top of page
  • Qendra e Shëndetit

Gënjeshtra e kolesterolit


Sëmundjet e qytetërimit zunë vendin e infeksioneve epidemike të mëparshme si murtaja, kolera apo tuberkulozi, së bashku me sëmundjet që shkaktoheshin nga ndikimet mjedisore dhe mënyra e jetesës. Këto sëmundje vështirë se luajnë një rol sot, por sëmundjet e qytetërimit janë rritur vazhdimisht për rreth njëqind vjet ...


Ilustrim i shtrembëruar për kolesterolin

Jetëgjatësia statistikisht më e lartë pasqyron gjithashtu një pamje të rreme të "shëndetit publik" të sotëm. Për shkak të uljes së shkallës së vdekshmërisë foshnjore, burrat dhe gratë tani jetojnë në një moshë mesatare mbi shtatëdhjetë vjeç.


Një vështrim në historinë romake tregon se kjo nuk ishte e pazakontë në kohët e mëparshme. Atje, mosha minimale për t'u zgjedhur në Senat ishte gjashtëdhjetë vjeç.


Sëmundjet e civilizimit të lidhura me dietën kanë gjithmonë të përbashkët shkeljen e ligjeve themelore të natyrës.


Këto shkelje përfshijnë qartë prodhimin e ushqimeve artificiale në fabrikë: sheqernat e fabrikës, miellin, yndyrnat e fabrikës – “substanca që nuk ndodhin në një formë kaq të izoluar në natyrë”, shprehet autori.


Mënyra e gabuar e shikimit të gjërave

Në mënyrë specifike me qëllim problemin e kolesterolit, ajo çon në nocionin mashtrues se konsumimi i ushqimeve që përmbajnë kolesterol është fajtor për rritjen e përmbajtjes së kolesterolit në serumin e gjakut. Kjo nga ana tjetër çon në vlerësimin e ushqimeve individuale sipas përmbajtjes së tyre të kolesterolit.


Sa e gabuar është kjo qasje mund të shihet nga fakti se përmbajtja e kolesterolit në gjak është e pavarur nga përmbajtja e kolesterolit në ushqimin e konsumuar. Ajo përcaktohet nga shumë faktorë të tjerë.


Manipulim nga të ashtuquajturit shkencëtarë


Kolesteroli mund të ulet duke u ushqyer shëndetshëm

Metabolizmi i njeriut luan një rol qendror në këtë. Kjo nuk duhet të shihet veçmas sipas yndyrës, proteinave dhe karbohidrateve, por si një metabolizëm i përgjithshëm. Në çdo qelizë të trupit kjo ndodh vazhdimisht në të njëjtën kohë. Nëse ka shqetësime për ndonjë arsye, i gjithë metabolizmi - d.m.th. metabolizmi i proteinave, yndyrave dhe karbohidrateve - është gjithmonë i shqetësuar.


Këtu autori jep "prova të qarta", siç shprehet ai vetë, nga përvoja e tij praktike dekada: "Nëse ndryshon përmbajtjen e karbohidrateve të një personi, niveli i kolesterolit të cilit është shumë i lartë, duke reduktuar ose shmangur karbohidratet e rafinuara, miellin dhe sheqerin e fabrikës. , ka menjëherë një ulje të dukshme të nivelit të kolesterolit në serum."


Dr. Bruker në mënyrë indirekte mbështetet në një dietë të shëndetshme që nuk përmban karbohidrate të rafinuara dhe të izoluara.


Me këtë njohuri sfondi, proceset bëhen më të kuptueshme, të cilat sipas pikëpamjes së mëparshme - rezultat i një vështrimi të njëanshëm - nuk duhet të jenë.


Dr. Në këtë pikë, Bruker vazhdon jo vetëm të raportojë për pacientët, niveli i kolesterolit të të cilëve ra pas heqjes së karbohidrateve të rafinuara, por edhe për ata të cilëve iu dha gjalpë në vend të margarinës si pjesë e një ushqimi të plotë të pasur me substanca jetike dhe niveli i kolesterolit të të cilëve ra gjithashtu.


