top of page
 • Qendra e Shëndetit

Jeni ftohur? Çfarë ju vetë mund të bëni dhe çfarë ndihmon vërtet kundër ftohjeve

Aktualisiert: 22. Juni 2021


Ftohjet janë një problem i vërtetë këto ditë. Sepse kushdo që teshtin ose kollitet në publik konsiderohet pothuajse një super-shpërndarës i paskrupullt që infekton me dashje njerëz të tjerë, edhe pse ata duhet të jenë në karantinë. Këshilla dhe mjete shëruese të dobishme që janë efektive kundër ftohjeve janë më shumë të kërkuara se kurrë! Ftohjet - përpara dhe tani Ftohjet janë sëmundje virale që zakonisht fillojnë me një dhimbje të fytit, pastaj kthehen në hundë të lëngshme dhe kollë dhe pas 7 deri në 10 ditë mbarojnë pa pasoja. Ftohjet dikur nuk ishin aspak problem. Ju mund të teshtitni dhe kolliteni në tramvaj (natyrisht pa mbrojtje nga goja dhe hunda) pa u lodhur askush për ta bërë këtë. Mund të ulesh në punë ose në shkollë me kokë të kuqe dhe dhjetëra shami pa ndjerë ndokush të kërcënuar. Sot asgjë nga ato nuk funksionon më. Meqenëse mund të infektoheni nga një virus i ri, infektoni një numër të pafund njerëzish dhe krijoni një pikë të nxehtë pas tjetrit. Ju mund të duhet të testoheni dhe - në varësi të rezultateve të testit - së pari do të duhet të kaloni javë të izoluara në shtëpi në karantinë, pa marrë parasysh sa jeni i ri apo i moshuar. Në një studim nga Zvicra ishte treguar në lidhje me dobinë e testeve përkatëse që p.sh. fëmijët me simptoma të ftohjes nuk kishin një test pozitiv PCR më shpesh sesa fëmijët pa simptoma, gjë që e bën të pamundur një lidhje shkakësore. Kështu mund të ftoheni Simptomat e ftohjes nuk kanë të bëjnë domosdoshmërisht me një rezultat ekzistues pozitiv të testit. Meqenëse zakonisht testoheni vetëm nëse keni simptoma (ose po ktheheni nga një udhëtim), rreziku i një testi pozitiv dhe izolimit të detyruar pasues është natyrisht më i lartë për këtë grup njerëzish sesa për njerëzit pa simptoma (megjithëse këto mund të jenë gjithashtu pozitive ) Kështu që ju me të vërtetë nuk doni të ftoheni tani. Çfarë mund të bëni për të qëndruar të shëndetshëm ose - nëse ftohja është tashmë atje - për ta lehtësuar atë? Kur bëhet fjalë për parandalimin, shumë njerëz janë të interesuar në këtë pikë për sa keq dhe për sa kohë njerëzit me të ftohtë janë në të vërtetë ngjitës, kështu që dikush e di se kur dhe për sa kohë për të shmangur kontaktin e ngushtë me ta. Infektimi përmes aerosoleve Kur njerëzit me një teshtimë të ftohtë ose kollë - siç e di çdo fëmijë sot - të ashtuquajturit aerosol lëshohen në ajër. Aerosolët janë pika të imëta të mbushura me viruse (ose mikrobe të tjera) për të cilat thuhet se janë në gjendje të kalojnë mbi gjashtë metra në ajër gjithmonë në kërkim të një viktime të re, e cila më pas thith pikat dhe më pas sëmuret vetë (përveç nëse , natyrisht, sistemi imunitar i mban gjërat nën kontroll) Studimi tani i mirënjohur Heinsberg nga virologu po aq i njohur Hendrik Streeck është me interes këtu. Për këtë studim, mostrat e ajrit dhe sipërfaqes u morën fillimisht nga 21 familje në Gangelt në rrethin e Nordrhein-Westfalian të Heinsberg. Banorët e familjeve ishin nën karantinë, sepse individë individualë të familjes ishin infektuar me virusin e ri, ndonjëherë seriozisht. Edhe pse njerëzit ishin vërtet të sëmurë rëndë me një infeksion virus në këto familje, Streeck dhe kolegët e tij nuk gjetën asnjë aerosol me virusin që ata po kërkonin në një kampion të vetëm ajri. Infeksioni përmes infeksionit me njollë I ashtuquajturi infeksion me njollë gjithashtu duhet të jetë në gjendje t'ju infektojë me një të ftohtë, d.m.th. kur një i ftohur prek hundën, sytë ose gojën dhe pastaj prek çdo sipërfaqe (dorezat e derës, telekomandat, telefonat, etj.). Nëse një person i shëndetshëm prek gjithashtu këto dhe pastaj vendos gishtat në gojë, p.sh. kur ha drekë, atëherë - kështu thuhet - ai mund të infektohet, pasi viruset mund të mbijetojnë në sipërfaqe deri në 24 orë. Studimi i lartpërmendur i Heinsberg gjithashtu ofron të dhëna interesante për këtë temë. Për shkak se në familjet me pacientë të sëmurë rëndë që preknin çdo sipërfaqe çdo ditë, gjurmët e viruseve mund të gjendeshin vetëm në 4 nga 119 ekzemplarë (3.36%). Pyetja e madhe në lidhje me mënyrat e mundshme të infektimit nuk është sqaruar ende. Kjo është sa kohë jeni ngjitës me një të ftohtë Me një ftohje mund të jeni ngjitës 1 deri në 2 ditë para se të shfaqet një simptomë, e cila natyrisht i ndërlikon gjërat sepse nuk dini asgjë për sëmundjen tuaj. Ju mbeteni ngjitës për dy javë - duke llogaritur nga dita në të cilën jeni infektuar, d.m.th. nga dita me kontaktin e parë vendimtar me virusin. Me gripin, duhet të jetë pak më ndryshe. Thuhet se jeni ngjitës dy javë pasi shfaqen simptomat e para. Kaq zgjat periudha e inkubacionit Periudha e inkubacionit përshkruan kohën midis kontaktit të parë me virusin dhe shfaqjes së simptomave të para. Ka sëmundje për të cilat periudha e inkubacionit mund të jetë shumë e gjatë. Për hepatitin (në varësi të llojit të hepatitit) deri në 4 javë ose deri në gjysmë viti. Në rastin e lebrës, një sëmundje bakteriale e lëkurës dhe e mukozës, madje edhe dekada. Në të kundërt, periudha e inkubacionit për një ftohje është e menaxhueshme 1 deri në 2 ditë, për një grip mund të jetë 1 deri në 4 ditë - në varësi të statusit të sistemit imunitar. Kaq zgjat një ftohje Meqenëse ftohjet zakonisht zgjasin 7 deri në 10 ditë - pa marrë parasysh se çfarë bëni - qëllimi kryesor është të lehtësoni simptomat. Pjesa tjetër e luftës kundër viruseve bëhet nga sistemi imunitar. Prandaj, kushdo që ka një sistem të fortë imunitar mund të mbijetojë një ftohje më lehtë sesa njerëzit që kanë një sistem të dobët imunitar. Ju mund të lexoni në detaje në lidhjen e mëparshme se si të forconi sistemin tuaj imunitar. E tillë është rrjedha e një të ftohti Rrjedha e një të ftohti ndryshon nga personi në person. Disa njerëz vuajnë vetëm nga një hundë e lënguar pak, ndërsa të tjerët kanë dhimbje të forta në fyt për 1 deri në 2 ditë, gjë që e bën çdo fjalë një torturë, për të mos përmendur dhimbjen gjatë gëlltitjes, dhe me kollitje rraskapitëse. Këto viruse mund të shkaktojnë ftohje Nëse një i ftohtë konsiston veçanërisht në hundë të lëngshme, flitet për rinitit akut - një inflamacion akut i mukozës së hundës (rhis rrjedh nga greqishtja dhe do të thotë hundë). Viruset që mund të çojnë në ftohje janë:

