top of page
 • Fisnik Komoni

Mishrat e dhëmbëve


Mishrat e shëndetshme janë një pjesë e rëndësishme e periodontiumit. Nëse mishrat e dhëmbëve inflamohen, ato mund të tërhiqen me kalimin e kohës. Dhëmbët fillojnë të lëkunden - shpesh vetëm pas shumë vitesh - dhe rezultati mund të jetë humbja e dhëmbëve. Prandaj, mishrat e shëndetshëm janë një parakusht i rëndësishëm për ruajtjen e dhëmbëve për aq kohë sa të jetë e mundur.


Inflamacion i mishrave të dhëmbëve (gingivit)

Inflamacioni i mishrave të dhëmbëve quhet infeksion bakterial. Bakteret shkaktare jetojnë në pllakë. Ato çojnë në ënjtje të kuqe të mishrave të dhëmbëve dhe gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve. Nëse gingiviti injorohet, ai mund të zhvillohet në periodontitis për shumë muaj apo edhe vite. Megjithatë, nëse dikush shmang formimin e pllakës përmes një diete të shëndetshme dhe nëse largon vazhdimisht sasinë e vogël të pllakës që zhvillohet edhe me një dietë të shëndetshme, atëherë nuk ka gingivit.


Periodontitis

Periodontiti prek më shumë se gjysmën e atyre mbi 40 vjeç (në vendet e industrializuara). Është shumë më shpesh përgjegjës për humbjen e dhëmbëve sesa prishjen e dhëmbëve. Në periodontitis, jo vetëm mishrat e dhëmbëve janë të përflakur. Inflamacioni përhapet edhe në periodontium dhe në nofullat. Këto të fundit ndërtohen gjithnjë e më shumë me kalimin e kohës në periodontit.

Periodontiti është një inflamacion kronik i shkaktuar nga një infeksion bakterial. Bakteret përkatëse jetojnë në pllakë. Megjithatë, në të njëjtën kohë, periodontiti është gjithashtu një sëmundje autoimune. Në pllakë (pllakë) nuk ka vetëm baktere, por sigurisht edhe metabolitët e tyre toksikë dhe produktet e kalbjes së baktereve të vdekura. Këto toksina bakteriale nxisin aktivitete të egra në sistemin imunitar. Kur përpiqeni të luftoni bakteret dhe toksinat bakteriale, trupi shkatërrohet edhe indi i vet, çka është përmendur Degjenerimi i kockës së nofullës dhe përfundimisht humbja e dhëmbëve.


Në përmbledhje, përgjigja inflamatore e trupit e shkaktuar nga periodontiti çon në

 • te mishrat e skuqur, të përflakur me mishra të dhëmbëve me gjakderdhje të shpeshtë dhe shpesh me erë të keqe

 • lirimi i mishrave të përflakur në mënyrë që të mos ngjiten më në dhëmb

 • deri te formimi i mëvonshëm i xhepave të thellë të çamçakëzit në të cilët mund të folezojnë një numër veçanërisht të madh bakteresh

 • tek guri, i cili nuk është i dukshëm për pacientin, sepse formohet nën mishrat e dhëmbëve, pra midis mishrave të dhëmbëve dhe rrënjës së dhëmbit. Ky gur formohet si rezultat i gjakderdhjes së mishrave të dhëmbëve në një xhep periodontal të përflakur kur proteinat në gjak dhe në sekrecionet e sekretuara nga mishrat e dhëmbëve për shkak të inflamacionit kalcifikohen.

 • te mishrat që largohen

 • deri te prishja e kockës së nofullës

 • për të liruar dhëmbët

 • humbje afatgjatë e dhëmbëve

Pasojat dhe rreziqet e mundshme të periodontitit

Fatkeqësisht, as periodontiti nuk është sëmundje, e cila kufizohet në dhëmb ose në zgavrën e gojës. Pasi bakteret infektive të jenë shpërthyer, ato mund të hyjnë në të gjithë trupin përmes qarkullimit të gjakut dhe në këtë mënyrë të çojnë në inflamacione të ngjashme në rajone krejtësisht të ndryshme:

 • Sëmundja periodontale mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të artritit (inflamacion të kyçeve). Kur pacientët vuajnë nga artriti dhe periodontiti, mund të vërehet se trajtimi i suksesshëm jokirurgjikal i periodontitit mund të rezultojë gjithashtu në përmirësimin e artritit.

