top of page
 • Qendra e Shëndetit

Garancia shëndetësore: një ditë agjërimi në javë


Agjërimi do të thotë të mos hani asgjë dhe konsiderohet një mundësi e dhuruar për të kthyer përfundimisht jetën tuaj. Agjërimi pastron mendjen, agjërimi shëron dhe agjërimi humb kilogramë. Agjërimi zakonisht kryhet për disa ditë. Sepse shumë efekte pozitive të agjërimit shfaqen vetëm gjatë një periudhe më të gjatë agjërimi. Por a e dini gjithashtu se vetëm një ditë agjërimi në javë mund të ketë efekte të mahnitshme? Lexoni me ne gjashtë arsye të mrekullueshme për një ditë agjërimi në javë.


Agjërimi për shëndetin

Ata që agjërojnë në ujë nuk Konsumojnë ushqim të ngurtë, por shumë. Por ka shumë mënyra të ndryshme agjërimi. Disa njerëz pinë vetëm ujë dhe përdorim argjilën shëruese dhe lëvozhgat e psiliumit për detoksifikimin. Të tjera gjithashtu pinë lëngje dhe lëngje perimesh.


Gjatë gjithë kohës së agjërimit të plotësohet edhe pastrimi (për zbrazjen e plotë të zorrëve) dhe ushtrimet e ushtrimeve të forta relaksim.


Periudha tipike e agjërimit është në pranverë, lidhur me lodhjen e largonit të mbeturinat e dimrit dhejen pranverore. Agjërimi zakonisht zgjat nga disa ditë deri në dy javë. Pjesa tjetër e vitit i kushtohet më pas grumbullimit të skorjeve - në mënyrë që kur të agjërohet përsëri vitin e ardhshëm;-)


Agjërimi terapeutik ndihmon trupin dhe mendjen

Mund të lexoni këtu se si funksionon në të vërtetë agjërimi terapeutik, çfarë ndodh në trup (dhe në mendje) dhe efektet e shkëlqyera të agjërimit të shëndetit të agjërimit të shëndoshë. Përveç raporteve të të dhënave, do të gjeni edhe udhëzime për agjërimin sipas Buchinger dhe shumë këshilla dhe truke rreth agjërimit.


Ndoshta një vend që të agjëroni vetëm një ose dy herë në vit, mund të dëshironi të jepni trupin tuaj të shëndetshëm të agjërimit për një kohë të gjatë. të mund të praktikoni agjërimin me ndërprerje:


Agjërimi i përhershëm me agjërim të ndërprerë

Nëse dëshironi t'i jepni trupit tuaj keni një agjërimit për një kohë të gjatë, mund të bëni të njëjtën gjë, me agjërimin me ndërprerjen. Kjo gjë e agjërimit zakonet si më poshtë:


Ju hani dy vakte në ditë. E para në orën 11:00, e dyta rreth orës 17:00. Prandaj, ka një periudhë agjërimi prej 18 orësh ndërmjet vaktit të dytë dhe të parë të mëngjesit të ardhshëm. Por agjërimi me ndërprerje mund të Praktikohet edhe krejt ndryshe. Një tjetër mundësi është të merrni një ditë agjërimi çdo javë.


Gjashtë arsye për një ditë për një javë

Një ditë agjërimi në javë ka shumë te mira. Ne do t'ju japim gjashtë prej tyre:


1. Një ditë agjërimi në javë detoksifikon

Shpesh ne as nuk jemi të vetëdijshëm se sa substanca toksike na rrethojnë çdo ditë. Ato na pengojnë të arrijmë performancën mendore dhe fizike që është në të vërtetë tek ne. Ata gjithashtu na bëjnë më të vjetër se sa jemi në të vërtetë dhe në një moment na bëjnë të sëmuremi gjithashtu.


Kjo është arsyeja pse shumë naturopatë thonë gjithashtu se çdo sëmundje kronike nuk është gjë tjetër veçse rezultat i gropës në të cilën kemi bërë trupin tonë duke futur në të gjithçka që është disi e prekshme.


Në varësi të aftësive individuale të detoksifikimit të trupit tonë, ai tani arrin të nxjerrë shumë prej këtyre toksinave dhe produkteve të mbeturinave ose të paktën t'i neutralizojë ato.


Shpesh, megjithatë, detoksifikimi i përditshëm nuk ka sukses plotësisht dhe ai ruan një pjesë të produkteve të mbeturinave në inde. Ai e bën atë çdo ditë. Çdo ditë ruhet një pjesë e vogël e toksinave hyrëse - dhe deri në një moment të caktuar të ketë një mundësi për t'u detoksifikuar.


