top of page
 • Qendra e Shëndetit

Masa e rëndësishme në artrit: dieta e duhur


Në mjekësinë konvencionale, artriti reumatoid konsiderohet një sëmundje autoimune e pashërueshme. Prandaj, masat kundër artritit janë të pakta. Shkaqet janë pothuajse të panjohura. Një predispozitë gjenetike përkatëse - kjo është e vërtetuar - duhet të jetë e pranishme në çdo rast.


Cilat masa ndihmojnë kundër artritit?

Osteoartriti mund të ndikohet shumë mirë me të ushqyerit, siç kemi raportuar këtu: Shërimi i osteoartritit me të ushqyerit. Por çfarë ndodh me artritin? Cilat masa ndihmojnë kundër artritit?


Osteoartriti prek rreth 8 milionë njerëz në Gjermani. Ajo karakterizohet kryesisht nga një shtresë kërci e holluar, e cila çon në inflamacion me kalimin e kohës. Në artrit, nga ana tjetër - që shpesh quhet thjesht reumatizëm - inflamacioni ndodh fillimisht dhe vetëm atëherë kërci prishet. Është një sëmundje autoimune që përparon në faza. Në Gjermani janë rreth 800,000 njerëz të prekur.


Sëmundjet autoimune përgjithësisht konsiderohen të jenë shumë të vështira për t'u prekur. Pra, si supozohet se një dietë e caktuar të ketë një efekt pozitiv këtu? Përveç simptomave që prekin artikulacionin (dhimbje, lëvizje të kufizuar etj.), artriti mund të shoqërohet edhe me dhimbje koke, depresion, çrregullime gastrointestinale dhe disa dukuri të tjera. Megjithatë, këto simptoma nuk ndodhin vetëm me artritin, por edhe me sëmundje të tjera që janë treguar të lidhura me një ndryshim të mjedisit në trup, pra mund të jenë rezultat i acidifikimit.


Megjithatë, mjedisi mund të drejtohet lehtësisht në një drejtim të shëndetshëm duke ndryshuar stilin e jetës dhe dietën e dikujt. A mund të ndihmojnë masat përkatëse gjithashtu kundër artritit apo të ndihmojnë në parandalimin e sëmundjes?


Artriti – Dieta e duhur

Në mjekësinë konvencionale, qëllimi kryesor i artritit është përmirësimi i situatës së dhimbjes së pacientit. Kështu që ju mpini dhimbjen me lloje të ndryshme të qetësuesve pa marrë parasysh shkaqet e mundshme. Nëse është e nevojshme, përshkruhen edhe kortizonikë ose të ashtuquajturat terapeutikë bazë. Këto të fundit hyjnë në lojë kur qetësuesit e mëparshëm nuk kanë arritur suksesin e dëshiruar.


Terapeutikët bazë përdoren gjithashtu në doza më të larta për kancerin. Megjithatë, ato pengojnë sistemin imunitar në një mënyrë shumë të fortë, gjë që e bën pacientin më të ndjeshëm ndaj infeksioneve dhe patogjenëve të tjerë. Dhe kjo përveç efekteve anësore të ilaçeve kundër dhimbjeve të konsumuara më parë, të cilat shpesh shfaqen në presionin e lartë të gjakut dhe problemet me stomakun dhe mëlçinë.


Prandaj është jashtëzakonisht e vlefshme që t'i kushtoni vëmendje alternativave. Këto gjithashtu mund të kombinohen lehtësisht me mjekësinë konvencionale. Në fund të fundit, naturopatia shpesh funksionon vetëm ngadalë - dhe si një zgjidhje e përkohshme, ilaçet kundër dhimbjeve mund të jenë një lehtësim i madh.


Ushqimi i shëndetshëm si masë kundër artritit

Dy studime të reja shikuan nëse një dietë e caktuar duhet të përdoret si një masë e dobishme kundër artritit. Studiuesit nga Kolegji Amerikan i Reumatologjisë përdorën të dhëna nga Studimi i dytë i Shëndetit të Infermierëve për anketat e tyre. Në këtë studim amerikan, deri në 120,000 infermierë janë ekzaminuar dhe anketuar rregullisht për më shumë se 30 vjet. Është ndoshta studimi më i rëndësishëm gjatësor në lidhje me shëndetin, ushqimin dhe rrezikun e kancerit në mbarë botën (1).


