top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ju keni nevojë për vitaminë D për një florë të shëndetshme të zorrëve

Aktualisiert: 20. März 2022


Sigurisht, të gjitha vitaminat janë të rëndësishme për zorrën. Sidoqoftë, një vitaminë e caktuar është shpesh e rrallë, por do të ishte veçanërisht e mirë për florën e zorrëve. Prandaj, sigurohuni që të keni një furnizim të mirë pikërisht të kësaj vitamine!


Si vitamina D mund të rregullojë florën e zorrëve

Sa më larg të jetoni nga ekuatori, aq më pak rrezatim ultraviolet arrin në tokë dhe aq më i lartë rreziku për të vuajtur nga mungesa e vitaminës D. Rreziku i sëmundjeve kronike rritet, siç është rreziku i sklerozës së shumëfishtë ose sëmundjeve inflamatore të zorrëve.


Sidoqoftë, ne e dimë se gjendja e florës së zorrëve gjithashtu luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në zhvillimin e kësaj dhe shumë sëmundjeve të tjera kronike. A ka një lidhje midis nivelit të vitaminës D dhe gjendjes së florës së zorrëve? A do të ishte e mjaftueshme për të rritur nivelin e vitaminës D? Dhe vitamina D do të rregullojë automatikisht florën e zorrëve?


Për t'iu përgjigjur këtyre pyetjeve, një ekip studiuesish nga Universiteti i British Columbia, në Vancouver, Kanada, shqyrtuan se si flora e zorrëve reagon ndaj rrezatimit UV. Studimi u botua në revistën Frontiers in Microbiology (1).


Rrezatimi UVB rrit nivelet e vitaminës D - pavarësisht nëse kishte një mangësi të mëparshme apo jo

21 gra morën pjesë në studim - të gjitha me lloje të lehta të lëkurës I deri III (sipas Fitzpatrick). Nëntë morën një shtesë të vitaminës D në tre muajt para studimit dhe kishin nivele të shëndetshme të vitaminës D si rezultat. 12 pjesëmarrësit e mbetur nuk morën asnjë shtesë të vitaminës D dhe të gjithë përveç njërit kishin një mungesë të vitaminës D.


Të gjithë personat e testuar tani morën tre ekspozime të të gjithë trupit me rrezatim UVB, domethënë rrezatimi që (në kontrast me rrezatimin UVA) është përgjegjës për formimin e vitaminës D brenda një jave. Nivelet e vitaminës D u rritën tek të gjithë pjesëmarrësit - pavarësisht nëse kishin apo jo më parë vlera të mangëta.


Rrezatimi UVB rrit diversitetin e florës së zorrëve

Shkencëtarët pastaj krahasuan shkallën në të cilën rrezatimi kishte ndryshuar florën e zorrëve të grave. U zbulua se ndryshimet në florën e zorrëve ishin më të dukshme sa më e theksuar të ishte mungesa e vitaminës D në fillim të studimit.


"Para ekspozimit ndaj rrezeve UVB, gratë me mungesë të vitaminës D kishin një florë më pak të balancuar të zorrëve me shumë më pak diversitet sesa ato gra që kishin marrë rregullisht suplemente ushqimore me vitaminë D," shpjegoi autori i studimit Profesor Bruce Vallance.


Drita UVB tani ishte në gjendje të ndryshonte dhe përmirësonte florën e zorrëve të grave që kishin vuajtur më parë nga mungesa e vitaminës D në mënyrë të tillë që të mos shihej më ndonjë ndryshim në cilësinë e florës intestinale të grupit tjetër të pjesëmarrësve (të cilët kishin marrë përgatitjen e vitaminës D).


Ishte gjithashtu interesante që flora e zorrëve e atyre pjesëmarrësve që nuk kishin pasur më parë mungesë të vitaminës D nuk ndryshoi më si rezultat i rrezatimit. Një florë e zorrëve tashmë e shëndetshme nuk mund të ndikohet nga doza shtesë të vitaminës D (në formën e më shumë rrezatimit UVB), gjë që sugjeron që as ndryshimet negative nuk duhen frikësuar.


