top of page
 • Qendra e Shëndetit

Kështu ulni presionin e lartë të gjakut


Presioni i lartë i gjakut nuk dhemb. Megjithatë, gradualisht dëmton enët e gjakut dhe zemrën. Prandaj, presioni i lartë i gjakut është një faktor i rëndësishëm rreziku për goditje në tru dhe sulm në zemër. Nëse keni edhe tension të lartë, uleni atë. Jo gjithmonë duhet të jetë ilaç. Presioni i gjakut shpesh mund të ulet në mënyrë natyrale. Dhe mos u habitni nëse masat e rekomanduara jo vetëm që normalizojnë presionin e gjakut, por eliminojnë edhe simptoma të tjera.


Presioni i gjakut mund të ulet në mënyrë natyrale

Presioni i lartë i gjakut prek tani çdo të tretën e rritur në vendet e industrializuara (por edhe mjaft fëmijë). Shumë prej të prekurve as që janë të vetëdijshëm për këtë, pasi presioni i lartë i gjakut shpesh nuk shfaq simptoma të dukshme në fillim. Dhe nëse ndodh, zakonisht nuk dyshohet për ndonjë shkak serioz.


Dhimbjet e kokës, marramendja, zhurma në vesh, gulçimi dhe letargjia e përgjithshme tani i atribuohen shpejt pasojave të zakonshme të stresit. Megjithatë, nuk është bërë asnjë kërkim për shkakun e vërtetë. Por kjo është pikërisht ajo që duhet të bëni. Sepse vetëm kur mjeku juaj ka bërë një diagnozë konkrete mund të ndërmerrni veprime të qëllimshme.


Nëse simptomat tuaja janë në të vërtetë për shkak të hipertensionit (presioni i lartë i gjakut), shpesh mund të ulni presionin e lartë të gjakut në mënyrë natyrale me masa holistike.


E veçanta e qasjes holistike është se ju jo vetëm që tregoni presionin tuaj të gjakut aty ku i takon (përkatësisht rreth 120 deri në 80), por në të njëjtën kohë përmirësoni nivelet e kolesterolit tuaj të mundshëm të ngritur si dhe nivelet e pafavorshme të sheqerit në gjak.


Treshja “presion i lartë i gjakut, kolesterol i lartë dhe nivele të larta të sheqerit në gjak” i pëlqen të shfaqet së bashku, shpesh të shoqëruar nga një mbipeshë pak a shumë e theksuar. Kur të katër simptomat shfaqen së bashku, flitet për sindromën metabolike.


Por nuk ka rëndësi nëse keni tension të lartë si pjesë e sindromës metabolike apo vetëm, masat naturopatike kundër tensionit të lartë mbeten të njëjta. (29)


Hipertensioni - çfarë është?

Gjaku qarkullon nëpër trupin tonë në enët e gjakut. Qarkullimi i gjakut drejtohet nga zemra jonë. Ajo pompon gjakun në të gjitha pjesët e trupit. Kur zemra tkurret, gjaku nën presion fillimisht pompohet në arterien kryesore (aortë), nga ku më pas derdhet në arterie. Vala e presionit e krijuar nga pompa mund të ndihet si një puls në arterien karotide ose në kyçin e dorës. Gjatë matjes së presionit të gjakut, ky presion rezulton në vlerën e sipërme (sistolike).


Në mënyrë që zemra të jetë në gjendje të mbushet përsëri me gjak për procesin e ardhshëm të pompimit, së pari duhet të relaksohet përsëri. Megjithë këtë relaksim, megjithatë, ka ende një presion të caktuar - tani, natyrisht, më të ulët - në sistemin vaskular. Ky presion më i ulët rezulton më pas në vlerën më të ulët (diastolike) të presionit të gjakut.


Matja e presionit të gjakut

Nëse mjeku tani mat presionin tuaj të gjakut, ai mund të thotë: 120 mbi 80. Çfarë do të thotë kjo? Numri i parë (120) përshkruan vlerën e sipërme, d.m.th., vlerën sistolike, numri i dytë (80) të ulëtin, pra vlerën diastolike. Në formë të shkruar duket kështu: 120/80 mmHg.


Njësia "mmHg" do të thotë "milimetra të kolonës së merkurit" sepse dikur përdoreshin sphygmomanometra që përmbajnë merkur. Ata ishin - të ngjashëm me termometrat klinikë - të pajisur me një shkallë në mënyrë që vlera e presionit të gjakut të mund të lexohej nga rritja e merkurit.


Nëse presioni juaj i gjakut është në të vërtetë 120/80 mmHg, nuk keni nevojë të lexoni më tej. Presioni i saj i gjakut është i shkëlqyeshëm, nuk ka asnjë gjurmë presioni të lartë të gjakut.


Presioni i lartë i gjakut - vlerat dhe simptomat

Megjithatë, nga presioni i gjakut rreth 130/85 mmHg, fytyra e mjekut tuaj të familjes merr një pamje paksa të shqetësuar. Ai ndoshta do t'ju thotë se presioni juaj i gjakut nuk është më normal, por shumë normal. Kjo është arsyeja pse ju duhet të mbani një sy në presionin tuaj të gjakut në të ardhmen, thotë ai.


Dhe ju – ky është rekomandimi i tij – duhet të shmangni më së miri gjithçka që mund të keni bërë shpesh deri tani: të jeni të stresuar në punë, të hani mirë dhe shumë, të shtriheni me dembelizëm në divan në shtëpi sa më shpesh të jetë e mundur dhe – kurdo që është. shkon - zhyte poshtë për të festuar. (11)


Sigurisht, ju nuk e merrni seriozisht mjekun tuaj. Ti jeton vetem nje here. Dhe as nuk ndjen asnjë simptomë. Kështu që gjithçka duhet të jetë mirë. Në një moment - ndoshta vite më vonë - festimet nuk funksionojnë më aq mirë. Ndiheni të dobët. Edhe udhëtimi nga divani në bodrum për të marrë një shishe tjetër birrë përfundon me rrahje zemre dhe gulçim. Ka zhurmë në vesh dhe dhemb koka. Marramendja përcakton jetën tuaj të përditshme.


