nënat ashtu edhe foshnjat janë të ndryshme dhe fryrja mund të ketë shkaqe shumë të ndryshme:

 • Janë të pakta femrat që kanë dashur gjithmonë të hanë të gjitha llojet e pjatave me lakër dhe e bëjnë këtë pa problem gjatë ushqyerjes me gji, pa u ankuar foshnjat e tyre. Foshnjat e tjera, nga ana tjetër, janë më të ndjeshme dhe reagojnë me fryrje të forta dhe dhimbje barku kur nënat e tyre hanë perime që shkaktojnë gazra apo edhe (rrallë) kur buka e freskët ose pijet e gazuara janë në menu.Edhe pse në emër e kanë fjalën “lakër”, brokoli, lulelakra dhe kohlrabi janë përgjithësisht perime më të tolerueshme. Është treguar gjithashtu se një pozicion jo optimal i ushqyerjes me gji është shumë më shpesh përgjegjës për fryrjen dhe problemet e tretjes tek fëmija sesa një dietë potencialisht e fryrë. Pra, përpara se të shmangen perimet e shëndetshme, ia vlen të konsultoheni me një konsulent laktacioni që mund të ndërhyjë për ta korrigjuar këtë.

 • Nëse nëna konsumon produkte qumështi, kjo mund të çojë jo vetëm në fryrje dhe dhimbje barku tek fëmija, por edhe në një alergji ndaj proteinave të qumështit tek fëmija. Edhe pse shumë ekspertë kundërshtojnë se proteina e qumështit mund të kalojë në qumështin e gjirit, praktika tregon se qumështi i lopës - në çfarëdo mënyre - mund të ndikojë tek foshnja. Në studimet e Prof Dr. B. Koletzko (Dr. von Spitali i Fëmijëve Haunersches, Mynih) vërtetoi se 10 deri në 15 për qind e fëmijëve me dhimbje barku kanë intolerancë ndaj proteinave të huaja që kanë kaluar në qumështin e gjirit. Në raste të tilla, edhe një abstenim një deri në dy javë nga produktet e qumështit mund të qartësojë lidhjen dhe të çojë në një përmirësim serioz të mirëqenies së fëmijës.

 • Për sa i përket hudhrës, ka foshnja që e pëlqejnë shumë qumështin e gjirit me shije hudhre, ndërsa të tjerë ngurrojnë ta pranojnë atë.

 • Agrumet ende kanë një reputacion për t'i lënduar foshnjat. Kjo mund të jetë e vërtetë për disa foshnja, por nuk është e vërtetë për shumicën. Nëse ka dhimbje, duhet të kontrollohet edhe kozmetika e foshnjës. Shpesh aplikohet shumë krem, dhe me produkte të papërshtatshme të parfumuara.

Pra, bëhet fjalë për të vëzhguar nga afër fëmijën, pëlqimet, mospëlqimet dhe reagimet e tij dhe rregullimin e menysë në përputhje me rrethanat, por duke mos harruar se mund të ketë arsye të tjera për problemet me tretjen e foshnjës, përveç ushqimit. Në çdo rast, do të ishte për të ardhur keq të bëni pa ushqime të shëndetshme thjesht si një masë parandaluese, vetëm sepse ato janë në një listë të ndaluar që gjithsesi nuk vlen për të gjitha foshnjat. Në shumicën e rasteve, mund të supozohet se ushqimet që janë ngrënë dhe toleruar për një kohë të gjatë nuk do të shkaktojnë probleme as tek foshnja që ushqehet me gji.


Nëse dëshironi të jeni në anën e sigurt, shmangni ushqimet kritike për ditët e para (bishtajoret si fasulet, thjerrëzat, etj., qepët, preshi, lakra, frutat me gurë, buka e freskët, etj.) dhe më pas futni ngadalë dhe gradualisht. ato në dietën tuaj.


Nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me ushqyerjen me gji, ju rekomandojmë të kontaktoni një konsulent holistik të laktacionit ose një mami. Grupet e ushqyerjes me gji gjithashtu shpesh ofrojnë mbështetjen e nevojshme.

Në këtë mënyrë, problemet e ushqyerjes me gji zakonisht mund të zgjidhen shpejt.


Ushqime të shpejta dhe të shëndetshme gjatë ushqyerjes me gji

Gjatë ushqyerjes me gji, nuk është e pazakontë që nëna e re të pëlqejë të hajë shëndetshëm dhe me alkaline të tepërt, por thjesht nuk ka nervat apo kohën e nevojshme për përgatitje komplekse. Ëmbëlsirat, biskotat, patate të skuqura ose produkte të tjera të gatshme që mund të hapen shpejt dhe të futen në gojë hahen në asnjë kohë. Sigurisht që kjo është edhe më keq, pasi ka edhe ushqime të shëndetshme që përgatiten relativisht shpejt, por në të njëjtën kohë i japin nënës lëndë ushqyese dhe jetike të cilësisë së lartë.


Më poshtë janë disa shembuj të vakteve fikse dhe të shëndetshme të ushqyerjes me gji, të cilat përgatiten më së miri në minutën e parë të lirë të ditës, në mënyrë që kur të keni uri të keni diçka gati:


Ëmbël:

 • Pjatë me fruta (dy ose tre lloje frutash të lara dhe të prera në feta)

 • Shtrydhni disa portokall dhe i përzieni së bashku me një banane, një lugë gjalpë bajame dhe pak vanilje - kjo rezulton në një smoothie frutash freskues të mrekullueshëm (i cili sigurisht mund të shndërrohet shpejt edhe në një smoothie jeshile nëse dëshironi)

 • Qumësht bajame ose qumësht susami Muesli tërshërë ose meli me fruta (përzieni thekon tërshërë ose meli me ujë ose një pije perimesh, fruta të thata dhe fruta të freskëta, rafinoni me fara luledielli, vanilje ose kanellë për shije)

Njelmët:

 • Perime të ziera shkurtimisht në avull, plus një pjesë meli, quinoa ose oriz kafe ose një grusht arra ose disa peshk

 • Perime të ziera shkurtimisht në avull, pure si supë, të rafinuara me kripë barishte dhe një lugë vaj liri ose kërpi ose pak gjalpë

 • Në verë, bëni pure domatet së bashku me avokado, rregulloni me kripë barishte dhe shijojeni si supë freskuese me bukë integrale dhe gjalpë.

 • Grini avokadon me një pirun, spërkatni me lëng limoni ose portokalli të freskët, e rregulloni me kripë barishte dhe/ose thekon alga deti dhe hani me gjethe spinaq të larë ose luleradhiqe dhe disa arra shqeme

 • Patate me xhaketë me djathë barishte bajame (përzieni gjalpin e bajames me kripë barishte, pak pije buke Kanne dhe barishte të freskëta) dhe një omëletë me vezë organike të skuqura shumë shpejt

 • Bukë integrale e imët me lyerje perimesh ose me gjalpë dhe një omëletë veze organike me barishte.

 • Feta tofu të skuqura me kube kungujsh të zier me avull.


SHËNIM I RËNDËSISHËM

Ky artikull është shkruar në bazë të studimeve aktuale (në kohën e publikimit) dhe është rishikuar nga profesionistë mjekësorë, por nuk duhet të përdoret për vetë-diagnostikim ose vetë-trajtim, kështu që nuk zëvendëson një vizitë te mjeku juaj. Prandaj, diskutoni gjithmonë çdo masë (qoftë nga ky apo një artikull tjetër) me mjekun tuaj fillimisht.

 

Burimet e artikullit:

 • Qendra e Shëndetit

22 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page