top of page
 • Qendra e Shëndetit

Njihni nivelet toksike në trup - shtatë shenja paralajmëruese


Njerëzit me toksina në trupin e tyre nuk janë më të pazakontë sot. Helmet janë të kudondodhura. Shumë nga këto helme ruhen në organizëm. Nuk e ndjen gjithmonë. Shpesh, megjithatë, simptoma të caktuara tregojnë toksicitetin në trup. Cilat simptoma mund të tregojnë një ngarkesë toksike në trup?


Këto simptoma tregojnë se trupi është i ndotur me toksina

Ndiheni të dobët, energjikë dhe të lodhur? Ashtu si një llambë që pret të furnizohet përfundimisht me energji elektrike? A vuani nga ndryshime të pashpjegueshme të humorit, sindroma e zorrës së irrituar ose dhimbje koke? Të gjitha këto mund të jenë tregues të toksicitetit të mundshëm në trupin tuaj.


Sot askush nuk është pa helm!

Askush nuk është pa helm sot. Dr. Në një leksion, Klinghardt foli për një detektor kadmiumi në laboratorin e tij, i cili tashmë dështoi kur një makinë kishte kaluar në rrugën e fshatit 200 metra larg pak më parë. Vetëm emetimet nga makinat dhe ato industriale na ofrojnë çdo ditë një shumëllojshmëri të gjerë helmesh.


Burimet kryesore të helmit

Burime të tjera të helmit përfshijnë: në vijim:


 • Mbetjet e pesticideve, herbicideve dhe fungicideve në ushqim dhe në ujë të pafiltruar

 • Metalet e rënda dhe kimikatet nga mbushjet dentare dhe vaksinat

 • Kimikatet nga veshjet, tekstilet e shtëpisë, pajisjet elektrike dhe mobiljet

 • Kimikatet nga detergjentët, agjentët e pastrimit dhe agjentët e pastrimit

 • Kimikatet nga kozmetika dhe produktet e kujdesit personal (pastë dhëmbësh, kremra për lëkurën, deodorantë, etj.)

 • Kimikatet nga ilaçet

 • Kimikatet nga materialet e ndërtimit (bojra, ngjitës, agjentë impregnues, mbulesa dyshemeje, materiale izoluese, etj.)

 • Kimikatet nga tatuazhet

 • Kimikatet nga ambalazhet, plastika, shishet plastike (mikroplastika), enë gatimi etj.


Shtatë shenja të toksicitetit të mundshëm në trup

Pavarësisht se cilin koktej helmi forconi gjatë jetës tuaj, ai nuk është aspak i shëndetshëm. Fëmijët janë veçanërisht të rrezikuar sepse mekanizmat mbrojtës, mbrojtës dhe detoksifikues të trupit të tyre ende nuk janë zhvilluar plotësisht. Pasojat e ekspozimit ndaj helmit mund të jenë të shumëfishta. Helmet dëmtojnë qelizat dhe funksionet e tyre në të gjithë trupin, duke përfshirë sistemin nervor, kështu që një gamë e gjerë simptomash është e mundur.


Ndërsa helmimi akut zakonisht mund të diagnostikohet shpejt, për shembull nëse dikush merr një mbidozë me ilaçe ose pi rastësisht agjentin e pastrimit në vend të sodës, ky nuk është rasti me helmimin tinëzar. Këtu, prej vitesh, çdo ditë ruhen në organizëm sasi të vogla helmi, kështu që kur fuçi është tejmbushur, askush nuk mund të kuptojë se cilat helme janë nga dhe në cilat doza është problemi i vërtetë.


Shumë shpesh helmimi kronik me substanca toksike nga mjedisi, nga tatuazhet apo nga mbushjet dentare nuk konsiderohet as si shkak i mundshëm i një problemi sëmundjeje. Dhe nëse nuk gjendet asgjë me metodat e zakonshme, personi në fjalë referohet te psikologu me diagnozën “ankesa subjektive pa konstatime”...


