top of page
  • Qendra e Shëndetit

Pesë këshilla Ayurvedike që mund të ndryshojnë jetën tuaj


Ayurveda është sistemi tradicional dhe holistik mjekësor i Indisë. Rrënjët e saj shkojnë më shumë se 5000 vjet më parë. Ndoshta ju jeni të mendimit se Ayurveda është e ndërlikuar dhe sigurisht jo aq e lehtë për t'u zbatuar. Por kjo nuk është e vërtetë. Sot ne paraqesim pesë këshilla Ayurvedike që mund t'i përfshini lehtësisht në jetën tuaj të përditshme. Do të habiteni se si këto ndryshime të vogla mund të përmirësojnë shëndetin dhe mirëqenien tuaj.


Këshilla Ayurvedic për jetën e përditshme në perëndimore

Ayurveda shpesh shoqërohet me formula komplekse dhe aplikime që kërkojnë kohë. Dhe me të vërtetë, shumë masa Ayurvedike kërkojnë shumë kohë të lirë dhe më së miri kryhen gjatë pushimeve.


Sidoqoftë, këshillat tona Ayurvedike tregojnë se Ayurveda gjithashtu ka shumë masa që të gjithë mund t'i integrojnë lehtësisht në jetën e tyre të përditshme.


Por pse duhet të dëshironi të përdorni këshilla Ayurvedic? Çfarë mund të bëjë Ayurveda? Cilat janë avantazhet e masave Ayurvedic? Dhe si ndryshon Ayurveda nga mjekësia jonë e njohur perëndimore?


Ayurveda: më shpejt se mjekësia konvencionale

Terapistët e mirë Ayurveda mund të identifikojnë problemet e mundshme shëndetësore shumë përpara instrumenteve matëse të mjekësisë konvencionale - që është sigurisht një avantazh i madh. Në fund të fundit, vlen sa vijon:


Sa më shpejt të identifikohet një deficit shëndetësor, aq më lehtë është ta korrigjoni atë ose ta kundërshtoni paraprakisht në mënyrë parandaluese - duke përdorur metoda të thjeshta dhe të lira.


Ayurveda diagnostikon pa pajisje. Terapisti përdor diagnozën e pulsit dhe në të njëjtën kohë shikon ngjyrën e lëkurës, tonin e lëkurës, gjendjen e syve dhe pamjen e gjuhës (diagnoza e fytyrës dhe gjuhës).


Harmonizimi i doshave tuaja

Përveç kësaj, pacientit i bëhen pyetje të shumta në lidhje me stilin e tij të jetesës: si ha, sa mirë apo keq dhe sa kohë fle, sa shpesh lëviz dhe si ndihet mendërisht.


Në këtë mënyrë, mjeku Ayurveda përcakton se cilat dosha (Pitta, Vata, Kapha) sa intensivisht shqiptohen te pacienti dhe ku ka disbalanca të mundshme.


Secila prej tre doshave nënkupton një ose dy elementë. Vata për erën, Pitta për zjarrin dhe Kapha për tokën dhe ujin.


Edhe pse të gjithë tani i kombinojnë të tre doshat, zakonisht dominojnë një ose dy dosha, ndërsa doshat e tjera janë shumë më pak të theksuara. Kjo shprehje e doshave përcakton llojin metabolik të individit, temperamentin ose, në përgjithësi, strukturën e tij.


Mjeku Ayurveda tani do të përpiqet të balancojë doshat me ndihmën e udhëzimeve të përshtatshme ushqyese dhe përgatitjeve bimore, të cilat do t'i ndihmojnë njerëzit të gjejnë përsëri harmoninë e tyre të brendshme të shëndetshme.


Përdorni seksionin e recetave me recetat tona Ayurvedic, të cilat sigurojnë një ekuilibër të doshave dhe ju ndihmojnë të qëndroni të shëndetshëm dhe të hollë.


Panchakarma: Pastrimi i gjithanshëm

Nëse dosha-t janë në një çekuilibër kaq të fortë saqë kërkohen masa më gjithëpërfshirëse, planifikohet një kurë Panchakarma. Panchakarma përshkruan pastrimin e gjithanshëm legjendar dhe vërtet të plotë të pjesës së brendshme të trupit nën mbikëqyrjen mjekësore.


Ju rrallë zbuloni se si funksionon në të vërtetë një kurë e tillë, çfarë bëni gjatë saj, çfarë përjetoni dhe si ndiheni për të. Lexoni një raport të dorës së parë nga ne se si një mysafir Ayurveda e përjetoi kurën Panchakarma: Raporti i përvojës së një kure Ayurveda në Gjermani


Shumë njerëz që përjetuan Panchakarma përjetuan përmirësime rrënjësore të shëndetit dhe jo pak njerëz që Panchakarma tashmë u shpëtuan jetën.


