top of page
 • Qendra e Shëndetit

Pastroni limfën - në mënyrë holistike


Një pastrim limfatik holistik është një nga masat më të rëndësishme për shërimin dhe parandalimin e sëmundjeve të të gjitha llojeve. Simptomat e padëmshme të një kongjestioni limfatik janë sytë e fryrë, këmbët e rënda dhe rrugët e frymëmarrjes të bllokuara. Megjithatë, një sistem limfatik me defekt mund të shkaktojë gjithashtu sëmundje serioze. Ne shpjegojmë se si mund të kryeni një pastrim holistik të limfës.


Si të pastroni sistemin tuaj limfatik

Sistemi limfatik, së bashku me zorrët, është pjesa më e rëndësishme e sistemit tonë imunitar. Megjithatë, edhe pse të gjithë e dinë pastrimin e zorrës së trashë, shumë pak mendojnë për pastrimin e limfës. Për fat të mirë, është relativisht e lehtë për të pastruar limfën - një masë që ka efekte të jashtëzakonshme në shëndet dhe mirëqenie.


Së pari, le të hedhim një vështrim se si është strukturuar sistemi limfatik. Nëse tashmë e dini për këtë, është mirë të shkoni poshtë tek udhëzimet për pastrimin e limfës.


Sistemi limfatik përbëhet nga dy pjesë:


 • Sistemi limfatik përbëhet nga enët limfatike, limfat (lëngu limfatik) që rrjedh në të dhe nyjet limfatike të lidhura ndërmjet tyre.

 • Organet limfatike. Kjo perfshin B. bajamet, shpretka, zona të caktuara të mukozës së zorrëve (pllakat e Peyer, shih 8.) dhe apendiksin në fund të apendiksit.


Kur flasim për sistemin limfatik në vijim, bëhet fjalë për sistemin limfatik – ku nga pastrimi limfatik përfitojnë edhe organet limfatike. Por pse duhet pastruar sistemin limfatik dhe limfën?


Sistemi limfatik - impianti i trajtimit të ujërave të zeza në trup

Sistemi limfatik është një lloj impianti endogjen për trajtimin e ujërave të zeza që e mban ujin e trupit mrekullisht të pastër dhe të shëndetshëm - por vetëm nëse gjithçka funksionon. Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë rasti. Sepse sistemi limfatik është Hirushja në trup. Nga të gjitha rajonet dhe organet e trupit ai është i mbingarkuar me mbeturina, skorje, yndyrna, baktere, parazitë, qeliza të degjeneruara dhe shumë më tepër dhe tani duhet të shikohet sesi detoksifikon, përpunon, rishpërndan ose e largon nga trupi sa më shpejt të jetë e mundur.


Enët e sistemit limfatik shkojnë paralelisht me enët e gjakut. Por ka dy dallime kryesore midis qarkullimit të gjakut dhe sistemit limfatik:


 • Sistemi limfatik është një sistem i hapur: ndërsa qarkullimi i gjakut është një sistem i mbyllur, një qarkullim pa fillim dhe pa fund, sistemi limfatik nuk është një qarkullim, por një sistem me një fillim dhe një fund. Fillon me enët e tij më të mira, kapilarët limfatikë në mes të indit, për të rrjedhur në gjakun venoz pas një udhëtimi të gjerë nëpër trup.

 • Sistemi limfatik nuk ka shtytje: qarkullimi i gjakut drejtohet nga zemra. Sistemi limfatik, megjithatë, nuk ka një pompë të tillë qendrore. Është e vërtetë që sistemi limfatik mund të marrë pjesë aktive në transportin limfatik, përkatësisht nëpërmjet valëve të ngjashme me peristaltikën (të ngjashme me peristaltikën në sistemin tretës). Pa lëvizjet shtesë të trupit dhe muskujve, si dhe lëvizjet e frymëmarrjes, megjithatë, do të kishte probleme për të qëndruar në rrjedhë.


Por ka edhe ngjashmëri: si sistemi i enëve të gjakut, edhe sistemi limfatik përbëhet nga enët, enët limfatike. Dhe ashtu siç ka enë gjaku të mëdha, të vogla dhe shumë të vogla, ka edhe enë limfatike të madhësive të ndryshme. Ata quhen kapilarët limfatikë, para-mbledhës, kolektorë dhe trungje grumbulluese limfatike - kapilarët janë enët limfatike më të vogla dhe trungjet grumbulluese më të mëdhatë.


