top of page
 • Qendra e Shëndetit

Kurrë më cistit (inflamacioni i fëshikzës urinare)Infeksionet e fshikëzës dhe infeksionet e traktit urinar nuk janë vetëm shumë të dhimbshme, ato gjithashtu mund të bëhen kronike. Antibiotikët zakonisht përshkruhen - me rezultatin që cistiti zhduket shpejt, por shpesh kthehet po aq shpejt ose zëvendësohet me efekte anësore. Prandaj, mënyra natyrale e eliminimit të shkaqeve të infeksionit të fshikëzës ka shumë kuptim në shumë raste.


Infeksionet e fshikëzës prekin si gratë ashtu edhe burrat

Më shumë se 50 përqind e të gjitha grave do të vuajnë nga infeksioni i fshikëzës (cistiti) të paktën një herë në jetën e tyre. Gratë midis moshës 14 dhe 24 vjeç dhe pastaj përsëri nga 65 vjeç janë veçanërisht të prekura. Meshkujt rrallë preken në moshë të re. Sidoqoftë, nëse ata arrijnë të gjashtëdhjetat, ata gjithashtu kanë më shumë gjasa të zhvillojnë infeksione të traktit urinar.


Më shumë se 4 milionë pacientë në BE marrin një infeksion të traktit urinar çdo vit vetëm sepse veshin një kateter për një afat të shkurtër ose të gjatë; 20 deri në 30 për qind e këtyre infeksioneve mund të shmangen, për shembull përmes heqjes së hershme të kateterit ose higjienës më të mirë (5)


Terapia konvencionale mjekësore

Për të qenë në gjendje të punoni përsëri sa më shpejt të jetë e mundur dhe për shkak se është në udhëzimet mjekësore, shumica e mjekëve menjëherë përshkruajnë antibiotikë për një infeksion të traktit urinar. Deri në 15 përqind të të gjitha recetave të antibiotikëve kanë të bëjnë me infeksionet e traktit urinar (4). Droga gjithashtu në përgjithësi ndihmon shumë shpejt; Pas vetëm disa orësh, ilaçi ka mposhtur bakteret shkaktare dhe ka një përmirësim. Në raste të rralla, kërpudhat gjithashtu mund të shkaktojnë infeksione të traktit urinar. Në këtë rast, natyrisht, antibiotikët nuk do të ndihmojnë.


Si zhvillohet një cistit

Bakteret ose kërpudhat që mund të shkaktojnë një infeksion të fshikëzës vijnë kryesisht nga flora juaj e zorrëve ose vaginale, futen në uretër dhe migrojnë në fshikëz në këtë mënyrë. Sigurisht, një trup i shëndetshëm ka mekanizma mbrojtës në mënyrë që mikrobet problematike të mos hyjnë në traktin urinar ose fshikëzën. Dhe edhe nëse arrijnë atje, ata do të eliminohen përsëri nga një sistem imunitar i shëndetshëm.


Vetëm kur mekanizmat mbrojtës të vetë trupit janë të shqetësuar, bakteret e padëshiruara mund të kolonizojnë mukozën e uretrës dhe fshikëzës. Pra, problemi është rrallë vetë bakteret, por mbrojtja e trupit të dobësuar. Në luftën kundër baktereve, muri i fshikëzës fryhet, bëhet i përflakur dhe shkakton simptomat tipike. Sa më i fortë të jetë inflamacioni, aq më e prekshme bëhet rreshtimi i fshikëzës dhe aq më e madhe është gjasat e gjakderdhjes, gjë që shpjegon ngjyrën e kuqe të urinës. Pra, nëse nuk doni të merrni më infeksione të fshikëzës në të ardhmen, patjetër që duhet të forconi sa më shumë sistemin tuaj imunitar, për të cilin do të gjeni të gjitha këshillat dhe sugjerimet në lidhjen e mëparshme.


Komplikimet e mundshme

Nëse një cistit nuk shërohet me kujdes, ai mund të bëhet kronik dhe të çojë në komplikime të mëtejshme. Kjo përfshin, për shembull, vdekjen e indit të fshikëzës, e cila mund të çojë në tkurrje të fshikëzës. Nëse uretra është veçanërisht e prekur, inflamacioni kronik mund ta ngushtojë atë me kalimin e kohës.


Nëse bakteret nuk qëndrojnë në fshikëz, por ngrihen më tej lart përmes uretrave drejt veshkave dhe kolonizojnë legenin renal atje, kjo mund të rezultojë në inflamacion të legenit të veshkave (pyelonefrit) me tërheqje ose dhimbje në zonën e veshkave. Tani dikush flet për një infeksion të traktit urinar të sipërm, ndërsa një cistit ose një uretrit i përkasin infeksioneve të traktit urinar të poshtëm.