Kështu, mjekësia indiane shërohet duke - në ndryshim nga mjekësia konvencionale - duke u orientuar drejt ligjeve të natyrës dhe dinamikës natyrore dhe duke i ndjekur ato. Dëshira për të mposhtur natyrën ose për të dëshiruar të mposhtet - siç mund të vërehet shpesh në mjekësinë konvencionale - mungon plotësisht në Ayurveda.


Pesë këshilla Ayurvedike që mund të ndryshojnë jetën tuaj

Do të dëshironit gjithashtu të përfshini elemente Ayurvedic në jetën tuaj të përditshme? Pastaj provoni pesë këshillat Ayurvedike që ne ju propozojmë sot dhe që mund të përmirësojnë shëndetin tuaj - në trup dhe në shpirt - në mënyrë të qëndrueshme.


Pesë këshillat tona Ayurvedike nuk janë vetëm jashtëzakonisht efektive, por edhe shumë të lehta për t'u zbatuar me pak përpjekje. Argëtohu me të :-)


Këshilla Ayurveda nr.1: Barishte Ayurvedic

Qendrat Ayurveda zakonisht kanë farmacitë e tyre Ayurveda, të cilat i ofrojnë çdo pacienti individual barishtet që i nevojiten në situatën e tyre aktuale.


Një preparat universal bimor që është ideal për pothuajse çdo person dhe çdo kushtetutë, pasi rregullon të gjitha doshat në mënyrë të barabartë, është Triphala. Është një nga përzierjet bimore Ayurvedike më të rëndësishme dhe më të rekomanduara dhe për këtë arsye është këshilla jonë e parë Ayurvedike për ju.


Triphala përbëhet nga tre fruta të ndryshme Ayurvedic dhe shpesh quhet tre-fruta.


Triphala promovon veçanërisht tretjen, eliminimin dhe detoksifikimin. Janë pikërisht këto tre aspekte që e kanë bërë Triphala një nga këshillat më të njohura Ayurvedic, pasi ato – së bashku me dietën e duhur – përfaqësojnë çelësin e shëndetit të përsosur.


Nëse trupi tretet në mënyrë optimale, atëherë mund të shijojë kombinimet e duhura të lëndëve ushqyese dhe të gjitha substancave jetike që i nevojiten. Nëse ai gjithashtu mund të nxjerrë plotësisht dhe shpejt të gjitha mbetjet metabolike, nuk do të grumbullohen produkte të mbeturinave. Nëse organizmi gjithashtu detoksifikohet rregullisht, organet mbeten plotësisht funksionale dhe imun ndaj pleqërisë. Lëkura qëndron e pastër dhe shikimi ruhet.


Për shkak të zbatueshmërisë së tij universale, tipi ynë Ayurvedic nr.1 - Triphala - njihet si Rasayana, që do të thotë diçka si agjent rinovues.


Këshilla Ayurveda nr. 2: Truket e dietës Ayurvedic

Siç u përmend më lart, dieta në Ayurveda zakonisht përshtatet individualisht për çdo person dhe strukturën e tij.


Megjithatë, pesë rregulla zbatohen në mënyrë të barabartë për të gjithë njerëzit. Ato gjithashtu sigurojnë një zjarr optimal tretës, shfrytëzim të mirë të ushqimit dhe në këtë mënyrë rrisin nivelin e energjisë së trupit.


Pesë këshilla për dietën Ayurvedic:


  • Vakti më i madh i ditës duhet ngrën kur dielli është më i lartë, pasi kjo është kur fuqia tretëse është më e fortë - pra në mesditë. Mëngjesi duhet të jetë mjaft modest, pasi trupi është ende i zënë me punën e detoksifikimit në mëngjes.

  • Asgjë nuk duhet pirë me vaktet pasi kjo do të kufizonte zjarrin e tretjes.

  • Në përgjithësi, është më mirë të mos shijoni pije të ftohta, por më tepër të ngrohta. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht kafe apo çaj, por thjesht ujë. Uji i ngrohtë ka një efekt pastrues dhe tretës dhe nuk i rrëmben trupit asnjë energji.

  • Produktet e sojës së pafermentuar nuk duhet të hahen. Produktet e sojës së fermentuar mund të përdoren në sasi të vogla, si p.sh. salcë soje, tempeh ose miso.

  • Frutat janë mirë të hahen më vete dhe të mos përzihen me grupe të tjera ushqimore.