“Çfarë do të thoshit, për shembull, nëse shkaku i ngurtësimit të arterieve do të shihej në faktin se personi në fjalë kishte ngrënë shumë gëlqere? Është po aq absurde të justifikohen depozitat patologjike të kolesterolit me faktin se pacienti ka ngrënë gjoja shumë kolesterol”.


Acidet yndyrore të pangopura ulin nivelin e kolesterolit

Por cilët janë faktorët që përcaktojnë nivelin e kolesterolit në gjak? Nëse besoni fjalët e autorit, fakti që marrja e acideve yndyrore të pangopura ul nivelin e kolesterolit në gjak është i vërtetuar dhe i njohur.


Edhe pse kjo do ta linte gjalpin në një pozitë më të keqe në krahasim me yndyrnat bimore me acidet e tyre linoleike dhe linolenike shumë të pangopura, gjalpi ka një pozicion të preferuar midis yndyrave shtazore për sa i përket acideve yndyrore të pangopura.


Dr. Në këtë pikë, Bruker i bën thirrje sensit të shëndoshë dhe i hedh një vështrim historisë: "Njerëzit në këtë tokë kanë shijuar yndyrën e qumështit në formën e qumështit ose gjalpit për mijëvjeçarë dhe nuk janë sëmurë si rezultat, e lëre më nga konsumimi. gjalpë do të kishte pasur një atak në zemër."


Niveli i kolesterolit në gjak nuk shkon paralelisht me konsumimin e yndyrave shtazore. Nga rruga, qumështi i gjirit gjithashtu përmban sasi të mëdha të kolesterolit.


Ka raste të arteriosklerozës më të rëndë në të cilën nuk ka rritje të substancave yndyrore në gjak dhe anasjelltas ka raste me nivele të larta të kolesterolit në të cilat një dietë me pak yndyrë nuk sjell ndonjë përmirësim.


Dhe pikërisht këtu metabolizmi ynë hyn përsëri në lojë. Sipas autorit, çdo person me një metabolizëm të paprekur është në gjendje të përpunojë saktë yndyrën e ofruar në mënyrë që të mos ketë depozita patologjike.


Por parakushtet për këtë qëndrojnë kryesisht në një dietë korrekte, të shëndetshme që përmban të gjitha substancat që janë të nevojshme për funksionimin e duhur të proceseve metabolike.


Pra, është në të vërtetë një çështje e qartë për lexuesin që në këtë pikë, Dr Bruker vjen në përfundimin se sëmundjet e qytetërimit që janë shtuar në dekadat e fundit janë shtuar dhe po rriten në të njëjtën masë si arterioskleroza dhe infarkti i miokardit. Dr. Bruker jo vetëm.


Çrregullim metabolik i shkaktuar nga sheqeri dhe mielli i bardhë

Prof. Yudkin nga Instituti i Shkencave Ushqimore në Londër doli gjithashtu në përfundimin se çrregullimet në metabolizmin e karbohidrateve të shkaktuara nga konsumimi i karbohidrateve të izoluara (sheqeri i fabrikës dhe mielli) janë të një rëndësie vendimtare për zhvillimin e arteriosklerozës.


Lexo edhe: Kështu mund të stimuloni metabolizmin


Gjalpi, e vetmja yndyrë që trupi mund ta përdorë drejtpërdrejt

Por përsëri te gjalpi: Kjo është edhe përmbajtja e Dr. Brukers ushqime të plota. Gjalpi është i certifikuar veçanërisht për tretshmëri dhe tolerancë të mirë për ata që vuajnë nga mëlçia, fshikëza e tëmthit, stomaku, zorrët dhe pankreasi. Megjithatë, duhet theksuar se gjalpi (si yndyrnat e tjera) nuk zihet me ushqimin, por shtohet pas procesit të zierjes.


