top of page
  • Qendra e Shëndetit

Mendoni për vitaminën D në vjeshtë!

Aktualisiert: 20. März 2022


Mos harroni: mendoni për vitaminën D në vjeshtë! A ka mjaft rezerva të vitaminës D për të kaluar dimrin në mënyrë të sigurt? Shpesh këto janë shumë të ulëta në vjeshtë.


A duhet të merrni vitaminë D në vjeshtë?

Mendoni për nivelin tuaj të vitaminës D që në vjeshtë dhe merrni një përgatitje të përshtatshme nëse është e nevojshme! Për hir të eshtrave dhe dhëmbëve tuaj! Por edhe për të mbështetur sistemin imunitar. Sepse vitamina D zbatohet ndër të tjera. si mbrojtje efektive kundër gripit!


Rreth 80 përqind e vitaminës D prodhohet nga vetë trupi me ndihmën e diellit (rrezatimi UVB) - dhe për këtë arsye nuk është aspak një vitaminë e vërtetë, por më tepër një hormon. Zakonisht, megjithatë, rezervat e vitaminës D nuk mund të plotësohen në mënyrë optimale në verën e Evropës Qendrore dhe për këtë arsye nuk zgjasin gjatë dimrit.


Për shkak se shumë njerëz janë shumë rrallë jashtë në pranverë dhe verë, kështu që shpesh shumë pak vitaminë D është në dispozicion të tyre në vjeshtë. Në dimër (tetor deri në mars), vetë -sinteza e vitaminës D në lëkurë mund të bëhet vetëm në mënyrë joadekuate, nëse fare, në të gjitha vendet në veri të paralelit të 40 -të - që korrespondon me një vijë imagjinare përmes Romës. Prandaj, mungesa e vitaminës D dimërore është shpesh e pashmangshme.


Pse nuk funksionon rezerrvuari i vitaminës D?

Sipas studiuesve nga Universiteti i Mançesterit (3), kushdo që kalon një kohë të shkurtër (10 deri në 15 minuta) në diell çdo ditë - rreth një e katërta e sipërfaqes së trupit duhet të zbulohet - prodhon mjaft vitaminë D.


Në mënyrë që trupi të jetë në gjendje të krijojë rezerva të rëndësishme për dimrin, formimi i vitaminës D duhet të shkojë përtej kërkesës së përditshme. Vitamina D e ruajtur në dhjamin dhe indet e muskujve (7) më pas lëshohet ngadalë dhe në sasi të vogla kur është e nevojshme dhe mbron nga nivelet shumë të ulëta të vitaminës D në dimër.


Karikimi me vitaminë D paraqet një problem për të gjithë ata njerëz që nuk janë në shtëpi në klimat jugore dhe / ose rrallë ose kurrë nuk kalojnë pak ose aspak kohë në diell me rroba të vogla. B. është shpesh rasti me njerëzit që punojnë, personat e lidhur me shtratin ose të ndjeshëm ndaj lëkurës.


Nivelet e vitaminës D shpesh janë shumë të ulëta që në vjeshtë

Sa faktorë të jashtëm si gjerësia e vendbanimit dhe koha e vitit ndikojnë në formimin ose ruajtjen e vitaminës D u tregua nga studiuesit nga Universiteti i Islandës në 2015. 265 fëmijë shtatë vjeçarë morën pjesë në studim (2). Gjaku i tyre u mor në tre ditë të ndryshme midis shtatorit dhe nëntorit për të përcaktuar statusin e tyre të vitaminës D.


Studiuesit zbuluan se vetëm pak më shumë se 20 përqind të fëmijëve iu ishte garantuar marrja e rekomanduar e vitaminës D prej 10 mikrogramë (400 IU) në ditë. 65 përqind tashmë kishin një status nënoptimal të vitaminës D në vjeshtë. Këto rezultate tregojnë rëndësinë e ekspozimit të diellit veror në parandalimin e niveleve të ulëta të vitaminës D në vjeshtë.


Në rastin e studimit të paraqitur, duhet të kihet parasysh se vlerat e deklaruara zyrtarisht të vitaminës D që ende konsiderohen të shëndetshme, nga shumë ekspertë vlerësohen si shumë të ulëta, kështu që është mjaft e mundur që edhe 20 përqind e gjoja të kujdesur mirë për fëmijët në realitet u kujdesën vetëm pak.