 • Rinoviruset

 • Adenoviruset

 • Koronavirus

 • Viruset e gripit dhe parainfluencës

 • Viruset RS (viruset sinciale të frymëmarrjes njerëzore)

Shpesh bakteret vendosen gjithashtu atje, të cilat mund të njihen kur hunda jo vetëm që lëngon, por papritmas atje grumbullohet mukus i verdhë ose i gjelbër-verdhë (qelb). Athëherë kjo ështje çështje e:

 • Pneumokoket

 • Stafilokoket

 • Streptokoket

Ju mund të dalloni nëse keni ftohje nga këto simptoma Të gjithë i dinë simptomat e ftohjes. Kjo perfshin:

 • Dhimbje të fytit dhe ngjirje të zërit

 • një dhimbje koke

 • Hunda e lëngshme

 • Kruarje e hundës

 • Teshtije

 • Mbingarkesa e hundës (me mukus ose për shkak të mukozës së fryrë të hundës) me frymëmarrje të vështirë në hundë

 • Kollë, e cila mund të zgjasë më shumë (deri në tre javë), ndërsa ftohjet dhe ngjirja e zërit janë zhdukur prej kohësh.

Rrallë edhe Temperaturë - dhe kur ndodh, rrallë më e lartë se 38.5 gradë Celsius. Nga ana tjetër, me gripin, ju keni tendencë të vuani nga një ethe e lartë e papritur (deri në 41 gradë) me dridhura dhe shpërthime të djersës, dhimbje koke dhe dhimbje trupi, dhimbje të muskujve dhe kyçeve, lodhje dhe rraskapitje. Ftohjet dhe kollitjet e vërteta janë të rralla këtu. Sidoqoftë, dhimbjet e fytit dhe kollitja mund të ndodhin edhe me gripin (ose sëmundje të ngjashme virale). Çfarë ju vetë mund të bëni Meqenëse ftohjet konsiderohen sëmundje virale dhe mjekësia konvencionale nuk njeh mjete shërimi kundër viruseve të ftohjes, njeriu gjithmonë e lë në dorë të sistemit imunitar dhe përpiqet të përmbajë simptomat vetëm me çajra, pika, shurupë kollë, lozene fyt, etj.

Më mirë të shmangni antibiotikët Infeksionet bakteriale të sipërpërmendura (superinfeksionet) që ndonjëherë janë të pranishme në të njëjtën kohë mund të çojnë në përshkrimin e mjekut nga një antibiotik, i cili në të vërtetë mund të përmirësojë ftohjen e zakonshme sepse të paktën bakteret eliminohen. Meqenëse antibiotikët mund të kenë efekte anësore të forta - veçanërisht në florën e zorrëve - duhet të mendoni dy ose tre herë nëse preferoni të kaloni ftohejen pa antibiotikë dhe kështu të mbroni shëndetin tuaj të zorrëve, veçanërisht pasi që dihet tanimë që deri në 1/3 e antibiotikëve të zakonshëm janë tani rezistente. Rehabilitoni florën e zorrëve pas antibiotikëve Nëse keni marrë tashmë një antibiotik është mirë të merrni masa sa më shpejt të jetë e mundur dhe të rindërtoni dhe rehabilitoni florën tuaj të zorrëve pas marrjes së antibiotikëve duke marre probiotikë. Zgjidhni antibiotikë natyralë Sidoqoftë, nëse keni ftohje, mund të përdorni edhe një antibiotik natyral i cila përbëhet nga rrikë, xhenxhefil dhe kurkuma - (receptin e gjen duke klikur linkun këtu) dhe që pastron shpejt rrugët e frymëmarrjes. Kapsulat e vajit të rigonit (origano) konsiderohen gjithashtu një antibiotik natyral dhe mund të lehtësojnë një ftohje. Ilaçet shtëpiake për një ftohje Ndërsa mjekësia konvencionale është mjaft e pafuqishme me viruse, mjekësia natyrore ka mjete të shumta dhe ilaçe shtëpiake të gatshme për t'ju ndihmuar të kapërceni një ftohje më shpejt dhe më rehatshëm. Këto përfshijnë, në veçanti, disa barëra dhe erëza, të tilla si:

