top of page
  • Qendra e Shëndetit

Kërkoni falje siç duhet


Ti thua diçka shpejt dhe nuk e mendon fare ashtut? Ose bëni diçka që lëndon një tjetër. Shpejtë shpërthen grindja. Një fjalë e keqe pason tjetrën. Në një moment situata është përkeqësuar aq shumë sa nuk duket se ka zgjidhje. Nëse një nga palët e përfshira nuk tërheq frenën e urgjencës - dhe kërkon falje. I sinqertë dhe i sjellshëm. Sepse një "falë" e acaruar nuk është bindëse dhe për këtë arsye nuk bën asgjë. Por kërkimfalja e duhur është si ilaç - ilaç për marrëdhëniet në çdo situatë jete.


Një falje është si ilaçi

Një falje është si ilaç për të dëmtuarin. Një falje mund të shërojë – kushdo që e merr, por edhe kushdo që e shqipton, dhe sigurisht marrëdhëniet me të.


Një falje ndonjëherë pastron situata në dukje të ndërlikuara brenda pak sekondash dhe përbën bazën për çdo fillim të ri - si në familje, me miqtë dhe në jetën profesionale.


Në prill 2016, studiuesit në Universitetin Shtetëror të Ohajos publikuan një studim në revistën Negotiation and Conflict Management Research, në të cilin ata kishin trajtuar mënyrën e duhur për të kërkuar falje.


Kërkimfalja e duhur

Shkencëtarët rreth Roy Lewicki, drejtor studimi dhe profesor në Kolegjin e Biznesit Fisher të Universitetit Shtetëror të Ohajos arritën në përfundimin se një falje efektive duhet të përmbajë gjashtë komponentë.


Sa më shumë nga këta komponentë të përfshini në kërkimin tuaj të faljes, aq më efektive do të jetë kërkimi juaj i faljes.


Dy nga këta faktorë janë aq të rëndësishëm sa duhet të merren parasysh me çdo kërkim falje, edhe nëse koha është e shkurtër, rrethanat e tjera pengojnë një kërkim falje gjithëpërfshirëse ose një falje gjithëpërfshirëse nuk është as e nevojshme:


Gjëja më e rëndësishme për të kërkuar falje është që ju të merrni përgjegjësinë për atë që ndodhi: "Më falni! Ishte gabimi im!"


Pika e dytë më e rëndësishme në një kërkim falje është se ju dëshironi të kompensoni gabimin tuaj: "Më falni! Ishte gabimi im! Unë do ta kompensoj atë dhe do të ..."


“Kërkimet e faljes funksionojnë shumë mirë, por vetëm nëse përfshini sa më shumë nga komponentët e kërkuar”, shkruan profesor Lewicki në publikimin e tij.


Gjashtë komponentët e një faljeje

Në dy eksperimente të veçanta, studiuesit rreth Lewickit ekzaminuan se si reaguan 755 njerëz ndaj një kërkim faljeje nëse përfshihej një ose më shumë nga gjashtë komponentët e mëposhtëm:


  • Shprehni keqardhjen tuaj! "Më vjen keq!"

  • Shpjegoni se çfarë shkoi keq, pse erdhi tek ajo që po mendonit. Mos e merrni lehtë. Mos kërkoni justifikime.

  • Merrni përgjegjësinë për gabimin tuaj! "Ishte faji im!"

  • Trego pendim! "Në retrospektivë, nuk e kuptoj se si mund ta bëja këtë. Më vjen turp për këtë dhe do të bëj gjithçka që mundem për të siguruar që kjo falje false të mos më përsëritet."

  • Ofroni diçka për të korrigjuar! "Dua të të kompensoj dhe kam menduar për sa vijon ..."

  • Kërkoni falje! "Mund të më falësh?"

Në një rast fiktiv që subjekteve iu kërkua të vlerësonin, ato justifikime që përmbanin të gjashtë komponentët u pranuan më së miri. Megjithatë, ishte gjithashtu një gabim relativisht i rëndë, i angazhuar qëllimisht për të dëmtuar me vetëdije një tjetër.