Ndryshoni jetën tuaj dhe argëtohuni duke e bërë atë

Një vizitë tjetër te mjeku e nxjerr në dritë: Presioni i saj i gjakut është rritur më tej – tani në 150/95 mmHg. Tashmë nga 140/90 mmHg flitet për tension të lartë.


Për sa kohë që tensioni juaj i gjakut është ende nën 180/110, ju mund të jeni ende në gjendje ta përballoni këtë çështje pa mjekim - sigurisht në bashkëpunim me mjekun tuaj. Por kjo do të thotë që jeta juaj duhet të ndryshojë rrënjësisht tani e tutje.


Do të zbuloni se ndërsa ushqimi i pashëndetshëm mund të shijojë mirë, ushqimi i shëndetshëm mund të shijojë edhe më mirë. Do të zbuloni se ndërkohë që të qenit dembel është mirë ndonjëherë, ushtrimet do t'ju japin një ndjenjë krejtësisht të ndryshme në trupin tuaj - domethënë, të gjallë dhe tërheqës.


Do të vazhdoni të festoni, sepse "party" nuk do të thotë domosdoshmërisht se duhet të argëtoheni me pije të forta. Shkurtimisht: do të kuptoni se një jetë e shëndetshme është shumë më argëtuese se ajo e mëparshme - thjesht sepse jeni përsëri në formë dhe ndiheni jashtëzakonisht mirë.


Klasifikimi i vlerave të presionit të gjakut

Klasifikimi i vlerave të presionit të gjakut si PDF për printim mund të gjendet këtu në këtë lidhje.


A është normal tensioni i lartë i gjakut tek të moshuarit?

Me rritjen e moshës, presioni i gjakut gjithashtu rritet disi – dhe kjo është gjithashtu mjaft normale. Megjithatë, vetëm nëse jeni mbi 70 ose edhe më mirë mbi 80 vjeç dhe keni nevojë për më shumë se 8 sekonda për 20 hapa (me shpejtësi normale ecjeje) ose nuk mund të qëndroni më në këmbët tuaja. Atëherë presioni i gjakut mund të jetë gjithashtu 140/90, por jo domosdoshmërisht më i lartë.


Megjithatë, studimi përkatës ka ndoshta më pak synim të zvogëlojë presionin e lartë të gjakut tek të moshuarit sesa të tregojë se të moshuarit kanë më pak gjasa të marrin ilaçet e zakonshme për të ulur presionin e gjakut sesa presioni i lartë i gjakut mesatar por i patrajtuar - veçanërisht pasi është gjithashtu duke u diskutuar se presioni i lartë i gjakut tek të moshuarit duhet të jetë në gjendje të mbrojë edhe nga sëmundja e Alzheimerit.


Presioni i lartë i gjakut - shkaqet

Por pse dëshironi të ulni tensionin e lartë të gjakut? Presioni i lartë i gjakut është – edhe nëse është asimptomatik – një shenjë se diçka serioze nuk shkon në trup. Presioni i lartë i gjakut nuk zhvillohet vetëm kështu. Presioni i lartë i gjakut ka një shkak. Nëse lihet i pakontrolluar, presioni i lartë i gjakut mund të vazhdojë të rritet pa u vënë re, gjë që përfundimisht mund të ketë pasoja të rënda shëndetësore, si p.sh. B. dëmtim i zemrës, goditje në tru ose sulm në zemër.


Prandaj është jashtëzakonisht e rëndësishme të merret seriozisht presioni i lartë i gjakut pa simptoma dhe të kërkohet shkaku. Megjithatë, në mjekësinë konvencionale, KJO nuk është veçanërisht e zakonshme dhe në mbi 90 përqind të të gjitha rasteve të presionit të lartë të gjakut, presioni i lartë i gjakut quhet hipertension esencial dhe si rrjedhim si presion i lartë i gjakut për të cilin nuk duket të ketë ndonjë shkak organik. .


Edhe pse presioni i lartë i gjakut shkakton serioze të tilla. Për shembull, insuficienca e veshkave kontrollohet, por faktorët e përshkruar më poshtë, të cilët konsiderohen në qarqet naturopatike, rrallë merren seriozisht nga mjekësia konvencionale.


1. Tensioni i lartë i gjakut ndodh kur jeni i mbiaciduar

Normalisht, trupi ka një ekuilibër acido-bazik të ekuilibruar, sepse ka mekanizma rregulluese me të mund të kompensojë shtëpinë e një teprice përkohshme të acidit. Megjithatë, në ditët e sotme ai është një gjendje më pak e tillë, sepse nuk mund të kompensojë më përmbytjen e acideve që futen në trup çdo ditë.


Një tepricë e zbatuar e acideve, e cila çon në hiperaciditet, virus në të gjithë trupin nga pikëpamja naturopatike - duke përfshirë vetitë e rrjedhës së gjakut. Për shkak të kontaktit të përhershëm me acidin, qelizat e gjakut humbasin fleksibilitetin e tyre dhe ngurtësohen. Si rezultat, gjaku trashet dhe gjaku i gjakut zvogëlohet.


Në mënyrë që të gjitha pjesët e trupit të mund të furnizohen akoma me gjak të mjaftueshëm, zemra tani duhet të pompojë shumë më tepër, gjë që rrit presionin e gjakut në përputhje përputhet.


Shkaku kryesor i hiperaciditetit shpjegohet shumë lëndë: Bëhet fjalë për një dietë dhe stil jetese të pashëndetshme, i cili karakterizohet si më poshtë (12, 16, 23):


 • shumë ushqime acidike, shumë të përpunuara dhe të kontaminuara – nëse hani shpesh jashtë

 • shumë kripe

 • shumë stimulues dhe droga (sheqer, kafeinë, alkool, nikotinë)

 • ujë të pijshëm të paftueshëm të mirë (pije freskuese, lëngje inferiore, pije energjike, etj.)

 • shumë më pak gjumë

 • Shume pak lëvizje

 • shumë stres

Një dietë një mënyrë jetese e tillë në fund të fundit gjithmonë nuk është në gjendje të ekuilibrit të shëndetshëm të trupit herët një vonë. Për këtë arsye, çdo sëmundje e presionit të gjakut me acidifikimin e trupit. Si rezultat, deacidifikimi është një masë e rëndësishme natyropatike për të ulur natyrshëm presionin e gjakut.