Këshilla Ayurveda nr. 3: Ujë i ngrohtë me limon

Një tjetër këshillë shumë e lehtë për t'u zbatuar nga Ayurveda është të pini ujë të ngrohtë me limon në mëngjes.


E pini menjëherë pasi ngriheni. Atëherë organizmi është ende në fazën e kullimit dhe detoksifikimit dhe jo gati gati për marrjen e ushqimit.


Pirja e ujit të ngrohtë me limon detoksifikon organizmin, e pastron atë, stimulon tretjen dhe sekretimin dhe në të njëjtën kohë siguron vitamina dhe substanca dytësore bimore.


Për ujin e ngrohtë me limon, ngrohni ujë të mirë (ujë i filtruar ose ujë burimi pa gaz) dhe shtoni gjysmë lëng limoni në secilën gotë me ujë.


Përpara se ta bëni këtë, gjuha duhet të pastrohet nga skorja e natës me një pastrues gjuhe, e cila shfaqet në një shtresë të bardhë.


Këshilla Ayurveda nr.4: xhenxhefil

Një tjetër pije tipike Ayurvedic me efekte të shkëlqyera shëndetësore është çaji i xhenxhefilit. Për ta bërë këtë, thjesht zieni dy deri në tre feta xhenxhefil ose xhenxhefil të sapo grirë me 200 ml ujë dhe më pas shtoni lëngun e ½ limoni dhe, nëse dëshironi, një lugë mjaltë. Mjalti (i ftohtë dhe i pa ngrohur) duhet shtuar në çajin e xhenxhefilit vetëm pasi të jetë ftohur në temperaturën e pijes.


Përndryshe, thjesht mund të përzieni një copë xhenxhefil me ujë të nxehtë në një blender, ta shijoni përsëri me lëng limoni dhe - pasi të keni ftohur në temperaturën e pijes - mjaltë dhe shijojeni. Sigurisht, çajin e xhenxhefilit mund ta përgatisni edhe pa mjaltë.


Ju pini dy deri në tre filxhanë çaj xhenxhefili në ditë. Vetëm llojet e pastërta Pitta që tashmë kanë mjaftueshëm zjarr në to dhe nuk kanë nevojë për zjarrin e xhenxhefilit nuk duhet të pinë çaj xhenxhefili.


Sigurisht, nuk mund të bëni çaj vetëm nga xhenxhefili. Rrënja e nxehtë gjithashtu gjendet shpesh në recetat Ayurvedic, për shembull në të ashtuquajturën Kichari, për të cilën ka të bëjë me këshillën tonë të radhës.


Xhenxhefili konsiderohet një bimë medicinale shumë e fuqishme. Për shkak se është shumë anti-inflamator, përdoret gjithashtu për të gjitha problemet inflamatore, si p.sh. B. Artriti dhe Koliti Ulceroz (sëmundja inflamatore e zorrëve). Në të njëjtën kohë, xhenxhefili thuhet se ka një efekt analgjezik: xhenxhefili si qetësues dhimbjesh.


Përveç kësaj, xhenxhefili përmirëson tretjen - si të yndyrës ashtu edhe të proteinave - dhe qetëson gazrat. Prandaj është e mrekullueshme të pini kur ndiheni të ngopur pasi keni ngrënë.


Në rastin e të përzierave (përfshirë sëmundjen e shtatzënisë), xhenxhefili mund të bëjë mrekulli.


Përveç kësaj, xhenxhefili përdoret kundër kancerit si dhe për hollimin e gjakut, pra për profilaksinë e trombozës.


Pra, këshilla jonë e katërt nga Ayurveda është një ilaç natyral vërtet i fortë që duhet përdorur sa më shpesh të jetë e mundur.


Këshillë Ayurveda nr.5: Kichari

Kitchari është një pjatë dosha-balancuese, pra shumë e ekuilibruar dhe ushqyese që përdoret për rigjenerim dhe përtëritje. Mund të hahet herë pas here si vakt kryesor deri në dy ose tre javë ose, natyrisht, thjesht ndërmjet vakteve.


Gjatë dhe pas kurës Panchakarma, Kichari është një nga vaktet më të rëndësishme që rekomandohet edhe gjatë një sëmundjeje akute.


Kitchari është - sipas Ayurveda - një pjatë e ekuilibruar dhe shëruese e përkryer që mund të harmonizojë trupin dhe mendjen. Zakonisht përbëhet nga orizi basmati me fasule mung ose thjerrëza, si dhe një përzierje e veçantë erëzash dhe xhenxhefili.

 

Burimet e artikullit:

56 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page