top of page
 • Qendra e Shëndetit

Nitro stresi si shkaktar i shumë sëmundjeve

Aktualisiert: 16. März 2023

Nitrostress përshkruan një ngarkesë të tepërt në organizëm me radikalë të oksiduar të azotit. Nitro stresi mund të shkaktojë dhe përkeqësojë shumë sëmundje që më parë ishin të vështira për t'u shpjeguar nga ana mjekësore. Sidoqoftë, stresi nitro rrallë konsiderohet shkak i sëmundjes.


Nitro stresi parandalon funksionimin normal të qelizave

Pothuajse të gjithë tani janë të njohur me të ashtuquajturin stres oksidativ, në të cilin radikalet e lira të oksigjenit dëmtojnë qelizat e trupit dhe sëmundjet kronike të të gjitha llojeve mund të ndodhin në një afat të gjatë. Nitro stresi është gjithashtu një formë e stresit oksidativ, por radikalët e monoksidit të azotit (radikalët NO) janë problemi këtu.


Në fakt, monoksidi i azotit (NO) është një substancë e rëndësishme endogjene, pa të cilën trupi ynë nuk mund të funksionojë siç duhet. Për shembull, JO vepron si pjesë e sistemit tonë imunitar, relakson enët e gjakut, kështu ul presionin tepër të lartë të gjakut dhe është aktiv si një substancë lajmëtare.


Sidoqoftë, nëse molekulat NO shndërrohen në radikale NO, ato prodhojnë substanca shumë toksike në trup dhe dëmtojnë qelizat tona, ADN -në (materialin gjenetik) dhe mitokondritë tona. Mitokondria janë organe të vogla qelizore të njohura si fuqitë e qelizave. Atje prodhohet energji për të gjitha proceset e trupit tonë.


Përveç kësaj, radikalët JO ndikojnë në kiminë e qelizës, duke ndryshuar kështu metabolizmin e qelizës dhe duke penguar kështu qelizën në funksionimin e saj. Kjo nga ana tjetër çon në probleme të shumta, sepse tani qeliza nuk mund të kryejë më detyrat e saj specifike. Nga njëra anë, i mungon energjia për ta bërë këtë, nga ana tjetër, funksionon vetëm gabimisht.


Nitro stresi ju bën të sëmurë

Çrregullimet e qelizave të përmendura mund të shfaqen si më poshtë:


 • Nëse një qelizë më parë prodhonte enzima detoksifikimi ose antioksidantë të vetë trupit (p.sh. glutathione), këto tani mungojnë dhe trupi nuk mund të detoksifikohet mirë, gjë që në vetvete rrit rrezikun e sëmundjes në masë.

 • Nëse një qelizë ka prodhuar hormone, atëherë mund të ndodhë një çekuilibër i hormoneve sepse nuk ka më hormone të mjaftueshme.

 • Nëse qeliza në tru ka prodhuar substanca të dërguara - serotonin ose dopaminë - një mangësi e këtyre tani çon në depresion ose çrregullime të nxitjes ose "vetëm" në gjendje depresive.

 • Nëse qeliza ka prodhuar hormonin e gjumit melatonin dhe rrjedha e qelizave ndërpritet si pasojë e stresit nitrik, shfaqen çrregullime të gjumit.


Këta shembuj tashmë tregojnë se sa shkatërrues mund të ketë stresi nitro dhe sa e pamend është të injorosh këtë problem - veçanërisht në rast sëmundjeje. Sepse shumë nga këto probleme janë të kthyeshme:


Nëse stresi nitrik trajtohet, shumica e simptomave do të zhduken. Sidoqoftë, mitokondria jonë, dhe veçanërisht përbërja gjenetike e këtyre termocentraleve, janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj stresit nitrik. Nëse stresi nitro vazhdon me vite, mitokondriet dëmtohen në mënyrë të pakthyeshme dhe nuk mund të shërohen më. Ajo që është veçanërisht tragjike në lidhje me këtë fakt është se ky dëmtim në ADN -në mitokondriale mund të bartet nga nëna tek fëmijët e saj. Prandaj, duhet të ndërmerrni veprime në një fazë të hershme!


Simptomat e mundshme të stresit nitrik

Simptomat e shumta të ekspozimit të tepërt ndaj radikalëve NO zakonisht përfshijnë probleme të përhapura siç janë:


 • Mungesa e energjisë

 • dhimbjet

 • Gjendjet depresive / depresioni

 • Problem me gjumin

 • Dispepsi

 • Simptomat e paralizës, etj.