Sistemi limfatik pastron dhe detoksifikon ujin e trupit

Kapilarët limfatikë janë të vendosur si një rrjet në mes të indit. Ndërsa kapilarët e gjakut mbledhin mbetjet e imta metabolike që lëshohen nga qelizat në lëngun ndërqelizor, kapilarët limfatikë janë përgjegjës për mbetjet e trashë. Ata rrëmbejnë bakteret, toksinat bakteriale, metalet e rënda, kimikatet, viruset, kërpudhat, qelizat e degjeneruara, fragmentet qelizore, qelizat jofunksionale, etj. dhe i transportojnë ato - duke lundruar në lëngun limfatik (limfë) - në këndin e venave (në klavikulë). ) dhe atje transferoni limfën tashmë të pastruar në pjesën venoze të sistemit të gjakut.


Stacionet e filtrimit të sistemit limfatik: nyjet limfatike

Pastrimi i limfës toksike dhe të ngarkuar me mbeturina bëhet në nyjet limfatike. Këto janë stacione filtri që vendosen në grupe përgjatë enëve limfatike në intervale të rregullta. Vendet e njohura për bllokimin e nyjeve limfatike janë ijë, qafa dhe sqetullat. Por ka edhe shumë nyje limfatike në bark.


Në nyjet limfatike, megjithatë, ajo jo vetëm që filtrohet, por edhe detoksifikohet dhe shkatërrohet fjalë për fjalë. Sepse nyjet limfatike janë plot me fagocite dhe gjithashtu përfaqësojnë një lloj kampi stërvitor për disa qeliza imune (limfocitet) Nuk është çudi që helmet mund të neutralizohen, bakteret të eliminohen, fragmentet e qelizave të riciklohen dhe qelizat e kancerit të hahen këtu. Nuk është çudi që limfat e pastruar tani mund të lëshohen në qarkullimin e gjakut dhe nuk është çudi që shëndeti ynë varet në një masë të madhe nga efikasiteti i sistemit limfatik. Sepse çfarë ndodh kur sistemi limfatik është me defekt? Po sikur limfat të mos pastrohen?


Sistemi limfatik me defekt - person i sëmurë

Nëse sistemi limfatik është me defekt, performanca e nyjeve limfatike ose mbrojtja dhe fagocitet në to ulet. Limfa gjithashtu rrjedh shumë ngadalë. Dikush flet për një bllokim limfatik. Pasojat e një kongjestioni limfatik dhe një sistemi limfatik me defekt mund të jenë shumë të ndryshme:


Ënjtje / edemë

Nëse rrjedha limfatike ngadalësohet, mund të çojë në ënjtje (edemë), kryesisht në këmbë dhe duar, por edhe në fytyrë.


Natyrisht, bllokimi i limfës mund të jetë gjithashtu një simptomë e problemeve të tjera (p.sh. sëmundjet e veshkave, dështimi i zemrës, çekuilibri hormonal, etj.) që kemi diskutuar tashmë këtu: mbajtjen e ujit. Megjithatë, shpesh shkaku i mbingarkesës së limfave dhe i mbingarkesës së sistemit limfatik qëndron në dietën dhe stilin e jetesës aktuale dhe për këtë arsye mund të korrigjohet me një pastrim limfatik.


Celuliti dhe lipedema

Edhe celuliti dhe qeset e shalës (lipedema) mund të shkaktohen nga një sistem limfatik pjesërisht i dëmtuar. Mbi 90 për qind e të gjitha grave kanë një formë celuliti. Shkaku është zakonisht një kombinim i obezitetit, mungesës së ushtrimeve, ushqyerjes së dobët (acidifikimi i tepërt), predispozicioni gjenetik dhe kongjestioni limfatik.


Celuliti fillon kur shumë qeliza yndyrore grumbullohen në një zonë të caktuar, p.sh. B. vithet, kofshët ose sipërfaqja e krahëve. Gërmimet tipike ndodhin kur fibrat e indit lidhës e tërheqin lëkurën poshtë, ndërsa akumulimet e qelizave yndyrore e shtyjnë lëkurën - aty ku nuk ka fibra - lart. Krijohen xhepa të vegjël plot yndyrë. Këtu mund të grumbullohen veçanërisht mirë toksinat dhe limfat e tepërta. Nëse tani kryeni një pastrim limfatik dhe nxitni rrjedhën limfatike edhe në zonat e prekura nga celuliti, ju reduktoni toksicitetin dhe akumulimin limfatik, gjë që çon në një përmirësim të celulitit dhe edemës.