Për disa njerëz kjo nuk është kurrë rasti dhe në një moment grumbullimi i toksinave dhe produkteve të mbeturinave çon në ankesa ose sëmundje të drejtpërdrejta.


Nga ana tjetër, me njerëzit e tjerë, organizmi përdor kurën vjetore të agjërimit ose detoksifikimin në pranverë për të nxjerrë sa më shumë toksina.


Tani imagjinoni sa i mrekullueshëm do ta gjente trupi juaj nëse do të kishte mundësinë të detoksifikohej dhe të pastrohej për një ditë të tërë çdo javë!


Në këtë ditë agjërimi, organizmi juaj mund t'i përkushtohet tërësisht eliminimit të toksinave - pa pasur nevojë të merret me tretjen dhe defuzimin ose ruajtjen e toksinave të reja që vijnë vazhdimisht.


Ndihmoni trupin tuaj të detoksifikohet!

Sigurisht, ju do të ndihmoni në mënyrë aktive trupin tuaj për të evakuuar helmin - siç mund të shihet në programin e ditës së agjërimit më poshtë.


Për shembull, filloni ditën tuaj të agjërimit me një masazh abdominal dhe një masazh me furçë të thatë. Të dyja këto rrisin shpejtësinë e rikuperimit të trupit tuaj.


Masazhi i barkut promovon peristaltikën e zorrëve dhe largimin e produkteve të mbeturinave, masazhi me furçë të thatë vë në funksion sistemin tuaj limfatik, i cili dihet se është veçanërisht përgjegjës për nxjerrjen e toksinave dhe mukusit.


Në ditën tuaj të agjërimit, ju merrni gjithashtu bentonit, një tokë minerale që thith toksinat në mënyrë që ato të mos kthehen në qarkullimin e gjakut, por të mund të ekskretohen me jashtëqitje.


Klizmat ndihmojnë edhe në pastrimin e brendshëm.


Nëse në rutinën tuaj të agjërimit integroni edhe pije me superushqim (smoothies, lëngje bari, kokrra të kuqe, etj.), antioksidantët dhe substancat vitale që ato përmbajnë sigurisht që do të ndihmojnë gjithashtu jashtëzakonisht në rritjen e aftësisë detoksifikuese të organeve.


2. Një ditë agjërimi në javë pastron kyçet tuaja

Fatkeqësisht, helmet dhe produktet e mbeturinave nga mjedisi ynë dhe ushqimi i përditshëm tashmë i diskutuar nën 1. nuk qarkullojnë vetëm në qarkullimin e gjakut. Ato shpesh ruhen në zona të trupit që nuk janë të furnizuara mirë me gjak - p.sh. B. në kyçe.


Prandaj, një ditë agjërimi në javë do të ketë një efekt të dukshëm në shëndetin e kyçeve tuaja - por vetëm nëse mendoni për shëndetin tuaj në ditët e tjera të javës dhe i kushtoni rëndësi një diete që është tepër alkaline, anti-inflamatore dhe e pasur. në antioksidantë.


Pirja e bollshme gjatë ditës së agjërimit dhe detoksifikimi përmes zorrëve me anë të një pastrimi të zorrës së trashë do të thotë që organizmi juaj mund t'i kushtohet rigjenerimit dhe pastrimit të kyçeve tuaja. Depozitat lirohen dhe kërci lehtësohet.


Pra, nëse agjëroni një ditë në javë, problemet tuaja të kyçeve mund të zhduken me kalimin e kohës, kështu që së shpejti do të mund të lëvizni përsëri pa dhimbje.


Për më shumë këshilla që do t'ju bëjnë mirë nyjeve, lexoni këtu: Artriti - kurimi është i mundur


3. Një ditë agjërimi në javë do t'ju ndihmojë të humbni peshë

Një ditë agjërimi në javë ndihmon jashtëzakonisht në humbjen e peshës. Ju kurseni kaloritë për një ditë të tërë - pa pasur nevojë të shqetësoheni për një efekt yo-yo. Kjo ndodh vetëm kur hamë shumë pak për shumë ditë dhe më pas befas godet përsëri normalisht.


Megjithatë, një ditë agjërimi në javë është shumë e lehtë për t'u mbajtur, sepse e dini që mund të hani sërish të nesërmen dhe, nga ana tjetër, nuk çon në metabolizmin e frikshëm të ngadaltë, i cili ju bën më të shëndoshë dhe më të trashë.