Në rastin e infeksioneve të traktit të sipërm urinar, tani ekziston rreziku që bakteret të përhapen në të gjithë organizmin nëpërmjet qarkullimit të gjakut. Kjo nga ana tjetër mund të çojë në sepsë ("helmim gjaku") me ethe dhe, në raste ekstreme, në dështim të organeve me pasoja ndoshta fatale.


Është ky vizion horror që e bën çdo mjek të nxitojë menjëherë në kabinetin e antibiotikëve kur një pacient raporton për ndjesinë tipike të djegies gjatë urinimit apo edhe të dridhjeve në rajonin e fshikëzës. Nëse pacienti është skeptik ose madje guxon të pyesë për alternativat, rreziqet e përmendura i përshkruhen atij me ngjyrat më të errëta, kështu që pa antibiotikë ai tashmë e sheh veten në listën e pritjes për një veshkë dhuruese.


Kështu që vështirë se ndonjë pacient guxon të lërë praktikën pa antibiotikë. Nëse, në kundërshtim me pritjet, antibiotiku nuk ndihmon, duhet të provohet një antibiotik tjetër, pasi në këtë rast ka një rezistencë të baktereve ndaj atij të përshkruar më parë.


Cistiti nga spitali

Rezistenca antibiotike e këtij lloji po bëhet gjithnjë e më e zakonshme, veçanërisht në dy grupe njerëzish: ata që morën antibiotikë pak para fillimit të infeksionit të traktit urinar (p.sh. për shkak të një infeksioni tjetër) dhe gjithashtu në mesin e atyre që kontraktuan infeksionin e traktit urinar gjatë një qëndrim në spital (kryesisht për shkak të një kateteri urinar).


Rastësisht, infeksionet e traktit urinar përbëjnë më shumë se 30 përqind të të ashtuquajturave infeksione spitalore (infeksione spitalore). Këto janë infeksionet që nuk do t’i kishit shijuar kurrë pa qëndruar në klinikë. Kjo përfshin veçanërisht pneumoninë, infeksionet e plagëve postoperative dhe infeksionet e traktit urinar të përmendur. Madje dihet se 15 përqind e të gjithë pacientëve spitalorë të pajisur me kateter urinar zhvillojnë një infeksion të traktit urinar. Nga këto 15 përqind, 50,000 njerëz vdesin çdo vit vetëm në SHBA sepse infeksioni i tyre urinar rritet në sepsë, e cila nuk mund të trajtohet më për shkak të mikrobeve rezistente spitalore (6).


Infeksione të përsëritura të fshikëzës

Kthehuni në cistitin fillimisht të pakomplikuar, i cili trajtohet me antibiotikë nga mjeku i familjes. Simptomat zhduken dhe gjithçka mund të jetë e mrekullueshme - nëse ndjesia e pakëndshme e djegies, dëshira për të urinuar dhe dhimbja nuk do të ktheheshin pas disa javësh. Nëse kjo ndodh dy herë brenda gjashtë muajve ose tri herë brenda një viti, atëherë dikush flet për infeksione të përsëritura të traktit urinar ose infeksione të përsëritura të fshikëzës. Kjo nuk është aspak një dukuri e rrallë. Deri në 50 përqind të pacientëve me infeksione të traktit urinar përjetojnë një cistit tjetër brenda të njëjtit vit (7).


Cistiti kronik

Jo gjithmonë qëndron me "vetëm" dy deri në tre infeksione të fshikëzës në vit. Shumë pak pacientë vuajnë nga infeksionet e traktit urinar shumë më shpesh - rreth çdo gjashtë javë ose edhe më shpesh. Njëri pastaj flet për cistitin kronik. Sigurisht, këta njerëz gjithashtu marrin antibiotikë për çdo infeksion të vetëm të fshikëzës në mënyrë që të parandalojnë pyelonefritin e lartpërmendur (inflamacion i legenit të veshkave). (Rastësisht, në 30 përqind të të gjitha infeksioneve të fshikëzës, ndodh inflamacioni i legenit renal, por në shumicën dërrmuese të rasteve nuk vërehet fare sepse është pa simptoma dhe shërohet përsëri) (7).


Një variant tjetër është terapia profilaktike afatgjatë. Pacienti ose kryesisht pacienti merr një antibiotik DITY para se të shkojë në shtrat për gjashtë muaj, dy vjet apo edhe pesë vjet - edhe pse dihet që antibiotikët mund të kenë efekte të mëdha anësore dhe, nga pikëpamja naturopatike, janë gjithashtu një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për zhvillimin e infeksionit të fshikëzës.