Helmime tinëzare dhe sëmundje kronike

Nëse sistemi limfatik është i mbingarkuar ose funksionon vetëm pjesërisht, limfat pjesërisht të papastruara tani futen në gjak dhe ngadalë helmojnë të gjithë trupin. Varësisht se ku është pika e dobët e individit, shpërthen një sëmundje. Në fillim mund të jenë "thjesht" dhimbje koke kronike, lodhje e pashpjegueshme, rënie në performancë dhe vështirësi në përqendrim. Ankesat kronike të të gjitha llojeve lindin në afat të gjatë.


Alergjitë dhe intolerancat ushqimore mund të zhvillohen ose përkeqësohen. Një sistem limfatik i mbingarkuar gjithashtu rrit rrezikun e dhimbjeve të kyçeve, dhimbjeve menstruale, ndjeshmërisë së gjoksit, dispepsisë, ndryshimeve të humorit, depresionit, akneve, skuqjeve dhe shumë më tepër.


Sigurisht, sa më i fortë të jetë toksiciteti i individit, aq më serioz është efekti i një bllokimi në sistemin limfatik. Helmet mund të vijnë nga burime shumë të ndryshme. Pavarësisht nëse toksinat e kanë origjinën nga ilaçet, vaksinat, produktet e pastrimit, mbetjet e pesticideve apo tatuazhet, të gjitha ato e sforcojnë sistemin limfatik.


Infeksione të shpeshta, kancer më i shpejtë

Nëse sistemi limfatik nuk mund të vrasë plotësisht patogjenët pushtues, do të ndodhin më shumë infeksione. Këtu përfshihen infeksionet bakteriale, por edhe infeksionet kërpudhore dhe virale. Dhe nëse qelizat e degjeneruara mund të përhapen të patrazuara, ulcerat kancerogjene dhe metastazat janë shumë më të lehta për t'u zhvilluar.


Nëse tashmë ekziston një sëmundje, një kurë është pothuajse e pamundur nëse rrjedha limfatike ngadalësohet dhe sistemi limfatik është i mbingarkuar. Prandaj, sistemi limfatik dhe limfat duhet të kujdesen me shumë kujdes dhe të mirëmbahen, pra të pastrohen, në intervale të rregullta.


Bojërat e tatuazheve vendosen në nyjet limfatike

Tatuazhet janë gjithashtu një faktor rreziku. Nëse bëni një tatuazh, ngjyra nuk qëndron gjithmonë në shtresën e sipërme të lëkurës. Mund të udhëtojë nëpër trup dhe të vendoset në nyjet limfatike. Disa studime e kanë konfirmuar këtë (1-4). Sa më shumë të vendoset bojë, aq më shumë fryhen nyjet limfatike, gjë që shpesh çon në dhimbje. Nyjet limfatike marrin edhe ngjyrat e tatuazhit.


Arsyeja për këtë është se nyjet limfatike i njohin pigmentet në bojën e tatuazhit si të huaj dhe duan t'i heqin këto substanca kimike. Efektet afatgjata të tatuazheve ende nuk janë hulumtuar në mënyrë adekuate. Megjithatë, duke qenë se disa prej tyre janë substanca toksike dhe potencialisht kancerogjene, pastrimi limfatik është një ide e mirë, veçanërisht kur ka tatuazhe.


Pastroni limfën me pastrim limfatik

Pastrimi i limfës, i cili përfshin pastrimin jo vetëm të limfës, por të gjithë sistemit limfatik, ka dy qëllime kryesore:


 • Rrjedha limfatike stimulohet dhe aktivizohet në mënyrë që limfat të rrjedhin shpejt nëpër trup dhe në këtë mënyrë edhe produktet e mbeturinave, toksinat, patogjenët dhe qelizat e kancerit mund të drenohen shpejt.

 • Trupi lehtësohet në përgjithësi, në mënyrë që sistemi limfatik të mund t'i kushtohet plotësisht rigjenerimit dhe pastrimit të vendeve të kontaminuara.


Kur mendoni për pastrimin e limfës, shpesh nuk mendoni për asgjë tjetër veç kullimit limfatik, i cili kryhet nga një ekspert (masazhistë mjekësorë, masazhatorë terapeutikë ose fizioterapistë me trajnim të duhur). Drenazhi limfatik është një ide e mirë, por ju nuk dëshironi të shkoni te terapisti gjatë gjithë kohës dhe mund të bëni shumë për një sistem limfatik të shëndetshëm në shtëpi.