 • Rigon (origano),

 • Jamball,

 • Sherebele,

 • Borzilok,

 • Kopër,

 • Balsam limoni,

 • Mente,

 • Xhenxhefil,

 • Kurkuma,

 • hudhra

 • qepa

 • trumza,

Vitaminat kundër ftohjeve Vitaminat kundër viruseve përfshijnë natyrshëm dy aset e quajtura vitaminë C dhe vitaminë D. Vlen për sa vijon: Nëse keni një mungesë të vitaminës D, ftoheni më shpejt dhe nëse merrni vitaminën C qëndroni të fortë dhe të aftë më gjatë, kështu që ju mund të shmangni ftohjet ose ti kaloni ato më lehtë. Sidoqoftë, duhet t’i kushtoni vëmendje të paktën dy gjërave: Ju merrni vitaminën D sipas nevojës, d.m.th. aq sa keni nevojë, të cilën mund ta zbuloni vetëm përmes një testi. Ju merrni vitaminë C në mënyrë parandaluese në doza më të larta (500-1000 mg në ditë), terapeutikisht në doza edhe më të larta (2000-3000 mg), pasi që vetëm një dozë kaq e lartë mund të ndihmojë në të vërtetë me ftohjet. Ushqimi i duhur për ftohjet Sipas përvojës sonë, dieta është thelbësore për rrjedhën e një ftohjeje. Sidomos nëse shpesh vuani nga ftohjet e forta, intoleranca ndaj qumështit mund të jetë pas saj. Kështu që provoni ti lëni anash produktet e qumështit nga menuja për disa javë ose muaj. Shpesh ndjeshmëria ndaj infeksioneve të frymëmarrjes zvogëlohet shpejt (por edhe astma, etj.). Bimë mjekësore për të forcuar mushkëritë dhe rrugët e frymëmarrjes pas një ftohjeje Pas një ftohjeje, rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëritë shpesh dobësohen dhe sëmuren. Në artikullin tonë mbi bimët medicinale për mushkëritë, ne shpjegojmë se si mund të përdorni bimë medicinale shumë specifike për të forcuar rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëritë dhe për t'i bërë ato gjithnjë e më pak të ndjeshme ndaj ftohjeve për një kohë të gjatë. Artikullin mund e gjen duke klikuar këtu! Çfarë ndihmon vërtet kundër ftohjeve Ka shumë ilaçe shtëpiake dhe këshilla për ftohjet. Me poshtë suplimentet që ndihmojnë në të vërtetë kundër ftohjeve. Këto mjete shëruese ndihmojnë në ftohjet Për kollën, rrufën dhe ngjirjen e zërit, farmacitë dhe shpesh edhe supermarketet ofrojnë një arsenal të madh mjetesh shërimi që supozohet se sjellin lehtësim. Shumë nga këto ilaçe nuk janë rrallëherë pa ndonjë efekt, kështu që dikush shpesh do të ishte mirënjohës nëse dikush do të dinte se çfarë ndihmon në të vërtetë dhe çfarë jo. Ka shumë studime shkencore në dispozicion për mjetet të mëposhtme kundër ftohjeve, të cilat provojnë një efikasitet për infeksionet e ngjashme me gripin. Sidoqoftë, ka gjithnjë masa me të cilat ju mund të keni pasur përvojë shumë të mira, por për të cilat nuk ka ende studime. Prandaj është më mirë të kombinohen të dyja njëra me tjetren: Burimet e paraqitura më poshtë dhe ato burime që, bazuar në përvojën, kanë qenë gjithmonë në gjendje t'ju ndihmojnë. Vitamina C për ftohjet Vitamina C është një nga mjetet shëruese më të njohura për ftohjet. Vitamina C është një antioksidant i fuqishëm dhe vetëm për këtë arsye lehtëson sistemin imunitar. Sidoqoftë, vitamina C gjithashtu mund të forcojë drejtpërdrejt funksionimin e qelizave imune të trupit tonë dhe gjithashtu ka një efekt antimikrobik në patogjenët që jetojnë atje në gojë, fyt dhe faring. Sipas një studimi nga Shkurt 2019, vitamina C mund të ndikojë aq mirë në funksionet e zorrëve dhe të mëlçisë saqë flora e zorrëve dhe mukoza e zorrëve mbrohen më mirë dhe, në këtë mënyrë, një sindromë e zorrëve që rrjedh me të gjitha pasojat e saj të pafavorshme ka më pak të ngjarë që të ndodhin. Sa më të shëndetshme të jenë zorrët dhe mëlçia, aq më i ulët është rreziku i ftohjes. Kur blini vitaminë C, preferoni preparate që përmbajnë jo vetëm acid