top of page
  • Qendra e Shëndetit

Morbus Crohn: Dieta më e mirë


Studiuesit kanë treguar se një dietë vegjetariane ose të paktën me bazë bimore mund të zvogëlojë inflamacionin në sëmundjen e Morbus Crohn dhe të zgjasë masivisht periudhën pa simptoma.


Morbus Crohn: Dieta vegjetariane redukton inflamacionin

Sëmundja kronike inflamatore e zorrëve Sëmundja e Crohn është një nga sëmundjet autoimune në të cilën sistemi imunitar i trupit sulmon zorrët. Por edhe nëse thuhet gjithmonë se shërimi i sëmundjeve autoimune është pothuajse i pamundur dhe se në rastin më të mirë mund të provohet mjekimi për të zgjatur fazat midis sulmeve, ka ende një sërë faktorësh në dietë dhe stilin e jetesës që kanë një ndikim të fortë në sëmundjet autoimune. dhe sëmundja e Crohn mund të ndikojë.


Kortizoni, i cili zakonisht përshkruhet - shpesh në doza të larta - shpesh sjell lehtësim të shpejtë, por (në varësi të kohëzgjatjes dhe shpeshtësisë së marrjes) edhe efekte anësore serioze. Marrja e imunosupresantëve (ilaçe që shtypin sistemin imunitar) është po aq stresuese, e lëre më kirurgji për heqjen e pjesëve të zorrëve. Prandaj është ideale të përdoren sa më shumë masa alternative që mund të kenë një efekt pozitiv në sëmundjen e Crohn-it – dhe pa asnjë efekt anësor.


Duke qenë se sëmundja shoqërohet me procese të forta inflamatore, është e qartë që fillimisht dieta të hartohet në mënyrë të tillë që të mos ketë ndonjë veçori shtesë pro-inflamatore, por në rastin më të mirë të ketë një efekt anti-inflamator. Dieta vegjetariane është një dietë e tillë.


Një dietë vegjetariane ka efekte anti-inflamatore

Studiuesit nga Instituti Max Rubner në Universitetin e Karlsruhes raportuan (2) mbi efektet anti-inflamatore të ushqimeve bimore dhe përbërësve të tyre. Ata shkruan në Revistën Ndërkombëtare për Kërkimin e Vitaminave dhe të Ushqyerjes:


Inflamacioni kronik shoqërohet me shumë sëmundje kronike, duke përfshirë me sëmundje kardiovaskulare, kancer dhe sëmundje kronike inflamatore të zorrëve. Edhe nëse jeni mbipeshë, gjithmonë ka shënues inflamatorë të rritur, sepse dihet që indi dhjamor – veçanërisht ai në bark – prodhon faktorë inflamatorë. Kjo është një nga arsyet pse obeziteti konsiderohet edhe një faktor rreziku për shumë sëmundje kronike, të cilat të gjitha shoqërohen me inflamacion kronik.


Sipas studiuesve të Karlsruhes, dieta ndikon edhe në proceset inflamatore në trup, sipas të dhënave epidemiologjike. Për shembull, ne e dimë se sa më shumë fruta, perime dhe drithëra të hajë një person, aq më pak ka gjasa që të ndodhë inflamacioni. Studimet e ndërhyrjes sugjerojnë gjithashtu se ushqimet me bazë bimore kanë një potencial të natyrshëm anti-inflamator.


Sidomos substancat dytësore bimore, të tilla. B. karotenoidet dhe flavonoidet duket se janë në gjendje të qetësojnë ndjeshëm proceset inflamatore dhe imunologjike.


Ata që janë vegjetarianë kanë tregues më të ulët inflamatorë

Në Dr. Videoja e Michael Greger përmban një listë të studimeve të rasteve të kontrollit të vitit 2010 (1) që tregon se sa mirë një dietë me bazë bimore mund të reduktojë inflamacionin.


Për shembull, qysh në vitin 1999, një nga këto studime tregoi se një dietë vegjetariane në artritin reumatoid - një sëmundje inflamatore e kyçeve - çoi në rezultate dukshëm më të mira sesa një dietë omnivorous.


Pacientët në këtë studim fillimisht kishin agjëruar për 7 deri në 10 ditë, më pas ishin vegan dhe pa gluten për 3.5 muaj përpara se të hanin lakto-vegjetarian për 9 muaj. Një grup kontrolli vazhdoi të hante normalisht. Vegjetarianët pësuan një përmirësim shumë më të madh në sëmundje sesa omnivorët, pasi inflamacioni i tyre u reduktua ndjeshëm.


Në vitin 2007, u ekzaminuan edhe nivelet e gjakut të vegjetarianëve dhe omnivorëve. Përsëri, vegjetarianët kishin shënues inflamatorë dukshëm më të ulët (dhe gjithashtu nivele më të ulëta të acidit urik) në gjakun e tyre sesa omnivorët.


Dhe tre vjet më vonë, në një studim (botuar në Gazetën Amerikane të Kardiologjisë) me 47 njerëz, studiuesit treguan se pjesëmarrësit që hanin vegan kishin nivele dukshëm më të ulëta të CRP (një shënues i inflamacionit) sesa omnivorët.