Pastrimi holistik i limfës

Shumë nga aspektet e pastrimit të limfave të shpjeguara më poshtë duhet të integrohen përgjithmonë në jetën e përditshme (p.sh. ushtrime të mjaftueshme, sasi të bollshme uji, një dietë e shëndetshme). Kohëzgjatja minimale e pastrimit të limfës me të 9 masat e listuara duhet të jetë 10 deri në 14 ditë, më mirë 21 ditë. 21 ditë sepse është treguar se pas kësaj kohe aktivitetet e reja bëhen zakon.


Në mënyrë ideale, ju duhet të kryeni pastrimin limfatik pas një pastrimi të zorrës së trashë, pasi një burim i rëndësishëm i skorjeve të mundshme dhe tendosjes në sistemin limfatik tashmë është hequr nga rruga. Sepse vlen sa më poshtë: sa më e shëndetshme të jetë zorra, aq më e shëndetshme janë mëlçia dhe veshkat dhe sa më pak mbeturina përfundojnë në sistemin limfatik.


Meqenëse sistemi limfatik nuk ka motor, siç u shpjegua më sipër (qarkullimi i gjakut drejtohet nga zemra), një aspekt i rëndësishëm i pastrimit të limfës është aktivizimi i rrjedhës limfatike. Kjo arrihet përmes gjashtë masave të mëposhtme:


1. Pastroni limfën përmes lëvizjes

Ushtrimi është gjithçka dhe fundi. Asgjë nuk e bën rrjedhën limfatike të ecë mirë si ushtrimet e rregullta. Epo, jo të gjithë janë fanatikë të sportit – përndryshe ai/ajo me shumë mundësi nuk do të kishte as probleme limfatike. Një metodë shumë e thjeshtë për të lëvizur pa pasur nevojë të stërviteni shumë në të njëjtën kohë është rikthimi, në anglisht: lëkundje në mini trampolinë. Dhe nëse jeni të shqetësuar për humbjen e ekuilibrit, mund ta vendosni trampolinën në mënyrë që të mund të mbani diçka, p.sh. B. nën një hekurudhë qilimi. Ose mund të blini një trampolinë me pajisje speciale mbajtëse.


Tai Chi, joga, streçing, Pilates, vallëzimi, çiklizmi, vrapimi, noti ose thjesht ecja e shpejtë stimulojnë rrjedhën limfatike dhe ju ndihmojnë të pastroni limfën. Është e rëndësishme që të gjeni një lloj ushtrimi që ju pëlqen ta bëni disa herë në ditë dhe që ju pëlqen ta bëni. Duke qenë se nuk mund të notoni disa herë në ditë – nëse nuk keni një pishinë në shtëpi – duhet të zgjidhni patjetër disa lloje ushtrimesh. Trampolina është përsëri praktike, sepse mund të qëndrojë në dhomën e ndenjes dhe për këtë arsye mund të përdoret në çdo kohë pa asnjë përpjekje. Lëkundje z. B. Dy deri në tre herë në ditë për 10 deri në 20 minuta në mini trampoline tuaj. Në këtë mënyrë, limfa juaj nuk ka më aftësinë për të bllokuar dhe bëhet më e lehtë për trupin tuaj që të pastrojë limfën.


Sigurisht, një stepper, një rutine, një kryq ose trainer në shtëpi, një makinë kanotazhi, etj. do të ishin gjithashtu mënyra shumë të mira për të vazhduar lëvizjen në shtëpi gjatë gjithë kohës.


2. Pastroni limfën me frymëmarrjen e duhur

Frymëmarrja e thellë është një tjetër faktor i rëndësishëm që mund të përdoret për të pastruar limfën, e cila do të ndihmojë rrjedhën e limfës të rifitojë ritmin dhe t'ju ndihmojë të pastroni bllokimet limfatike. Sepse frymëmarrja lëviz shumë fort organet e brendshme. Diafragma ngrihet dhe bie dhe kur merrni frymë, shtyp organet poshtë saj drejt barkut në mënyrë që mushkëritë të zgjerohen, gjë që ndryshon kur merrni frymë.