Për shkak se antibiotikët jo vetëm që vrasin bakteret e padëshiruara në traktin urinar, ato gjithashtu ndikojnë në florën vaginale dhe të zorrëve. Sidoqoftë, një florë e paprekur e zorrëve është parakushti për një funksionim të sistemit imunitar. Dhe pikërisht këtu fshihet problemi i njerëzve me infeksione të shpeshta të fshikëzës: sistemi i tyre imunitar është dobësuar.


Cistiti shkon, vjen infeksioni i majave

Një disavantazh tjetër i terapive me antibiotikë është se më pas një infeksion fungal zhvillohet në mjaft pacientë, zakonisht në formën e një kërpudhe vaginale. Sepse nëse ilaçet kanë dëmtuar bakteret në florën e zorrëve dhe vaginale dhe i kanë zvogëluar ato në sasi, atëherë kërpudhat, të cilat janë gjithmonë të pranishme në një numër të vogël, mund të përhapen papritur. Mjeku tani ofron ilaçe të tjera për të luftuar kërpudhat. Askush nuk mendon për rehabilitimin e florës së zorrëve apo edhe forcimin e sistemit imunitar.


Cistiti i shkaktuar nga diabeti

Diabetikët preken më shpesh nga infeksionet e fshikëzës sesa njerëzit e shëndetshëm - me sa duket sepse parametra të ndryshëm të sistemit imunitar janë të dëmtuar tek diabetikët, sepse metabolizmi i tyre është i shqetësuar në disa aspekte dhe, nëse ata tashmë kanë probleme neurologjike të fshikëzës, ata nuk mund të zbrazen më. plotësisht (8).


Nëse keni diabet, jo vetëm që mund ta kontrolloni më mirë diabetin tuaj me ndihmën e masave holistike (dietë, stërvitje, shtesa ushqimore, etj. - shikoni lidhjen e mëparshme), por gjithashtu zvogëloni rrezikun tuaj për infeksione të fshikëzës.


Cistiti pas seksit

Shpesh ekziston një lidhje e dukshme midis shfaqjes së cistitit dhe marrëdhënieve seksuale - pavarësisht nëse prezervativët janë në përdorim apo jo. Rreziku i zhvillimit të infeksionit të fshikëzës thuhet të jetë 60 herë më i lartë në 48 orët e para pas seksit.


Arsyeja kryesore këtu është se përmes aktivitetit seksual bakteret nga zorrët ose vagina mund të futen në uretër shumë më lehtë dhe atje - nëse plotësohen kushtet e nevojshme - çojnë në inflamacion. Sa më e thatë të jetë mukoza vaginale, aq më shumë ka të ngjarë, kështu që lubrifikantët natyralë mund të ndihmojnë në mbajtjen e mukozës më pak të prekshme.


Disa praktika mund të nxisin migrimin e baktereve të zorrëve në uretër, kjo është arsyeja pse depërtimet anale nuk duhet të ndiqen nga penetrime vaginale - të paktën jo pa ndërhyrë në masat e duhura të higjienës. Shtë treguar gjithashtu se spermicidet (xhel kimik që vrasin spermën, supozitorët ose kremrat e përdorur për kontracepsion) mund të rrisin rrezikun e cistitit tek gratë e ndjeshme.


Nëse keni tendencë të keni një infeksion të fshikëzës pas seksit, pini shumë ujë para seksit dhe pastaj shkoni në tualet menjëherë. Kjo nuk tingëllon shumë romantike, por zvogëlon në mënyrë të konsiderueshme rrezikun e zhvillimit të infeksionit të fshikëzës.


Vaksinimi kundër cistitit

Një vaksinim kundër infeksioneve të përsëritura të fshikëzës (StroVac® nga Strathmann) ka qenë në treg për shumë vite. Kjo përbëhet nga 3 injeksione me një interval prej 1 deri në 2 javë secila. Kjo duhet të sigurojë mbrojtje për rreth një vit. Në shtojcën e paketës, megjithatë, theksohet se "një përgjigje imune mbrojtëse, e cila shprehet klinikisht në një përmirësim të simptomave ose përmes lirisë nga simptomat për një periudhë të caktuar kohe, mund të mos krijohet në çdo person të vaksinuar". E ashtuquajtura vaksinë përforcuese (Booster StroVac) përdoret për tu freskuar pas një viti. Shtojca e paketës gjithashtu thotë se "nuk janë kryer studime klinike afatgjata" (9).


Prandaj, listohen vetëm ato efekte anësore që mund të ndodhin menjëherë pas vaksinimit.