Deacidifikimi mund të përdoret në mënyra të ndryshme. Ju zgjidhni programin e deacidifikimit që i përshtatet mirë kushteve suaj personale dhe gjendjes individuale. Pavarësisht nga programi i deacidifikimit që zgjidhni (mund të gjeni një përmbledhje të programeve të deacidifikimit të disponueshëm këtu), diskutoni atë me mjekun tuaj të orientuar në mënyrë holistike.


Rekomandohet p.sh. B. deacidifikimi me citrate bazë, të cilat gjithashtu furnizojnë kaliumin dhe magnezin që janë kaq të presionit për presionin e lartë të gjakut. (15) Një studim ndërkombëtar tregoi se rritja e marrjes së kaliumit ul presionin e gjakut tek njerëzit me hipertension dhe nuk ka efekte negative në nivelet e lipideve të gjakut ose funksioneve të tyre të rritjes. Nëse u vu re se numri i goditjeve në tru ra me 24 për qind me një Konsum të lartë të kaliumit. (7, 8)


Nëse keni presion të lartë të gjakut, duhet të jeni më të kujdesshëm dhe të filloni me çajra alkaline në mëngjes dhe në mbrëmje dhe të bëni banjë alkaline (këmbë) rregullisht. Ndryshimi i dietës në drejtim të tepricës së bazës është vetëm një masë e rëndësishme shoqëruese për çdo deacidifikimin.


Për të filluar me një përbërës të veçantë të pasur me vitale dhe me tepricë të bazave, ju rekomandojmë një kurë 7-ditore me një dietë alkaline.


2. Presioni i lartë i gjakut shkaktohet nga depozitat

Për të përballuar presionin e përhershëm të gjakut në muret e arterieve dhe venave, muret e enëve duhet të jenë elastike dhe në të njëjtën kohë plot elasticitet. Megjithatë, nëse muret e enëve të gjakut bëhen të ngurtë dhe të brishtë, atëherë bëhet problematike. Tani në muret e enëve krijohen depozita për të riparuar zonat e brishta. Si rezultat, enët e gjakut ngushtohen dhe presioni i gjakut duhet të rritet në mënyrë që gjaku i mjaftueshëm të mund të rrjedhë ende nëpër trup, pavarësisht nga ngushtimi i enëve të gjakut. Natyrisht, rreziku i trombozës, sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru është gjithashtu në rritje.


Faktorë të ndryshëm mund të kontribuojnë në këtë brishtësi kritike të mureve të enëve të gjakut, depozitave dhe kështu në presionin e lartë të gjakut:


 • Mungesa e acidit folik, vitaminës B6 dhe B12 rrit nivelin e homocisteinës. Homocisteina është një produkt i mbeturinave metabolike toksike që normalisht shpërbëhet nga vitaminat e përmendura. Nëse mungojnë vitaminat, homocisteina mbetet në gjak dhe çon në stres oksidativ (radikale të lira). Këto nga ana e tyre çojnë në inflamacion kronik, dëmtojnë muret e enëve të gjakut dhe lejojnë acidet yndyrore - përbërës të mureve të enëve të gjakut - të oksidohen.

 • Bakteret (p.sh. flora e dëmtuar e zorrëve), infeksionet virale, ilaçet, produktet e mbeturinave, acidet dhe kimikatet gjithashtu çojnë në një nivel të shtuar të stresit oksidativ në enët e gjakut, dhe rrjedhimisht në një numër të madh të radikaleve të lira, të cilat nga ana tjetër dëmtojnë enët e gjakut. mur. (20, 21)

 • Nëse antioksidantë të mjaftueshëm do të ishin të pranishëm në të njëjtën kohë, radikalet e lira mund të shpërndaheshin dhe të parandaloheshin dëmtimet. Por shpesh nuk është kështu. Mungesa e antioksidantëve është gjithashtu një nga shkaqet më të rëndësishme të presionit të lartë të gjakut.

 • Edhe nëse depozitat në muret e enëve të gjakut përmbajnë kalcium (kalcium), nuk ka kuptim të shmangni kalciumin. Përkundrazi, mungesa e kalciumit madje mund të rrisë ose të inicojë ngurtësimin e arterieve (depozitat) (1). Prandaj, furnizimi me kalcium duhet të kontrollohet dhe, nëse është e nevojshme, të optimizohet me një shtesë të përshtatshme diete (p.sh. koral deti Sango). Në këtë kontekst duhet të kontrollohet edhe niveli i vitaminës D. Vitamina D në radhë të parë mundëson përthithjen e sasive përkatëse të kalciumit nga zorrët. Përveç kësaj, mungesa e vitaminës D gjithashtu mund të shkaktojë presion të lartë të gjakut ose të nxisë arteriosklerozën. (Shih gjithashtu më poshtë nën "Suplementet dietike që ulin natyrshëm presionin e gjakut", nën 6.). Vitamina K shpesh merret së bashku me vitaminën D. Sepse vitamina K siguron që kalciumi të shpërndahet siç duhet në trup, d.m.th., ai arrin më shpejt në kocka dhe nuk përdoret për të krijuar depozita në muret e enëve të gjakut.

3. Tensioni i lartë i gjakut i shkaktuar nga stresi dhe mbingarkesa mendore

Shumë pacientë me hipertension kanë një tipar të përbashkët: ata kanë tendencë të "ushtrojnë presion" vazhdimisht mbi veten. Ata kanë të drejtë të kryejnë të gjitha detyrat që u ngarkohen, si dhe ato që i vendosin vetë, me angazhim 150 për qind nëse është e mundur. Vetëm ky qëndrim i ekspozon ata ndaj stresit të vazhdueshëm.


Për t'i bërë gjërat edhe më keq, për shkak të pritshmërive të tyre të larta, këta njerëz priren jo vetëm të zemërohen me veten e tyre, por edhe me ata përreth tyre, por pa e komunikuar këtë, megjithatë, sepse kjo është jashtëzakonisht e vështirë për ta. Në vend të kësaj, ata gëlltitin zemërimin e tyre.