Pra, uluni ose shtrihuni të qetë. Krijoni një ambient të qetë dhe mbyllni sytë. Tani merrni frymë ngadalë përmes hundës, duke u siguruar që fryma të rrjedhë në bark dhe që muri i barkut të ngrihet. Numëroni duke marrë frymë ngadalë deri në të paktën pesë, më mirë në tetë, me çdo numër që zgjat një sekondë. Pastaj merrni frymë ngadalë - përmes gojës. Lëreni frymën tuaj të rrjedhë, kështu që mos e shtyni në mënyrë aktive. Gjithashtu, përpiquni të bëni që nxjerrja të zgjasë pesë deri në tetë sekonda. Në këtë mënyrë, merrni frymë sa herë të doni, por të paktën 10 deri në 15 herë, dhe bëni këtë ushtrim dy deri në tre herë në ditë për të pastruar plotësisht limfën tuaj.


3. Pastroni limfën me masazh limfatik

Është e vërtetë që është më mirë të motivoni rrjedhën limfatike përmes lëvizjeve aktive të muskujve dhe ushtrimeve të frymëmarrjes. Megjithatë, një masazh limfatik mund të kryhet gjithashtu për të pastruar një bllokim limfatik dhe për të pastruar limfën. Masazhi limfatik është gjithashtu një metodë shumë e mirë për të stimuluar rrjedhën limfatike në situata në të cilat nuk keni shumë interes për aktivitete sportive, p.sh. B. kur jeni të shtrirë në shtrat ose keni dhimbje koke ose ankesa të tjera.


Një masazh limfatik shpesh barazohet me një drenazh limfatik të kryer në mënyrë profesionale. Por ka edhe forma të tjera të masazhit limfatik, duke përfshirë një që mund ta bëni vetë. Procedura është e vështirë të shpjegohet vetëm me fjalë. Prandaj dëshirojmë të tërheqim vëmendjen tuaj në videon e lidhur mbi vetë-masazhin limfatik me udhëzime të hollësishme.


Vetë-masazhi limfatik mund të jetë një masë shumë e mirë vetëndihme, nëse z. B. shpesh vuan nga dhimbje koke dhe marramendje, të cilat mund të shkaktohen edhe nga kongjestioni limfatik në kokë. Kështu që ju mund të shihni se ka shumë kuptim pastrimi i limfës. Sepse kjo shpesh bën që të avullohen kaq shumë ankesa, shkaku i të cilave dikush nuk e dinte dhe që sigurisht nuk i kishte sjellë në lidhje me sistemin limfatik.


4. Pastroni limfën me masazh me furçë të thatë

Masazhi me furçë të thatë përdoret në shumë kultura dhe është një metodë jashtëzakonisht efektive dhe në të njëjtën kohë e thjeshtë me të cilën njeriu mund të pastrojë limfën dhe të stimulojë rrjedhën limfatike. Masazhi me furçë të thatë gjithashtu redukton celulitin dhe e lë lëkurën tuaj të butë, të lëmuar dhe rozë.


Kryeni masazhin me furçë të thatë të paktën një herë në ditë, mundësisht para dushit të mëngjesit, pasi masazhi është gjithashtu shumë i mirë për të nisur qarkullimin dhe dushi që pason largon grimcat e liruara të lëkurës. Masazhi është ideal nëse kryhet dy herë në ditë - në mëngjes dhe në mesditë. Jo në mbrëmje, pasi masazhi ka një efekt stimulues. Çdo raund mund të zgjasë nga 2 deri në 20 minuta. Mënyra e kryerjes së masazhit me furçë të thatë mund të gjendet në lidhjen e mëparshme.


5. Pastroni limfën me ujë

Limfa është një lëng dhe trupi ynë përmban dy herë më shumë limfë se gjaku. Sa më e lëngshme të jetë limfa, aq më mirë mund të rrjedhë. Nëse pini shumë pak, limfa juaj trashet, megjithatë, dhe ndodh bllokimi i limfave. Sa më viskoze të jetë limfa, nga ana tjetër, aq më gjatë mbeten mbetjet, toksinat, bakteret dhe qelizat e kancerit në të dhe aq më shumë ka të ngjarë që një sëmundje të zhvillohet prej saj.


Sigurohuni që të pini mjaftueshëm ujë. 30 ml për kilogram të peshës trupore është ideale. Pra, nëse ju z. B. Nëse peshoni 60 kilogramë, pini të paktën 1.8 litra ujë në ditë. (Kësaj sasie lëngu mund t'i shtoni smoothie, lëngje perimesh dhe çajra bimorë). Vetëm kështu mund të pastroni limfën tuaj dhe vetëm atëherë të gjitha masat e tjera mund të kenë ndonjë efekt.


