top of page
  • Qendra e Shëndetit

Flora e pashëndetshme e zorrëve trashëgohet

Aktualisiert: 26. Okt. 2021


Nëse prindërit hanë në mënyrë të pashëndetshme, kjo prek jo vetëm pasardhësit e drejtpërdrejtë, por edhe nipërit dhe mbesat - sipas një studimi të botuar në revistën Nature në Janar 2016.


Dieta e gjyshes është një faktor vendimtar në shëndetin e dikujt

Kujt i intereson sesi hëngri gjyshja apo ndoshta stërgjyshja? Sidoqoftë, dieta e paraardhësve tuaj mund të ndikojë në florën tuaj të zorrëve në atë masë saqë ju vetë tani vuani nga alergjitë, artriti, ndjeshmëria e lartë ndaj infeksioneve ose ankesat e tjera kronike - pavarësisht se sa mirë dhe shëndetshëm hani vetë.


Çrregullimi i florës së zorrëve është i trashëguar - të paktën deri në brezin e 4 -të

Në një studim, shkencëtarët nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Stanford zbuluan se dieta tipike me fibra të ulëta në vendet e industrializuara mund të çojë në mangësi të tilla serioze dhe çrregullime shëndetësore, saqë ato u kalohen brezave të ardhshëm, domethënë të trashëguar.


Në studimin e tanishëm u tregua se një dietë e pashëndetshme jo vetëm që e nxjerr florën e zorrëve jashtë ekuilibrit të saj të shëndetshëm tek personi përkatës, por madje çon në një humbje të tillë të pakthyeshme të diversitetit bakterial në zorrë saqë kjo tani e zvogëlon diversitetin në tjetrin të paktën tre deri në katër breza.


Një dietë e shëndetshme nuk do të ndihmojë më

Sapo mikrobet kryesore individuale janë zhdukur plotësisht (zhdukur) nga flora e zorrëve, dieta e duhur nuk ndihmon më në rigjenerimin e florës së zorrëve përsëri dhe pajisjen e saj me bakteret e duhura të zorrëve - kjo ishte e qartë nga studimi. Me sa duket shumë njerëz nga kombet e industrializuara janë prekur tashmë nga një çrregullim i qëndrueshëm i florës së zorrëve (dysbacteria).


Konsumi i sotëm i fibrave dietike: Vetëm 10 përqind e konsumit të fibrave dietike të paraardhësve tanë

Me ushqimin gjithnjë e më të përpunuar, konsumi i fibrave ka rënë në rreth 15 gram për person në ditë që nga mesi i shekullit të 20 -të.


Por kjo është vetëm një e dhjeta e sasisë së fibrave që paraardhësit tanë konsumuan si grumbullues dhe gjahtarë ose më vonë si fermerë, shpjegon Dr. Justin Sonnenburg, profesor i mikrobiologjisë dhe imunologjisë dhe kreu i studimit të Stanford botuar në Nature më 13 janar 2016.


Fibra dietike: ushqim për florën e zorrëve

Pothuajse të gjithë ekspertët e shëndetit tani pajtohen se dietat me fibra të ulëta janë të papërshtatshme për të qëndruar të shëndetshëm në një afat të gjatë. Fibra dietike, e cila dihet se është e paaftë të tretet nga enzimat tretëse, është burimi kryesor i të ushqyerit për florën e zorrëve. E kuptueshme nëse një furnizim i kufizuar me ushqim tani çon gjithashtu në një florë të zorrëve të varfëruar rëndë.


Sa më e shqetësuar të jetë flora e zorrëve - aq më i lartë është rreziku i sëmundjes

Sa më e shkatërruar dhe e trazuar flora e zorrëve, aq më i lartë është rreziku i sëmundjeve kronike të pothuajse çdo lloji.Mijëra lloje të ndryshme bakteriale normalisht jetojnë në zorrën e trashë të njerëzve të shëndoshë. Pa këto baktere, do të ishte e vështirë të qëndronit gjallë fare, thotë Dr. Sonnenburg.


Bakteret e zorrëve largojnë patogjenët, trajnojnë sistemin imunitar dhe madje drejtojnë rritjen, si dhe proceset e rigjenerimit dhe shërimit pas lëndimeve dhe sëmundjeve.


