top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ghee lehtëson Psoriozën


Ghee, gjalpi Ayurvedic, mund të lehtësojë simptomat e psoriasis në një përgatitje të veçantë - brenda pak ditësh, sipas një studimi. Ghee medicinale e përdorur (ghee me barëra medicinale) ka veti anti-inflamatore dhe për këtë arsye mund të përdoret jo vetëm për psoriasis, por edhe për shumë sëmundje të tjera inflamatore.


Ghee kundër psoriasis

Psoriasis (i quajtur edhe psoriasis) është një sëmundje kronike inflamatore e lëkurës që është një nga sëmundjet autoimune. Shfaqet në zona të përflakura të mëdha, me luspa dhe të kuqërremta të lëkurës, të cilat për fat të mirë në përgjithësi nuk kruhen.


Në lidhje me një terapi shëruese, mjekësia konvencionale - siç ndodh përgjithësisht me sëmundjet autoimune - është gjithashtu e mbingarkuar me psoriasis.


Prandaj, ata që vuajnë nga psoriasis janë mirënjohës për çdo kashtë që mund të sigurojë lehtësim - pa efektet anësore serioze që lidhen me ilaçet konvencionale të psoriasis.


Ghee medicinale (ghee me barishte të caktuara medicinale) prodhohet në klinikat Ayurveda dhe është pjesë e katalogut holistik të masave që përdoret për trajtimin e psoriasis dhe mund të çojë në një përmirësim të ndjeshëm të ngjyrës së lëkurës.


Ghee do të thotë gjithashtu gjalpë i kulluar, gjalpë i kulluar ose gjalpë i kulluar.


Ghee ul nivelet e inflamacionit

Në fillim të verës 2010, studiuesit në Universitetin Shtetëror të Ohajos publikuan rezultatet e një studimi në të cilin ata prezantuan gjithashtu një studim më të vjetër nga viti 1999, i cili më pas u botua në Gazetën Indiane të Dairy & Biosciences.


Këtu ishte treguar se ghee medicinale mund të ketë një efekt pozitiv në simptomat e lëkurës të psoriasis. Në këtë studim, pacientët me psoriasis konsumuan 60 ml ghee medicinale çdo ditë për shtatë ditë.


Është interesante se jo vetëm simptomat e psoriasis janë përmirësuar. Përveç kësaj, nivelet e tyre të kolesterolit të ngritura më parë ranë gjithashtu dukshëm.


Meqenëse shënuesit e ndryshëm inflamatorë në gjak mund të reduktohen mesatarisht me të paktën një të katërtën, ghee medicinale duket se është në gjendje të lehtësojë psoriazën përmes efektit të saj anti-inflamator.


Ghee ul nivelet e acidit arachidonic

Për shembull, në studimin e mësipërm, nivelet e acidit arachidonic te pacientët ranë ndjeshëm gjatë ditëve të ghee. Dhe në veçanti acidi arachidonic konsiderohet një acid yndyror inflamator. Nëse nivelet e tyre ulen, gjasat e proceseve inflamatore kronike zvogëlohen.


Për këtë arsye, disa mjekë madje i këshillojnë pacientët e tyre me reumatizëm dhe artrozë të ndjekin një dietë të ulët në acid arachidonic. Studimi aktual tregon se kjo këshillë mund të jetë e dobishme edhe për pacientët me psoriasis.


Yndyrnat më të mira për psoriasis: ghee dhe acide yndyrore omega-3

Meqenëse acidi arachidonic gjendet në shumicën e ushqimeve shtazore - por jo në ghee - një dietë me acid të ulët arachidonic mund të zbatohet në mënyrë ideale nëse ndiqni udhëzimet e dietës së tepërt alkaline.


Ghee mund të përdoret si një burim i shkëlqyer yndyre këtu - veçanërisht për kuzhinën e ngrohtë, pasi është një yndyrë shumë e nxehtë.


Gjatë procesit të prodhimit, përbërësit e veçantë të gjalpit hiqen (proteina, laktozë, ujë) që çojnë në një pikë tymi relativisht të ulët në gjalpë.


Prandaj, ghee mund të përdoret mirë për pjekje, pjekje dhe skuqje.


Për gatimet e ftohta, nga ana tjetër, zgjidhen vajrat omega-3 që janë të pasur me acide yndyrore omega-3 për personat me psoriasis, pasi këto kanë edhe efekt antiinflamator, si p.sh. B. vaji i lirit, vaji i kërpit dhe si suplement dietik vaji krill jashtëzakonisht lehtësisht i tretshëm në formë kapsule.

 

Burimet e artikullit:

  • Ghee lindert Psoriasis (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

  • Dr. Hari Sharma et al., “The effect of ghee (clarified butter) on serum lipid levels and microsomal lipid peroxidation”, AYU (An International Quarterly Journal of Research in Ayurveda), Juni 2010, (“Der Effekt von Ghee (reinem Butterfett) auf Blutfettwerte und mikrosome Lipidperoxidation”)

  • Kumar MV, Sambaiah K, Mangalgi SG, Murthy NA, Lokesh BR. “Effect of medicated ghee on serum lipid levels in psoriasis patients”. Indian J Dairy & Biosci. 1999;10:20–3. (Auswirkung von medizinischem Ghee auf Serumfettwerte bei Psoriasispatienten)

15 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page