 • Periodontiti gjithashtu mund të shkaktojë formimin e depozitave në enët e gjakut shumë më shpesh. Rreziku i vuajtjes së sëmundjeve të zemrës si pasojë thuhet se është dy herë më i lartë te pacientët me periodontit sesa te njerëzit me periodont të shëndetshëm.

 • Nëse gratë shtatzëna pa e ditur vuajnë nga periodontiti, kjo mund të rrisë rrezikun e tyre për abort.

 • Paradontiti thuhet se madje shkakton ose përkeqëson diabetin. Në të njëjtën kohë, trajtimi i periodontitit është dukshëm më pak efektiv tek diabetikët sesa tek jo-diabetikët.

 • Astma është gjithashtu më e zakonshme tek njerëzit me sëmundje periodontale sesa tek ata me mishra të shëndetshëm.


Shkaqet e mundshme të periodontitit


Sistemi imunitar i dobët, dieta e gabuar dhe higjiena e pamjaftueshme orale

Megjithatë, periodontiti tregon një problem të përgjithshëm shëndetësor edhe pa ndërlikimet ose sëmundjet e mundshme dytësore të përmendura, përkatësisht një sistem imunitar të dobësuar në lidhje me higjienën orale shpesh të pamjaftueshme dhe veçanërisht në lidhje me një dietë të gabuar. Nga njëra anë, dieta e pafavorshme e përbërë nga shumë proteina shtazore dhe po aq shumë karbohidrate të izoluara, si pjekjet e pjekura dhe makaronat, ëmbëlsirat, orizi i lëmuar etj., kontribuon ndjeshëm në sistemin e dobët imunitar të përmendur. Nga ana tjetër, një dietë e tillë nxit formimin e pllakës dentare, si rezultat, shumëzimin e shpejtë të baktereve të dëmshme (në mënyrë që të ketë një çekuilibër në florën natyrore bakteriale në zgavrën e gojës) dhe në fund favorizon zhvillimin ose përkeqësimin e periodontitis.


Hiperaciditeti

Rrjedhimisht, hapi i parë në një trajtim holistik të periodontitit është kërkimi i shkakut të sistemit imunitar të dobësuar. Dieta e gabuar është vetëm një aspekt këtu. Megjithatë, kjo mund të çojë në një shkallë të lartë të mbi-acidifikimit kronik të të gjithë organizmit. Hiperaciditeti, nga ana tjetër, rrit fuqinë infektive të baktereve dhe - në varësi të pikës së dobët personale të individit - mund të ketë një efekt negativ në çdo zonë të trupit.


Ndotje nga metalet e rënda

Ndotja me metale të rënda nga mbushjet e dhëmbëve që përmbajnë amalgamë mund - siç u diskutua tashmë - të dobësojë sistemin imunitar të trupit.


Disbioza në sistemin e tretjes

Duke qenë se një pjesë e madhe e sistemit imunitar ndodhet në sistemin tretës, në rastet e infeksioneve – pavarësisht se çfarë lloji – zorrët duhet të jenë gjithmonë në fokus të terapisë. Nëse tashmë ekziston një dysbiozë në zorrë (d.m.th. një çekuilibër në florën e zorrëve), atëherë mund të supozohet se kjo dysbiozë ka një efekt negativ edhe në florën orale.


Dhëmbë të vdekur

Përveç kësaj, një dhëmb i vdekur gjithashtu mund të çojë në periodontitis. Megjithatë, kjo është një formë disi më e rrallë e periodontitit, përkatësisht periodontiti që fillon në majën e rrënjës së dhëmbit të prekur. Në këtë rast, dhëmbi i vdekur duhet së pari të trajtohet në përputhje me rrethanat (trajtimi i kanalit të rrënjës ose nxjerrja e dhëmbit) përpara se të merren masa të mëtejshme. Megjithatë, ajo që njihet si periodontiti margjinal, që fillon në vijën e mishrave të dhëmbëve, është shumë më e zakonshme.


Masat e mundshme holistike për periodontitin

Në varësi të llojit dhe ashpërsisë së sëmundjes, trajtimi dentar nga një dentist holistik është thelbësor. Në të njëjtën kohë, mund të merren masa shtesë. Vetëm atëherë terapia mjekësore mund të jetë e dobishme.