 • Ënjtje në vendin e shpimit

 • Krahët ose vithet janë aq të dhimbshme sa krahu nuk mund të përdoret ose ulja është e pamundur

 • simptoma të ngjashme me gripin me nauze, ethe dhe të dridhura


Përveç faktit që vaksina përmban zhivë (tiomersal) dhe alumin, domethënë substanca që janë hequr prej kohësh nga shumë vaksina të tjera për shkak të rrezikut të tyre për shëndetin, natyrisht që nuk mund të zgjidhë problemin themelor (një sistem imunitar i dobët, shqetësim i zorrëve dhe flora vaginale, etj) ilaç.


Terapi e menduar mirë për cistitin (inflamacioni i fëshikzës urinare)

Një cistit akut është natyrisht jashtëzakonisht i pakëndshëm - nuk ka pyetje në lidhje me të. Cistiti gjithashtu nuk duhet të merret lehtë në lidhje me rreziqet e mundshme. Prandaj, GJITHMON kryeni një terapi të menduar mirë.


Nëse antibiotikët duhet të jenë pjesë e një terapie të tillë (për të lehtësuar simptomat akute shumë të rënda) duhet të vendoset rast pas rasti. Sidoqoftë, mund të thuhet qartë se antibiotikët KURR nuk mund të kenë kuptim si terapia e vetme në planin afatgjatë.


Në rastin e infeksioneve të pakomplikuara të traktit urinar, gjysma teorikisht do të shëroheshin pa trajtim mjekësor. Sidoqoftë, kjo do të thotë që pacienti së pari do të duhej të duronte simptomat e bezdisshme për më gjatë (për të cilat jo të gjithë janë gati) dhe së dyti, natyrisht, gjithashtu do të qëndronte larg punës për më gjatë, gjë që nuk është e dëshirueshme. Sidoqoftë, do të ishte më mirë të qëndroni larg punës për dy javë për të shëruar infeksionin sesa të merrni një pushim mjekësor çdo disa javë për infeksione të përsëritura të traktit urinar.


Mjetet shtëpiake për një cistit

Terapia naturopatike dhe holistike për infeksionet e fshikëzës dhe infeksionet e traktit urinar tani mund të përfshijë masat e mëposhtme, tre nga më të rëndësishmet prej të cilave janë: pini shumë, ngroheni dhe mos hani sheqer!


1. Pini shumë - ujë dhe çaj për veshkat dhe fshikëz

Në shenjat e para të infeksionit të fshikëzës, duhet të pini shumë ujë - rreth 3 litra në ditë. Kjo lejon që bakteret të shpëlahen shpejt nga fshikëza dhe të mos ngjiten në murin e fshikëzës aq lehtë. Djegia gjithashtu zvogëlohet ndjeshëm. Një pjesë e sasisë së ujit, p.sh. B. Mund të zëvendësoni 1 litër me çaj flluskë. Çajrat e fshikëzës janë bërë nga bimë mjekësore që kanë një efekt skuqës dhe antibakterial, si p.sh B. Bishti i fushës, gjethet e thuprës, hithrat ose pema e artë.


2. Nëse keni infeksion të fshikëzës, mbani këmbët tuaja të ngrohta

Gjithashtu, mbajeni veten të ngrohtë. Shmangni këmbët e ftohta. Ju mund ta bëni këtë duke marrë banja të nxehta këmbësh ose duke vendosur një shishe me ujë të nxehtë në barkun tuaj, i cili nuk duhet të jetë shumë i nxehtë.


3. Shmangni sheqerin nëse keni një cistit

Nëse keni një dhëmb të ëmbël ose nëse ju pëlqen të pini pije të ëmbla, përpiquni të mos konsumoni sheqer nëse keni infeksion të fshikëzës. Ushqimet e sheqerosura janë, së pari, rrallë ushqime me cilësi të lartë, së dyti, ato shkaktojnë luhatje të sheqerit në gjak që mund të dobësojnë sistemin imunitar, dhe së treti, duket se në fakt ushqejnë bakteret. Pra, nëse lini sheqerin një herë, përvoja ka treguar se kjo rrit gjasat që cistiti juaj të shërohet më shpejt.


4. Sanoni florën tuaj të zorrëve

Çdo marrje e antibiotikëve dëmton florën e zorrëve dhe vaginale dhe kështu mukozën. Meqenëse flora e zorrëve dhe vaginale, si dhe mukoza e zorrëve janë pjesë e sistemit imunitar, bëhet e qartë pse sistemi imunitar dobësohet sa më shpesh të përshkruhen antibiotikë.