Flora e zorrëve ndryshon pas vetëm një jave

Drejtuesi i studimit Else Bosman shpjegoi: "Në studimin tonë ne zbuluam se vitamina D është nxitësi kryesor për një ndryshim në florën e zorrëve, kështu që rrezet e diellit, të cilat çojnë në formimin e vitaminës D në lëkurë, janë të domosdoshme për shëndetin e zorrëve.")


"Ajo që është veçanërisht mbresëlënëse në studimin tonë është se efekte të tilla të dukshme janë vërejtur tashmë pas një periudhe studimi njëjavor," thotë Bosman. Sidoqoftë, llambat speciale u përdorën në studim që lëshojnë rrezatim UVB në veçanti, domethënë ato nuk mund të shkaktojnë djegie nga dielli, kështu që koha e ekspozimit nga studimi nuk mund të transferohet në banjat e diellit në të ardhmen.


Banja dielli apo suplemente me vitaminë D?

Banja me diell ende duhet të përshtatet me llojin individual të lëkurës, kohën, stinën dhe gjerësinë gjeografike në mënyrë që të gjeni periudhën kohore që është e mjaftueshme për të optimizuar nivelin e vitaminës D, por që në të njëjtën kohë nuk shkakton djegie nga dielli.


Në dimër dhe me lëkurë veçanërisht të ndjeshme edhe në verë, është më mirë të mbështeteni në suplementet e vitaminës D. Sepse vetëm ushqimi mund të sigurojë rrallë vitaminë D.


Meqenëse studimi u krye me njerëz me lëkurë të bukur dhe të shëndetshme, studime të mëtejshme tani do të duhej të kryheshin me grupe të tjera (dhe natyrisht me grupe më të mëdha) personash testues, për shembull me njerëz me lëkurë të errët dhe gjithashtu me ata që tashmë vuajnë nga sëmundje kronike, thotë Bosman. Sepse atëherë mund të tregojë nëse njerëzit që vuajnë nga inflamacioni kronik i zorrëve, për shembull, mund të ndihmohen me terapinë me rrezatim UVB.


Kjo është mënyra se si ju optimizoni nivelin tuaj të vitaminës D dhe në të njëjtën kohë rivendosni florën tuaj të zorrëve

Zakonisht dikush dëshiron të përdorë rezultatet e studimit për të zhvilluar terapi të reja mjekësore. Shpesh, megjithatë - dhe ky është gjithashtu rasti me studimin aktual - masat e vetë -ndihmës gjithashtu mund të nxirren nga kjo:


Nga pikëpamja jonë (ZDG), një alternativë ndaj rrezatimit UVB të hetuar do të ishte të këshillosh të prekurit (dhe natyrisht mjekët e tyre) që të përfshijnë të dyja shtyllat në terapinë e sëmundjes, sepse natyrisht jo vetëm vitamina D ndikon në flora e zorrëve:


  • Së pari, sigurohuni që të keni një furnizim të mirë me vitaminë D, domethënë të shijoni banja dielli të rregullta, të përshtatura individualisht dhe / ose të përdorni suplemente të cilësisë së lartë të vitaminës D dhe

  • Së dyti, zbatimi i masave për një florë të shëndetshme të zorrëve, p.sh. B. praktikimi i ushqyerjes së duhur për florën e zorrëve, marrja e probiotikëve, etj.

 

Burimet e artikullit:

  • Gesunde Darmflora dank Vitamin D (zentrum-der-gesundheit.de)

  • (1Else S. Bosman, Arianne Y. Albert, Bruce A. Vallance et al., Skin Exposure to Narrow Band Ultraviolet (UVB) Light Modulates the Human Intestinal Microbiome, Front. Microbiol., 24 October 2019

  • Hewings-Martin Y, Does sunlight change our gut microbiome? 26.10.2019, Medical News Today

115 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page