 • Një dietë e shëndetshme e vazhdueshme pa sheqer fabrike dhe pa produkte të miellit të bardhë është tashmë një nga masat më të rëndësishme dhe përvoja ka treguar se brenda pak muajsh ajo çon në një përmirësim të jashtëzakonshëm, madje edhe në një shërim të periodontitit - dhe këtu kjo sëmundje cilësohet nga mjekësia konvencionale si “rast infermieror gjatë gjithë jetës”.

 • Meqenëse periodontiti është një inflamacion kronik dhe inflamacioni kronik shoqërohet gjithmonë me mungesë antioksidantësh, dieta duhet të plotësohet me antioksidantë të cilësisë së lartë, p.sh. B. Astaxanthin. OPC. vaj krill etj. plotësohen, ose të paktën zgjidhni me vetëdije ushqime që janë të larta në antioksidantë (shih një mësim të mëvonshëm "Radikale të Lira dhe Antioksidantë" për më shumë rreth kësaj).

 • Përveç kësaj, acidet yndyrore omega-3 konsiderohen anti-inflamatore dhe për këtë arsye komponentë të rëndësishëm të një diete anti-inflamatore. Të pasura me acide yndyrore omega-3 janë B. vaj liri, vaj kërpi ose vaj krill. 1 deri në 3 lugë gjelle në ditë ose në rastin e vajit krill, sasia e specifikuar e kapsulës është e mjaftueshme.

 • Për më tepër, nëse një shpëlarje me vaj (i quajtur edhe tërheqje me vaj) kryhet dy herë në ditë me vaj luledielli ose ulliri të cilësisë së lartë, atëherë nga njëra anë kjo ka një efekt masazhues në mishrat e stresuar. Nga ana tjetër, kjo duhet të lejojë që toksinat metabolike të baktereve të nxirren nga mishrat e dhëmbëve.

 • Zbatimi i një programi të cilësisë së lartë të deacidifikimit

 • Kryerja e një pastrimi të plotë të zorrëve duke përfshirë zhvillimin e florës së zorrëve

 • Reduktimi i mikrobeve me shpëlarje goje

  • me shpëlarje goje bimore natyrale p.sh. B. Larës goje me sherebelë, trumzë, mirrë etj.

  • me vaj të holluar të pemës së çajit: Përdorni 1 pikë vaj të pemës së çajit në një filxhan me ujë të ngrohtë për shpëlarje disa herë në ditë

  • shpëlajeni me ekstrakt të holluar të farës së grejpfrutit ose lani dhëmbët me të disa herë në ditë (vendosni 1 deri në 3 pika në furçën e dhëmbëve)

 • Për të mbështetur florën orale në rikthimin e një ekuilibri të shëndetshëm, mund ta shpëlani me Regulate (p.sh. Regulat Dent). Rregullojnë janë ekstrakte të lëngshme bimore të fermentuara me acid laktik me p.sh. efekt probiotik (shpëlajeni për 1 minutë në mëngjes dhe në mbrëmje). Ato gjithashtu rigjallërojnë mishrat e dhëmbëve dhe nxisin metabolizmin e qelizave. Përbërësit e Regulate përthithen përmes mukozës së gojës.

 • Bëni shpëlarjen ditore te gojës me vaj susami - lexo me shume

 • Duhanpirësit ndoshta duhet të konsiderojnë lënien e duhanit, pasi terapitë e periodontitit dentar të varur nga nikotina janë më pak të suksesshme sesa jo duhanpirësit.

Sëmundja periodontale dhe periodontiti - ndryshimi

Në gjuhën popullore, periodontiti ende gabimisht quhet periodontosis, por kjo nuk është e saktë nga pikëpamja mjekësore. Fillimisht, të gjitha sëmundjet e periodontiumit quheshin periodontozë, si inflamatore ashtu edhe jo-inflamatore. Më pas, megjithatë, kujtohej terminologjia e saktë mjekësore: Këtu, mbaresa -itis tregon një inflamacion, ndërsa mbaresa -ose tregon një regres të indit pa procese inflamatore. Një sëmundje e vërtetë periodontale (d.m.th. pa inflamacion) është një gjë e rrallë mjekësore absolute dhe pothuajse nuk ndodh kurrë. Rrjedhimisht, pothuajse të gjitha sëmundjet periodontale bazohen në periodontitis.

 

Burimet e artikullit:

 • Qendra e Shëndetit

74 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

留言


bottom of page