Sa më i dobët të bëhet sistemi imunitar, aq më shumë ka të ngjarë të ketë infeksione të përsëritura të traktit urinar ose infeksione të tjera. Siç u përmend më lart, një terapi e vetme antibiotike është e mjaftueshme për disa njerëz dhe një infeksion fungal është tashmë atje, kundër të cilit antimikotikët (agjentët kundër kërpudhave) janë përshkruar përsëri. Së shpejti duket se nuk ka shpëtim nga rrethi vicioz i cistitit - antibiotikëve - infeksionit fungal - antimikotikëve - cistitëve - antibiotikëve etj.


Infeksionet kërpudhore janë qartë të dukshme në vaginë. Megjithatë, kur ato ndikojnë në zorrë, simptomat janë shumë më të përhapura dhe nuk mund të caktohen në zorrë aq lehtë sa p.sh. B. lodhja, çrregullimet e përqendrimit, dëshirat për ëmbëlsirat dhe problemet e lëkurës.


Në thelb, flora e zorrëve duhet të krijohet pas çdo terapie me antibiotikë, si dhe kur shfaqen infeksione të shpeshta ose probleme të tjera shëndetësore. Ju mund të zbuloni se si të kryeni një pastrim të plotë të zorrës së trashë këtu: Si funksionon pastrimi i zorrës së trashë. Nëse dëshironi të rehabilitoni florën e zorrëve në fillim, lexoni në pikën 2.


5. Probiotikët parandalojnë infeksionet e traktit urinar

Pastrimi i zorrës së trashë përfshin gjithmonë preparate probiotike me baktere të acidit laktik (Lactobacillus). Nëse nuk doni të bëni një pastrim të plotë të zorrës së trashë, e cila gjithsesi është kryesisht një masë parandaluese, atëherë mund të merrni vetëm probiotikë ose të përdorni supozitorë probiotikë vaginalë për cistitin akut (por edhe për parandalimin).


Në një punë të studiuesve nga Shkolla e Shëndetit Publik të Universitetit të Miçiganit nga 2013 ju mund të lexoni (10): 100 gra morën pjesë në një studim të rastësishëm, të kontrolluar të verbër me supozitorë vaginal (me Lactobacillus crispatus) për parandalimin e cistitit të përsëritur Me Në grupin e placebo, 27 përqind e grave pësuan një infeksion të traktit urinar brenda 8 javësh. Në grupin supozitor, megjithatë, ishte vetëm 15 përqind.


Në një studim holandez të dyfishtë të verbër (10), 252 gra në menopauzë morën ose kapsula probiotike ose kapsula vaginale ose një antibiotik. Ata të gjithë vuanin nga infeksione të përsëritura të traktit urinar. Përgatitjet probiotike përmbajnë Lactobacillus rhamnosus dhe Lactobacillus reuteri. Në grupin probiotik, 3.3 përqind e grave u sëmurën, në grupin e antibiotikëve vetëm 2.9 përqind. Sidoqoftë, rezistenca ndaj antibiotikëve të E. coli (infeksioni më i zakonshëm i traktit urinar) u katërfishua gjatë vetëm katër javëve në gratë e trajtuara me antibiotikë, gjë që nuk ishte rasti tek gratë probiotike.


Studiuesit shkruan: Probiotikët nuk duket të jenë aq efektivë sa antibiotikët në reduktimin e infeksioneve të traktit urinar. Por ju jeni të lumtur të pranoni këtë efekt pak më të vogël nëse jeni të kursyer nga rezistenca ndaj antibiotikëve. Prandaj, probiotikët duhet të jenë pjesë e trajtimit të infeksioneve të traktit urinar (10).


6. Ushqyerja e pasur me substanca vitale dhe baza të tepërta

Një sistem imunitar natyrisht mund të jetë i suksesshëm dhe efikas nëse dieta është e dizajnuar në atë mënyrë që të jetë e lirë nga substanca problematike (konservues, trashese, aroma, përforcues të aromës, etj.) Dhe në të njëjtën kohë është e pasur me antioksidantë natyralë dhe substancave vitale. Rregullat e të ushqyerit të shëndetshëm mund të gjenden në lidhjen e mëparshme.


7. Argjend koloidal për një cistit?

Nëse keni argjend koloidal në shtëpi, atëherë mund ta përdorni edhe për infeksionet e fshikëzës. Nga testet laboratorike dihet se argjendi koloidal mund të luftojë edhe Escherichia coli.


