top of page
  • Qendra e Shëndetit

Obeziteti për shkak të çrregullimeve të zorrëve


Mbipesha dhe obeziteti mund të shkaktohen nga një florë e dëmtuar e zorrëve. Studiuesit suedezë dhe amerikanë tani kanë qenë në gjendje të vërtetojnë se një lloj i veçantë bakteresh mund të shumohen veçanërisht mirë në zorrë nëse ushqimi është kryesisht i lartë në sheqer dhe yndyrë.


Flora e zorrëve përshtatet me peshën

Studiuesit kanë zbuluar se disa lloje të baktereve në zorrë mund të shumohen së tepërmi në një dietë të pasur me yndyrë dhe sheqer dhe mund të nxisin marrjen e kalorive.


Profesori Richard Raedsch madje dyshon se nëse frenohet rritja e baktereve të veçanta të zorrëve, ju mund të jepni një kontribut vendimtar për të mbrojtur njerëzit nga mbipesha. Eksperimentet me minj tregojnë se edhe kur jepej një dietë e pasur me sheqer dhe yndyrë, ata nuk shtonin në peshë nëse nuk ishin të pranishme këto baktere të veçanta të zorrëve.


Duhet të sillet në mënyrë të ngjashme me speciet njerëzore, sepse bashkëkohësit obezë kanë një florë të zorrëve të ndryshme nga njerëzit e dobët. Nëse njerëzit obezë ulin peshën, flora e zorrëve ndryshon automatikisht. Disa baktere madje mund të nxisin përthithjen e kalorive. Njerëzit dhe kafshët janë njëlloj të varur nga mikroorganizmat e tyre në traktin tretës, pa shfaqjen e të cilëve shumë përbërës të rëndësishëm ushqyes nuk mund të përdoren në radhë të parë. Megjithatë, këto janë të një rëndësie të veçantë për të mundësuar – ndër të tjera – marrjen e enzimave të rëndësishme.


Flora e zorrëve ndikon në peshë

Më shumë se 400 lloje të ndryshme bakteresh jetojnë në zorrën e trashë të njeriut dhe aty gjenden rreth 1.5 kilogramë baktere, ku deri në gjysmën e jashtëqitjes përbëhet nga baktere. Studimet e fundit tregojnë se sa i madh është në fund të fundit ndikimi i baktereve në peshën e njeriut.


Rreth 90 për qind e baktereve të zorrëve përbëhen nga dy lloje të ndryshme. Të ashtuquajturat baktere firmikuten shumohen automatikisht kur personi shton peshë dhe në të njëjtën kohë ka një reduktim të baktereve bakteriale.


Studimet që janë kryer te minjtë me mbipeshë tregojnë se flora e tyre e zorrëve - për shkak të përqindjes së shtuar të baktereve të forta - mund të përdorë më mirë ushqimin që ata ushqejnë dhe në këtë mënyrë të ndihmojë në përthithjen e konsiderueshme të më shumë kalorive.


Një dietë e ekuilibruar për një florë të shëndetshme të zorrëve

Nëse flora bakteriale e zorrëve është e pasur me baktere të forta, kjo mund të jetë një nga shkaqet e obezitetit, pasi përthithja e kalorive nga zorrët favorizohet në përputhje me rrethanat. Pra, lind pyetja nëse një florë e paqëndrueshme e zorrëve mund të jetë përgjegjëse për dështimet e dietave të shumta.


Por rëndësi të veçantë ka edhe përbërja e dietës, sepse kjo ndikon drejtpërdrejt në përbërjen e komunitetit bakterial. Kjo e bën të qartë se nuk janë vetëm bakteret që mund të jenë përgjegjëse për peshën e tepërt, por se shkaku i vërtetë qëndron në një dietë të gabuar.


Konkluzioni

Një dietë e ekuilibruar, e pasur me fibra dhe e shëndetshme është thelbësore në mënyrë që jo vetëm të rritet mirëqenia fizike, por të arrihet edhe pesha e dëshiruar.

 

Burimet e artikullit:

  • Übergewicht durch Darmstörungen - Zentrum der Gesundheit

72 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page