top of page
  • Qendra e Shëndetit

Kura me limon dhe hudhra për të rigjeneruar trupin dhe pastruar enet e gjakut


Kurimi me limon dhe hudhër është një ilaç popullor. Thuhet qe ky kurim funksionon si një burim rinie. Ai çliron trupin nga depozitat e gëlqeres kështu që kryeni një lloj dekalcifikimi të brendshëm (edhe te eneve te gjakut), i cili mund të ketë një efekt jashtëzakonisht pozitiv në sistemin kardiovaskular, por edhe në nyjet dhe trurin. Kuran tre javor mund të përsëritet disa herë. Kërkon vetëm disa përbërës dhe përgatitet shpejt.


Kurimi me limon dhe hudhër

Kurimi me limon dhe hudhër është një agjent tradicional rinovimi nga mjekësia popullore, i cili, sipas raporteve të përvojës, ka kohë që ka provuar veten në një sërë sëmundjesh dhe gjithashtu si një masë parandaluese. Pavarësisht nëse doni të forconi zemrën dhe arteriet, nyjet tuaja ose performancën tuaj mendore ose thjesht doni të përmirësoni gjendjen tuaj të përgjithshme, provoni kurën me hudhër e limon!


Kurën mund ta përgatisni vetë nga disa përbërës dhe më pas të merrni pijen një herë në ditë. Më poshtë mund të gjeni udhëzime të hollësishme.


Kurimi me limon-hudhër është një kur nga mjekësia popullore, i cili, sipas raporteve të

përvojës, ka kohë që ka provuar veten në një larmi ankesash dhe gjithashtu si një masë

parandaluese. Pavarësisht nëse doni të forconi zemrën dhe arteriet, nyjet tuaja ose

performancën tuaj mendore ose thjesht doni të përmirësoni gjendjen tuaj të përgjithshme,

provoni kurën me hudhër me limon!


Historia e kurimit me limon dhe hudhër

Fatkeqësisht, nuk dihet se kush e zhvilloi kuren me limon e hudhër dhe si lindi. Ndoshta vjen nga rajoni i Mesdheut, ku hudhra ka qenë një pjesë integrale e kuzhinës për një kohë shumë të gjatë, por është gjithashtu një tonik i rëndësishëm. Në fund të fundit, thuhet se skllevërve egjiptianë u është dhënë hudhër për të bërë ngritjen e rëndë të ndërtimit të piramidave.


Meqenëse limoni është vendas në Azi dhe arriti vetëm në Evropën Jugore 700 deri në 1000 vjet më parë, kura mund të ketë gjithashtu origjinën e saj në Kinë, Indi ose në një vend tjetër të Lindjes së Largët.


Por mund të jetë gjithashtu një kurë shumë e fundit që erdhi sepse mendohej se limoni mund të dekalcifikonte në mënyrë të sigurt arteriet ashtu si dhe aparatin e kafesë. Dhe meqenëse hudhra në fund të fundit është një ilaç i provuar për arteriosklerozën, të dyja janë kombinuar.


Por edhe nëse origjina aktuale e kurimit me hudhër me limon duhet të mbetet në errësirë, limoni dhe hudhra janë gjithsesi dy mjete natyrale të klasit të lartë, vetitë parandaluese dhe terapeutike të të cilave vërehen shpejt kur konsumohen rregullisht. Studime të ndryshme kanë kohë që tregojnë se kura me limon-hudhër madje mund të rekomandohet absolutisht nga një këndvështrim shkencor.

Kështu funksionon kura me limon dhe hudhër

Meqenëse efekti i kurimit me limon-hudhër krahasohet gjerësisht me dekalcifikimin, zakonisht imagjinohet se lëngu futet në arterie, i pastron ato plotësisht dhe shpërndan depozitat e shkallëve të gëlqeres. Sigurisht që nuk është krejt si kjo, por si limoni ashtu edhe hudhra janë treguar të kenë mekanizma veprimi që kundërshtojnë "kalcifikimin" e arterieve dhe kështu kundërveprojnë arteriosklerozën.