Kjo karakteristikë krijon një shqetësim të brendshëm të vazhdueshëm, i cili rrit edhe më tej nivelin e stresit tashmë të lartë të të prekurve. Sidoqoftë, hormonet e stresit sigurojnë automatikisht rritjen e presionit të gjakut. Nëse stresi bëhet kronik, atëherë rritet edhe stresi i brendshëm – oksidativ – dhe ky nga ana tjetër njihet si një faktor rreziku serioz për dëmtimin e mureve të enëve të gjakut dhe rrjedhimisht edhe për presionin e lartë të gjakut.


4. Pilula kontraceptive nxit presionin e lartë të gjakut

Në pacientët më të rinj me presion të lartë të gjakut, pilula e kontrollit të lindjes mund të shkaktojë gjithashtu presion të lartë të gjakut, pasi gratë që marrin pilula preken nga presioni i lartë i gjakut shumë më shpesh sesa gratë që përdorin metoda të tjera kontracepsioni.


5. Veshkat e dobëta nxisin presionin e lartë të gjakut

Nëse ka dobësi të veshkave, veshkat përpiqen të rrisin qarkullimin e gjakut me shpresën për t'u bërë përsëri më efikase. Për të rritur qarkullimin e gjakut, së pari duhet të rritet presioni i gjakut. Veshkat janë shumë të mira në këtë, sepse ato mund të prodhojnë një hormon që rrit presionin e gjakut. Në rastin e presionit të lartë të gjakut, mbani gjithmonë një sy tek veshkat - veçanërisht pasi presioni i lartë kronik i gjakut mund t'i dëmtojë veshkat për një kohë të gjatë.


6. Presioni i lartë i gjakut i shkaktuar nga nivelet e larta të acidit urik

Një ndërveprim i ngjashëm është i mundur me nivele të larta të acidit urik. Pra, nëse e dini se nivelet tuaja të acidit urik janë shpesh shumë të larta ose që ju sulmohen herë pas here nga sulmet e përdhes, atëherë kjo pikë mund të çojë gjithashtu në presion të lartë të gjakut. Sapo të merrni masa për të ulur acidin urik, presioni i gjakut i lidhur me acidin urik do të bjerë gjithashtu.


Shumë nga shkaqet e mundshme të përmendura vështirë se konsiderohen në mjekësinë konvencionale. Ilaçet për presionin e gjakut thjesht përshkruhen këtu mjaft shpejt.


Çfarë bën mjekësia konvencionale kundër presionit të lartë të gjakut?

Edhe nëse të gjitha udhëzimet mjekësore për trajtimin e presionit të lartë thonë se të ashtuquajturat ndryshime të stilit të jetesës, si ndryshimi i dietës, më shumë ushtrime dhe, nëse është e nevojshme, humbja e peshës duhet të jenë pjesë e terapisë, këto shpesh neglizhohen në praktikë. (9, 22) Dhe gjithashtu në udhëzimet për trajtimin e hipertensionit arterial të Ligës Gjermane të Hipertensionit e. V. ( DHL ), ndryshimet në stilin e jetës çojnë në një ekzistencë të vërtetë murri në vetëm disa faqe. (2)


Një recetë për një ilaç për presionin e gjakut, nga ana tjetër, lëshohet shpejt. Në të kundërt, nevojitet shumë më tepër kohë dhe nuk shpërblehet në mënyrë adekuate për të informuar në detaje një pacient me hipertension për ushqimin e shëndetshëm dhe për ta motivuar atë të ushtrojë më shumë dhe të humbasë peshë. Për më tepër, efekti i këtyre masave zakonisht nënvlerësohet plotësisht, ndërsa efekti i barnave antihipertensive shpesh mbivlerësohet - industria farmaceutike gjithashtu po punon shumë për këtë.


Nëse ju përshkruhet vetëm një medikament për presionin e lartë të gjakut, ai mund të ulë presionin e gjakut vetëm me 5 deri në 15 mmHg. Por ju mund ta bëni këtë lehtësisht me më shumë stërvitje dhe një dietë të shëndetshme, siç do ta shihni në një moment!


Megjithatë, për shkak se vetëm një medikament ONE nuk çon në një rënie drastike të presionit të gjakut, 40 deri në 78 përqind e të gjithë pacientëve me hipertension u përshkruhen dy ose më shumë barna në të njëjtën kohë (udhëzime për trajtimin e hipertensionit arterial 1, f. 48). Megjithatë, kjo jo vetëm që rrit efektet e dëshiruara, por edhe të padëshiruara. (4)


Medikamentet per uljen e presionit te gjakut dhe efektet anësore të tyre

Efektet anësore më të zakonshme të barnave antihipertensive më të përshkruara (sipas informacionit të produktit përkatës) përfshijnë – kush do ta kishte menduar – një rënie të presionit të gjakut. Fatkeqësisht, presioni i gjakut nuk bie vetëm në një vlerë të shëndetshme, por shpeshherë shumë më i ulët, domethënë aq i ulët sa nuk është e pazakontë që të shfaqen simptoma të presionit të ulët të gjakut.


 • Beta-bllokuesit (propranolol, metoprolol, bisoprolol dhe të tjerë me prapashtesën "-olol") mund t'ju bëjnë të lodhur, të shkaktojnë marramendje, dhimbje koke dhe probleme me përqendrimin. Ata ngadalësojnë rrahjet e zemrës, kur të ngrihesh mund të “zbahesh”. Në përgjithësi, ata "ngadalësojnë frenat" në metabolizmin, në mënyrë që të shtohet lehtë ose të jetë e vështirë të humbasësh peshë. Përveç kësaj, beta-bllokuesit reduktojnë performancën fizike duke "ngadalësuar" rrahjet e zemrës, përkeqësojnë metabolizmin e sheqerit dhe mund të çojnë në gulçim te njerëzit me prirje për astmë.

 • Frenuesit ACE (kaptopril, lisinopril, enalapril, ramipril dhe të tjerë me prapashtesën "-pril") mund të shkaktojnë gjithashtu lodhje, marramendje dhe dhimbje koke, si dhe probleme me tretjen dhe dëmtim të mushkërive. Dhimbjet ose ngërçet e muskujve janë gjithashtu të zakonshme. Përveç kësaj, niveli i kaliumit në gjak mund të rritet (që mund të shkaktojë aritmi kardiake!) dhe herë pas here shfaqet ënjtje e fytyrës (edemë angioneurotike), e cila mund të jetë kërcënuese për jetën në rrethana të caktuara. Megjithatë, efekti anësor më tipik i frenuesve ACE është një kollë e bezdisshme dhe e thatë, e cila prek 15 deri në 30 për qind të të gjithë pacientëve dhe shpesh ka gulçim. (5)

 • Sartanët (losartan, valsartan, candesartan dhe të tjerë me prapashtesën "-sartan") shkaktojnë efekte anësore të ngjashme me ato të frenuesve ACE, por ato janë pak më të zakonshme në përgjithësi. Sartanët nuk çojnë në një kollë të thatë dhe për këtë arsye përdoren shpesh si një preparat alternativ për pacientët që nuk mund të tolerojnë një frenues ACE për shkak të një kollë të thatë.