Për shkak të efekteve të shumta, jo specifike që stresi nitro ka në trupin tonë, shumë sëmundje, për të cilat shkenca ende nuk ka një shpjegim, befas bëhen të shpjegueshme dhe të kuptueshme. Ndërkohë, rritja e stresit nitrik është demonstruar në sëmundjet e mëposhtme:


 • Sindroma e lodhjes kronike (CFS)

 • Sindromi i zorrës së irrituar

 • Fibromyalgia

 • sklerozë të shumëfishtë

 • Artrit rheumatoid

 • Ndjeshmëria e shumëfishtë kimike (MCS)

 • Psoriaza

 • Ekzema

 • Alergji

 • Depresioni dhe çrregullimet e ankthit

 • Çrregullime kronike të gjumit


Edhe nëse roli i stresit nitrik në këto sëmundje ende nuk është sqaruar plotësisht shkencërisht, megjithatë gjithnjë duhet të konsiderohet nitro stresi si një (bashkë) nxitës i këtyre sëmundjeve.


Shkaqet e stresit nitrik

Si lind stresi i shtuar nitro? Në kohë stresi të veçantë, trupi ynë fillon të prodhojë molekula NO shtesë. Kjo perfshin B. stresi i madh fizik dhe psikologjik, inflamacioni viral dhe bakterial, stresi i metaleve të rënda dhe kimike, ilaçe të caktuara (antibiotikë, statina, citostatikë, etj.), Mungesë oksigjeni, por edhe goditje me kamzhik të shpinës së qafës së mitrës dhe dëmtimeve të shtyllës kurrizore.


Pasi të jetë krijuar formimi i shtuar i monoksidit të azotit, shpesh fillon një rreth vicioz: NO (monoksidi i azotit) tani reagon me superoksidin radikal të oksigjenit dhe formon peroksinitritin e rrezikshëm, i cili shkakton shumicën e dëmit (NO + OO- = ONOO-). Peroksinitriti tani ka vetinë e pakëndshme në vetvete duke stimuluar prodhimin e monoksidit të azotit dhe superoksidit, të cilat nga ana e tyre kombinohen për të formuar peroksinitrite. Sapo të ketë filluar rrethi vicioz, ai do të vazhdojë edhe nëse shkaktari kauzal tashmë është hequr. Që tani e tutje ai ndizet vetë.


Diagnoza e stresit nitrik

Për të zbuluar stresin nitrik, ekziston mundësia e një testi relativisht të thjeshtë dhe të lirë të urinës, i cili lehtë mund të kryhet nga një mjek ose praktikues alternativ. Ekzistojnë gjithashtu komplete provash që mund t'i përdorni vetë në shtëpi.


Testi i urinës zakonisht kontrollon tre vlera të ndryshme: përqendrimin e citrulinës, e cila prodhohet kur formohet nitrostresi, të acidit metilmalonik, i cili mund të tregojë një mungesë të vitaminës B12 në qeliza dhe për këtë arsye është një tregues i nitrostresit, dhe të acidit nitropenilacetik, i cili nga ana tjetër është një nënprodukt i stresit nitro.


Vlerat normale për nitro stresin

Më poshtë do të gjeni një përmbledhje të vlerave normale për Nitrostress.


Këto tre substanca mund të kontrollohen në urinë: referencat / vlerat normaleVlerat e citrulinës mbi 2.9 mg / g tregojnë nitro stres<2.9 mg / g kreatininëVlerat e acidit metilmalonik mbi 2 mg / g tregojnë nitro stres<2 mg / g kreatininëVlerat e acidit nitrofenilacetik prej më shumë se 3 µg / g tregojnë nitro stres<3.0 µg / g kreatininë


Me këto masa ju luftoni stresin nitrik

Edhe pse stresi nitro është relativisht i lehtë për tu zbuluar, në praktikë vështirë se ka ndonjë test për stresin. Për më tepër, shumë pacientë nuk merren seriozisht nga mjekët e tyre, pasi gjithçka shpesh duket të jetë në rregull nga një këndvështrim thjesht organik. Vuajtja juaj klasifikohet si psikosomatike dhe fillon një rrugë e gjatë vuajtjesh.


Sigurisht që ka masa për të luftuar me sukses stresin nitrik, për të thyer rrethin vicioz dhe për të parandaluar kështu dëmtime të mëtejshme. Ne paraqesim gjashtë nga këto masa më poshtë:


1. Vitamina B12 si një antagonist natyral i stresit nitrik


Trupi përdor vitaminën B12 për të rregulluar procesin normal të azotit, i cili është jetik për ne. Kjo vitaminë rregullon prodhimin normal të NO, si dhe pengon dhe çaktivizon oksid nitrik të tepërt. Për këtë arsye, ekspozimi i tepërt ndaj stresit nitrik konsumon një sasi jashtëzakonisht të lartë të vitaminës B12, e cila shpesh çon në mungesë të vitaminës B12: vitamina nuk është më e disponueshme për funksionet e saj normale dhe mund të shfaqen simptoma të mungesës së vitaminës B12.