Kështu funksionon limoni në kurat me limon-hudhër

Vetitë shëndetësore të limonit janë vetëm mbresëlënëse, siç mund t’i zbuloni në detaje në lidhjen e mëparshme. Nuk është vetëm vitamina C që e bën limonin një ushqim të dobishëm, por edhe substancat dytësore të bimës (p.sh. dy flavonoidet naringenin dhe hesperitin). Këto gjenden veçanërisht në lëvoren e frutave - dhe kjo është pikërisht ajo që përdoret në kurat me hudhër limoni. Po, lëvorja e limonit thuhet se përmban dukshëm më shumë substanca promovuese të shëndetit në krahasim me lëvoren e grejpfrutit dhe mandarinës.


Në tërësinë e tyre, substancat e përmendura kanë një efekt të fortë antioksidant, kështu që ato mund të mbrojnë organizmin nga dëmtimet e shkaktuara nga stresi oksidativ. Stresi oksidativ, nga ana tjetër, është një nga shkaqet kryesore të shumicës së sëmundjeve kronike dhe është gjithashtu në fillim të forcimit të arterieve (ateroskleroza), kështu që vetëm ky mekanizëm i veprimit mund të përfshihet në dekalcifikimin e enëve të gjakut ose të parandalojë ose të paktën ta frenojnë që nga fillimi.


Meqenëse flavonoidët në lëvoren e limonit gjithashtu mbajnë nën kontroll nivelin e sheqerit në gjak, i cili përndryshe (nëse është shumë i lartë) dëmton enët e gjakut, kura me limon dhe hudhër gjithashtu kundërvepron në këtë mënyrë kalcifikimin e enëve të gjakut. Po, një nivel kronik i lartë i sheqerit në gjak tani konsiderohet madje si një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për zhvillimin e arteriosklerozës tek diabetikët.


Flavonoidët e agrumeve gjithashtu kanë një efekt të hollimit të gjakut; ato nxisin qarkullimin e gjakut dhe relaksojnë enët e gjakut. Këto tre mekanizma të veprimit ndihmojnë gjithashtu në parandalimin ose trajtimin e arterieve të kalcifikuara.

Një efekt shtesë "i vogël" i shërimit me limon-hudhër është potenciali i tij frenues i kancerit. Studimet kanë treguar se njerëzit që hanë fruta agrumesh shpesh kanë një rrezik më të ulët të kancerit.

Kështu funksionon hudhra në kurat me limon-hudhër

Në ndryshim nga limoni, hudhra tashmë është e njohur mirë për efektet e saj pozitive në shëndetin kardiovaskular. Kur bëhet fjalë për presionin e gjakut, për shembull, njerëzit që hanë shumë hudhër priren të kenë presion të gjakut më të shëndetshëm sesa njerëzit që hanë më rrallë hudhra.

Por studime janë gjithashtu në dispozicion posaçërisht për efektin e hudhrës në kalcifikimin e enëve të gjakut. Hudhra jo vetëm që duhet të zvogëlojë rrezikun e arteriosklerozës, por gjithashtu të shkaktojë një regres të lehtë në arteriosklerozën ekzistuese. Ky ishte rasti të paktën për pjesëmarrësit në një studim nga Berlin Charité në 1999, kur ata kishin marrë dozë të lartë pluhur hudhre për katër vjet.


Pesë vjet më vonë, studiuesit nga Berlini botuan gjithashtu dy studime laboratorike që treguan se ekstrakti i hudhrës mund të parandalonte lidhjen e kalciumit në enët e gjakut, një mekanizëm që përfshihet në formimin e arteriosklerozës.


Në vitin 2006, shkencëtarët nga SHBA treguan se administrimi i hudhrës përveç terapisë me statina kishte përparësi të qarta dhe mbështeste ndalimin e proceseve arteriosklerotike në enët e gjakut.


Në një rishikim më të fundit nga 2016, u shqyrtuan efektet e hudhrës në parametra të ndryshëm si presioni i gjakut, niveli i kolesterolit, nivelet e inflamacionit dhe kalcifikimi koronar (shkalla e kalcifikimit të enëve koronare). Hudhra ishte në gjendje të ulte presionin e gjakut (deri në 16 mm Hg) dhe nivelet e kolesterolit (deri në 29.8 mg / dl).


Ky ekstrakt special (Ekstrakti i hudhrës së plakur, AGE) mund të ketë gjithashtu një efekt pozitiv në kalcifikimin e arterieve koronare, në mënyrë që një përgatitje e tillë p.sh. mund të merret përgjithmonë duke ndjekur kurën me limon-hudhër.


