top of page
  • Qendra e Shëndetit

Dietat me proteina të larta kanë efekte anësore kërcënuese për jetën


Dietat e pasura me proteina janë të njohura për humbjen e peshës - me sukses. Megjithatë, studimet kanë treguar se dietat me proteina të larta mund të kenë gjithashtu një efekt anësor jashtëzakonisht të pafavorshëm, madje edhe kërcënues për jetën.


Një dietë e pasur me proteina nxit depozitimin në muret e enëve të gjakut

Ata që duan të humbin peshë shpesh zgjedhin një dietë të pasur me proteina. Ata që duan të ndërtojnë muskuj gjithashtu pëlqejnë të përdorin shumë proteina. Të dyja – humbja e peshës dhe ndërtimi i muskujve – zakonisht funksionojnë mjaft mirë me një dietë të pasur me proteina.


Megjithatë, studiuesit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit në St. Ato çojnë në depozitime në muret e enëve të gjakut, me fjalë të tjera në formimin e arteriosklerozës.


Më keq akoma, nuk janë vetëm depozitat që formohen, por depozitat e paqëndrueshme në veçanti, d.m.th ato depozita që janë veçanërisht të lehta për t'u shkëputur nga muret e enëve dhe i bllokojnë enët. Rreziku i sulmeve në zemër, embolive dhe trombozave rritet. Rezultatet e studimit u publikuan më 23 janar 2020 në revistën Nature Metabolism. (1)


Dieta e pasur me proteina nxit sëmundjet kardiovaskulare

“Dietat e pasura me proteina kanë avantazhe të qarta për sa i përket humbjes së peshës, prandaj këto dieta janë bërë kaq të njohura vitet e fundit”, tha autori i studimit Dr. Babak Razani, profesor i mjekësisë. "Megjithatë, studimet e kafshëve dhe disa studime të mëdha epidemiologjike njerëzore kanë treguar lidhje të qarta midis dietave të pasura me proteina dhe problemeve kardiovaskulare." (2)


Prandaj, studimi aktual duhet të përjashtojë një korrelacion të pastër dhe të shërbejë për të kontrolluar nëse mund të ketë një lidhje shkakësore këtu.


Për këtë qëllim, minjve iu dha ose një dietë me shumë yndyrë dhe proteina ose një dietë me yndyrë të lartë dhe me pak proteina.


Dy shake proteinash shpesh mbulojnë tashmë kërkesën ditore të proteinave

Me një ose dy shake proteinash ju tashmë konsumoni rreth 40 gramë proteina, të cilat - bazuar në rekomandimin se ju nevojiten 0.8 g proteina për kilogram të peshës trupore - pothuajse do të mbulonin kërkesat tuaja ditore për proteina, theksoi Razani.


Për të parë nëse proteinat po ndikonin në shëndetin kardiovaskular, sasia e proteinave në dietat e atyre minjve që hanin shumë yndyrë dhe proteina u trefishua. Nëse përmbajtja e proteinave më parë përbënte 15 për qind të marrjes ditore të kalorive, tani ishte 46 për qind. Përqindja e yndyrës ka mbetur në nivelin e mëparshëm.


Aterosklerozë me e keqe me një dietë të lartë proteinike sesa me një dietë të ulët proteinike

Minjtë me dietë të pasur me yndyrë dhe proteina tani zhvilluan aterosklerozë më të keqe (me 30 për qind më shumë depozita) sesa minjtë që hanin vetëm me yndyrë të lartë, por me pak proteina. ("Proteina e ulët" nënkupton një përmbajtje normale proteinash, jo një dietë veçanërisht të ulët proteinike).


Pavarësisht efekteve negative në enët e gjakut, minjtë me shumë yndyrë dhe proteina nuk fituan peshë në krahasim me minjtë me yndyrë të lartë dhe me pak proteina.


Kështu zhvillohen depozitat e rrezikshme në muret e enëve të gjakut

“Ndërsa studimi ynë nuk është i pari që tregon vetinë e formimit të pllakave të dietave me proteina të larta, ai mund të japë detaje mbi këtë veti, kështu që ne tani e dimë se si dhe pse proteinat mund të çojnë në zhvillimin e depozitave të paqëndrueshme në muret e arterieve. " tha Razani.


Kjo pllakë (ose mbeturina) përbëhet nga një përzierje e yndyrave, kolesterolit, kalciumit dhe qelizave të vdekura. Normalisht ka disa qeliza imune (makrofagë) në muret e arterieve që janë përgjegjëse për heqjen e pllakës. Shpesh, megjithatë, makrofagët janë plotësisht të mbingarkuar nga madhësia e depozitave. Ata vdesin duke u përpjekur të heqin mbeturinat dhe në këtë mënyrë kontribuojnë në vetë mbeturinat, të cilat tani rriten edhe më tej falë makrofagëve të vdekur.