Rregulli i vetëm: Në ditët e tjera, nuk lejohet të hahet MË SHUMË. Prandaj, dita e agjërimit nuk duhet të "futet" më.


Agjërimi me ndërprerje për humbje të suksesshme të peshës është gjithashtu i aprovuar shkencërisht:


Studiuesit nga Qendra Kërkimore Aston për Plakjen e Shëndetshme dhe Shkollën e Jetës dhe Shkencave Shëndetësore në Universitetin Aston në Birmingham ekzaminuan përfitimet e agjërimit afatshkurtër te njerëzit obezë rezistent ndaj terapisë në vitin 2012.


Tek personat që janë shumë mbipeshë, shpesh ka faktorë gjenetikë, çrregullime metabolike apo zakone të caktuara të të ngrënit, të cilat janë të vështira për t'u ndryshuar, kështu që jo rrallëherë është thuajse e pamundur të arrihet humbja e peshës për ju me këshillat e zakonshme.


Sidoqoftë, është interesante se agjërimi me ndërprerje i çon shkencëtarët britanikë rreth Dr. Sipas James E. Brown, ajo çoi gjithashtu në humbje peshe tek njerëzit mbipeshë, të cilët më parë ishin rezistent ndaj terapisë.


Po, agjërimi afatshkurtër thuhet se ka shumë përparësi që përndryshe mund të arrihen vetëm me ndihmën e kirurgjisë bariatrike (p.sh. tullumbace e stomakut ose banda gastrike) - por pa rreziqet dhe kostot që zakonisht shoqërohen me operacione të tilla.


4. Një ditë agjërimi në javë për diabetin dhe problemet kardiovaskulare?

Studiuesit e Universitetit Aston zbuluan gjithashtu se agjërimi me ndërprerje rekomandohet gjithashtu shumë për diabetin e tipit 2, pasi studimet e tyre - veçanërisht te njerëzit me mbipeshë - ngadalësuan përparimin e diabetit dhe gjithashtu reduktuan numrin e rasteve të reja të diabetit.


Gjatë agjërimit afatshkurtër, presioni i gjakut, niveli i sheqerit në gjak, niveli i insulinës dhe ndjeshmëria ndaj insulinës përmirësohen si dhe me një dietë kufizimi me vetëm 600 kalori në ditë, e cila shpesh është e vështirë për t'u zbatuar nga të prekurit dhe që dihet se ka yo. -efekti yo.


Me agjërimin me ndërprerje, madje është e mundur të parandalohen ndërlikimet e rrezikshme që shpesh shoqërohen me diabetin e tipit 2.


Agjërimi afatshkurtër është gjithashtu një metodë jashtëzakonisht e dobishme për njerëzit me rrezik të lartë kardiovaskular. Siç u përmend më lart, presioni i gjakut bie, ndërsa stërvitja/sforcimi gjithashtu përmirëson rrahjet e zemrës. Përveç kësaj, indi dhjamor i barkut (dhjami visceral) dhe niveli i kolesterolit janë ulur.


Shkencëtarët nga Baltimore arritën në rezultate shumë të ngjashme në një rishikim në 2005.


Ata njoftuan se agjërimi afatshkurtër përmirëson ndjeshëm shëndetin e njerëzve mbipeshë dhe, në studime, ka çuar në një rritje të jetëgjatësisë.


Agjërimi afatshkurtër jo vetëm që do të forconte zemrën dhe qarkullimin e gjakut, por edhe do të përmirësonte funksionet e trurit. U zbulua se praktikuesit e agjërimit me ndërprerje ishin më pak të prirur ndaj sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru.


Si mekanizëm veprimi - sipas shkencëtarëve nga Laboratori i Neuroshkencave në Baltimore - vihet në pikëpyetje: Agjërimi afatshkurtër redukton stresin oksidativ të qelizave dhe në të njëjtën kohë rrit rezistencën e qelizave ndaj radikalëve të lirë.


Kaq shumë për përfitimet fizike të një dite agjërimi në javë. Por agjërimi javor ka një efekt krejtësisht të ndryshëm, domethënë në mendjen tonë.


5. Një ditë agjërimi në javë pastron mendjen

Ndërsa zakonisht nuk shpenzoni pak kohë duke menduar se çfarë të hani tani ose çfarë të hani më vonë, këto lloj mendimesh janë të tepërta gjatë ditës tuaj të agjërimit.


Sigurisht që investoni shumë kohë edhe në përgatitjen e ushqimit dhe në vetë ushqimin.