Nëse e prodhoni argjendin tuaj koloidal vetë me një gjenerator argjendi (p.sh. Pulser Jonik *), i cili është shumë i thjeshtë dhe i lirë, atëherë zgjidhni një përqendrim mjaft të lartë prej 25 deri në 50 ppm dhe merrni një lugë çaji prej tij dy deri në tre herë në ditë - Gjithmonë të paktën një orë larg nga vaktet. Lëreni argjendin në gojën tuaj për aq kohë sa të jetë e mundur në mënyrë që të absorbohet përmes mukozës së gojës dhe pini diçka përsëri pas 10 deri në 20 minuta. Mos e përzieni argjendin me ujë, merreni të pastër. Ju nuk duhet ta merrni atë për më shumë se 7 deri në 10 ditë. Këtu mund të lexoni të gjitha detajet në lidhje me përdorimin e argjendit koloidal.


8. D-Manoza si masë parandaluese kundër cistitit

D-manoza mund të integrohet në terapinë e cistitit, si dhe të merret në mënyrë parandaluese. D-manoza është një lloj sheqeri. Sidoqoftë, ai nuk metabolizohet - si sheqeri ose glukoza shtëpiake, për shembull - por ekskretohet kryesisht i pandryshuar në urinë. Në fshikëz, D-manoza lidh bakteret që janë përgjegjëse për inflamacionin e fshikëzës dhe siguron që ato tani të mund të shpëlahen jashtë trupit me urinë.


Në kontrast me terapitë konvencionale me antibiotikë, marrja e D-manozës nuk ka efekte anësore, nuk ndikon në florën e zorrëve dhe për këtë arsye nuk favorizon infeksionet mykotike pas terapisë me antibiotikë. Për më shumë informacion mbi D-Mannose dhe efektet e saj në infeksionet e fshikëzës, shihni lidhjen më lart nën D-Mannose. Aty ne përshkruajmë një studim që tregoi se D-manoza mbron nga infeksionet e traktit urinar më mirë se antibiotikët dhe, natyrisht, më mirë sesa të mos bëni asgjë fare. Nëse dëshironi të provoni D-manozë, merrni të paktën 2 g të saj çdo ditë për më shumë se gjysmë viti. Në shumicën e rasteve, përgatitjet përkatëse tashmë përmbajnë dozën e duhur ditore, p.sh. B. kapsulat e manozës nga natyra efektive, të cilat gjithashtu përmbajnë ekstrakt boronicë, ku ne do të ishim në majën tjetër.


8. Lëng dhe ekstrakt nga kastrati

Nëse keni një infeksion të fshikëzës, gjithashtu mund të pini rreth 300 ml lëng të boronicës ose boronicës çdo ditë (të holluar me ujë të mjaftueshëm për të pirë lëngun). Përndryshe, ju gjithashtu mund të konsumoni kastrat në formën e ekstraktit të kastratit (shih 7.).


Kastrati quhen edhe boronicë. Ato përmbajnë substanca (proantocianidine) që zbutin murin e brendshëm të fshikëzës dhe e bëjnë atë të zhdërvjellët, kështu që bakteret e dëmshme nuk mund të mbahen më.


Një studim (12) i botuar në British Medical Journal në qershor 2001 zbuloi se vetëm 16 përqind e të gjitha grave që pinin 50 ml lëng boronicë çdo ditë për 6 muaj kishin një dozë të rinovuar brenda muajve në vijim të vuajtur nga cistiti. Kishte dy herë më shumë gra në grupin e kontrollit. Meqenëse ushqime të tjera si p.sh B. Boronica është e pasur me proantocianidina, ato mund të kenë një mënyrë të ngjashme veprimi.


Proantocianidinat gjithashtu mund të merren në formën e OPC si një shtesë dietike, p.sh. B. ekstrakti OPC dhe acerola nga natyra efektive, i cili ka një përmbajtje të lartë OPC prej 200 mg për dozë ditore.


9. Gjethet e Bearberry si një çaj për cistitin

Çaji i gjetheve të Bearberry ka një efekt antibakterial në traktin urinar dhe mund të parandalojë shpërthimin e cistitit nëse çaji pihet në shenjën e parë. Thuhet se çaji i gjetheve të ariut ose përbërësi aktiv arbutin që përmban funksionon më mirë kur urina është alkaline. Pra, nëse doni të përdorni çajin e gjetheve të manaferrave, atëherë nuk duhet të përdorni asnjë masë që acidifikon urinën (p.sh. mos merrni metioninë, e cila nganjëherë rekomandohet edhe si masë për infeksionet e traktit urinar).


Çaji i gjetheve të Bearberry nuk duhet të pihet për më shumë se 1 javë. Ju pini 3 - 4 gota nga ajo çdo ditë nga një qese filtri, të cilat mund t’i blini në farmaci. Çaji i farmacisë është një ide e mirë në këtë rast pasi ka përmbajtjen e kërkuar të përbërësit aktiv.