Meqë ra fjala, gjalpi është yndyra e vetme që nuk duhet të konvertohet në mëlçi, por mund të përdoret drejtpërdrejt nga trupi.


Në vitet 1970, industria e margarinës investoi disa milionë marka për ta bërë kolesterolin që gjendet në gjalpë të keq. Në atë kohë, sloganet si "Gjalpi bën një atak në zemër" ose "Gjalpi ju shkurton jetëgjatësinë" ishin rregulli i ditës - popullata ishte plotësisht e tronditur.


Por industria e margarinës kishte arritur atë që donte: shitjet dhe të ardhurat u rritën në një nivel pothuajse të pamatshëm. Pra, mjaft para për të publikuar raporte të mëtejshme mbi margarinën e supozuar më të shëndetshme.


Margarina nuk ka asgjë të përbashkët me natyrën

Sot disa miliardë tonë margarinë prodhohen dhe shiten në mbarë botën, rreth një milion ton prej të cilave vetëm në Gjermani. Një tregues i fushatës jashtëzakonisht të suksesshme reklamuese të industrisë së margarinës.


Por Bruker shpjegon se çfarë po ndodh realisht sot në prodhimin e margarinës dhe se kjo nuk ka më asnjë lidhje me natyralitetin.


Tashmë është e mundur të bëhet kuarku nga puplat e pulës dhe ushqimet "të shijshme" krijohen gjithashtu nga mbetjet e zorrëve dhe thertoreve, por gjalpi është dhe mbetet i patejkalueshëm.


Pasi Shoqata Mjekësore Gjermane ndoqi fillimisht rekomandimet për konsumimin e margarinës, më vonë pranoi se kjo nuk ishte e justifikuar shkencërisht.


Në revokimin e rekomandimit të tij, bordi këshillues i Shoqatës së Mjekëve Gjermanë madje shprehu keqardhjen "që një debat shkencor rreth kuptimit [...] është bërë më i vështirë nga ndikimi i interesave tregtare".


Kolesteroli - thelbësor për formimin e hormoneve

Ashtu si lecitina, kolesteroli është i nevojshëm për të ndërtuar membranën qelizore. Kolesteroli është një substancë e ngjashme me yndyrën dhe një steroid që gjendet kudo në organizmin e njeriut (dhe kafshëve!), ndaj është jetik! Është pjesë e pazëvendësueshme e qelizave dhe indeve, përgjegjëse për transportin e yndyrës dhe e domosdoshme për formimin e hormoneve.


Organizmi prodhon vetë kolesterol nëse nuk furnizohet mjaftueshëm me ushqim - dhe anasjelltas, nëse ofrohet shumë kolesterol, prodhon më pak.


Obeziteti për shkak të mungesës së substancave jetike

Obeziteti, megjithatë, nuk rezulton as nga konsumimi i yndyrës. Si? Metabolizmi i paprekur zbërthen yndyrën në produktet përfundimtare të acidit karbonik dhe ujit. Shkaku i obezitetit nuk është për shkak të shumë kalorive apo yndyrave, por mungesës së substancave aktive biologjike (substancave vitale), mungesa e të cilave karakterizon dietën e civilizuar.


Kjo mungesë çon në një mosfunksionim të metabolizmit, i cili krijon yndyrën e produktit metabolik të ndërmjetëm patologjik dhe e depoziton atë në trup. Karbohidratet e tepërta shndërrohen në yndyrë.


Për ironi, kjo yndyrë vjen edhe nga një dietë me vetëm 800 kalori në ditë. Megjithatë, yndyra shpërbëhet sapo konsumoni yndyrna dhe vajra natyrale dhe një dietë të pasur me substanca jetike, edhe nëse përmban 2000-3000 kalori e më shumë! Vëzhgimet e dekadave nga ana e autorit e konfirmuan këtë.