6. Pastrimi i limfës me barishte dhe enzima

Pastrimi efektiv i limfës përfshin edhe barëra të veçanta që mund të merren në preparate të ndryshme. Këto pastrojnë limfën përmes mekanizmave shumë të ndryshëm të veprimit dhe në të njëjtën kohë ndihmojnë në forcimin e sistemit limfatik.


Bishti i kalit si lëng i freskët i bimës ose në formë pikash forcon ndër të tjera. Për shkak të përmbajtjes së silikonit, indit lidhës dhe gjithashtu ka një efekt pak drenues, d.m.th. largon limfën e tepërt nga indi.


Bromelain është enzima që gjendet tek ananasi. Pastron limfën, pengon formimin e edemës dhe rrjedhimisht mbajtjen e ujit si pasojë e bllokimit të limfës. Duhet të merret në kapsula gastrorezistente.


Ekstrakti i farës së gështenjës së kalit (në kapsula) mbron dhe stabilizon muret e enëve të gjakut dhe parandalon mbajtjen e ujit.


Çaji i ëmbël i tërfilit përmirëson rrjedhën limfatike për shkak të përmbajtjes së kumarinës dhe kundërvepron me formimin e edemës. Hidhni ujë të valë mbi 1 deri në 2 lugë çaji tërfili të ëmbël të tharë për filxhan dhe lëreni çajin të piqet për 10 minuta përpara se ta kulloni. Dy deri në tre gota duhen pirë çdo ditë.


Meqenëse çaji i ëmbël i tërfilit në ditët e sotme këshillohet kundër në shumë vende, sepse nuk dihet përmbajtja e saktë e kumarinës në të, këshillohen përgatitjet e gatshme të bëra nga tërfili i ëmbël që përmbajnë sasi të standardizuara të kumarinës. Megjithatë, është e diskutueshme nëse çaji në sasinë e specifikuar gjatë periudhës së pastrimit limfatik (10-14 ose 21 ditë) mund të jetë realisht problematik, pasi efektet toksike dhe kancerogjene të mëlçisë janë treguar vetëm në eksperimentet e kafshëve me sasi të panatyrshme të larta. të kumarinës.


Përveç kësaj, tashmë dihet se njerëzit metabolizojnë kumarinat ndryshe nga brejtësit, të cilët përdoreshin si kafshë laboratorike. Megjithatë, disa njerëz reagojnë ndaj Curmarine me dhimbje koke, urth ose simptoma të tjera, kështu që duhet të dozohet çaji me kujdes ose më mirë të përdoret një çaj limfatik pa bar tërfili, p.sh. B. në përzierjen e mëposhtme të çajit:


Përzierja e çajit limfatik: Si një alternativë ndaj katër preparateve të mësipërme, mund të përdoret një përzierje çaji. Pastron limfën, dekongjeston sistemin limfatik, rrit kullimin e limfave dhe kullon ujin (5).


Përzierja e çajit limfatik përbëhet nga: lulet e kumakit, bari i hithrës, gjethet e thuprës dhe bishti i kalit (në recetën origjinale edhe bari i ëmbël i tërfilit (i cili quhet edhe bari i tërfilit të mjaltit).


Bimët përzihen në pjesë të barabarta dhe zhyten në ujë të ftohtë gjatë natës (1 lugë çaji barishte për filxhan (150 ml)). Më pas zieni çajin për të paktën 10 minuta, e derdhni dhe pini 2 deri në 3 filxhanë në ditë.


Hapat e ardhshëm synojnë lehtësimin e sistemit limfatik në mënyrë që ai t'i përkushtohet detoksifikimit të vendeve të kontaminuara dhe rigjenerimit pa u përballur vazhdimisht me ngarkesa të reja.


7. Pastroni limfën me dietë të shëndetshme

Limfa nuk mund të pastrohet me ushqime të shpejta apo ushqime të gatshme për t'u ngrënë në supermarket, pasi është e mbingarkuar përgjithmonë me mbetje dhe produkte të mbeturinave. Një dietë e shëndetshme e bërë nga përbërës të freskët dhe të papërpunuar që është sa më e freskët që të jetë e mundur, prandaj jo vetëm zvogëlon ngarkesën e toksinave dhe mbetjeve në trup dhe sistemin limfatik, por gjithashtu siguron një numër të madh substancash vitale që janë të nevojshme për rigjenerimin dhe funksionalitetin e plotë. të nyjeve limfatike dhe të organeve të tjera limfatike.


