top of page
 • Qendra e Shëndetit

Flora juaj e zorrëve përcakton shëndetin e syve tuaj

Aktualisiert: 26. Okt. 2021


Flora e zorrëve nuk është përgjegjëse vetëm për tretjen e shëndetshme. Ajo kontrollon pothuajse shëndetin e të gjithë trupit, madje edhe shëndetin e syve. Në Nëntor 2016, studiuesit shkruan në revistën EMBO Molecular Medicine se flora e zorrëve është jashtëzakonisht e rëndësishme në zhvillimin e degjenerimit makular


Flora e trazuar e zorrëve përkeqëson degjenerimin makular

Një shqetësim i florës së zorrëve është me sa duket në gjendje të ndikojë në sy në atë mënyrë që një degjenerim makular ekzistues të përkeqësohet ose që një degjenerim i tillë makular të mund të zhvillohet në radhë të parë.


Degjenerimi makular mund të ndodhë edhe tek të rinjtë nga mosha 40 vjeç, por të moshuarit nga 60 vjeç e lart preferohen të preken. Pastaj dikush flet për degjenerimin makular të lidhur me moshën, i cili shkurtohet si AMD.


AMD është sëmundja e tretë më e zakonshme e syve në mbarë botën dhe më e zakonshme në vendet e industrializuara, e lidhur me dëmtimin afatgjatë të shikimit. Janë 10 milionë njerëz që jetojnë me AMD vetëm në Shtetet e Bashkuara. Në Gjermani 2 milionë, dhe në Zvicër preken 35 për qind e atyre mbi 75 vjeç.


Depozitat yndyrore në sy në degjenerimin makular

Në degjenerimin makular ndodh, ndër të tjera. tek depozitat yndyrore në retinën e syrit. Njëri flet për të ashtuquajturin soft drusen. Ndërsa sëmundja përparon, shikimi bëhet gjithnjë e më pak i mprehtë. Dështimet ndodhin veçanërisht në qendër të fushës së shikimit. Për shembull, mund të shihni skicën e personit përballë, por jo më fytyrën e tij.


Me kalimin e kohës, performanca vizuale bëhet më e dobët dhe më e dobët, kështu që mund të ndodhë verbëria afatgjatë. Ne kemi përshkruar detajet dhe masat naturopatike këtu: Degjenerimi makular


Një dietë me yndyrë të lartë ndryshon florën e zorrëve dhe bëhet një faktor rreziku për degjenerimin makular

Në Nëntor 2016, studiuesit kanadezë rreth Dr. Przemyslaw Sapieha nga Universiteti i Montrealit, në çfarë mase gjendja e florës së zorrëve mund të ndikojë në shëndetin e syve dhe kështu edhe rrezikun e zhvillimit të degjenerimit makular.


Një dietë me yndyrë të lartë shkakton një çekuilibër në përbërjen e florës së zorrëve. Kjo nga ana tjetër çon në një mukozë të zorrëve gjithnjë e më të përshkueshme (sindromi i zorrëve të rrjedhshme) dhe një inflamacion kronik, por të padukshëm.


Si rezultat, prodhimi i substancave inflamatore (citokinat) inflamatore në trup rritet, të cilat, nëse ka një tendencë për degjenerim makular, mund të çojë në fund edhe në rritjen e formimit të enëve të reja të gjakut nën retinë. Sidoqoftë, kjo tashmë është një shenjë e hyrjes në një fazë të mëvonshme të të ashtuquajturës AMD të lagësht.


Parandalimi i AMD: Ushqimi i duhur dhe rehabilitimi i florës së zorrëve

Ndërsa AMD e thatë konsiderohet të jetë e ngadaltë për të përparuar, AMD e lagur është një formë më agresive e degjenerimit makular.


Edhe pse ndodh vetëm në 10 përqind të të sëmurëve me AMD, është pikërisht degjenerimi i lagësht makular që zakonisht çon në fryrje. Terapitë e zakonshme mjekësore konvencionale dështojnë rregullisht për shkak të AMD të lagësht, kështu që është urgjente e nevojshme të gjesh të paktën zgjidhje parandaluese ose ngadalësuese këtu.


Dr. Sapieha shkroi në përfundimin e tij në revistën EMBO Molecular Medicine:


Studimi ynë tregon se një dietë me yndyrë të lartë ndryshon florën e zorrëve në atë mënyrë që AMD e lagur të përkeqësohet. Nëse ndikoni pozitivisht në florën tuaj të zorrëve përmes dietës ose me ndihmën e masave të tjera, kjo mund të ngadalësojë përparimin e sëmundjes dhe të zvogëlojë shanset për të zhvilluar AMD në radhë të parë. "


Masat për degjenerimin makular ose për parandalimin e degjenerimit makular


 • Ne kemi shpjeguar këtu se si mund të rindërtoni florën tuaj të zorrëve: Flora e zorrëve - udhëzimet

 • Disa substanca vitale gjithashtu ndihmojnë sytë tuaj të qëndrojnë të shëndetshëm dhe vigjilentë dhe të rigjenerohen - veçanërisht nëse janë të mbingarkuar: substanca vitale për sytë

 • Ne kemi përshkruar masat për një zorrë të rrjedhshme (sindromi i zorrëve të rrjedhshme) këtu: Sindroma e zorrëve të rrjedhshme - masa holistike

 • Meqenëse pirja e duhanit dyfishon rrezikun e degjenerimit makular, duhet të lini duhanin: nëntë këshilla se si të bëheni jo duhanpirës

 • Obeziteti duhet të zvogëlohet në çdo rast, pasi thuhet se është një faktor rreziku për degjenerimin makular, veçanërisht tek meshkujt.

 • Dihet gjithashtu se rreziku i zhvillimit të degjenerimit makular të lidhur me moshën është rritur tek njerëzit që marrin rregullisht aspirinë, p.sh. B. për të parandaluar problemet kardiovaskulare - kështu në janar 2013 studiuesit nga Universiteti i Sidneit në revistën JAMA Internal Medicine. Nëse merrni aspirinë dhe i përkisni familjes tuaj me njerëz me degjenerim makular, gjë që rrit gjasat që gjenet tuaja të kenë gjithashtu një predispozitë të caktuar për AMD, duhet të flisni me mjekun tuaj nëse mund të ketë një alternativë më të shëndetshme për marrjen e aspirinës Me Sigurisht, ne kemi përshkruar mundësitë për hollimin e gjakut këtu: hollues natyralë të gjakut

 

Burimet e artikullit:

 • Ihre Darmflora entscheidet über Ihre Augengesundheit (zentrum-der-gesundheit.de)

 • Sapieha P, Andriessen E et al., Gut microbiota influences pathological angiogenesis in obesity-driven choroidal neovascularization, EMBO Molecular Medicine, 15. November 2016, (Darmflora beeinflusst pathologische Gefässneubildung bei einer übergewichtsbedingten choroidalen Neovaskularisation)

 • Paddock C, Gut microbes influence development of wet AMD, Medical News Today, 17. November 2016, (Darmflora beeinflussen Entwicklung der feuchten AMD)

 • Liew G et al., The Association of Aspirin Use With Age-Related Macular Degeneration, Februar 2013, JAMA Intern Med, (Der Zusammenhang zwischen der Einnahme von Aspirin und der altersbedingten Makuladegeneration)

5 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page