Më poshtë janë simptomat e mundshme që mund të tregojnë toksicitet në trup. Megjithatë, vini re se shumica e simptomave të përmendura mund të kenë edhe shumë shkaqe të tjera, kështu që në çdo rast duhet së pari të sqaroni nëse ka ndonjë problem tjetër pas tyre përpara se të mendoni për helmimin.


1. Shenjat e toksicitetit në trup: Lodhje kronike

Lodhja kronike nuk nënkupton rraskapitjen pas një nate të shkurtër, madje as nivelet e ulëta të energjisë pasdite. Ata që janë të lodhur kronikisht dhe me performancë të pamjaftueshme thjesht nuk mund të ecin, madje edhe pasi kanë fjetur mjaftueshëm ata ndihen të rraskapitur dhe me pak energji në mëngjes herët. As kafeja nuk mund të bëjë shumë këtu. Nëse e gjithë kjo vlen, atëherë në shumicën e rasteve ka një lloj toksiciteti në trup. Jo më kot thuhet se lodhja është dhimbja e mëlçisë – dhe mëlçia dihet se është organi ynë më i rëndësishëm i detoksifikimit. Nëse është i lodhur dhe i dobët, aq më shumë toksina mbeten në trup. Këtu mund të lexoni se si mund të arrini rigjenerimin e mëlçisë.


Megjithatë, shumë helme kanë një efekt të drejtpërdrejtë si në sistemin endokrin ashtu edhe në sistemin imunitar. Të dy sistemet janë të dobësuar dhe të çekuilibruar.


Në të njëjtën kohë, shpesh mungojnë substanca të rëndësishme jetike ose gjëra të tjera thelbësore (stërvitje, pirja e mjaftueshme, etj.) që do t'i jepnin trupit forcën për t'u detoksikuar. Pra, nuk është çudi që niveli i energjisë po bie.


Nëse pini më shumë duhan dhe pini më shumë kafe për të mbajtur disi zgjuar dhe për t'u emocionuar, herët a vonë e shtëna kthehet mbrapsht. Sepse po të godasësh një kalë të çalë, vështirë se do ta kthesh në një kalë që galopon me gëzim.


2. Shenjat e toksicitetit në trup: Kur humbja e peshës dështon

Nëse thjesht nuk mund të heqësh qafe peshën e tepërt, nëse kilogramët e tepërt nuk tërhiqen me gjithë përpjekjet e tua, shkaku mund të jetë edhe këtu një ngarkesë toksike në trup - dhe zgjidhja mund të jetë detoksifikimi.


Nga njëra anë, toksinat mund të ndikojnë në sistemin tuaj endokrin në atë mënyrë që hormonet të parandalojnë humbjen e peshës. Nga ana tjetër, shumë helme zhvendosen në indin dhjamor. Tashmë dhjami mbron organizmin nga rrezikshmëria e helmeve. Për sa kohë që toksinat janë të pranishme, trupi juaj nuk do të lëshojë yndyrën e tij. Megjithatë, nëse toksinat shkarkohen së pari, atëherë papritmas edhe humbja e peshës ka sukses përsëri.


3. Shenjat e toksicitetit në organizëm: era e keqe e gojës

Nëse vuani nga era e keqe, pavarësisht nga higjiena e plotë e gojës me larje të shpeshtë të dhëmbëve, spërkatje të gojës dhe shpëlarje goje, atëherë kjo mund të jetë një shenjë paralajmëruese e një ngarkese toksike në trup.


Helmet ndikojnë dhe ndryshojnë jo vetëm florën e zorrëve, por edhe florën e gojës. Bilanci i shëndetshëm i baktereve që jetojnë atje ndryshon në favor të baktereve putrefaktive, duke rezultuar në frymëmarrje të kalbur. Por edhe një mëlçi e mbingarkuar nga toksiciteti i lartë mund të ndihet nga era e keqe.