10. Mjekim bimor për cistitin

Bimë të tjera të ndryshme mjekësore tashmë kanë qenë në gjendje të provojnë efektivitetin e tyre në cistitin në studime, të tilla si kombinimi i centaury, rozmarinë dhe lovage (Canephron®). Në një studim të mbi 600 grave, të gjitha me infeksion të fshikëzës, gjysma morën Canephron®, gjysma tjetër një antibiotik (fosfomycin trometamol). U zbulua se ilaçi bimor funksionoi po aq mirë sa antibiotiku (1).


Një kombinim tjetër është rrikë dhe nasturtium (Angocin®). Të dy bimët mjekësore funksionojnë ndër të tjera. në lidhje me vajrat e tyre të mustardës. Këto parandalojnë Escherichia coli të depërtojë në qelizat e murit të fshikëzës. Në këtë mënyrë, bakteri mbron veten nga antibiotikët. Ajo nuk ngjitet vetëm në pjesën e jashtme të murit të fshikëzës, por fshihet brenda qelizave të murit të fshikëzës, ku antibiotikët mezi arrijnë ose aspak, gjë që është një nga arsyet pse infeksionet e fshikëzës mund të kthehen përsëri dhe përsëri (2).


Sigurisht, ju gjithashtu mund të konsumoni rrikë dhe nasturtium në mënyra të tjera. B. si shtesë e sallatës. Bima mund të rritet shumë lehtë në kopsht ose në ballkon dhe rritet shumë shpejt, kështu që do të keni mjaft prej saj në pranverë dhe verë. Dhe lehtë mund të bëni "penicilinë" tuajin nga rrikë. Për recetën, shihni Penicilinë nga Rrikë.


Lëvorja e shelgut gjithashtu mund të përdoret për infeksionet e fshikëzës, pasi përbërësi kryesor aktiv i saj, salicina, ka një efekt qetësues dhe anti-inflamator. Në një studim të vitit 2018, ekstrakti i lëvores së shelgut u kombinua me D-manozë dhe një probiotik të bërë nga Lactobacillus acidophilus për një koncept të ri terapie për infeksionet e përsëritura të fshikëzës. Pjesëmarrësit ishin 68 gra dhe 17 burra. Ata morën 1000 mg D-manozë dhe 200 mg ekstrakt të lëvores së shelgut tri herë në ditë për pesë ditë. Kjo u pasua nga e ashtuquajtura terapi mirëmbajtëse, në të cilën ata morën 700 mg D-manozë dhe 50 mg probiotik dy herë në ditë. Për dy muajt e ardhshëm, ata përsëritën terapinë e mirëmbajtjes çdo dy javë - me rezultatin që simptomat u përmirësuan ndjeshëm (3).


Bimë të tjera mjekësore që mund të jenë të dobishme për infeksionet e fshikëzës dhe që gjithashtu mund të integrohen rregullisht në dietë si masë parandaluese janë rigoni dhe trumza.


11. Vitamina D për cistitin

Nëse ju ose fëmijët tuaj jeni shpesh të prirur ndaj cistitit, ju lutemi kontrolloni edhe nivelin tuaj të vitaminës D, ose natyrisht atë të fëmijëve tuaj. Sepse ju e dini z. B. nga një studim i vitit 2019 (11) që njerëzit me nivele të ulëta të vitaminës D marrin infeksione të fshikëzës më shpesh sesa njerëzit me dyqane të mbushura mirë të vitaminës D. Nëse keni mungesë, merrni vitaminë D. Ne përshkruajmë se si ta bëjmë këtë në artikullin tonë për marrjen e saktë të vitaminës D.


12. Balanconi nivelet e hormoneve

Në gratë që kalojnë menopauzën, mungesa e estrogjenit dhe / ose progesteronit është shpesh përgjegjëse për ndjeshmërinë ndaj infeksioneve të fshikëzës, kështu që edhe përdorimi i xhelave vaginale që përmbajnë hormone mund të sigurojë sukses të madh këtu. Për ta bërë këtë, ju mund të kontrolloni nivelin e hormoneve të gjakut nga mjeku juaj dhe, nëse është e nevojshme, të keni të përshkruara preparate bioidentike të hormoneve (kapsula, xhel ose krem). Jo çdo mjek është i njohur me të, kështu që sqaroni këtë para një takimi.


13. Akupunktura mund të ndihmojë me infeksionin e fshikëzës

Një meta-analizë nga viti 2020 shqyrtoi efektivitetin e terapisë së akupunkturës në parandalimin e cistitit të përsëritur. Studiuesit shkruan se rritja e rezistencës ndaj antibiotikëve kërkonte qasje të tjera. Së fundi, u vlerësuan pesë prova të kontrolluara të rastësishme me një total prej 341 pjesëmarrësish. Shtë treguar se akupunktura mund të përmirësojë trajtimin e infeksioneve të traktit urinar dhe se akupunktura mund të ulë rrezikun e cistitit të përsëritur (13).


