top of page
 • Qendra e Shëndetit

Pesë vajra esenciale për inflamacion kronik

Aktualisiert: 22. Feb. 2023Inflamacionet kronike digjen në trup pa u vënë re për një kohë të gjatë, e vënë sistemin imunitar në gatishmëri të përhershme dhe e dobëson atë jashtëzakonisht. Inflamacioni kronik shoqërohet me pothuajse çdo sëmundje kronike - qoftë reumatizma, tringëllimë në veshët, arterioskleroza, psoriaza, kanceri, sëmundjet kardiovaskulare, diabeti, sëmundjet autoimune (p.sh. skleroza e shumëfishtë, sëmundja e Crohn) ose alergjitë. Ka shumë masa holistike në dispozicion për të lehtësuar inflamacionin kronik - duke përfshirë: vajra esenciale të caktuara - të cilat kanë efekte të forta anti -inflamatore. Ne ju prezantojmë me vajrat esencialë më të mirë anti-inflamatorë.


Inflamacioni kronik - Ndihmë me vajrat esenciale

Në kontrast me inflamacionin akut, inflamacioni kronik shpesh kalon pa u vënë re në trup. Mbetet relativisht pa simptoma, personi në fjalë nuk e ndjen atë në fillim dhe inflamacioni mund të përhapet i papenguar. Shpesh kjo nuk zhvillohet në një sëmundje kronike deri shumë vite ose dekada më vonë. Kanceri është një prej tyre, ashtu si diabeti.


Në disa raste, inflamacioni kronik mund të zbulohet me një test të thjeshtë gjaku: Për shembull, vlera e CRP (qëndron për proteinat reaktive C) ose numri i leukociteve (qelizat e bardha të gjakut) rriten në rast të inflamacionit. Shumë masa naturopatike dhe holistike mund të përdoren për inflamacionin kronik:


Ushqimi i duhur me shumë antioksidantë, shtesa ushqimore me shafran i Indisë dhe magnez ose pastrimi i zorrëve vetëm mund të bëjë mrekulli. Por gjithashtu me vajra esenciale mund të shërohet ose lehtësohet inflamacioni kronik dhe kështu të forcohet sistemi imunitar në mënyrë të synuar.


Vajra esenciale me veti anti-inflamatore

Vajrat esenciale përmbajnë përbërësit e bimëve në formë të koncentruar, prandaj edhe sasi të vogla mund të kenë një efekt të madh. Nëse përdorni vajra esenciale nga bimët që kanë një efekt të fortë anti-inflamator (p.sh. temjan, copaiba), vajrat esencialë mund të luftojnë inflamacionin në mënyrë jashtëzakonisht efektive.


Ekzistojnë një sërë vajrash të ndryshëm që mund të përdoren për të zvogëluar inflamacionin kronik. Disa vajra kanë një efekt parandalues ​​duke na siguruar antioksidantë të vlefshëm ose kanë një efekt të fortë detoksifikues, i cili nga ana e tij minimizon zhvillimin e inflamacionit kronik. Vajrat e tjerë, nga ana tjetër, kanë një efekt të drejtpërdrejtë dhe të synuar kundër inflamacionit ekzistues.


Pesë vajra esenciale për inflamacion kronik

Në vijim, ne do t'ju prezantojmë me pesë vajra esencialë me të cilët mund të minimizoni në mënyrë specifike proceset inflamatore në trup dhe shpesh edhe t'i parandaloni ato plotësisht.


1. Vaj esencial i temjanit për inflamacionin kronik

Temjani është përdorur për qëllime shëruese në Ayurveda - arti tradicional shërues indian - për të paktën 5,000 vjet. Vaji esencial është marrë nga rrëshira e temjanit dhe ka një efekt të fortë anti-inflamator, siç u vërtetua në një studim meta të vitit 2011. Konsiderohet jashtëzakonisht i butë dhe kujdesës për lëkurën dhe për këtë arsye mund të aplikohet direkt në lëkurë.


2. Vaj esencial Copaiba për inflamacion kronik

Pema copaiba rritet kryesisht në pyjet tropikale të Amazonës dhe konsiderohet një ilaç në atdheun e saj. Vaji esencial distilohet nga rrëshira e pemës. Konsiderohet të jetë jashtëzakonisht anti-inflamator dhe në një studim të vogël madje ishte në gjendje të tejkalonte ilaçet konvencionale mjekësore (p.sh. natriumi diklofenak).


Substanca beta-carophyllene përbën mbi 50 përqind të përbërësve në vajin esencial të copaiba. Një studim tregoi se beta-carophyllene ka një efekt të fortë anti-inflamator, ndër të tjera. Vaji thelbësor i copaiba konsiderohet gjithashtu të jetë shumë i butë dhe miqësor ndaj lëkurës, kështu që mund të përdoret në përqendrime të larta.


3. Vaj esencial kamomil blu për inflamacion kronik

Vaji esencial i kamomilit gjerman është ndoshta një nga vajrat esencialë më të famshëm. Mbi 60 përqind e vajit esencial të kamomilit përbëhet nga i ashtuquajturi chamazulene, i cili i jep vajit ngjyrën e mrekullueshme blu dhe është gjithashtu përgjegjës për efektet e tij anti-inflamatore.