 • Antagonistët e kalciumit (nifedipina, nitrendipina, felodipinë dhe të tjerët me mbaresën "-dipin") shumë shpesh çojnë në dhimbje koke dhe mbajtje të ujit në këmbë, veçanërisht në fillim të trajtimit; Marramendje dhe përgjumje, të përziera dhe skuqje të lëkurës janë gjithashtu të zakonshme.

 • "Tabletat e ujit" = diuretikët (p.sh. hidroklorotiazidi, xipamidi, indapamidi, ndonjëherë edhe në kombinim me amiloride ose triamterene) shumë shpesh shkaktojnë çrregullime në ekuilibrin mineral (humbje të kaliumit, natriumit, magnezit!) dhe në metabolizmin e lipideve. Humbja e oreksit, vjellja, skuqjet e lëkurës dhe disfunksioni erektil janë gjithashtu të zakonshme. Ashtu si beta-bllokuesit, diuretikët shpesh çojnë në hipotension ortostatik (“e zezë para syve” kur ngriheni).

Siç mund ta shihni, antihipertensivë mund të kenë efekte të ndryshme anësore dhe shumë pacientë hipertensivë ndihen më mirë pa ilaçet e tyre për presionin e gjakut sesa me të, veçanërisht në javët e para të trajtimit. Megjithatë, ju lutemi mos e ndaloni marrjen e ilaçeve për presionin e gjakut të përshkruara nga mjeku juaj! Nëse ndiqni rekomandimet tona për dietën dhe stërvitjen dhe shihni suksesin fillestar, mundeni, në konsultim me mjekun tuaj, të zvogëloni dozën ose madje të hiqni fare një mjekim. (6)


Më poshtë do të shihni se ndonjëherë mjaftojnë edhe ndryshime të vogla për të arritur një ulje të presionit të gjakut – thjesht duhet të dini se çfarë vlen veçanërisht!


Masat holistike kundër presionit të lartë të gjakut

Kjo është arsyeja pse ne kemi krijuar një tabelë për ju që tregon qartë ndikimin e jashtëzakonshëm që një ndryshim i thjeshtë i stilit të jetesës mund të ketë në presionin e gjakut. Dhe nëse arrini të zbatoni të gjitha masat e përmendura (edhe pse shumë nga rekomandimet janë gjithsesi të ndërlidhura), së shpejti nuk do t'ju duhet të shqetësoheni më për presionin e gjakut: Tabelën mund ta gjeni si PDF për printim këtu në këtë lidhje.


Më poshtë shpjegojmë pse këto masa për normalizimin e presionit të gjakut janë kaq efektive dhe si mund t'i zbatoni ato.


Ulni presionin e lartë të gjakut me një dietë të shëndetshme – Plani i dietës për uljen e presionit të gjakut

Një dietë e shëndetshme alkaline jo vetëm që lehtëson organizmin dhe i siguron atij një sërë lëndësh ushqyese të vlefshme dhe substanca jetike. Ai gjithashtu kundërshton hiperaciditetin dhe mbështet eliminimin e shpejtë të një shumëllojshmërie të gjerë të produkteve të mbeturinave. Në të njëjtën kohë, me këtë dietë mund të humbni peshë në mënyrë të shëndetshme (nëse jeni mbipeshë).


 • Në artikullin tonë Ushqimet për të trajtuar tensionin e lartë, ne paraqesim ushqimet që ulin presionin e gjakut, të cilat studimet kanë vërtetuar se ulin presionin e gjakut.

 • Një plan ushqimor që plotëson të gjitha kriteret e një diete antihipertensive dhe përfshin: i përbërë nga ushqime specifike që ulin presionin e gjakut mund ta gjeni këtu: Plani i të ushqyerit për presionin e lartë të gjakut.

Sidomos nëse e keni të vështirë të integroni të gjitha këshillat e ushqimit të dhëna më poshtë në dietën tuaj për presionin e lartë të gjakut, plani ynë i plotë i të ushqyerit i pasur me substanca jetike është gjëja e duhur për ju. Duke përdorur shembullin e tre ditëve, ai ju tregon se si mund t'i ktheni ushqimet që ulin presionin e gjakut në një menu të shijshme. Është një plan i plotë vakti me mëngjes, drekë, darkë dhe dy vakte në ditë.


Më pak kripë ul presionin e lartë të gjakut

Sipas shumë studimeve, një reduktim i konsiderueshëm i marrjes së kripës në dietë është një pjesë e rëndësishme e menaxhimit të përgjithshëm të presionit të lartë të gjakut. ( 14 ) Megjithatë, një dietë konvencionale siguron midis 8 dhe 12 g kripë të tryezës (= klorur natriumi) në ditë. që është rreth dyfishi i sasisë së rekomanduar ditore të korrespondon me 5 g. ( 10 ) Është interesante se plot 75 për qind e kësaj sasie kripe vjen nga ushqimet e prodhuara në mënyrë industriale, jo nga kripa e konsumatorit. Prandaj motoja është:


 • Mos blini ushqime të gatshme, konserva, ushqime të shpejta, të tymosura, të pjekura (salcice!) ose ushqime të lehta (patate të skuqura, patate të skuqura, etj.), pasi ato përmbajnë sasi të mëdha kripe.

 • Shmangni ushqimet për ushqim dhe restorantet e ushqimit të shpejtë, të cilat përdorin shumë kripë.

 • Rregullojini pjatat tuaja në shtëpi me barishte të freskëta, aromatike ose kripë bimore. Kjo e fundit përbëhet pjesërisht nga barishte dhe për rrjedhojë më pak kripë.