Diabeti - shkaku është një çrregullim metabolik

I ashtuquajturi “grup rreziku” i tretë është ai i personave me diabet që vuajnë nga diabeti mellitus. Megjithatë, këtu nuk është kolesteroli që të sëmur. Në vend të kësaj, është një simptomë e një çrregullimi kompleks metabolik, shkaku i të cilit qëndron në kequshqyerjen e qytetërimit. Përveç karbohidrateve të rafinuara, shpeshherë një rol vendimtar luan edhe konsumimi i tepërt i proteinave shtazore.


Nëse i besoni vërejtjeve të autorit, nuk ka një vlerë standarde uniforme për "nivelin e kolesterolit".


Faktorët janë jashtëzakonisht të ndryshëm dhe tregojnë një gamë të gjerë variacionesh. Kjo është edhe më e vërtetë për vlerat laboratorike, të cilat varen nga faktorë të shumtë. Ato i nënshtrohen luhatjeve të vazhdueshme dhe janë të panumërt njerëz që janë plotësisht të shëndetshëm dhe produktivë dhe nuk kanë asnjë ankesë, por për të cilët vlerat individuale laboratorike devijojnë ndjeshëm nga norma.


Efektet anësore fatale të barnave për uljen e kolesterolit

Sipas IMS Health, ilaçet për uljen e kolesterolit u shitën në Gjermaninë Perëndimore për rreth 400 milionë marka gjermane që në fillim të vitit 1990. Njëmbëdhjetë vjet më vonë, në vitin 2001, barnat për uljen e kolesterolit ishin grupi kryesor i barnave me një vëllim prej 1.14 miliardë eurosh dhe një rritje prej 18.4% krahasuar me një vit më parë.


Tani dimë mjaftueshëm për kuptimin dhe marrëzitë, por ndoshta një vështrim në paketimin e paketimit nuk të dëmton kur bëhet fjalë për efektet anësore të një ilaçi që reklamohet si një "zgjidhje inteligjente për kolesterolin e lartë".


Përdoruesi mund të shpresojë se do të kursehet nga efektet anësore të mëposhtme: probleme të funksionit të mëlçisë, dështim akut i veshkave, dobësi muskulore, katarakte, skuqje të lëkurës, ankesa gastrointestinale të të gjitha llojeve, dhimbje muskulare dhe skeletore, infeksion të traktit të sipërm respirator, rrjedhje hundësh, dhimbje koke. , konfuzion , Lodhje, dhimbje gjoksi, dhimbje zemre.


Ilaçet për uljen e kolesterolit rrisin rrezikun e diabetit

Pasi 25 milionë njerëz në mbarë botën kanë luftuar nivelet e tyre të supozuara të larta të kolesterolit me ilaçe për uljen e kolesterolit (statinat) për shumë vite dhe kanë rrezikuar efektet anësore të sipërpërmendura, në vitin 2012 një tjetër iu shtua listës së gjatë të ngjarjeve të padëshiruara të barnave: diabetit.


Në vitin 2015, rritja e rrezikut të diabetit nga statinat u konfirmua nga studime të reja. Përveç kësaj, rezultoi se një nivel i lartë i kolesterolit është i lidhur me sa duket me një rrezik më të ulët të sëmundjes së Parkinsonit. Anasjelltas, statinat pastaj mund të rrisin rrezikun e Parkinsonit, siç e kemi përshkruar këtu: Parkinson dhe diabeti përmes statinave


Vazhdo te lexosh:

  • Max Otto Bruker shkroi një nga librat më të rekomandueshëm për gënjeshtrën e kolesterolit: Kolesteroli - Substanca thelbësore

  • Përgjigje: BfArM: Statinat rrisin rrezikun e diabetit

 

Burimet e artikullit:

  • Die Cholesterin-Lüge - Zentrum der Gesundheit

  • Bruker: Cholesterin - Der lebensnotwendige Stoff

112 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

コメント


bottom of page