Në vitin 2016, u botua një studim i kontrolluar rastësisht në të cilin kombinimi i lëngut të limonit dhe hudhrës madje u ekzaminua specifikisht, por jo në lidhje me kalcifikimin, por në pacientët që kishin nivele tepër të larta të lipideve në gjak (7). Sidoqoftë, meqenëse nivelet e larta të lipideve në gjak konsiderohen si një faktor rreziku për arteriosklerozën, ne do të dëshironim të paraqisnim studimin: Pjesëmarrësit u ndanë në katër grupe:


Grupi 1 merrte çdo ditë 20 g hudhër dhe 1 lugë gjelle lëng limoni.

Grupi 2 merrte 20 gr hudhër çdo ditë.

Grupi 3 merrte 1 lugë gjelle lëng limoni çdo ditë.

Grupi 4 nuk mori asnjërën.


Pas 8 javësh, u analizua gjaku i subjekteve. Çuditërisht, një reduktim i ndjeshëm i nivelit të kolesterolit total, kolesterolit LDL dhe fibrinogjenit u gjet në grupin 1 krahasuar me të gjitha grupet e tjera. Një vlerë e fibrinogjenit në rënie tregon një gjak "më të hollë".


Presioni i gjakut dhe madje pesha e trupit gjithashtu ranë më ndjeshëm në grupin 1 sesa në grupet 3 dhe 4. Prandaj duket absolutisht e arsyeshme të mos marrësh hudhër dhe lëng limoni individualisht, por më tepër në kombinim - për shembull në formën e kurës limon-hudhër.


Super ushqimet mbështesin efektet e kurimit me limon dhe hudhër

Rezultati i kurimit me limon dhe hudhër përmirësohet më tej duke e kombinuar me disa super ushqime shëruese si xhenxhefil, kurkuma dhe piper i zi.


Kjo është mënyra se si xhenxhefili ndalon depozitat në enët e gjakut

Xhenxhefili ka efekte positive ndër të tjera si anti-inflamator, antioksidant, anti-kancer dhe antidhembje. Në një artikull nga 2018 ju gjithashtu mund të gjeni një përmbledhje të mekanizmave me të cilët xhenxhefili dhe përbërësi i tij, mund të kundërveprojnë në mënyrë specifike arteriosklerozën.


Për shembull, në sajë të vetive antioksiduese, xhenxhefili parandalon peroksidimin e lipideve, d.m.th dëmtimin e lipideve të trupit nga radikalet e lira, një proces që kontribuon në formimin e depozitave në muret e enëve të gjakut. Përveç kësaj, xhenxhefili ka një efekt të hollimit të gjakut dhe uljes së kolesterolit, gjithashtu dy veti që kanë një efekt frenues në arteriosklerozën.


Kurkuma pengon arteriosklerozën

Kurkuma gjithashtu ka një efekt anti-inflamator dhe antioksidant dhe për këtë arsye anti-arteriosklerotik thjesht për shkak të këtyre dy vetive. Përveç kësaj, kurkumina - një kompleks i rëndësishëm i përbërësve aktivë në Kurkuma - parandalon akumulimin e kolesterolit në qelizat e mureve të enëve të gjakut.


Për këtë qëllim, ai promovon të ashtuquajturën rrjedhje të kolesterolit, d.m.th. rrjedhjen e kolesterolit nga muri i enës së gjakut në mënyrë që të mos mund të kontribuojë më në depozitat atje. Termi rrjedhje vjen nga fjala latine effluere, që do të thotë të rrjedh ose të mbarosh.


Vlen më poshtë: sa më i fortë të jetë rrjedha e kolesterolit, aq më i ulët është rreziku i sulmit në zemër. Prandaj, kurkuma është e duhura në një kurë "dekalcifikim"!


Kjo është mënyra se si piperi i zi i kundërvihet kalcifikimit

Piper i zi forcon efektin e kurkumës, por gjithashtu kundërvepron kalcifikimin në trup - si më poshtë:


Sipas studimeve mbi kafshët, piperi i zi fillimisht përmirëson nivelet e lipideve në gjak duke përfshirë nivelet e kolesterolit, ai gjithashtu pengon mpiksjen e gjakut (d.m.th. hollon gjakun) dhe - ashtu si kurkuma - promovon rrjedhën e kolesterolit.