Kështu zhvillohen depozitat e rrezikshme në muret e enëve të gjakut

“Ndërsa studimi ynë nuk është i pari që tregon vetinë e formimit të pllakave të dietave me proteina të larta, ai mund të japë detaje mbi këtë veti, kështu që ne tani e dimë se si dhe pse proteinat mund të çojnë në zhvillimin e depozitave të paqëndrueshme në muret e arterieve. " tha Razani.


Kjo pllakë (ose mbeturina) përbëhet nga një përzierje e yndyrave, kolesterolit, kalciumit dhe qelizave të vdekura. Normalisht ka disa qeliza imune (makrofagë) në muret e arterieve që janë përgjegjëse për heqjen e pllakës. Shpesh, megjithatë, makrofagët janë plotësisht të mbingarkuar nga madhësia e depozitave. Ata vdesin duke u përpjekur të heqin mbeturinat dhe në këtë mënyrë kontribuojnë në vetë mbeturinat, të cilat tani rriten edhe më tej falë makrofagëve të vdekur.


Është veçanërisht problematike kur presioni i lartë i gjakut është i pranishëm në të njëjtën kohë

“Tek minjtë që hëngrën me shumë proteina, depozitat pothuajse i ngjanin një varreze makrofagësh”, tha Razani. “Megjithatë, shumë makrofagë të vdekur brenda depozitave çojnë në paqëndrueshmërinë ekstreme të lartpërmendur të pllakës, e cila mund të shkëputet lehtësisht nga muret e arterieve, veçanërisht nëse ka edhe presion të lartë të gjakut, në mënyrë që gjaku të lirojë pllakën ndërsa kalon dhe mbart. largohet me të – dhe është sulmi në zemër i paraprogramuar.”


Aminoacidet leucina dhe arginina në veçanti duket se nxisin depozitat

Kur proteinat treten, krijohen aminoacide individuale. Nëse hani shumë proteina, merrni shumë aminoacide. Këto - veçanërisht leucina dhe arginina - tani aktivizojnë një proteinë të caktuar në makrofagët. Quhet mTOR dhe i sinjalizon qelizës se duhet të rritet, ju lutem; Nga ana tjetër, ajo nuk ka më nevojë të shqetësohet për pastrimin e mureve arteriale. Makrofagët e rritur vdesin shumë shpejt - dhe rrethi vicioz merr rrugën e tij.


“Leucina është veçanërisht e bollshme në mishin e kuq, më pak në peshk dhe në burimet e proteinave bimore”, tha Razani. “Studimi tjetër është të hetojë se si dieta të ndryshme të pasura me proteina (me nivele të ndryshme të aminoacideve) mund të ndikojnë në cilësinë e pllakës.


Proteinat shtazore besohet të jenë më të dëmshme se burimet bimore të proteinave

Do të ishte e rëndësishme të zbulohej se cilat proteina ose aminoacide nuk shkaktojnë vdekjen e masës së makrofagëve dhe kështu nuk lejojnë gjithashtu formimin e depozitave të paqëndrueshme. Nëse kjo ka sukses, depozitat nuk do të ulen, por ju mund të zvogëloni paqëndrueshmërinë dhe në këtë mënyrë të zvogëloni rrezikun e ngjarjeve kërcënuese për jetën si sulmet në zemër dhe goditjet në tru.


Ne kemi shpjeguar tashmë këtu se janë veçanërisht burimet e proteinave shtazore ato që mund të rrisin rrezikun e vdekjes, ndërsa proteinat bimore nuk kanë asnjë efekt negativ përkatës: rreziku i vdekjes rritet me këtë burim proteinash.


Dhe këtu ju paraqesim një studim sipas të cilit proteinat bimore mund të mbrojnë nga diabeti i tipit 2, ndërsa proteinat shtazore rrisin rrezikun e diabetit: proteinat bimore mbron nga diabeti i tipit 2

 

Burimet e artikullit:

  • Proteinreiche Ernährung hat gefährliche Nebenwirkungen (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

  • (1) Xiangyu Zhang, Babak Razani et al., High-protein diets increase cardiovascular risk by activating macrophage mTOR to suppress mitophagy. Nature Metabolism, 2020; 2 (1): 110 DOI

  • (2) Washington University School of Medicine, High-protein diets boost artery-clogging plaque, mouse study shows: Such diets lead to weight loss but could increase heart attack risk, ScienceDaily, 23 January 2020

  • (1) Xiangyu Zhang, Babak Razani et al., High-protein diets increase cardiovascular risk by activating macrophage mTOR to suppress mitophagy. Nature Metabolism, 2020; 2 (1): 110 DOI

  • (2) Washington University School of Medicine, High-protein diets boost artery-clogging plaque, mouse study shows: Such diets lead to weight loss but could increase heart attack risk, ScienceDaily, 23 January 2020

Tags:

73 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page