Studiuesit rekomandojnë shtesa të vitaminës D në vjeshtë

Nëse depoja e vitaminës D është tashmë shumë e ulët në vjeshtë, ajo mund të rimbushet vetëm në pranverë duke përdorur diellin. Sepse në dimër, kur dielli është i ulët në qiell dhe këndi i rrezatimit është vetëm rreth 45 gradë, pothuajse nuk ka prodhim të vitaminës D në lëkurë.


Sipas një studimi të kryer në Universitetin e Kopenhagenit në vitin 2016 (1) me 782 fëmijë të moshës 8 deri në 11 vjeç, shumica e tyre kishin nivele të ulëta të vitaminës D që në vjeshtë, e cila do të binte edhe më tej në muajt e dimrit - dhe aty ku fëmijët janë grupi i popullsisë që ende kalon pjesën më të madhe të kohës jashtë. Prandaj shkencëtarët rekomandojnë fillimin e marrjes së suplementeve të vitaminës D në vjeshtë më së voni.


Vitamina D në vend të vaksinimit të gripit?

Vitamina D mund të forcojë sistemin imunitar apo jo? Në vitin 2017, shkencëtarët analizuan 25 studime të verbër të dyfishtë, të kontrolluar nga placebo (4) me rreth 11,000 subjekte testimi nga 14 vende. Ata arritën në përfundimin se plotësimi i vitaminës D mbron nga ftohjet dhe gripi në muajt e ftohtë.


Vitamina e diellit thuhet se parandalon infeksionet e traktit respirator, pasi rrit përmbajtjen e peptideve antimikrobikë - substanca natyrore të ngjashme me antibiotikët - në mushkëri. Efekti mbrojtës ishte i krahasueshëm me atë të vaksinimit të gripit. (5)


Një studim ndërkombëtar (6) nga 2019 gjithashtu konfirmoi se dozat ditore dhe javore të vitaminës D janë më efektive sesa terapia mujore e shokut.


Cila përgatitje e vitaminës D është e përshtatshme?

Mund të gjeni më shumë informacion mbi marrjen e saktë të vitaminës D këtu: Si ta merrni vitaminën D në mënyrë korrekte. Aty do të zbuloni se ka kuptim që së pari të përcaktoni statusin tuaj të vitaminës D. Kjo është e mundur me një mjek ose praktikues alternativ, por edhe me një test në shtëpi.


Rezultati i testit (niveli personal i vitaminës D) më pas ndihmon në përcaktimin e dozës së kërkuar individualisht dhe zgjedhjen e një preparati të përshtatshëm të vitaminës D.


Në varësi të prodhuesit, pikat e vitaminës D shpesh japin 1000 IU vitaminë D për pikë dhe për këtë arsye mund të dozohen shumë individualisht. Përgatitjet e pikave gjithashtu mund të aplikohen në lëkurë, për të cilat mund të gjeni informacione të mëtejshme këtu: A mund të absorbohet vitamina D përmes lëkurës?


Pikat e vitaminës D janë gjithashtu të disponueshme në kombinim me vitaminën K, por ato më pas duhet të merren, pra të mos aplikohen në lëkurë, në mënyrë që të sigurohet që vitamina K të absorbohet siç duhet. Pikat shpesh nuk janë vegane, por produkte vegjetariane të bëra nga dylli i leshit.


Kapsulat e vitaminës D janë në dispozicion në doza të larta (10.000 IU për kapsulë) ose doza normale (1.000 IU për kapsulë) ose madje të kombinuara me vitaminë K, sipas kërkesës. Të tre variantet e kapsulave të paraqitura janë vegane.

 

Burimet e artikullit:

  • Wichtig: Vitamin D im Herbst nicht vergessen (zentrum-der-gesundheit.de)

  • (1) Petersen RA et al, Vitamin D status and its determinants during autumn in children at northern latitudes: a cross-sectional analysis from the optimal well-being, development and health for Danish children through a healthy New Nordic Diet (OPUS) School Meal Study, Br J Nutr, Januar 2016

  • (2) Bjarnadottir A et al, Insufficient autumn vitamin D intake and low vitamin D status in 7-year-old Icelandic children, Public Health Nutr, Februar 2015

  • (3) Webb AR et al, The vitamin D debate: translating controlled experiments into reality for human sun exposure times, Photochem Photobiol, Mai-Juni 2011

  • (4) Adrian R Martineau et al, Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data, BMJ, Februar 2017

  • (5) Vitamin D protects against colds and flu, finds major global study, Science Daily, February 2017

  • (6) Martineau AR et al, Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis, Health Technol Assess, Januar 2019

  • (7) Mason RS The Role of Skeletal Muscle in Maintaining Vitamin D Status in Winter, Curr Dev Nutr, Juli 2019

132 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page