Drejtori i testit Dr. Lu dhe ekipi i tij kanë vënë në dyshim përpjekjet e mëparshme, të pasuksesshme për të luftuar artritin me suplemente individuale ushqimore. Në vend të kësaj, ata shikuan efektet e disa dietave në zhvillimin e artritit reumatoid. Studimi i parë (2) kryesisht bën dallimin midis dietës perëndimore dhe një diete të shëndetshme. Cila dietë është një mënyrë më e mirë për të luftuar artritin?


Dietë perëndimore apo më mirë dietë e shëndetshme?

Dieta perëndimore është e pasur me mish të kuq, drithëra, ëmbëlsira, bulmet me yndyrë të lartë dhe ushqime të rafinuara. Një dietë e shëndetshme, nga ana tjetër, karakterizohet nga shumë fruta, perime, bishtajore, drithëra, shpendë dhe peshk. U tregua se kjo e fundit mund të ulë ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të artritit reumatoid. Kjo do të konfirmonte pikëpamjen naturopatike se përzgjedhja e ndërgjegjshme e ushqimit dhe shmangia e acidifikuesve mund të lehtësojë artritin ose ta parandalojë zhvillimin e tij në radhë të parë.


Tre masa holistike kundër artritit

Në studimin e dytë (3), studiuesit morën një qasje të ngjashme. Këtë herë ata kontrolluan se cilët subjekte iu përmbaheshin “udhëzimeve dietike për amerikanët”. Këto udhëzime përfshijnë rekomandime zyrtare të tilla si "hani më pak kalori, bëni zgjedhje më të ndërgjegjshme ushqimore dhe ushtroheni". Rezultatet ishin mahnitëse: Ata pjesëmarrës që zbatuan këto masa kundër artritit të mundshëm ishin në gjendje të reduktonin rrezikun e zhvillimit të artritit reumatoid me 33 për qind.


Masat shtesë kundër artritit

Kështu, këto dy studime konfirmojnë në mënyrë mbresëlënëse efektet shëndetësore të një stili jetese dhe ushqimi të shëndetshëm. Edhe pse mbetet e vështirë të përmendësh një dietë specifike kundër artritit, masat e mëposhtme kundër artritit mund të japin një kontribut të madh për të mos dëgjuar diagnozën (e frikshme) "artriti reumatoid" në radhë të parë ose, në rastin e artritit ekzistues. për të lehtësuar sëmundjen:


 • Hani një dietë që është shumë alkaline dhe shmangni sa më shumë ushqimet që formojnë acide

 • Shmangni toksinat si alkooli, nikotina, sheqeri dhe kafeina

 • Nëse është e nevojshme, përdorni suplemente dietike për të ndihmuar trupin tuaj të deacidojë dhe detoksifikohet (fjalë kyçe: pastrimi i zorrës së trashë, pastrimi i mëlçisë)

 • Kushtojini vëmendje higjienës suaj orale: Sëmundja periodontale rrit shumëfish rrezikun e zhvillimit të artritit. Larësit e gojës me sodë buke, duke përdorur fill dentar dhe gjithashtu kura për tërheqjen e vajit ndihmojnë në krijimin e një mjedisi të shëndetshëm në zonën e gojës dhe dhëmbëve. Kjo është veçanërisht efektive në kombinim me një dietë natyrale, të pasur me bazë

 • Merrni parasysh ushtrimet e moderuara në natyrë, nëse dhimbjet ju lejojnë.

 • Informacione të hollësishme mbi artritin dhe masat e duhura holistike mund të gjenden këtu: Artriti - shërimi është i mundur


* Ju mund të merrni një plan ushqimor 7-ditor për reumatizmën dhe artritin këtu: Plani i të ushqyerit për reumatizëm dhe artrit

 

Burimet e artikullit:

 • Mit der richtigen Ernährung gegen Arthritis (zentrum-der-gesundheit.de)- Zentrum der Gesundheit

 • (1) American College of Rheumatology (ACR). "Diet may determine your risk for rheumatoid arthritis." ScienceDaily, 8 November 2015, (Ernährung kann über Ihr Rheumarisiko entscheiden)

 • (2) Lu B et al, Prospective Study of Dietary Patterns and Risk of Rheumatoid Arthritis in Women, American College of Rheumatology - Meeting Abstract, 9 November 2015

 • (3) Hu Y et al, Adherence to the Dietary Guidelines for Americans and Risk of Developing Rheumatoid Arthritis in Young and Middle-Aged Women, American College of Rheumatology - Meeting Abstract, 9 November 2015


Tags:

26 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page