top of page
  • Qendra e Shëndetit

Drithërat integrale (të plota): Një nga ushqimet më të rëndësishme për parandalimin e diabetitNatyrisht, nuk ka rëndësi nëse thekër, tërshëra apo gruri, gjëja kryesore është se jane drithëra integrale. Pastaj kokrra mund të parandalojë diabetin e tipit 2.


A mund të parandalojnë diabetin drithërat integrale?

Kohët e fundit, substanca janë shfaqur përsëri dhe përsëri që gjenden në drithërat me drithëra të plota dhe që etiketohen si të pashëndetshme: gluten, lektina ose, thjesht, karbohidratet. Sidoqoftë, shumica e popullsisë duket se ka reagime jashtëzakonisht pozitive ndaj produkteve të drithërave. Sigurisht, njerëzit me ndjeshmëri ndaj glutenit ende i shmangin produktet e drithërave që përmbajnë gluten, por ata lehtë mund të përdorin produkte të drithërave pa gluten si hikërror, misër, kuinoa, oriz, etj.


Gjithçka e qartë mund të jepet për lektinat që thuhet se promovojnë diabetin. Sepse - përveç të gjitha studimeve tashmë ekzistuese pozitive të grurit - studiuesit nga Universiteti i Teknologjisë Chalmers në Suedi dhe nga Qendra Kërkimore e Shoqërisë Daneze të Kancerit treguan në studimin e tyre se sa të rëndësishme janë produktet e drithërave të plota për parandalimin e diabetit të tipit 2, që është nuk mund të ishte, lektinat në drithërat e plota do të ishin rrënjësisht të dëmshme.


A kanë lloje të ndryshme të drithërave të plota efekte të ndryshme shëndetësore?

Drithërat jo vetëm që kanë një efekt jashtëzakonisht pozitiv në nivelet e sheqerit në gjak, por edhe në peshë - dhe as nuk duhet të jenë shumë të larta nëse doni të qëndroni pa diabet. Sidoqoftë, askush nuk kishte kontrolluar ndonjëherë efektet e ndryshme të drithërave të ndryshëm, as nuk e dinte se sa drithëra nevojiten për të zvogëluar rrezikun e diabetit.


"Shumica e studimeve mbi këtë temë janë kryer në Shtetet e Bashkuara, ku njerëzit përdorin në mënyrë specifike grurin si burim të drithërave," thotë Rikard Landberg, profesor i ushqimit dhe shëndetit në Universitetin e Teknologjisë Chalmers dhe studiues kryesor në studimin e paraqitur më poshtë. “Ne donim të zbulonim nëse ka ndonjë ndryshim se cilat kokrra të plota hani. Në fund të fundit, llojet e ndryshme të grurit gjithashtu përmbajnë forma të ndryshme të fibrave dhe substanca të ndryshme bioaktive, të gjitha këto tani mund të ndikojnë përsëri në rrezikun e diabetit. "


Landberg kreu studimin e tij në Danimarkë, ku konsumoheshin shumë lloje të ndryshme drithërash, dhe zbuloi se - përsa i përket rrezikut të diabetit - nuk duket të ketë ndonjë ndryshim se cilat drithëra të plota hani. Qoftë bukë thekre, qull apo muesli - të gjithë ofrojnë të njëjtën mbrojtje kundër diabetit të tipit 2, për sa kohë që ishin produkte me drithëra të plota dhe jo produkte të bëra nga mielli i bardhë.


Studimi u bazua në të dhënat nga i ashtuquajturi studimi i grupit danez mbi dietën, kancerin dhe shëndetin, një studim mbi 55,000 njerëz midis moshës 50 dhe 65 vjeç të cilët ishin mbikëqyrur shkencërisht për 15 vjet. 7,000 prej tyre zhvilluan diabet të tipit 2 gjatë kësaj periudhe.


Por, ç'të themi për sasinë e kërkuar të produkteve me drithëra që duhet të hahen çdo ditë në mënyrë që të arrihet një efekt parandalues ​​i diabetit?


Sa më shumë drithëra integrale , aq më pak diabet

Ekipi i Landberg ndau pjesëmarrësit e studimit në katër grupe. Grupi me konsumin më të lartë të drithërave të plotë hëngri të paktën 50 g në ditë, p.sh. B. një pjesë qull ose një fetë bukë thekre integrale, e cila nuk është aq shumë. Të tre grupet e tjera hëngrën dukshëm më pak ose aspak drithëra.


Shumë pak diabetikë u gjetën në grupin me konsumin më të lartë të drithërave. Numri i diabetikëve më pas u rrit nga grupi në grup, që do të thotë: sa më pak kokrra të plota, aq më i lartë është rreziku i diabetit.


Grupi që konsumoi drithërat më të larta kishte një rrezik 34 përqind më të ulët të diabetit për burrat dhe një 22 përqind më pak rrezik për gratë në krahasim me grupin që hëngri më pak drithëra.


Drithërat integrale: një nga grupet ushqimore më të rëndësishme për diabetin

Nëse shikoni situatën e përgjithshme të studimit të kërkimeve të mëparshme, produktet e drithërave të plota janë një nga ushqimet më të rëndësishme në parandalimin e diabetit. Ne kemi përshkruar ushqime të tjera që mund të jenë shumë të dobishme për diabetin ose mund të ndihmojnë në parandalimin e tij.


"Me drithërat e plota ju merrni përfitime të shumta shëndetësore," thotë Rikard Landberg. "Ndërsa mielli i bardhë ka një numër efektesh negative në shëndet, drithërat kanë një efekt pozitiv në shumë zona të tjera përtej rrezikut të diabetit."


Prandaj, karbohidratet nuk duhet të përjashtohen nga dieta, siç rekomandojnë sot shumë dieta me karbohidrate të ulëta.


Deri më tani asnjë studim me rezultate negative në produktet e drithërave të plota

"Karbohidratet përbëhen nga shumë ushqime ose grupe ushqyese shumë të ndryshme (sheqer, niseshte, fibra), kështu që nuk mund t'i grumbulloni së bashku. Meqenëse të gjitha ato kanë veti dhe efekte krejtësisht të ndryshme në trup dhe shëndet, ato duhet të shihen në mënyrë të diferencuar. Kur bëhet fjalë për drithërat me drithëra të plota, rezultatet shkencore janë të qarta: nga të gjitha studimet që janë kryer me të deri më tani, nuk ka asnjë të vetëm që do të tregonte efekte negative ".


Ju do të gjeni shumë receta të shijshme të miellit të plotë në studion tonë të gatimit QESH. Qoftë bukë, makarona, pica, waffles, couscous apo bulgur - do ta gjeni tek ne.

 

Burimet e artikullit:

  • Vollkorn: Eines der wichtigsten Lebensmittel zur Diabetes-Prävention - Zentrum der Gesundheit

  • Cecilie Kyr, Rikard Landberg et al., Higher Whole-Grain Intake Is Associated with Lower Risk of Type 2 Diabetes among Middle-Aged Men and Women: The Danish Diet, Cancer, and Health Cohort. The Journal of Nutrition, 2018

  • Chalmers University of Technology, Whole grains one of the most important food groups for preventing type 2 diabetes, ScienceDaily, 5. September 2018

148 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page