 • Nëse duhet të jetë kripë: Përdorni kripëra alternative, p.sh. B. Kripa e tiganit, në të cilën një pjesë e klorurit të natriumit, që rrit presionin e gjakut, është zëvendësuar me sulfat magnezi dhe klorur kaliumi. edhe dr Ju mund të përdorni kripën e presionit të gjakut Jacobs. Përmban gjysmën e natriumit sesa kripa e zakonshme, por më shumë klorur kaliumi.

Ju lutemi vini re: Nëse veshkat tuaja nuk funksionojnë më siç duhet (insuficienca renale), ju lutemi konsultohuni me mjekun tuaj përpara se të përdorni këto alternativa të kripës! (13)


Sa më pak kripë, aq më shpejt bie presioni i gjakut

Kufizimi i marrjes së kripës në 5 g të rekomanduara në ditë redukton presionin e lartë të gjakut me një mesatare prej 5.0 mmHg sistolik dhe 2.7 mmHg diastolik9. Nëse jeni pak më konsistent, mund të arrini edhe shumë më tepër, siç tregoi një studim mbi pacientët me hipertension:


Studiuesit zgjodhën subjekte të cilët, pavarësisht se morën tre deri në katër medikamente të ndryshme për presionin e gjakut (!), nuk iu përgjigjën në mënyrë adekuate terapisë. Kufizimi i marrjes së kripës në një maksimum prej 3 g në ditë tregoi se presioni i gjakut sistolik mund të reduktohej me 22.7 mmHg dhe presioni diastolik i gjakut me 9.7 mmHg.


Shpesh thuhet se kripa nuk ndikon në presionin e gjakut. Kjo për shkak se ka njerëz presioni i gjakut i të cilëve thjesht nuk i përgjigjet uljes së kripës. Ne kemi shpjeguar tashmë këtu se ka njerëz të ndjeshëm ndaj kripës dhe të pandjeshëm ndaj kripës. Megjithatë, përpara se të kuptoni me siguri se jeni një nga personat e pandjeshëm ndaj kripës, duhet ta provoni patjetër me më pak kripë fillimisht.


Lëvizja kundër presionit të lartë të gjakut

Në rast se vlerat e presionit të gjakut nuk janë mbi 160/100 mmHg, rritja e aktivitetit fizik tashmë mund të normalizojë presionin e gjakut. Ushtrimet gjithashtu mbështesin humbjen e peshës, ul nivelin e sheqerit në gjak dhe përmirëson nivelet e lipideve në gjak. (25, 26)


Trajnimi i qëndrueshmërisë, p.sh. B. vrapim, ecje, kërcim në trampolinë, çiklizëm, not ose ski. Joga dhe gjimnastika janë gjithashtu lloje të përshtatshme ushtrimesh. Gjëja më e rëndësishme është që të ushtroni RREGULLSHT, d.m.th. disa herë në javë dhe të vazhdoni me të - pavarësisht se çfarë lloj ushtrimi vendosni të bëni.


Dhe nëse preferoni ta merrni me lehtësi, mund të shkoni edhe në shëtitje. Një studim nga Instituti për Diagnostifikimin e Performancës dhe Promovimin e Shëndetit në Universitetin e Halle-Wittenberg ka treguar se ecja dy herë në javë (distanca midis 3.8 dhe 5.6 km) uli ndjeshëm presionin e gjakut pas shtatë javësh (sistolik me 9.2, diastolik me 4.3 mmHg. ). (27)


Universiteti elitar amerikan Yale kreu një studim mbi "Efektet e jogës në presionin e gjakut". Të gjithë subjektet kishin një hipertension sistolik më shumë se 140 mmHg, me një vlerë diastolike të paktën 90 mmHg. Si rezultat, të gjithë pjesëmarrësit ishin në gjendje të normalizonin presionin e gjakut deri në atë masë saqë marrja e ilaçeve nuk ishte më e nevojshme. (30)


Në videot tona të jogës në YouTube, Rahel ju tregon se si të gjeni një ekuilibër në jetën e përditshme duke ushtruar në një mënyrë të shëndetshme dhe të larmishme. Ajo është mësuese joga e certifikuar "Ashtanga Yoga Innovation Inspired" dhe jep mësim bazuar në metodën AYI të Dr. Ronald Shtajner.


Në parim, trajnimi fizik prej të paktën 30 minutash në ditë është ideal. Megjithatë, këtë kohë mund ta ndani edhe në njësi më të vogla, p.sh. B. 3 x 10 minuta, sepse nuk duhet të mbingarkoni veten. Prandaj, kini kujdes që të mos ju marrë frymë plotësisht. Në vend të kësaj, ju duhet të jeni në gjendje të bëni një bisedë të rastësishme në çdo kohë.


Shënim: Nëse tashmë vuani nga presioni i lartë i gjakut dhe/ose nuk keni ushtruar për një kohë të gjatë, duhet të bëni një ekzaminim mjekësor përpara se të filloni stërvitjen e qëndrueshmërisë. (24)


Relaks kundër presionit të lartë të gjakut

Të jesh në gjendje të rivendosësh vazhdimisht ekuilibrin midis tensionit dhe relaksimit është jashtëzakonisht e rëndësishme për të mbajtur trupin të shëndetshëm. Por njerëzit që priren të kenë presion të lartë të gjakut dhe për këtë arsye kanë nevojë urgjente për momente të rregullta relaksi, shpesh u mungon pikërisht kjo aftësi.


Prandaj këshillohet, veçanërisht me tensionin e lartë, të ndiqni kurse të veçanta në të cilat mund të mësohen teknikat e relaksimit, sepse është vërtetuar se ato nxisin paqen dhe qetësinë e brendshme. Veçanërisht metodat e përshtatshme të relaksimit janë p.sh. trajnimi autogjen, relaksimi progresiv i muskujve sipas Jacobson, joga etj.


Në vend që të shikoni televizor çdo mbrëmje, këshillohet të dëgjoni muzikë relaksuese ose të lexoni një libër të mirë në mbrëmje, pasi të dyja kanë një efekt shumë qetësues.


Efekti i një mase relaksimi natyrisht nuk kufizohet "vetëm" në psikikë. Tensioni në çdo muskul të vetëm në trup çlirohet gjithashtu. Prandaj, presioni në muskujt e murit vaskular zvogëlohet në mënyrë të qëndrueshme, kështu që presioni i gjakut mund të bjerë.