Një dietë e shëndetshme gjithashtu mbështet funksionimin e duhur të të gjitha organeve kulluese: zorrëve, mëlçisë dhe veshkave. Sa më mirë të funksionojnë këto organe, aq më i pastër dhe më i shëndetshëm mbetet sistemi limfatik dhe aq më mirë limfat mund të pastrohen rregullisht.


Një hyrje e mirë në një dietë të shëndetshme alkaline mund të arrihet me ndihmën e planeve tona ushqyese. Thjesht zgjidhni një ose dy që ju përshtaten juve dhe shëndetit tuaj. Trajtimi katër-javor i detoksifikimit mund të shërbejë gjithashtu si një hyrje. Kjo jo vetëm që ju jep receta të ndryshme, por gjithashtu ju jep shumë këshilla për zbatimin e një diete optimale. Më së voni pas 2 javësh, kjo formë e të ushqyerit është bërë pjesë e mishit dhe gjakut tuaj, kështu që ju mund të vazhdoni me të si rutinë dhe vetë. Studio jonë e gatimit QESH ju ofron receta të shëndetshme, vegane dhe alkaline pothuajse çdo ditë.


8. Pastrimi i limfës me probiotikë

Sistemi tretës është në kontakt të drejtpërdrejtë me sistemin limfatik. Pa një sistem të pastër tretës, limfat nuk mund të pastrohen. Një pjesë e sistemit limfatik ndodhet në mukozën e zorrëve - të ashtuquajturat pllaka Peyer. Këto janë koleksione sferike të limfociteve (qeliza imune). Dikush flet edhe për folikulat limfatike. Këtu bëhet formimi dhe trajnimi i këtyre qelizave mbrojtëse. Prandaj, pllakat e Peyer-it janë një pjesë thelbësore e sistemit imunitar. Përveç kësaj, disa nga lëndët ushqyese të përthithur (veçanërisht yndyrat) kalojnë nga zorrët drejtpërdrejt në sistemin limfatik.


Këto dy lidhje të ngushta ndërmjet sistemit tretës dhe atij limfatik tregojnë se sa e rëndësishme është të mirëmbahen dhe të mbahen të shëndetshme zorrët. Sepse një zorrë e sëmurë, e skorporuar apo edhe e përflakur dhe e irrituar ndot dhe vendos stres ekstrem në sistemin limfatik. Një zorrë e tillë e bën të pamundur pastrimin e limfës.


Prandaj, një nga masat që pastron sistemin limfatik është të paktën marrja e një probiotiku të cilësisë së lartë (p.sh. Combi Flora). Siguron që të zhvillohet një florë e shëndetshme e zorrëve, që bakteret dhe kërpudhat e kalbëzuara të shtyhen prapa, që vendet e kontaminuara në zorrë të shpërbëhen dhe ekskretohen shpejt dhe që membrana mukoze e zorrëve të mund të rikuperohet dhe rigjenerohet. Përveç kësaj, probiotiku ka efekte anti-inflamatore, detoksifikuese dhe forcuese të imunitetit. Mund të mësoni se si të përdorni një probiotik për të ndërtuar florën tuaj të zorrëve nën artikullin e lidhur.


Për shkak të kësaj lidhjeje të ngushtë midis zorrëve dhe sistemit limfatik, pastrimi limfatik është një mënyrë e shkëlqyer për t'i dhënë fund çdo pastrimi të zorrës së trashë.Sigurisht, masat e përmendura për pastrimin e limfës mund të integrohen edhe në procesin e pastrimit të zorrës së trashë - sepse ajo që pastron zorrën e trashë. gjithashtu pastron limfën dhe anasjelltas. Prandaj, marrja e një probiotiku është pjesë e pastrimit të zorrës së trashë dhe pastrimit të limfës.


9. Masat shoqëruese për pastrimin e limfës

Aspekte të tjera që duhen marrë parasysh kur pastroni limfën tuaj janë si më poshtë:


 • Sigurohuni që të shmangni veshjet e ngushta. Ai pengon rrjedhën limfatike, nxit kongjestion limfatik dhe ngushton nyjet limfatike në mënyrë që ato të mos funksionojnë siç duhet.