Përveç kësaj, piperina - përbërësi aktiv i specit të zi - zvogëlon përhapjen e qelizave të caktuara në murin e enës së gjakut (qelizat e muskujve të lëmuar) që janë të përfshira në formimin e depozitave arterioskleotike.

Kështu që nuk ka më dyshim se receta për kurimin me limon dhe hudhër është në të vërtetë një përzierje shumë inteligjente dhe mund të përdoret shumë mirë për të përmirësuar shëndetin. Kështu që tani kemi ardhur në pjesën praktike:


Udhëzime për kurimin e limonit dhe hudhrës

Prodhimi i eliksirit të limonit dhe hudhrës është jashtëzakonisht i lehtë. Ju duhen vetëm disa përbërës dhe përgatitja është gjithashtu e shpejtë dhe e lehtë.


Përbërësit për 20 ditë (për 2 persona)

● 1 litër ujë

● 5 limona organikë

● 30 thelpinj hudhër

● 3 cm copë xhenxhefili organik me lëvozhgë

● 1-2 lugë çaji pluhur kurkuma

● 1/4 lugë çaji piper i zi i sapo bluar


Përgatitja e kurimit me limon dhe hudhër

Lani limonët mirë nën ujë të ngrohtë, i ndani ne kater pjese dhe i vendosni në një blender me

lëvoren e tyre. Qëroni thelpinjtë e hudhrës dhe vendosini në blender së bashku me

xhenxhefilin. Shtoni pak ujë dhe përziejeni gjithçka shkurtimisht dhe fuqishëm.

Vendoseni pastën që rezulton në një tenxhere, përzieni me 1 litër ujë, dhe lëreni të ziejë për

një kohë të shkurtër. Pastaj hiqeni menjëherë nga shporeti.

Vendosni një sitë të imët mbi një tas, hidhni me kujdes lëngun dhe përdorni një lugë për ta

shtypur fuqishëm përmes sitës derisa të mos dalë më lëng. Vendosni sitën mënjanë.

Shtoni kurkumën dhe piperin në lëng, perzjeni intensivisht dhe, duke

përdorur një gyp (hinke), mbushni lëngun në shishe qelqi. Pasi lëngu të jetë ftohur, shishet

ruani në frigorifer.


Vendosni pjesën e mbetur të limonit dhe hudhrës në një kavanoz qelqi të mbyllur dhe

gjithashtu ruajeni në frigorifer. Mbetja eshte e përshtatshme p.sh.si erëza për salcat,

marinadat ose përgatitjet e perimeve. Masa e mbetur mund të përdoret gjithashtu nga jashtë

si një llapë, për shembull për problemet e kyçeve.


Përdorimi i kurës me hudhër limoni

Aplikimi specifik ose marrja e kurës bëhet si më poshtë:

● Shkundni shishen me forcë përpara se ta hapni.

● Çdo ditë pas një vakti kryesor (mëngjes, mesditë ose mbrëmje), hidhni 25 ml të saj

në një gotë te vogel likeri dhe pini atë. (Nëse pini lëngun në mbrëmje dhe zbuloni se

papritmas po flini më keq, merrni atë pas mëngjesit ose drekës.)

● Nëse pija është shumë e fortë për ju, ju gjithashtu mund të ndani 25 ml në 3 pjesë

më të vogla, dmth merrni vetëm rreth 8 ml 3 herë në ditë (1 luge haje).

● Pini lëngun çdo ditë për një periudhë prej 3 javësh (sasia e sipërpërmendur është e

mjaftueshme për 20 ditë nëse merrni 25 ml në ditë).

● Tradicionalisht, trajtimi përsëritet 3 deri në 4 herë. Pas çdo kure 3-javore, ka një

pushim 1-javor, në mënyrë që trajtimi të zgjasë 4 muaj nëse përsëritet 4 herë.

● Kura për limonin dhe hudhrën kryhet vetëm një herë në vit.


Afati i qëndrueshmërisë i pijes me limon dhe hudhër

Ju lutemi ta bëni pijen gjithnjë të freskët për tre javë, jo për një periudhë më të gjatë kohore. Ky eliksiri i jetës mund të mbahet në frigorifer për tre javë pa ndonjë problem. Nëse doni të bëni kurimin vetëm, atëherë thjesht përdorni gjysmën e përbërëse më sipër.

 

Burimet e artikullit:


Tags:

66 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page