Mos harroni gjithashtu se elektrosmogu mund të çojë në tension, stres dhe rrjedhimisht presion të lartë të gjakut dhe të sigurojë një gjumë të natës pa stres me ndërprerësit e rrjetit.


Dhurimi i gjakut mund të ulë presionin e gjakut

Një mënyrë relativisht e panjohur për të ulur presionin e gjakut dhe për të bërë diçka të mirë në të njëjtën kohë është dhurimi i gjakut. Kjo është treguar në disa studime. Një grup pune në Charité (Berlin) mori 300 mililitra gjak nga pacientët me sindromë metabolike dy herë në intervale prej katër javësh. Gjashtë javë pas rrjedhjes së dytë të gjakut, presioni sistolik i gjakut kishte rënë mesatarisht me 16 mmHg dhe nivelet e lipideve në gjak ishin përmirësuar gjithashtu. (3)


Suplementet dietike ulin presionin e lartë të gjakut

Shumë suplemente dietike (vitamina, minerale, suplemente bimore) mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut. Në artikullin tonë Ilaçe natyrale për presionin e lartë të gjakut, ne paraqesim një përzgjedhje të atyre ilaçeve, efektet e të cilave tashmë janë vërtetuar nga studime ose vlera të qarta empirike, si magnezi, vitamina D3, antioksidantë, ekstrakti i lëvores së pishës ose acidet yndyrore omega-3.


5 minuta ushtrime të frymëmarrjes në ditë ul presionin e gjakut

Me vetëm 5 minuta stërvitje të frymëmarrjes në ditë, duhet të jetë gjithashtu e mundur të reduktohet presioni i lartë i gjakut mesatarisht me 9 mmHg brenda 6 javësh. Kjo do ta bënte stërvitjen e frymëmarrjes të paktën po aq efektive sa ilaçet për presionin e lartë të gjakut dhe pothuajse më efektive se një shëtitje 30-minutëshe çdo ditë. Por kjo nuk do të thotë që në të ardhmen duhet të hiqni dorë nga ecja, pasi ajo ka shumë përparësi për të gjithë organizmin. Më shumë ka të bëjë edhe me ushtrimin e frymëmarrjes. Në lidhjen e parë të këtij paragrafi mund të lexoni gjithçka rreth stërvitjes së frymëmarrjes për të ulur presionin e gjakut.


Programi juaj personal për të ulur natyrshëm presionin e gjakut

Tani, me gjithë këtë informacion, si mund ta ulni presionin e gjakut në mënyrë natyrale? Sigurisht, nuk mund t'i zbatoni të gjitha masat në të njëjtën kohë. Gjithashtu varet shumë nga presioni juaj i gjakut, sa vjeç jeni dhe si po kaloni, përveç presionit të lartë të gjakut. (A ka sëmundje të tjera? A është konstitucioni juaj mjaft i fortë apo më mirë i dobët?)


Prandaj, konsideroni sugjerimin e programit të mëposhtëm vetëm si një sugjerim që mund ta përdorni për të krijuar programin tuaj të përshtatur individualisht kundër presionit të lartë të gjakut - së bashku me terapistin tuaj të orientuar në mënyrë holistike.


 • Kërkojini mjekut tuaj të kontrollojë vlerat e veshkave dhe të acidit urik (për të përjashtuar presionin e lartë të gjakut të shkaktuar nga acidi urik) – gjë që ai me siguri do ta bëjë gjithsesi.

 • Kontrolloni gjithashtu nivelet e homocisteinës dhe, nëse është e nevojshme, plotësoni me acid folik, vitaminë B6 dhe B12.

 • Merrni një suplement omega-3 që përmban 3 g acide yndyrore omega-3 në ditë.

 • Kaloni dietën tuaj në një dietë të pasur me alkaline, e cila përbëhet veçanërisht nga fruta, perime si patatet dhe bishtajore, drithërat, arrat dhe vetëm sasi të vogla të produkteve shtazore.

 • Nëse dëshironi të hani meze, zgjidhni çokollatën e zezë (80 përqind kakao nëse është e mundur). Kjo çokollatë është e ulët në sheqer (sheqeri rrit presionin e gjakut) dhe në të njëjtën kohë e pasur me kakao, e cila ka një efekt antihipertensiv. (17, 18)

 • Hani nëntë arra në ditë dhe përdorni 1 lugë çaji vaj arre (ose më shumë – gjithashtu në kombinim me vaj kërpi ose vaj ulliri) për sallatën tuaj. Arrat (si shumë arra të tjera) ulin presionin e gjakut. Kështu që është më mirë të hani arra në vend të patate të skuqura ose thikë.

 • Më mirë të përgatitni vaktet tuaja, shmangni ushqimet e gatshme dhe hani më rrallë.

 • Zvogëloni konsumin e kripës dhe mbushni kripën tuaj me kripë bimore, një përzierje bimore ose një kripë për pacientët me presion të lartë të gjakut.

 • Shmangni sheqerin, alkoolin dhe nikotinën dhe zvogëloni konsumin e kafeinës – të gjithë këta stimulues shkaktojnë rritje të presionit të gjakut.

 • Shmangni shpëlarjet e gojës që dyshohet se shkaktojnë presion të lartë të gjakut.

 • Pini lëngje të përditshme (mundësisht të shtrydhura fllad), p.sh. B. ¼ litër lëng panxhari (ka shije më të mirë kur përzihet me ¼ litër lëng karrote) dhe ¼ litër lëng shege. Holloni lëngjet me ujë. Si panxhari ashtu edhe shega konsiderohen se ulin presionin e gjakut.

 • Pini rreth 1,5 litra ujë (ujë mineral ose ujë të filtruar rubineti) dhe ¼ litër çaj hithre çdo ditë. Sasia e specifikuar e ujit tashmë përfshin sasinë me të cilën holloni lëngjet tuaja.

 • Sigurohuni që të ushtroheni të paktën 3 deri në 4 herë në javë për 30 deri në 45 minuta, mundësisht çdo ditë.

 • Nëse zbatoni masat e përshkruara këtu, shpesh nuk duhet të përpiqeni të humbni peshë nëse jeni mbipeshë, pasi automatikisht, ngadalë por me siguri, do të arrini peshën tuaj normale.