Disa lloje bakteriale mungojnë plotësisht në florën e zorrëve të njerëzve modernë

Edhe nëse çdo person i palindur nuk ka fare florë të zorrëve, kjo ndryshon shumë shpejt gjatë dhe pas lindjes. Foshnja merr bakteret e nënës dhe më vonë - përmes kontaktit të ngushtë fizik - ato të anëtarëve të tjerë të familjes.


Studimet tani kanë treguar se shumëllojshmëria e shtameve bakteriale që dikur kolonizuan zorrët e paraardhësve tanë që jetonin si grumbullues, gjuetarë ose fermerë, tejkaloi jashtëzakonisht shumëllojshmërinë e florës mesatare të zorrëve të sotme. Po, shtame të shumta bakteriale shkëlqejnë në florën e zorrëve të njerëzve të sotëm të civilizuar me mungesë totale.


Këto janë shtame bakteriale që në thelb i përkasin florës së zorrëve njerëzore, domethënë kanë qenë gjithmonë të pranishme në zorrët e paraardhësve tanë - pavarësisht nëse ata jetonin në Afrikë, Amerikën e Jugut ose Papua Guinea e Re.


Shkaqet e çrregullimeve të përhapura të florës së zorrëve

Dr. Erica Sonnenburg (gruaja dhe kolegja kërkimore e Dr. Justin Sonnenburg) përmend arsyet e mundshme për këtë shfarosje të përhapur të baktereve të zorrëve:


"Përdorimi rutinë i antibiotikëve, prerjet cezariane gjithnjë e më të shpeshta dhe vendimi i nënave kundër ushqyerjes me gji janë faktorë të rëndësishëm që çuan në çrregullimin serioz të florës së zorrëve të përshkruar më sipër."


Por deri tani arsyeja më e rëndësishme duket të jetë dieta me fibra të ulët.


Një dietë me fibra të ulët çon në çrregullime të florës së zorrëve pas një kohe të shkurtër

Dy grupe të subjekteve të testit u përdorën në studimin e Sonnenburg. Fillimisht, flora e tyre e zorrëve ishte identike. Por pastaj një grupi iu dha një dietë me fibra të lartë, tjetrit një fibra të ulët. Sidoqoftë, të dy dietat ishin absolutisht identike për sa i përket proteinave, yndyrave dhe kalorive.


Vetëm disa javë më vonë, u njoh një ndryshim masiv në florën e zorrëve të grupit me fibra të ulëta. Kjo përbëhej nga shumë më pak shtame bakteriale të zorrëve. Në më shumë se gjysmën e shtameve, u vu re një humbje prej mbi 75 përqind dhe shumë lloje do të ishin zhdukur plotësisht.


Rigjenerimi i florës së zorrëve nuk është më i mundur vetëm me ndryshimin e dietës

Pas disa javësh, subjektet e testimit të cilët më parë kishin ngrënë me fibra të ulët kishin një dietë të pasur me fibra. Sidoqoftë, flora e zorrëve ishte në gjendje të shërohej vetëm pjesërisht, me sa duket sepse disa lloje ishin zhdukur plotësisht gjatë fazës së ushqyerjes së pashëndetshme dhe këto nuk mund të rigjenerohen më nga askund.


Një e treta e baktereve të zorrëve të pranishme fillimisht nuk arritën të qetësohen përsëri - madje edhe nëse të prekurit po hanin një dietë të shëndetshme të pasur me fibra.


Në grupin e atyre pjesëmarrësve që ndoqën vazhdimisht një dietë të pasur me fibra, nuk mund të vëreheshin ndryshime në përbërjen e florës së zorrëve.


Në çdo brez pasues, ka çrregullime edhe më të mëdha të florës intestinale

Në rrjedhën e mëtejshme të studimit u bë e qartë se jo vetëm individët që hanin në mënyrë të pashëndetshme ishin prekur nga çrregullimet e florës së zorrëve, por edhe fëmijët e tyre, nipërit dhe stërnipërit. Me secilën gjeneratë, numri i shtameve bakteriale të zorrëve ende të pranishme dukej se u ul më tej.


Në brezin e katërt, tre të katërtat e llojeve që ishin akoma të pranishme në zorrët e stërgjyshërve tashmë ishin zhdukur. Nëse ky brez i katërt hante një dietë të shëndetshme, atëherë dy të tretat e fiseve ende të pranishme në paraardhësit vazhduan të mungonin, gjë që tregon për një zhdukje të përhershme të këtyre fiseve.