Meqenëse sasi më të larta të vitaminës B12 sesa doza e rekomanduar ditore shpesh konsumohen gjatë stresit nitrostres, vitamina B12 duhet të merret në doza të larta (nga 1000 μg në ditë).


Format më aktive të vitaminës B12 në luftën kundër nitrostresit janë hidroksikobalamina dhe kobalamina e reduktuar.Meqenëse kjo e fundit nuk është e disponueshme nga ana mjekësore, hidroksikobalamina është provuar të jetë shumë e besueshme në lidhjen e radikaleve NO. Nga ana tjetër, cianokobalamina dhe metilkobalamina, të cilat normalisht përdoren si shtesa ushqimore, kanë treguar se janë më pak të gatshëm të lidhen me radikalët NO.


Nëse vlera e acidit metilmalonik të dhënë në tabelën e mësipërme ngrihet mbi 2, atëherë ka një deficit të vitaminës B12, edhe nëse vlerat e serumit në gjak të vitaminës duken normale. Vlerat serike të vitaminës B12 nuk janë të përshtatshme për të demonstruar një mangësi përkatëse. Vetë-testet për testet e urinës janë gjithashtu në dispozicion për të vërtetuar mungesën e vitaminës B12.


2. Antioksidantët, vitaminat dhe elementët gjurmë luftojnë stresin oksidativ

Meqenëse rrethi vicioz i prodhimit të peroksinitriteve varet gjithashtu nga prania e stresit oksidativ "normal", natyrisht që ka kuptim të ndërhyhet këtu. Duke furnizuar me antioksidantë, elementë gjurmë dhe minerale, ju mund të ngadalësoni në mënyrë efektive prodhimin e superoksidit dhe kështu të thyeni rrethin vicioz.


Antioksidantë të tillë si kurkumina, astaksantina dhe sulforafani, nga njëra anë, dhe vitaminat antioksidante, të tilla si vitamina C, vitamina E, vitamina A dhe vitamina D, nga ana tjetër, janë veçanërisht të rëndësishme në luftimin e stresit oksidativ. Por vitaminat e Grupi B janë gjithashtu të dobishëm këtu. Ju gjithashtu duhet t'i kushtoni vëmendje një furnizimi të mjaftueshëm të zinkut, selenit, bakrit dhe magnezit. Në përgjithësi, natyrisht, ju gjithashtu duhet të merrni shumë antioksidantë përmes një diete të shëndetshme dhe kështu të kundërshtoni formimin e stresit oksidativ.


3. Preferoni perimet organike - shmangni frutat dhe perimet e rritura në mënyrë konvencionale

Perimet e rritura në mënyrë konvencionale në përgjithësi duhet të shmangen. Perimet e rritura organikisht përmbajnë më shumë antioksidantë sesa perimet e rritura në mënyrë konvencionale. Frutat dhe perimet konvencionale gjithashtu përmbajnë sasi të mëdha të nitriteve dhe nitrateve. Këto janë komponime të azotit që përdoren në bujqësi në plehra ose pesticide dhe për fat të keq mund të shndërrohen në radikale JO në trupin tonë. Prandaj, shmangni ushqimet e rritura në mënyrë konvencionale dhe përdorni fruta dhe perime organike sa herë që të jetë e mundur.


4. Shmangni tymin e duhanit dhe ushqimet e tymosura ose të kuruara, që të dyja nxisin stresin nitrik

Tymi i duhanit përmban një numër të madh të përbërësve toksikë, siç janë metalet e rënda. Këto nga ana tjetër shkaktojnë stres oksidativ dhe stres nitrik. Tymi i duhanit gjithashtu përmban sasi të mëdha të azotit, i cili nga ana e tij rrit stresin azotik.


Ushqimet e kuruara, nga ana tjetër, përmbajnë sasi të mëdha të nitrateve dhe nitriteve, të cilat nxisin ciklin NO. Shmangni dhomat e tymosura, hiqni dorë nga pirja e duhanit (këtu do të gjeni 10 këshilla për t'u bërë jo duhanpirës) dhe mos hani ushqime të tymosura ose të kuruara.


5. Relaksimi, sepse stresi fizik dhe psikologjik rrisin nitro stresin

Meqenëse stresi i shtuar psikologjik dhe fizik stimulon formimin natyror të JO, ju duhet t'i shmangni të dyja. Ulni stresin, provoni teknika relaksimi si meditimi, relaksimi progresiv i muskujve të Jacobson, stërvitje autogjene, yoga, tai chi etj., Në mënyrë që të mësoni të merreni më mirë me rritjen e stresit dhe të përpiqeni të shmangni situatat stresuese që në fillim.


As stresi fizik nuk është i mirë. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që nuk duhet të jeni më aktiv në sport: Shmangni sforcimet e tepërta, veçanërisht në rast sëmundjeje, kufizohuni në stërvitje të lehta të qëndrueshmërisë dhe bëni më shumë shëtitje.


