top of page
  • Qendra e Shëndetit

Një dietë e shëndetshme përmirëson cilësinë e gjumit

Aktualisiert: 9. März 2023

Lloji i dietës përcakton qartë se sa mirë, sa qetësues dhe sa thellë fle një person. Gabimet kardinale në dietë në veçanti çojnë në gjumë të dobët, jo freskues dhe të shqetësuar. Në të njëjtën kohë, cilësia e gjumit mund të përmirësohet shumë mirë me një dietë të shëndetshme. Pastaj fazat e gjumit të thellë bëhen më të gjata, flini më të relaksuar dhe më të qetë, dhe zgjoheni të pushuar dhe të freskët. Pra, nëse flini dobët, mund ta ndryshoni këtë gjendje me ndihmën e ndryshimeve të caktuara në dietën tuaj të mëparshme dhe kështu të përmirësoni cilësinë e gjumit tuaj!Përmirësimi i cilësisë së gjumit: Me dietën tuaj

Në Janar 2016, Akademia Amerikane e Mjekësisë së Gjumit publikoi rezultate të reja studimi në Journal of Clinical Sleep Medicine, sipas të cilave disa gabime ushqyese përkeqësuan ndjeshëm cilësinë e gjumit. Anasjelltas, një dietë e shëndetshme ose shmangia e ushqimeve të dëmshme mund të përmirësojë gjumin dhe rimëkëmbjen gjatë natës dhe kështu cilësinë e gjumit.


Studimi i rastësishëm i kryqëzimeve mori pjesë në 26 të rritur (me peshë normale dhe mesatarisht 35 vjeç) të cilët secili kaloi pesë netë në një laborator gjumi.

Gabimet ushqyese çojnë në pagjumësi


Zakonet e mëposhtme të ngrënies u zbuluan se ishin veçanërisht të pafavorshme për cilësinë e gjumit:

  • Shumë pak fibra

  • Shumë yndyrë të ngopur

  • Shumë sheqer

Të tre faktorët çuan në një gjumë më të lehtë, më pak qetësues dhe të shqetësuar në studimin në fjalë. Për shembull, ndërsa një dietë me yndyrë të lartë shkurton fazën e gjumit të thellë, një dietë e pasur me fibra siguron që të qëndroni më gjatë në fazën e gjumit të thellë. Sa më shumë sheqer të hani, aq më i shqetësuar është gjumi juaj.


Dieta sipas një plani ushqimor ju ndihmon të bini në gjumë më shpejt

Hulumtuesit e gjumit gjithashtu zbuluan se pjesëmarrësit e studimit të tyre mund të binin në gjumë më shpejt nëse hanin një plan diete nga një nutricionist, sepse dieta ishte më e ulët në yndyrna të ngopura, por më shumë proteina sesa ushqimet e bëra vetë. Nëse pjesëmarrësit hanin ushqim dhe pije sipas zgjedhjes së tyre, u duheshin afërsisht gjysmë ore për të fjetur. Nga ana tjetër, ata që ndoqën një plan të ushqyerit ranë në gjumë pas një mesatare prej 17 minutash.


Edhe 1 ditë me një dietë të pashëndetshme përkeqëson cilësinë e gjumit

"Gjetjet tona kryesore janë se dieta mund të ndikojë në cilësinë e gjumit," tha drejtuesi i studimit Dr. Marie-Pierre St-Onge e Qendrës Mjekësore të Universitetit Columbia në Nju Jork, N.Y. "Ishte befasuese që edhe një ditë e vetme e të ushqyerit të dobët - yndyrë e lartë dhe konsum i ulët i fibrave - përkeqësoi cilësinë e gjumit."


Është mirë të bëni gjithçka që mundeni për të përmirësuar cilësinë e gjumit tuaj!

Dr. Nathaniel Watson - President i Akademisë Amerikane të Mjekësisë së Gjumit - këshillon të bëni gjithçka për të siguruar një gjumë të mirë të natës: "Ky studim tregon se dieta dhe cilësia e gjumit janë të lidhura ngushtë. Për shëndetin optimal, gjumi i shëndetshëm është natyrisht i rëndësishëm, dhe duhet të jeni ju gjithashtu të marrë të gjitha masat për të përmirësuar cilësinë e gjumit. Kjo përfshin një dietë të shëndetshme dhe stërvitje të mjaftueshme. "


Dhe Dr. St-Onge gjithashtu vuri në dukje se cilësia e dobët e gjumit çon në ankesa kronike si p.sh B. presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe sëmundjet kardiovaskulare, kështu që dikush duhet të përmirësojë dietën e tij vetëm për atë arsye në mënyrë që të shmangë këto probleme shëndetësore. Ne kemi përshkruar se si mund të duket një dietë e shëndetshme që promovon gjumin: Dieta alkaline


Këshilla për një gjumë të shëndetshëm mund të gjenden këtu:

 

Burimet e artikullit:

  • Gesunde Ernährung verbessert Schlafqualität - Zentrum der Gesundheit

  • St-Onge MP, Roberts A, Shechter A, Choudhury AR. Fiber and saturated fat are associated with sleep arousals and slow wave sleep.J Clin Sleep Med, 2016;12(1):19%u201324. DOI: 10.5664/jcsm.5384, (Ballaststoffe und gesättigte Fette stehen in Verbindung mit Schlafstörungen und Tiefschlafphasen)

  • American Academy of Sleep Medicine. "What you eat can influence how you sleep: Daily intake of fiber, saturated fat and sugar may impact sleep quality." ScienceDaily. ScienceDaily, 14 January 2016. (Was Sie essen kann Ihren Schlaf beeinflussen: Täglicher Verzehr von Ballaststoffen, gesättigten Fetten und Zucker kann Ihre Schlafqualität beeinflussen)

58 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page