Jo të gjashtë komponentët ishin po aq të rëndësishëm.


Merrni pergjegjesi!

"Rezultatet tona treguan se gjëja më e rëndësishme është të marrim përgjegjësinë për fjalët ose veprat fyese, domethënë të thuash: Unë bëra gabim. Është faji Im", shpjegon Lewicki. "Atëherë është gjithashtu e rëndësishme të sinjalizoni se doni të kompensoni gabimin."

Në vendin e tretë janë tre komponentë në të njëjtën kohë: shprehja e keqardhjes, shpjegimi i asaj që shkoi keq dhe shfaqja e pendimit.


Gjëja më pak e rëndësishme në një falje ishte të kërkosh falje. Ky është komponenti që ka më shumë gjasa të lihet jashtë nëse duket i papërshtatshëm.


Lloji i faljes varet nga "fyerja"

Natyrisht se sa gjithëpërfshirëse duhet të paraqitet një falje varet edhe nga ashpërsia e “fyerjes”. Nëse aksidentalisht jeni përplasur me dikë lehtë, nuk keni pse të shpjegoni në thellësi se si e keni bërë atë. As nuk duhet t'i ofroni atij dëmshpërblim. As nuk është e nevojshme të pyesni nëse ai mund t'ju falë.


Por nëse i keni premtuar djalit tuaj të vogël se do të shkoni në një udhëtim shumë të veçantë me të, ai e ka pritur me padurim për javë të tëra, por më pas nuk funksionon për një kohë të shkurtër sepse duhet të ndihmoni shokun tuaj Martin të lëvizë. atëherë kërkohet një falje e gjerë.


"Më falni! Më vjen shumë keq. Nuk e vendosa lëvizjen e Martinit në kalendarin tim. Por i kisha premtuar shumë kohë më parë, po, shumë më herët se sa folëm të dy për udhëtimin tonë. Është faji im dhe nuk do do të ndodhë përsëri. Unë do të marr lejen të mërkurën dhe do të kapim ekskursionin tonë, çfarë mendoni për këtë?"


Falja juaj duhet të vijë nga zemra

Një falje gjithashtu duhet të vijë nga zemra. Një ton i zhurmshëm ose i mërzitur i zërit do të shkatërrojë çdo justifikim. Pra, nuk bëhet fjalë vetëm për të kërkuar falje për një kohë të shkurtër në mënyrë që personi tjetër të pushojë më në fund.


Bëhet fjalë për të kuptuar se sjellja juaj ishte e gabuar, se ajo goditi një person tjetër dhe se doni t'ia komunikoni këtë me ndershmëri personit tjetër.


Shmangni përsëritjen e faljeve

Natyrisht, një falje ka kuptim vetëm nëse vërtet po përpiqeni të mos e përsërisni gabimin. Nëse në një moment ju kërkoni falje për herë të katërt ose të pestë që keni humbur të njëjtin takim, atëherë kërkimi i faljes nuk po bën punën e vet. Askush nuk i beson më.


Në këtë rast, ju mund t'i kurseni vetes falje. Ose do të jetoni me pasojat (njerëz të tjerë mendojnë se jeni të pabesueshëm dhe të pabesueshëm dhe nuk duan të kenë më asgjë me ju) ose do të zbuloni se çfarë të çon në papajtueshmërinë tuaj kronike (ose çfarëdo gabimi) dhe se si mund ta bëni këtë, mund të fiket.


Kërkoni falje edhe pse nuk ndiheni në faj?

Por gjithashtu mund të ndodhë që ju të mos ndiheni fare fajtor dhe dikush tjetër të jetë ende i ofenduar dhe i zemëruar me ju - thjesht sepse atyre personalisht nuk i pëlqen vendimi juaj. Por ju e morët vendimin tuaj sipas njohurive dhe besimit tuaj dhe ju jeni prapa tij.


Ndoshta disa kohë më parë i keni premtuar një miku të mirë se do ta punësoni në kompaninë tuaj. Por më pas kuptove se problemi i tij me pijen po përkeqësohej dhe se biznesi yt i vogël nuk mund ta mbështeste një punonjës të tillë. Kështu që ju i thoni jo atij - dhe ai është i zemëruar me ju.