4. Shenjat e toksicitetit në organizëm: kapsllëk

Toksiciteti i tepërt në trup mund të çojë në kapsllëk kronik. Siç shpjegohet nën 3, helmet mund të çojnë në një shqetësim të florës së zorrëve dhe kështu në kapsllëk. Disbioza që rezulton nga ana tjetër çon në dëmtim të murit të zorrëve, gjë që lejon që toksinat të depërtojnë më tej në trup. Rrethi vicioz është i mbyllur.


Megjithatë, vetëm kapsllëku mund të shkaktojë një sërë simptomash të tjera. Sepse ka shumë helme në jashtëqitje që duhen ekskretuar me të. Megjithatë, nëse jashtëqitja qëndron në zorrë për një kohë të gjatë, toksinat kanë një kohë të gjatë për t'u rikthyer në qarkullimin e gjakut dhe kështu mund të rrisin përsëri toksicitetin në trup. Dhimbje koke, stomak i irrituar, dhimbje dhe lodhje mund të jenë pasojat


5. Shenjat e toksicitetit në organizëm: Ndjeshmëri ndaj nuhatjes

Jo vetëm gratë shtatzëna mund të bëhen papritmas të ndjeshme ndaj aromave brenda natës dhe thjesht nuk mund të mbajnë më disa erëra. Edhe njerëzit me ekspozim kronik ndaj toksinave në trupin e tyre zhvillojnë një ndjeshmëri ndaj erës në disa raste.


Pra, nëse papritur nuk e ndjeni më parfumin e kolegut tuaj, ndiheni të sëmurë nga agjenti i pastrimit, nuk mund të flini në çarçafët e sapo larë dhe aromatike ose nuk dëshironi të vozitni më në makinën e re, kjo mund të jetë një shenjë në trupi që ai është shumë i kontaminuar me helme, ka zhvilluar një mbindjeshmëri ndaj kimikateve dhe nuk dëshiron të mbingarkohet përsëri me kimikate.


Sidomos nëse keni dhimbje koke nga erërat e tipit të përmendur, kjo mund të tregojë se trupi juaj është i ekspozuar ndaj toksinave.


6. Shenjat e toksicitetit në trup: dhimbje muskulore

Dhimbjet e muskujve pas maratonës së qytetit, ngjitjes ose një stërvitje të re janë krejtësisht normale. Megjithatë, nëse nuk keni bërë asgjë të tillë dhe ende vuani nga dhimbjet e muskujve dhe kyçeve, kjo mund të tregojë se trupi është i ekspozuar ndaj toksinave. Sepse kimikatet ruhen ose drejtpërdrejt në indet e muskujve ose në nyje dhe kështu çojnë në dëmtimin e indeve në vend. Ose ato shkaktojnë inflamacion kronik, i cili nga ana tjetër mund të bëhet shpejt i dhimbshëm.


7. Shenjat e toksicitetit në organizëm: irritim i lëkurës

Nëse aknet tuaja adoleshente lulëzojnë papritmas, nëse keni skuqje ose kruajtje të çuditshme, nëse indet rreth syve janë të fryrë, ose nëse papritmas zhvilloni psoriasis, trupi juaj mund të ekspozohet ndaj toksinave.


Sepse nëse mëlçia, veshkat dhe zorrët nuk mund të shkarkojnë më shpejt toksinat dhe kimikatet ekzistuese, lëkura nxiton të ndihmojë dhe vihet në dispozicion për shkarkimin shtesë të toksinave.


Pra, nëse vuani nga një ose më shumë nga këto simptoma pa e ditur se çfarë mund të fshihet pas tyre dhe madje edhe pa qenë në gjendje mjeku juaj të gjejë një shkak, helmimi është mjaft i imagjinueshëm.


Çfarë duhet bërë në një rast të tillë?