Në ditën tuaj të agjërimit, ju mund të relaksoheni plotësisht në këtë drejtim, të mblidhni mendimet tuaja dhe në fund të kujdeseni për gjërat vërtet të rëndësishme.


Do të largoheni nga kaosi që mbretëron rreth jush dhe në të njëjtën kohë do t'i afroheni vetëdijes suaj më të lartë dhe kështu planit tuaj të jetës reale.


Së shpejti do të prisni me padurim qartësinë shpirtërore që do të sjellë dita juaj e agjërimit javor.


6. Një ditë agjërimi në javë e kthen ushqimin në diçka të çmuar

Po sikur të mos kemi asgjë për të ngrënë? Po sikur të jemi të uritur, por nuk jemi pranë për të ngrënë?


Ne mësojmë të vlerësojmë përsëri ushqimin tonë. Edhe një patate e thjeshtë apo një copë bukë e thatë befas duken si thesare dhe goja na lotohet kur mendojmë për një tas me oriz të pa erëza.


Sepse kur jemi të uritur, rrallë mendojmë për ëmbëlsirat, ëmbëlsirat, kola-kolën apo patatet e skuqura. Ne mendojmë për gjëra shumë të thjeshta dhe bëhemi shumë të përulur.


Një ditë agjërimi në javë na ndihmon të fitojmë pak më shumë largpamësi dhe të merremi me ushqimin me vetëdije dhe mirënjohje.


Ndoshta mendojmë edhe për ata njerëz që u siguruan që të kishim diçka për të ngrënë fare. Fermerëve që mbollën, kujdeseshin dhe korrnin, që ishin jashtë në çdo mot, që shpresonin për shi në kohë të thatë, ndërsa ne mendojmë vetëm diellin dhe mallkojmë çdo pikë shiu.


Një ditë agjërimi në javë është shumë më tepër se një ditë pa ushqim :-)


Por si e organizoni ditën e agjërimit javor? Si realizohet agjërimi njëditor?


Një ditë para ditës së agjërimit

Një ditë para ditës së agjërimit tuaj javor, nuk duhet të “hani para”, ndaj mos e mbushni barkun pa dallim vetëm sepse e dini se nuk do të mbetet asgjë të nesërmen.


Një ditë para agjërimit, hani ushqime të lehta si fruta, gjellë me perime, sallata me lakër, bukë të thekur me humus (pure qiqre), patate xhaketë me krem ​​avokado etj.


Nëse dëshironi të hani mish atë ditë, bëjeni më së voni deri në drekë, pasi mishit në përgjithësi kërkon shumë kohë për t'u tretur.


Në asnjë rrethanë nuk duhet të teproni dhe është mirë që të mos hani asnjë ushqim të fortë pas orës 18:00. Nëse dëshironi, mund të pini një shajk proteinik të bërë nga proteina orizi midis orës 19:00 dhe 20:00. Nëse nuk ju pëlqen vërtet të pini proteina orizi në ujë, përzieni atë në qumësht të shijshëm bajame.


Pija siguron që niveli i sheqerit në gjak të mbetet i relaksuar në mbrëmje, që metabolizmi dhe djegia e yndyrës të stimulohen në të njëjtën kohë dhe që muskujt tuaj të mbeten të mbrojtur.


Dita e agjerimit


Në ditën e agjërimit, bëni si më poshtë:


 • Filloni ditën tuaj të agjërimit me një masazh stomaku!

 • Trajtojeni veten me një masazh me furçë të thatë përpara dushit, i cili aktivizon sistemin tuaj limfatik dhe kështu përshpejton detoksifikimin e trupit dhe eliminimin e produkteve të mbeturinave.

 • Më pas pini një gotë ujë të vakët kur të ngriheni - me pak lëng limoni të saposhtrydhur nëse dëshironi.

 • Para ose pas larjes së dhëmbëve, bëni tërheqjen e vajit (përfshirë pastrimin e gjuhës).

 • Pini një shake të bërë nga lëvozhga bentoniti dhe psiliumi ose - nëse nuk ju pëlqejnë shakes - merrni të dy përbërësit në formë kapsule.


Shakeku përzihet nga ½ deri në 1 lugë çaji bentoniti dhe pluhuri i lëvozhgës së psiliumit në një mikser ose rrotullues me 200 deri në 250 ml ujë dhe pihet menjëherë. Pas tundjes, pini një gotë tjetër (250 ml) ujë të pastër.


 • Nëse tretja juaj nuk po funksionon siç duhet, merrni parasysh një klizmë të vogël për t'u ndjerë sërish i freskët, i lehtë dhe efikas!