6. Shmangni kozmetikën konvencionale pasi ato mund të shkaktojnë stres nitro

Produktet konvencionale kozmetike përmbajnë shumë komponime toksike që i thithim përmes lëkurës. Një numër i madh i komponimeve të azotit nga bujqësia konvencionale dhe aditivë të tillë si ruajtës dhe ngjyrues gjithashtu mund të gjenden në produkte. Kaloni në kozmetikë organike. Këto mbrojnë nga toksiciteti i tepërt. Jo vetëm lëkura juaj përfiton nga kjo, por i gjithë organizmi juaj.


Ju mund të lexoni këtu se si mund të hani shëndetshëm në mënyrë që të mbani stresin nitro përmes dietës tuaj sa më të ulët: 25 rregullat e të ushqyerit të shëndetshëm


Përdorni recetat tona të shëndetshme, të cilat mund t'i shikoni në kanalin tonë të gatimit.


Si mund të mbështesni detoksifikimin e trupit - i cili zakonisht nuk funksionon siç duhet me stres nitrik - dhe si mund të furnizoni veten me antioksidantë në të njëjtën kohë, lexoni këtu: Detoksifikimi holistik

 

Burimet e artikullit:

 • Nitrostress als Ursache vieler Erkrankungen - Zentrum der Gesundheit

 • Beckman JS, Koppenol WH. "Nitric oxide, superoxide, and peroxynitrite: the good, the bad, and ugly." Am J Physiol. 1996 Nov, (Stickstoffoxid, Superoxid und Peroxynitrit: der Gute, der Böse und der Hässliche)

 • Pall M. "Cobalamin Used in Chronic Fatigue Syndrome Therapy Is a Nitric Oxide Scavenger. " Journal of Chronic Fatigue Syndrome, December 2011, (In der Therapie von Chronischem Müdigkeits Syndrom benutztes Cobalamin ist ein Stickstoffmonoxid-Fänger)

 • Kuklinski B. "Praxisrelevanz des nitrosativen Stresses", Internationales Journal für orthomolekulare und verwandte Medizin, 2008

 • Beckman JS. "Oxidative damage and tyrosine nitration from peroxynitrite." Chem Res Toxicol. 1996 Jul-Aug, (Oxidative Schäden und Tyrosinnitration durch Peroxynitrit)

 • Arteel G, Briviba K, Sies H. Protection against peroxynitrite." FEBS Letters, Volume 445, Issues 23, 26 February 1999, Pages 226230 (Schutz gegen Peroxynitrit)

 • Burney S, Caulfield JL, Niles JC, Wishnok JS, Tannenbaum SR. The chemistry of DNA damage from nitric oxide and peroxynitrite. Mutat Res. 1999 Mar 8;424(1-2):37-49. (Die Chemie der DNA-Schäden durch Stichstoffmonoxid und Peroxynitrit)

 • Virg L, Szab E, Gergely P, Szab C. "Peroxynitrite-induced cytotoxicity: mechanism and opportunities for intervention. Toxicol Lett. 2003 Apr 11;140-141:113-24. (Peroxynitritinduzierte Zelltoxizität: Mechanismen und Möglichkeiten zur Intervention)

 • Pall M. "The NO/ONOO- Cycle as the Cause of Fibromyalgia and Related Illnesses: Etiology, Explanation and Effective Therapy" Jan 2006, (Der NO/ONOO Kreislauf als Ursache für Fibromyalgie und verwandte Krankheiten: Ethiologie, Erklärung und Effektive Therapie)

 • Liu B, Shen Y, Xiao K, Tang Y, Cen L, Wei J. "Serum uric acid levels in patients with multiple sclerosis: a meta-analysis. Neurol Res. 2012 Mar;34(2):163-71. Epub 2012 Jan 31. (Serum Harnsäurewerte in Patienten mit Multipler Sklerose: eine Meta-Analyse)

 • Ueki Y, Miyake S, Tominaga Y, Eguchi K. "Increased nitric oxide levels in patients with rheumatoid arthritis. J Rheumatol. 1996 Feb;23(2):230-6. (Erhöhte NO-Werte bei Patienten mit rheumatioder Arthritis)

 • Nicolson G, Ferreira de Mattos G, Settineri R, Costa C, Ellithorpe R, Rosenblatt S, La Valle J, Jimenez A, Ohta S. "Clinical Effects of Hydrogen Administration: From Animal and Human Diseases to Exercise Medicine" International Journal of Clinical Medicine Vol.7 No.1, January 2016, (Klinische Effekte von Wasserstoff-Verabreichung: Von tierischen und menschlichen Krankheiten zu ausgeübter Medizin)

Tags:

4 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page