Në një studim të vitit 2002, për shembull, pothuajse 100 pjesëmarrës morën akupunkturë dy herë në javë për 4 javë. Në 6 muajt e ardhshëm, 73 përqind e grave në grupin e akupunkturës ishin të lira nga infeksionet e traktit urinar, krahasuar me vetëm 52 përqind në grupin e kontrollit. Në grupin e akupunkturës kishte vetëm gjysmë infeksione të traktit urinar në muaj sesa në grupin e kontrollit (14).


14. Homeopatia për cistitin

Nëse dëshironi të integroni homeopatinë në terapinë e infeksionit tuaj të traktit urinar, Cantharis (ndoshta në D30) është ideale. Ose mund të kërkoni homeopatin tuaj për një anamnezë të detajuar në mënyrë që të gjeni ilaçin e duhur për ju.


 

Burimet e artikullit:

 • Blasenentzündung: Natürliche Möglichkeiten (zentrum-der-gesundheit.de)

 • (1) Wagenlehner FM, Abramov-Sommariva D, Höller M, Steindl H, Naber KG. Non-Antibiotic Herbal Therapy (BNO 1045) versus Antibiotic Therapy (Fosfomycin Trometamol) for the Treatment of Acute Lower Uncomplicated Urinary Tract Infections in Women: A Double-Blind, Parallel-Group, Randomized, Multicentre, Non-Inferiority Phase III Trial. Urol Int. 2018;101(3):327-336.

 1. (2) Mutters NT, Mampel A, Kropidlowski R, Biehler K, Günther F, Bălu I, Malek V, Frank U. Treating urinary tract infections due to MDR E. coli with Isothiocyanates - a phytotherapeutic alternative to antibiotics? Fitoterapia. 2018 Sep;

 2. (3) Del Popolo G, Nelli F. Recurrent bacterial symptomatic cystitis: A pilot study on a new natural option for treatment. Arch Ital Urol Androl. 2018 Jun 30;

 3. (4) Öztürk R, Murt A. Epidemiology of urological infections: a global burden. World J Urol. 2020 Nov;38(11):2669-2679.

 4. (5) Medina M, Castillo-Pino E. An introduction to the epidemiology and burden of urinary tract infections. Ther Adv Urol. 2019;11:1756287219832172. Published 2019 May 2.

 5. (6) Iacovelli V, Gaziev G, Topazio L, Bove P, Vespasiani G, Finazzi Agrò E. Nosocomial urinary tract infections: A review. Urologia. 2014 Oct-Dec;81(4):222-7.

 6. (7) Gimdt M, Wandel E, Köhler H, Nephrologie und Hochdruck, aus Lehnert H, Werdan K, Innere Medizin – essentials, 4. Auflage, Thieme Verlag, Stuttgart 2006, ISBN 3-13-117294-0, S. 530f

 7. (8) Nitzan O, Elias M, Chazan B, Saliba W. Urinary tract infections in patients with type 2 diabetes mellitus: review of prevalence, diagnosis, and management. Diabetes Metab Syndr Obes. 2015;8:129-136. Published 2015 Feb 26.

 8. (9) Packungsbeilage StroVac (Impfstoff gegen Blasenentzündungen), abgerufen am 6.6.2021

 9. (10) Foxman B, Buxton M. Alternative approaches to conventional treatment of acute uncomplicated urinary tract infection in women. Curr Infect Dis Rep. 2013;15(2):124-129.

 10. (11) Deng QF, Chu H, Wen Z, Cao YS. Vitamin D and Urinary Tract Infection: A Systematic Review and Meta-Analysis. Ann Clin Lab Sci. 2019 Jan;49(1):134-142.

 11. (12) Kontiokari T et al., Randomised trial of cranberry-lingonberry juice and Lactobacillus GG drink for the prevention of urinary tract infections in women, BMJ. 2001 Jun 30;

 12. (13) Qin X, Coyle ME, Yang L, Liang J, Wang K, Guo X, Zhang AL, Mao W, Lu C, Xue CC, Liu X. Acupuncture for recurrent urinary tract infection in women: a systematic review and meta-analysis. BJOG. 2020 Nov;127(12):1459-1468.

 13. (14) Alraek T, Soedal LI, Fagerheim SU, Digranes A, Baerheim A. Acupuncture treatment in the prevention of uncomplicated recurrent lower urinary tract infections in adult women. Am J Public Health. 2002

322 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page