 • Merrni masa që mund të nxisin detoksifikimin e trupit, të tilla si: B. Vizitat në sauna, konsumi i bentonitit, optimizimi i furnizimit me antioksidantë (p.sh. me OPC, astaksantinë, sulforafan, kurkumin) etj. Përveç kësaj, kontrolloni nëse ka një ngarkesë metalike të rëndë nga mbushjet dentare ose burime të tjera dhe, nëse është e nevojshme, kryeni Heqja profesionale e amalgamës (restaurimi i dhëmbëve) para së gjithash duke hequr merkurin.

 • Mbani mend sa më sipër: sa më të pastra dhe të shëndetshme të jenë zorrët, mëlçia dhe veshkat, aq më mirë funksionon sistemi limfatik. Për shkak se sa më të stresuara dhe më të sëmura të jenë zorrët, mëlçia dhe veshkat, aq më shumë stres vendoset në sistemin limfatik. Prandaj, mund të njiheni me kryerjen e pastrimit të zorrës së trashë, pastrimit të mëlçisë dhe pastrimit të veshkave dhe t'i bëni këto programe gjatë muajve të ardhshëm - por jo të gjitha menjëherë, por njëri pas tjetrit, me një pushim katër deri në gjashtë javë deri në ju filloni programin tjetër. (Nuk ka nevojë të bëni një pushim midis pastrimit të zorrës së trashë dhe limfës).

 • Stresi emocional gjithashtu mund të kufizojë rrjedhën e limfës dhe të parandalojë pastrimin e limfës. Shpesh herë ne jemi të mbërthyer në një model të caktuar negativ dhe dukemi të paaftë për ta lënë atë dhe për të ndryshuar. Kjo paaftësi për t'u çliruar nga një bllokim mund të shfaqet në nivelin e trupit në formën e kongjestionit limfatik (bllokadë limfatike). Nëse nuk do t'i përmbaheshim jetës dhe gjërave kaq konvulsive, por do të linim gjithçka të rrjedhë lirshëm, tensioni gjithashtu do të ishte në gjendje të largohej nga trupi ynë shumë më shpejt. Pra, nëse mund të vëzhgoni në veten tuaj se të njëjtat situata të pakëndshme lindin vazhdimisht - pa pushim i njëjti argument, vazhdimisht të njëjtat gabime në zgjedhjen e një partneri, vazhdimisht e njëjta mungesë parash - është ia vlen të hedhim një vështrim më të afërt këtu dhe të shqyrtojmë pse ndryshimet janë kaq të vështira. Një bisedë me një mik të mirë, terapist ose pastor shpesh mund të hapë sytë këtu - dhe në fund të fundit gjithashtu të lehtësojë bllokimin limfatik.


10. Pastroni limfën në tre ditë

Nëse dëshironi të bëni pastrimin e limfës në një kohë të shkurtër, atëherë pastrimi limfatik tre-ditor nga herbalistja Karin Uphoff mund të jetë një opsion për ju. Ajo ka përgatitur një regjim interesant pastrimi limfatik që kryhet për tre ditë dhe sigurisht jo vetëm që pastron sistemin limfatik dhe limfën, por edhe shumë organe dhe sisteme të tjera organesh. Mund të lexoni vetë në linkun e mëposhtëm se si mund të pastroni limfën tuaj me pastrimin limfatik treditor.

 

Burimet e artikullit:

 • Lymphe reinigen – Ganzheitlich (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • Miller A, Lancaster-Weiss K, "Tattoo pigment in sentinel lymph nodes: A mimicker of metastatic malignant melanoma, 2005, Dermatology Online Journal.

 • Peterson SL, Fitzpatrick JE et al, "Tattoo Pigment Interpreted as Lymph Node Metastasis in a Case of Subungual Melanoma, Hand, Mai 2008.

 • CM Jack, A Adwani, H Krishnan, "Tattoo pigment in an axillary lymph node simulating metastatic malignant, Int Semin Surg Oncol. 2005; 2: 28.

 • Tamura D, Maeda D, Terada Y, Goto A. Distribution of Tattoo Pigment in Lymph Nodes Dissected for Gynecological Malignancy. Int J Surg Pathol. 2019;27(7):773-777.

 • Bühring U., Praxis-Lehrbuch der modernen Heilpflanzenkunde, Grundlagen - Anwendung - Therapie, 2. Auflage, Verlag Sonntag.

223 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page