top of page
  • Qendra e Shëndetit

Flora e zorrëve ndikon në sjelljen e të ngrënit

Aktualisiert: 26. Okt. 2021


Ka dhjetë herë më shumë baktere në zorrët tona sesa qelizat në trupin tonë - dhe duket se ato kanë një ndikim më të madh tek ne nga sa mendohej më parë. Flora jonë e zorrëve ka një ndikim të madh në mënyrën se si ushqehemi. Anasjelltas, me ndihmën e dietës sonë, ne gjithashtu mund të kontrollojmë përbërjen e baktereve në zorrët tona.


Flora juaj e zorrëve përcakton atë që hani!

A jeni në humor për pica tani? Dhe mëngjesi pa dolli sallami nuk është në pyetje për ju? Në mbrëmje nuk mund të bëni pa kikirikë dhe në mëngjes duhet të jetë strudel molle me shije kosi?


A mendoni se mund të përcaktoni se cili është oreksi juaj për veten tuaj? Jo domosdoshmërisht!


Studiuesit dyshojnë se flora e zorrëve ju tregon se ku të shkoni dhe çfarë të hani dhe kur. Kështu që ju nuk keni qenë nën kontrollin e shqisave tuaja për një kohë të gjatë - të paktën jo kur bëhet fjalë për dietën tuaj.


Flora e zorrëve përgjegjëse për dëshirat e ushqimit?

Ka më shumë se 400 lloje të ndryshme të baktereve në zorrën e njeriut. Të gjithë ata kanë një qëllim të përbashkët: ata duan të mbijetojnë.


Për ta bërë këtë, megjithatë, ata kanë nevojë për lëndë ushqyese të ndryshme. Disa lloje të mikrobeve ushqehen me karbohidrate, të tjera me yndyrë, etj.


Meqenëse ata i marrin lëndët ushqyese nga kima që përfundon në aparatin tretës pas konsumimit, mbijetesa e tyre varet nga ajo që hamë.


Sidoqoftë, ata nuk janë në mëshirën tonë. Dr. Joe Alcock në Universitetin e New Mexico dhe kolegët zbuluan se mikrobet e zorrëve ndikojnë në mënyrën se si ne hamë në një numër mënyrash.


Mundësitë tuaja janë të mëdha, sepse zorrët janë të lidhura me sistemin tonë nervor dhe hormonal.


Për shembull, bakteret shkaktojnë një uri të egër për atë që u nevojitet në këtë moment. Flora e zorrëve me sa duket kontrollon sythat tanë të shijes në një masë të caktuar, dhe si rezultat, ne vetëm ndonjëherë shijojmë veçanërisht mirë atë që kanë nevojë mikrobet.


Bakteret e zorrëve lavdërojnë njerëzit e tyre

Kur bakteret e zorrëve më në fund marrin atë që duan, ata na lavdërojnë drejtpërdrejt duke e bërë trupin tonë të lëshojë dopamine, një "hormon lumturie".


Pra, bakteret e zorrëve jo vetëm që përcaktojnë oreksin tonë, por edhe në një masë të caktuar gjendjen shpirtërore.


Me sa duket ne jemi skllevërit e florës sonë të zorrëve dhe as nuk e dimë.


A do të thotë kjo se ne jemi të pafuqishëm në mëshirën e miliona krijesave të vogla në zorrët tona dhe nuk mund të përcaktojmë më për veten tonë se çfarë hamë? Fatmirësisht jo.


Tregoni florës tuaj të zorrëve se kush është shefi në shtëpi!

Meqenëse ne njerëzit në shumicën e rasteve nuk kontrollohemi nga instinktet, por gjithashtu mund të mendojmë në mënyrë racionale në përgjithësi, ne nuk kemi pse të hamë çokollatë nëse nuk duam vërtet.


Sidoqoftë, kjo gjithashtu kërkon një shkallë të caktuar të vetëdijes, domethënë të jemi të vetëdijshëm se jo të gjitha dëshirat duhet të dorëzohen, pasi ato nuk korrespondojnë gjithmonë me dëshirën tonë, por me atë të shokëve tanë të dhomës, florën e zorrëve.


Dieta rregullon florën e zorrëve

Për të mbrojtur veten nga dëshirat e tilla ushqimore të kontrolluara nga jashtë, ekzistojnë dy mjete efektive: një dietë e shëndetshme dhe probiotikë.


Kështu që ne i kthejmë tryezat dhe hamë vetëm atë që bakteret e zorrëve jetojnë në të cilat janë të mira me ne. Me dietën tonë ne mund të vendosim vetë se cilat baktere vendosen në zorrë dhe cilat jo.


Flora e zorrëve mund të ndryshojë çdo minutë. Për shkak të dietës sonë, ajo mund të ndryshojë ndjeshëm brenda një dite të vetme.


Ne vërejmë se dieta ka një ndikim në florën tonë të zorrëve, për shembull kur bëjmë ndryshime rrënjësore në dietën tonë.


Çdokush që kalon papritur nga një dietë e pasur me mish në një dietë thjesht me bazë bimore ose nga një dietë e gatuar në një ushqim më të papërpunuar ose, natyrisht, anasjelltas, rrezikon çrregullime të tretjes sepse, ndër të tjera, flora e zorrëve nuk kishte kohë të mësohej.


Ndikimi i probiotikëve dhe antibiotikëve

Ne mund të ndikojmë në florën tonë të zorrëve jo vetëm përmes dietës sonë, por edhe me ndihmën e probiotikëve dhe antibiotikëve.


Prej kohësh dihet se antibiotikët çekuilibrojnë florën e shëndetshme të zorrëve dhe përkundrazi promovojnë ato baktere ose më mirë kërpudhat që na dëmtojnë.


Probiotikët, pra preparatet me baktere të zorrëve të përzgjedhura dhe ekskluzivisht me veprim pozitiv, nga ana tjetër, mund të ndikojnë në mënyrë specifike në florën e zorrëve në atë mënyrë që mikroorganizmat e dëmshëm të mos kenë më asnjë fuqi.


Për këtë qëllim, kapsulat probiotike dhe / ose koncentratet e lëngshme probiotike merren gjatë një periudhe prej të paktën katër javësh.


Studiuesja e kancerit Athena Aktipis, e cila mori pjesë në studimin e lartpërmendur, shpjegoi gjithashtu lidhjen midis kancerit dhe florës së zorrëve.


Sipas Aktipis, disa nga bakteret që jetojnë natyrshëm në zorrët tona mund të shkaktojnë kancer në aparatin tretës gjatë jetës së tyre, duke e bërë studimin një arritje të rëndësishme në kërkimin e kancerit.


Sepse nëse merrni bakteret e duhura të zorrëve dhe hani me vetëdije, atëherë llojet e dyshimta të baktereve nuk mund të dalin nga dora dhe kështu nuk shkaktojnë asnjë sëmundje.


Ndërtoni florën e zorrëve siç duhet

Meqenëse probleme krejtësisht të ndryshme shëndetësore tani shoqërohen gjithashtu me përbërjen e florës së zorrëve, siç janë: B. obeziteti, gurët në veshka, diabeti, dhimbja e barkut tek foshnjat, ndjeshmëria ndaj infeksionit, problemet e lëkurës - për të përmendur vetëm një përzgjedhje të vogël - struktura e florës së zorrëve me baktere të zorrëve me cilësi të lartë dhe të përzgjedhura posaçërisht mund të gjejë rrugën e saj në shumë konvencionale terapi mjekësore në të ardhmen.


Këtu mund të gjeni detajet mbi ndërtimin e saktë të florës së zorrëve:


 

Burimet e artikullit:


56 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page