askorbik por edhe një pjesë të vitaminës C natyrale (pluhur acerola, pluhur trëndafili, etj.) dhe që doza është mjaft e lartë në mënyrë që të mund të konsumoni të paktën 1 deri në 2 gram (ose më shumë vitaminë C nëse e përballoni mirë). Manaferrat e shtogut për ftohjet Shtogu duhet të përdoret gjithmonë për ftohjet. Ai përmban disa kimikate fitokimike (antocianina) që kanë veti anti-inflamatore, antibakteriale dhe antivirale. Shtogu gjithashtu inaktivon enzimat që viruset e ftohjes do të hapnin rrugën në qelizat e mukozës. Një studim tregoi se marrja e 15 ml shurup të njomës katër herë në ditë për pesë ditë uli kohëzgjatjen e gripit me 4 ditë. Lulet e saj ndihmojnë me ethe në formën e çajit me një efekt nxitës të djersës, ndërsa manaferrat e shtogut mund të përdoren për të bërë një shurup kundër simptomave të ftohjeve. Meqenëse ju gjithashtu mund të bëni vetë shurup të shtogut, nuk keni pse të jeni të varur në produkte komerciale që mund të ëmbëlsohen ose me aditivë të tjerë. Në artikullin tonë në lidhje me shtogun dhe si ai ndihmon kundër gripit dhe ftohjes si dhe receta për përgatitjen e shurupit, mund të lexoni përmes këtij linku - kliko këtu! Trumzë për ftohjet Çaji i trumzës duhet të shoqërojë çdo të ftohtë. Padyshim një nga çajrat bimorë mjekësorë më të fortë dhe më të efektshëm që luftojnë bakteret shoqëruese në rastin e një mukusi të ftohtë, të lëngshëm, pengojnë inflamacionin, lehtësojnë kollitjen dhe mbrojnë mukozat e rrugëve të frymëmarrjes. Kur blini, kërkoni një çaj trumze me cilësi të lartë. Kur blini qese filtri, ato duhet të janë të paketuara në mënyrë individuale në mënyrë që vajrat thelbësorë të vlefshëm të trumzës të mos jenë zhdukur prej kohësh kur ju krijoni çajin Zinku për ftohjet Zinku është elementi gjurmë për një sistem të fuqishëm imunitar. Nëse keni një furnizim të mirë të zinkut, minerali qëndron p.sh. B. në mukozën e hundës dhe pengon riprodhimin e viruseve tipike të kollës dhe hundës. Pra, nëse goditeni nga ftohjet përsëri dhe përsëri, ia vlen të kontrolloni nivelin e zinkut tuaj. Nëse tashmë keni ftohur, është më mirë të merrni zink brenda orëve të para (75 mg, gjithashtu në pesë ditët në vijim), gjë që mund të shkurtojë kohëzgjatjen e të ftohtit. Kjo dozë zinku është shumë e lartë dhe synon vetëm për terapi afatshkurtër maksimumi një javë! Nëse shfaqen simptoma të tilla si mundim, diarre, dhimbje koke ose një ndjesi të ndryshuar të shijes, ndaloni së marrë zinkun ose pauzoni. Vitamina D për ftohjet Një nivel i vitaminës D që është shumë i ulët ul sistemin imunitar dhe është treguar se rrit rrezikun e ftohjes (dhe sëmundjeve të tjera). Nëse një infeksion është tashmë i pranishëm, vitamina D përfshihet drejtpërdrejt në rregullimin e qelizave imune dhe gjithashtu siguron që substancat mbrojtëse të vetë trupit të formohen në mukozat e traktit respirator. Prandaj kontrolloni statusin tuaj të vitaminës D dhe merrni aq vitaminë D sa ju nevojitet personalisht për të rimarrë nivele të shëndetshme të vitaminës D. Probiotikë për ftohjet Probiotikët, pra përgatitjet që sigurojnë baktere të dobishme të zorrëve, nuk janë më ndihma e madhe në raste akute. Sidoqoftë, nëse doni të keni më pak ose aspak ftohje në të ardhmen, është më mirë të filloni një regjim me një probiotik me cilësi të lartë. Për shkak se probiotikët rrisin numrin e qelizave imune dhe mund të zvogëlojnë ndjeshëm rrezikun e ftohjeve - nëse merren për të paktën katër javë, ose më mirë 12 javë. Sidoqoftë, nëse ndodh një ftohje, nuk do të zgjasë kaq shumë nëse keni marrë për herë të parë një kurë probiotike. Çfarë ndihmon me ftohjet Në përmbledhje, kjo qasje ndihmon në ftohjet:

 • Merrni 1 deri në 2 g të vitaminës C çdo ditë - të ndarë në disa doza gjatë gjithë ditës

 • Pini shurupin e shtogut

 • Pini një filxhan çaj trumze tri herë në ditë

 • Nëse është e nevojshme, ju mund të merrni zink për një periudhë të shkurtër kohe (vini re tolerancën tuaj!)

 • Beni supa duke perdorur përbërës si: qepe, hudher, piper i zi, xhinxhifill, kurkuma

Për parandalim, në mënyrë që të kurseni ftohjet në të ardhmen, rritni nivelin e vitaminës D dhe merrni një kurë probiotike për tre muaj. Sigurisht, ju gjithashtu duhet t'i kushtoni vëmendje ushqimit të të shëndetshëm dhe mënyrës së jetesës, që do të thotë të hani ushqime të pasura me substanca jetësore, të ushtroni shumë në ajër të pastër, të flini herët, të pini shumë (ujë dhe çaj bimor) dhe të mos stresoheni! Parandalimi i një ftohjeje Ju mund të shihni se ka shumë mënyra për të parandaluar ftohjet pa efekte anësore. Kur të jeni ftohur, merrni mjetet dhe masat e përmendura sa më rregullisht që të jetë e mundur që të mos sëmureni në radhë të parë. Shpejt do të vini re se po bëheni gjithnjë e më pak të ndjeshëm dhe se ftohjet tuaja bëhen gjithnjë e më të dobëta falë preparateve natyrore!

69 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page