Dieta vegjetariane në sëmundjen e Morbus Crohn

Edhe pse sëmundja e Crohn-it është një sëmundje shumë inflamatore, një dietë specifike rekomandohet rrallë. Gjatë një shpërthimi, motoja është: ushqim i lehtë dhe ha vetëm atë që përvoja ka treguar që individi mund të tolerojë mirë.


Jashtë shpërthimeve, tani do të kishte kuptim të hani në këtë mënyrë, në mënyrë që shpërthimet të bëhen gjithnjë e më pak të shpeshta, d.m.th., intervalet midis ndezjeve bëhen më të gjata dhe më të gjata. Sigurisht, ju shmangni edhe ato ushqime ose sjellje që - sipas përvojës suaj - kanë çuar në shpërthime në të kaluarën.


dr Në videon e mësipërme, Michael Greger shpjegon se studimet shkencore kanë treguar se një dietë me bazë bimore në veçanti është treguar e dobishme për sëmundjen e Crohn-it, ndërsa konsumimi i shumë proteinave shtazore është treguar i dëmshëm për zorrët.


Proteina shtazore: e keqe për zorrët

World Journal of Gastroenterology raportoi (4) se konsumi i lartë i mishit të kuq dhe djathit mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së Crohn-it, por konsumi i lartë i margarinës është lidhur me një rrezik në rritje të kolitit ulceroz, një tjetër sëmundje inflamatore kronike e zorrëve.


Në të njëjtin vit, American Journal of Gastroenterology publikoi një studim (3) i cili zbuloi se konsumimi i sasive të mëdha të proteinave shtazore ishte veçanërisht i dëmshëm për zorrët. Ky studim ekzaminoi mbi 67,000 njerëz dhe zbuloi se ata që hanin shumë proteina shtazore (mish dhe peshk) në veçanti zhvilluan sëmundje inflamatore të zorrëve.


Po një dietë me pak mish, vegjetariane apo vegane? A mund të parandalojë kjo sëmundjen e Crohn? Apo të çojë në rikthimet që bëhen më të rralla?


Për sëmundjen e Morbus Crohn: Më gjatë pa shpërthime me një dietë vegjetariane

Në maj 2010, u publikua një studim interesant me pacientët e sëmundjes Crohn, të cilët ishin në fazën e faljes falë operacionit ose mjekimit. Pra, ju ishit kryesisht pa simptoma (5).


Ata u ndanë në dy grupe. Një grup duhet të hajë dhe të sillet normalisht për dy vitet e ardhshme, grupi tjetër duhet të hajë një dietë gjysmë vegjetariane dhe, nëse është e mundur, të mos pijë duhan ose alkool.


Gjysmë vegjetariane do të thotë që lejohej një porcion mish çdo dy javë dhe një porcion peshk një herë në javë. Ndryshe, subjektet kanë ngrënë vegjetariane (fruta, perime, oriz, kos, supë miso, patate, bishtajore, etj.).


Pas një viti, 100 për qind e gjysmëvegjetarianëve ishin ende pa shpërthime. Në grupin e të gjithëngrënësve (d.m.th. ushqimi normal), 67 përqind kishin pësuar tashmë një rikthim.


Pas dy vjetësh, 92 për qind e gjysmëvegjetarianëve ishin ende në remision, që do të thotë se ata ende nuk kishin pasur një rikthim. Në grupin e të gjithëngrënësve, nga ana tjetër, vetëm 25 për qind ishin pa shpërthime. 75 për qind ishin kthyer prej kohësh në spiralen e zakonshme të mjekimit dhe kirurgjisë.


Studiuesit shkruan: Ky është rezultati më i mirë deri më sot për sa i përket parandalimit të rikthimit në sëmundjen e Crohn.


Një dietë kryesisht vegjetariane duket të jetë një dietë shumë e rekomanduar për sëmundjen e Crohn dhe padyshim që ia vlen të provohet.

 

Burimet e artikullit:

  • Morbus Crohn: Tipps zur richtigen Ernährung (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

  • (1) Cundiff DK et al., Diet as prophylaxis and treatment for venous thromboembolism?, August 2010, Theor Biol Med Model, (Ernährung zur Prävention und Therapie bei venöser Thrombembolie)

  • (2) Watzl B, Anti-inflammatory effects of plant-based foods and of their constituents. Dezember 2008, International Journal for Vitamin and Nutrition Research, (Entzündungshemmende Wirkungen pflanzlicher Lebensmittel und ihrer Inhaltsstoffe)

  • (3) Maconi G et al., Pre-illness changes in dietary habits and diet as a risk factor for inflammatory bowel disease: a case-control study. September 2010, World Journal of Gastroenterology, (Änderungen der Ernährungsgewohnheiten vor Ausbruch der Krankheit als Risikofaktor für entzündliche Darmerkrankungen: eine Fall-Kontroll-Studie)

  • (4) Jantchou P et al., Animal protein intake and risk of inflammatory bowel disease: The E3N prospective study. Oktober 2010, Am J Gastroenterol., (Verzehr von tierischem Protein und das Risiko für entzündliche Darmerkrankungen: die E3N Studie)

  • (5) Chiba M et al., Lifestyle-related disease in Crohns disease: Relapse prevention by a semi-vegetarian diet, Mai 2010, Am J Gastroenterol., (Lebensstilbedingte Krankheit: Schubprävention durch eine semivegetarische Ernährung)

30 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page