Detoksifikim në vend të helmimit

Kuptohet, aty ku ka helmim, detoksifikimi është i nevojshëm. Trupi juaj ndihet i mbingarkuar dhe nuk mund të përballojë më toksinat dhe kimikatet që vijnë.


Mos harroni se organet e kullimit (mëlçia, veshkat, zorrët, sistemi limfatik, lëkura) e çdo personi kanë një performancë të ndryshme. Kjo do të thotë: Nëse dikush e ka gojën plot me amalgamë dhe shkon shumë mirë me të pa pasur ndonjëherë ankesa, kjo nuk do të thotë se të gjithë duhet të jenë kaq të mirë në këtë situatë.


Një person tjetër mund të arrijë kufijtë e tij me një mbushje të vetme amalgame ose të zhvendoset në një apartament të rinovuar rishtazi (materiale ndërtimi toksike!) dhe të sëmuret. Pra, çdo person ka një aftësi individuale dhe, në disa raste, të përcaktuar gjenetikisht për të detoksifikuar. Nëse keni më pak kapacitet këtu, duhet ta mbështesni trupin tuaj nga jashtë në detoksifikimin.


Cilat janë opsionet për detoksifikimin?

Ka shumë mënyra për të detoksifikuar, pra për të reduktuar toksicitetin, dhe ne kemi raportuar tashmë për shumë në detaje. Nëse është kështu, ju do të gjeni lidhjet e duhura për informacione të mëtejshme në listën e mëposhtme:


 • Hani një dietë të shëndetshme nga ushqimi organik i freskët dhe rajonal në mënyrë që të kurseni trupin tuaj nga toksinat e mëtejshme dhe ta furnizoni atë me substancat e nevojshme jetike. Zgjidhni ushqime me veti detoksifikuese, si p.sh. B. perime kryqëzuese (brokoli, lakër, kohlrabi), lakër të freskëta, hudhër, qepë dhe shumë perime me gjethe jeshile (smoothie jeshile). Në çdo rast, duhet të shmangni produktet e miellit të bardhë dhe ushqimet që përmbajnë në çfarëdo mënyre sheqer tryezë ose sheqer frutash (fruktozë).

 • Pini shumë ujë çdo ditë për të larguar toksinat e tretshme në ujë nga trupi juaj.

 • Shmangni sa më shumë alkoolin, nikotinën dhe kafenë.

 • Një sauna me rreze infra të kuqe (FIR) ose marrja e ghee mund t'ju ndihmojë të detoksifikoni toksinat e tretshme në yndyrë.

 • Shmangni më shumë toksina duke blerë detergjentët e pastrimit dhe larjes dhe produktet e kujdesit personal nga sektori i mallrave natyrore.

 • Mësoni të merrni frymë siç duhet. Frymëmarrja e duhur lejon që energjia e trupit të rrjedhë përsëri dhe në këtë mënyrë përshpejton aftësinë e organizmit për t'u detoksifikuar.

 • Vazhdoni gjithmonë të lëvizni, mos u ulni kurrë për disa orë në të njëjtën kohë. Në vend të kësaj, sigurohuni që qarkullimi juaj dhe sistemi limfatik të mbeten në gjendje të mirë. Vetëm në këtë mënyrë mund të jeni të sigurt se shumë toksina tashmë janë zbutur në nyjet limfatike dhe lëshohen shpejt në zorrët për kullim. Tek njerëzit që ulen shumë, nga ana tjetër, sistemi limfatik bie në gjumë, ai ndalon - dhe po ashtu edhe shkarkimi i helmit.

 • Filloni mëngjesin me një shpëlarje vaji (i njohur edhe si tërheqja e vajit) dhe pastroni çdo pllakë nga gjuha.

 • Merrni një suplement magnezi, pasi magnezi ndihmon në detoksifikimin, ka një efekt anti-inflamator dhe - në varësi të suplementit të magnezit - gjithashtu mund të përshpejtojë tretjen.