Sigurisht që tani mund të mendosh: fajin e ke vetë, nuk do të pish... Por nëse dëshiron ta ruash miqësinë, duhet edhe këtu të kërkosh falje. Por ai përmban vetëm dy komponentë:


Ju shprehni keqardhjen tuaj dhe shpjegoni arsyen pse keni ardhur për të zhgënjyer shokun tuaj.


Por duke qenë se do ta zhgënjeje gjithmonë në këtë situatë, të gjithë përbërësit e tjerë janë të tepërt këtu. Në këtë pikë, pendimi nuk është i përshtatshëm dhe as dëmshpërblimi. Sidoqoftë, mund t'i kërkoni mikut tuaj falje.


"Më vjen keq që ju ofendova me vendimin tim. Megjithatë, shpresoj që ta kuptoni dhe do të isha i lumtur nëse mund të më falni në një moment."


Pra, nuk po kërkoni falje për vendimin tuaj, por për zhgënjimin e tij. Duke vepruar kështu, ju i jepni personit tjetër ndjenjën se ai të paktën është kuptuar, se ofendimi i tij njihet dhe pendohet.


Tani i takon atij të punojë me veten (në rastin konkret, të heqë qafe problemin e alkoolit), të zgjidhë ndjenjat e tij dhe të pranojë se në thelb ai e ka shkaktuar fyerjen ndaj vetes (sepse ai nuk po lufton varësinë ndaj alkoolit më parë).


Kërkoni falje personalisht!

Profesor Lewicki gjithashtu vuri në dukje se një falje me shkrim mund të jetë gjithashtu efektive. Megjithatë, është më e këshillueshme që të kërkoni falje personalisht dhe ta shikoni personin tjetër në sy. Sepse toni i duhur i zërit dhe shikimi i sinqertë i japin ndjesë shumë më tepër peshë sesa fjalët e shkruara.


Kjo i jep edhe tjetrit mundësinë t'i përgjigjet menjëherë kërkimit të faljes. Mund të shprehë lehtësimin dhe gëzimin e tij, mund t'ju falënderojë për faljen (sepse në ditët e sotme nuk është më e natyrshme të marrësh një të tillë) ose thjesht të thotë: "Sfungjeri mbi të".


Në raste të tjera, me kalimin e kohës është krijuar aq shumë saqë një kërkim falje nis një debat që mund të zgjasë një orë ose shumë më shumë, në varësi të temës. Sepse që të dy të ndiheni mirë më pas – me probleme më serioze – duhet gjetur një zgjidhje për të ardhmen. Vetëm një falje nuk mjafton më.


Kur e ke të vështirë të kërkosh falje...

Megjithatë, nëse ndiheni të mbingarkuar me situatën tuaj personale, nëse thjesht nuk guxoni të kërkoni falje ose nëse nuk guxoni të flisni me ju më pas, kërkoni që një mik (neutral, d.m.th. i paanshëm) t'ju shoqërojë. Në mjedisin profesional, mund të vizitoni edhe një ndërmjetës që do të ndihmojë në sqarimin e problemit.


Do të shihni që jo vetëm që personi tjetër ndihet shumë më mirë më pas, por edhe një ngarkesë do t'ju bjerë nga zemra. Sepse justifikimet shërohen! Pra, mos e shtyni kurrë një falje! Merr zemër dhe thuaj: Më vjen shumë keq!

 

Burimet e artikullit:

  • Gesunde Ernährung: Sich richtig entschuldigen (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

  • Roy J. Lewicki, Beth Polin, Robert B. Lount. An Exploration of the Structure of Effective Apologies. Negotiation and Conflict Management Research, 2016, (Eine Untersuchung der Struktur wirkungsvoller Entschuldigungen)

  • Ohio State University. "Six elements of an effective apology, according to science." ScienceDaily. 12 April 2016. (Sechs Elemente einer wirkungsvollen Entschuldigung aus wissenschaftlicher Sicht)34 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page