 • Nëse jeni të uritur gjatë mëngjesit, mund të pini një pije të shijshme superushqimi (p.sh. nga Amazing Grass). Ky përmban superushqimet më të mira (barishte, mikroalga, maca, etj.), plus fibra me cilësi të lartë, plus probiotikë si dhe shumë substanca jetike dhe antioksidantë - pikërisht atë që ju nevojitet në ditën tuaj të agjërimit!


Pijet e superushqimit vijnë në shije të ndryshme, kështu që gjithmonë mund të zgjidhni atë që i përshtatet më mirë humorit dhe nevojave tuaja.


Për shembull, nëse pini kafe, çaj jeshil ose çaj të zi, zgjidhni pijen me limon në mëngjes. Kjo përfshin, ndër të tjera. Çaj Mate dhe Matcha dhe ju ofron lëkundjen e zakonshme të mëngjesit.


Nëse preferoni kakaon, pija me çokollatë do të ishte e duhura për ju. Dhe nëse keni pasion manaferrat, atëherë zgjidhni pijen me fruta me manaferra.


 • Tani pini rreth 1,5 litra ujë (ujë burimi ose ujë i filtruar) gjatë ditës. Shtoni ½ lugë çaji Sango Marine Coral në gjysmën e ujit. Kurdoherë që ndiheni të uritur ose të uritur, alternoni të pini një gotë me koral detar Sango dhe më pas një gotë tjetër me ujë të pastër.

 • Pasdite mund të pini një lëng perimesh të freskët të shtrydhur, p.sh. B. nga kastraveci, selino dhe marule. Lëngjet e bëra nga perimet me rrënjë (karota, panxhari, etj.) janë shumë të ëmbla dhe mund të zvogëlojnë nivelin e sheqerit në gjak në një ditë agjërimi.

 • Nëse nuk keni shtrydhëse frutash, mund të pini një pije tjetër superushqimore pasdite.

 • Nëse jeni shumë të uritur në mbrëmje dhe nuk mund të flini me stomakun bosh në asnjë rrethanë, pini një shake proteinash me oriz dhe/ose proteina lupine. Megjithatë, shake-të e proteinave nuk janë për ju nëse keni një dietë të pasur me proteina (shumë mish, peshk, produkte qumështi) ose nëse keni probleme me veshkat, përdhes ose probleme të tjera me proteina të tepërta.

 • Bëhuni ushtrime në ditën tuaj të agjërimit! Përdorni biçikletën tuaj të stërvitjes, trampolinë, biçikletë, palestrën lokale, bëni not, bëni një shëtitje të gjatë ose çfarëdo që ju pëlqen.


Sapo të keni kryer agjërimin tuaj javor për disa javë, nëse siguroni ushtrime të rregullta dhe një dietë të shëndetshme alkaline në të njëjtën kohë, do të zbuloni se agjërimi javor nuk konsiderohet kot si sigurimi më i mirë shëndetësor në botë!


Lëkura juaj do të jetë më e bukur, sytë tuaj do të shkëlqejnë, rinia juaj do të kthehet, dhjami i tepërt do t'ju largohet dhe mendimet tuaja do të bëhen më të qarta.


Pavarësisht nga pozicioni juaj fillestar, së shpejti do të ndiheni shumë më mirë, më të shëndetshëm dhe më produktiv. Pra, trajtojeni trupin tuaj me agjërimin një herë në javë.


Nëse agjërimi njëditor nuk është një opsion për ju, atëherë dieta detoksike me një tepricë të dietës alkaline është një alternativë shumë e mirë. Mund të kryhet disa herë në vit dhe ju ndihmon të filloni një dietë të shëndetshme të përhershme të pasur me substanca jetike. Ju mund të lexoni këtu se si funksionon kura e pastrimit: Kura e pastrimit

 

Burimet e artikullit:

 • Gesundheitsgarantie: Ein Fastentag pro Woche (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • James E. Brown, Michael Mosley and Sarah Aldred, Intermittent fasting: a dietary intervention for prevention of diabetes and cardiovascular disease?, British Journal of Diabetes and Vascular Disease, April 2013, (Intermittierendes Fasten: Eine diätetische Massnahme zur Prävention von Diabetes und Herzkreislauferkrankungen?)

 • Mattson M, Beneficial effects of intermittent fasting and caloric restriction on the cardiovascular and cerebrovascular systems, The Journal of Nutritional Biochemistry, Mrz 2005, (Positive Auswirkungen des intermittierenden Fastens und Reduzierung der Kalorienaufnahme auf das kardiovaskuläre und das zerebrovaskuläre System)

489 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page