 • Merrni antioksidantë me cilësi të lartë që reduktojnë stresin oksidativ që lind automatikisht nga ekspozimi ndaj toksinave. Antioksidantë janë, për shembull, astaksantina, OPC, aronia, lëngu i barit të elbit, kurkumina, vitamina C etj.

 • Kontrolloni dhëmbët për të hequr vatrat dentare (dhëmbët e përflakur ose karies ose rrënjët e dhëmbëve). Vatra dentare mund të vërshojnë organizmin me sasi të mëdha bakteresh dhe toksinash bakteriale çdo ditë.

 • Nëse ka një ngarkesë merkuri nga mbushjet me amalgamë, ju mund të zëvendësoni mbushjet dhe merkuri mund të shkarkohet.

 • Nëse dyshoni për kontaminim alumini, mund të gjeni më shumë informacion mbi heqjen e aluminit këtu.

 • Kryeni një pastrim të zorrës së trashë për të pastruar florën e zorrëve, për të shëruar muret e zorrëve dhe për të ndihmuar në rregullimin e tretjes. Në këtë mënyrë ju minimizoni ngarkesën e helmit nga zorrët dhe përshpejtoni nxjerrjen e helmit me jashtëqitje. Nëse tashmë jeni kaps, por nuk dëshironi të filloni menjëherë pastrimin e zorrës së trashë, merrni masa për të normalizuar tretjen: merrni fara liri ose pleshti me shumë ujë, hani lakër turshi të freskët, pini lëng kumbulle etj.

 • Pas pastrimit të zorrës së trashë, mund të kryhet një pastrim limfatik. Këtu mjaftojnë tre ditë pastrim intensiv (detajet këtu: pastrimi treditor i limfës).

 • Më pas kryeni një pastrim të mëlçisë në mënyrë që mëlçia të rigjenerohet plotësisht dhe t'i kushtohet eliminimit të toksinave.

 • Më pas kryeni një pastrim të veshkave për të forcuar veshkat tuaja për eliminimin e toksinave, për të mbështetur veshkat në rigjenerim dhe për të nxitur prodhimin e toksinave nëpërmjet veshkave.

 • Dhe pa marrë parasysh se çfarë bëni, mos harroni të bëni gjumë të mjaftueshëm dhe momente relaksi – që të dyja rrisin kapacitetet e trupit tuaj për detoksifikimin. Flini gjithmonë me dritaren hapur në mënyrë që të mos thithni më toksinat e nxjerra.


Hap pas hapi zvogëloni toksicitetin në trup

Nëse ngadalë por me siguri i përfshini masat e përmendura në jetën tuaj të përditshme, do të jeni në gjendje të zvogëloni toksicitetin e trupit tuaj hap pas hapi.


Megjithatë, në varësi të shkallës suaj të dehjes, aftësive tuaja të detoksifikimit të përcaktuara gjenetikisht dhe gjendjes suaj aktuale (gjithashtu në lidhje me furnizimin me substanca jetike), mund të jetë e nevojshme të vizitoni një mjek mjedisor ose një ekspert tjetër detoksifikimi dhe të përpunoni dhe zbatoni një protokolli i detoksifikimit së bashku me to. Megjithatë, shumica e pikave të listuara do të jenë jashtëzakonisht të dobishme për ju, përveç një programi profesional.


Kur duhet të filloni një detox? Për më të mirën sot! Sepse nuk ka absolutisht nevojë të jesh toksik në trup!


Shënim:

Ky artikull përmban informacione nga mjekësia empirike. Mjekësia empirike i përmbahet gjithmonë parimit më të lartë se aplikimi i saj nuk shkakton asnjë dëm. Megjithatë, nuk është gjithmonë e mundur të mbështeten pohimet tradicionale përmes studimeve shkencore.

 

Burimet e artikullit:

Tags:

27 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page