Shpëtimi i fundit: transplantimi i jashtëqitjes

Një rigjenerim i plotë i florës së zorrëve me rifutjen e suksesshme të shtameve të zhdukura ishte e mundur vetëm nëse transplantimi i jashtëqitjes kryhej tek personi i prekur. Këtu, sasi të vogla të jashtëqitjes nga individë të shëndetshëm futen në zorrët e atyre me çrregullime të florës intestinale.


Në të njëjtën kohë, një ndryshim i vazhdueshëm në dietë në një dietë të pasur me fibra ishte e nevojshme. Vetëm tani flora e shëndetshme e zorrëve mund të restaurohet dhe mirëmbahet.


"Transplantimi i jashtëqitjes" mund të duket jashtëzakonisht i pazakontë dhe jo tërheqës për disa veshë. Por ishte pikërisht kjo masë që mund të shpëtonte jetën e njerëzve që vuanin nga infeksionet e zorrëve antibiotike dhe rezistente ndaj terapisë dhe përndryshe do të kishin vdekur prej tyre.


Flora e zorrëve e një personi të shëndetshëm, megjithatë, mund t'i bëjë patogjenët rezistentë në të sëmurët përfundimisht brenda një kohe të shkurtër të padëmshme.


Ndërtoni florën e zorrëve: mos i lani duart më!

Por çfarë mund të bëjë individi tani? Dieta e gjyshes nuk mund të ndryshohet sot. Ndryshimi i dietës tuaj nuk duket të jetë shumë i dobishëm. Dhe transplantimi i jashtëqitjes mund të mos jetë masa që dikush do të donte të kishte kryer nëse aktualisht nuk vuan nga një sëmundje kërcënuese për jetën.


Dr. Justin Sonnenburg këshillon alternativa interesante:


"Dieta jashtëzakonisht e ulët me fibra në vendet e industrializuara do të na sjellë humbje të mëdha në drejtim të diversitetit të florës intestinale dhe kështu edhe në aspektin e shëndetit në gjeneratat e ardhshme Hapat e parë drejt një flore të shëndetshme të zorrëve mund të jenë, për shembull, mos larja e duart pas kopshtarisë - dhe as edhe pasi të keni përqafuar qenin ose macen. Sigurisht, antibiotikët duhet të përdoren vetëm në rast urgjence. "


Mbroni dhe ndërtoni florën e zorrëve: me probiotikë

Një numër i madh i mikrobeve kryesore më të rëndësishme, të cilat ishin natyrshëm të pranishme në florën e zorrëve të paraardhësve tanë, tani mund të merren gjithashtu me ndihmën e probiotikëve me cilësi të lartë (p.sh. me Combi Flora SymBIO, një probiotik me cilësi organike).


Përveç laktobacileve të zakonshëm dhe bifidobaktereve, ai gjithashtu përmban, për shembull, Lactobacillus helveticus (mbron nga infeksionet e fshikëzës, mushkonja vaginale, Candida, bakteret e rrezikshme të zorrëve dhe rrit dendësinë e kockave) ose Lactobacillus reuteri (mbron dhëmbët dhe mishrat dhe zvogëlon rrezikun e alergji) ose Lactobacillus rhamnosus (ndihmon me humbjen e peshës).


Këto probiotikë mund të merren lehtësisht në formën e kapsulave si një kurë. Detajet mbi strukturën e saktë të florës së zorrëve mund të gjenden këtu: Ndërtimi i florës së zorrëve

 

Burimet e artikullit:


  • Geschädigte Darmflora wird vererbt (zentrum-der-gesundheit.de)

  • Erica D. Sonnenburg, Samuel A. Smits, Mikhail Tikhonov, Steven K. Higginbottom, Ned S. Wingreen, Justin L. Sonnenburg. Diet-induced extinctions in the gut microbiota compound over generations.Nature, 2016, (Ernährungsbedingtes Verschwinden von Darmflorabestandteilen über Generationen hinweg)

  • Stanford University Medical Center. "Low-fiber diet may cause irreversible depletion of gut bacteria over generations." ScienceDaily. ScienceDaily, 13 January 2016, (Ballaststoffarme Ernährung kann irreversiblen Schwund bei Darmbakterien über Generationen hinweg verursachen)

12 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page