 • Praktikoni një metodë relaksimi.

 • Bëni ushtrimin e frymëmarrjes të përshkruar më sipër.

 • Nëse je një grua që merr pilulën, ndalo marrjen e saj për të parë nëse është e përfshirë në shkaktimin e presionit të lartë të gjakut.

 • Pini çaj hibiskusi rregullisht. Sipas një studimi në Universitetin Tufts në Boston, presioni i lartë i gjakut mund të kundërshtohet për shkak të antioksidantëve që përmban dhe presioni i lehtë i lartë i gjakut mund të reduktohet. (19)

Gjithashtu ju rekomandojmë:

 • Shmangni elektrosmogun brenda katër mureve tuaja: Ju mund të gjeni këshilla për këtë, p.sh. Për shembull këtu: celulari po, rrezatimi jo.

 • Pyesni mjekun tuaj nëse dhurimi i gjakut do të ishte një opsion në rastin tuaj si masë për të ulur presionin e gjakut.

Ulni presionin e lartë të gjakut, bëhuni aktiv!

Pra, ka shumë mënyra për të ulur ndjeshëm presionin e gjakut në mënyrë natyrale. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të bëheni aktiv - dhe mund të jeni të emocionuar për të parë se çfarë do të ndryshojë tjetër në situatën tuaj shëndetësore si rezultat i zbatimit të masave holistike. Sepse masat holistike nuk prekin kurrë vetëm një aspekt (presionin e gjakut), por gjithmonë të gjithë trupin.

 

Burimet e artikullit:

 • So senken Sie einen Bluthochdruck - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Hsu HH et al, Effects of dietary calcium on atherosclerosis, aortic calcification, and icterus in rabbits fed a supplemental cholesterol diet, Lipids Health Dis, Juni 2006

 • (2) Deutsche Hochdruckliga e.V., DHL Deutsche Hypertonie Gesellschaft: Leitlinien zur Behandlung der arteriellen Hypertonie, Stand 1. Juni 2008. AWMF-Registernr. 046/001

 • (3) Betsch F et al, Blutspenden gegen Bluthochdruck? – Klinische Studie liefert erstmals Hinweise, idw, Juni 2012

 • (4) Gegen Bluthochdruck: Reninhemmer Aliskiren (Rasilez), arznei-telegramm 2007

 • (5) ACE-Hemmer und Lungenschäden, arznei-telegramm, 1992

 • (6) Mancia G et al, ESH-ESC Guidelines for the management of arterial hypertension: The Task Force for the Management of Arterial Hypertension of the European Society of Hypertension, Eur Heart J, Januar 2007

 • (7) Aburto NJ et al, Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease. BMJ, 2013

 • (8) WHO-Studie: Kalium in der Nahrung senkt Schlaganfallrisiko, Ärzteblatt, April 2013

 • (9) Dickinson HO et al, Lifestyle interventions to reduce raised blood pressure: a systematic review of randomised controlled trials, J Hypertens, Februar 2006

 • (10) Sacks FM et al, Effects on Blood Pressure of Reduced Dietary Sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet, NEJM, Januar 2001

 • (11) Dorner TE et al, Hypertonie und Ernährung – Positionspapier der österreichischen Gesellschaft für Ernährung (GE), Herz, Februar 2013

 • (12) Christine Starostzik, Wenn die Ernährung stimmt, sinkt der Druck, Springer Medizin, Dezember 2012

 • (13) World Health Organization (WHO), Sodium intake for adults and children, Dezember 2012

 • (14) Pimenta E et al, Effects of dietary sodium reduction on blood pressure in subjects with resistant hypertension: results from a randomized trial, Hypertension, September 2009

 • (15) World Health Organization (WHO), Potassium intake for adults and children, Dezember 2012

 • (16) Lowering Your Blood Pressure With DASH, NIH Publication No. 06-4082, Revised April 2006

 • (17) Taubert D et al, Effect of cocoa and tea intake on blood pressure: a meta-analysis, Arch Intern Med, April 2007

 • (18) Taubert D et al, Effects of Low Habitual Cocoa Intake on Blood Pressure and Bioactive Nitric Oxide, JAMA, 2007

 • (19) McKay DL et al, Hibiscus sabdariffa L. Tea (Tisane) Lowers Blood Pressure in Prehypertensive and Mildly Hypertensive Adults, J Nutr, 2010

 • (20) Mathur R et al, Methane and Hydrogen Positivity on Breath Test is Associated with Greater Body Mass Index and Body Fat, J Clin Endocrinol Met, April 2013

 • (21) Der Darm als Spiegel der Stoffwechsel- und Herzgesundheit?, Universität(s)Medizin Leipzig, Januar 2013

 • (22) Wang H et al, Yogurt Consumption, Blood Pressure, and Incident Hypertension: A Longitudinal Study in the Framingham Heart Study, American Heart Association News Tip – Abstract 188 , September 2012

 • (23) Gangwisch JE et al, Short sleep duration as a risk factor for hypertension: analyses of the first National Health and Nutrition Examination Survey, Hypertension, Mai 2006

 • (24) Sport für Hypertoniker? Ja, aber die Tücke liegt im Detail. ÄrzteZeitung online, Februar 2005

 • (25) Tjnna AE et al, Low- and High-Volume of Intensive Endurance Training Significantly Improves Maximal Oxygen Uptake after 10-Weeks of Training in Healthy Men, PLoS ONE, 2013

 • (26) Beate Schumacher, Dreimal vier Minuten bis zur Fitness, Ärztezeitung, Juni 2013

 • (27) Gesundheitswandern: Let`s Go – Jeder Schritt hält fit, in Form

 • (28) Brook RD et al, AHA Scientific Statement: Beyond Medications and Diet: Alternative Approaches to Lowering Blood Pressure: A Scientific Statement From the American Heart Association, Hypertension, April 2013

 • (29) Houschyar KS et al, Effects of phlebotomy-induced reduction of body iron stores on metabolic syndrome: Results from a randomized clinical trial, BMC Med, Mai 2012

 • (30) Wolfgang Miltner, Thomas Elhert, Verhaltensmedizinische Ansätze bei essentieller Hypertonie – Ein Überblick, 1993

215 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page