Në një studim shkencor të vitit 2013 u tregua se një përzierje e mirrës, kamomilit dhe qymyrit të aktivizuar është në të njëjtin nivel me ilaçin standard mesalazine në trajtimin e kolitit ulcerativ - një inflamacion kronik i zorrës së trashë. Përveç kësaj, vaji esencial ka një përmbajtje të lartë të antioksidantëve (ORAC 218,600 μTE / 100g), të cilat nga ana tjetër mund të parandalojnë inflamacionin.


4. Vaj esencial Immortelle për inflamacion kronik

Pavdekësia - ose lulja e kashtës italiane, siç quhet edhe ajo - është në shtëpi në rajonin e Mesdheut. Ajo gjithashtu ka veti të forta anti-inflamatore, siç është vërtetuar në shumë studime shkencore. Kjo është arsyeja pse vaji esencial i pavdekshëm nuk duhet të mungojë në asnjë përzierje të vajit esencial anti-inflamator.


5. Vaj esencial karafili për inflamacion kronik

Karafili është fruti i një peme nga Filipinet - karafili. Me 1,078,700 μTE / 100g, vaji thelbësor i karafilit ka një potencial të jashtëzakonshëm antioksidues dhe kështu mund të parandalojë zhvillimin e inflamacionit në radhë të parë. Komponenti kryesor i vajit është eugjenoli, me mbi 70 përqind të substancës, e cila ka një efekt të fortë anti-inflamator, siç sugjerojnë studime të ndryshme shkencore.


Receta: përzierje e vajit esencial kundër inflamacionit

Më poshtë është një recetë për një përzierje të vajrave thelbësorë anti-inflamator. Tre deri në pesë pika të përzierjes mund të aplikohen çdo ditë në pjesën e brendshme të parakrahëve si masë parandaluese. Këtu lëkura është veçanërisht e hollë dhe e përshkueshme, kështu që përbërësit aktivë absorbohen shpejt. Nëse tashmë vuani nga inflamacioni kronik, duhet të aplikoni përzierjen në shputat e këmbëve dy deri në tre herë në ditë.


Përbërësit:


 • 12 pika vaj esencial të temjanit

 • 12 pika vaj esencial copaiba

 • 10 pika vaj esencial kamomil blu

 • 5 pika vaj esencial të pavdekshëm

 • 5 pika vaj esencial karafil

 • 30 ml vaj ulliri

 • 30 ml vaj kokosi (bëhet i lëngshëm kur nxehet në 30 ° C)

 • 40 ml vaj ulliri i Shën Gjonit (i quajtur edhe vaj i kuq)


Përgatitja: Përzieni vajin e ullirit, vajin e arrës së kokosit dhe vajit të kantirit me vajra esencialë në një shishe të vogël qelqi dhe shkundni këtë përzierje në mënyrë që të gjithë përbërësit të përzihen mirë.


Vaji i barit të Shën Gjonit rrit ndjeshmërinë e lëkurës ndaj diellit. Kjo është arsyeja pse ju nuk duhet ta vendosni përzierjen në zonat që ekspozohen drejtpërdrejt në diell.


Vajrat esenciale luftojnë inflamacionin kronik

Në rastin e inflamacionit kronik, vajrat esenciale mund të përdoren shumë mirë dhe kështu mund të eliminohet bashkë-shkaku i shumë sëmundjeve serioze. Vajrat esenciale përmbajnë - siç u shpjegua - përbërësit e bimës në një mënyrë shumë të koncentruar. Meqenëse përbërësit e mundshëm të dëmshëm të bimës gjithashtu mund të përfaqësohen në përqendrime të larta në vajin esencial (p.sh. herbicidet, pesticidet, etj.), Ju duhet të përdorni vetëm vajra esenciale nga kultivimi organik i kontrolluar.

 

Burimet e artikullit:

 • Fünf ätherische Öle gegen chronische Entzündungen - Zentrum der Gesundheit

 • Gertsch J, Leonti M, Raduner S; et al. "Beta-caryophyllene is a dietary cannabinoid". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America , 2008 Jul; (Beta-Carophyllen ist ein diätisches Cannabinoid)

 • Siddiqui MZ, "Boswellia serrata, a potential antiinflammatory agent: an overview.“, Indian J Pharm Sci. 2011 May, (Boswellia serrata, ein potentielles entzündungshemmendes Mittel: ein Überblick)

 • Misharina TA et al. "Antiradical properties of essential oils and extracts from clove bud and pimento." Prikl Biokhim Mikrobiol. 2015 Jan-Feb, (Antioxidative Eigenschaften des ätherischen Öls und Extrakts von Gewürznelke und Piment)

 • Langhorst J, Varnhagen I, Schneider SB, Albrecht U, Rueffer A, Stange R, Michalsen A, Dobos GJ. "Randomised clinical trial: a herbal preparation of myrrh, chamomile and coffee charcoal compared with mesalazine in maintaining remission in ulcerative colitis--a double-blind, double-dummy study." Aliment Pharmacol Ther. 2013 Sep; (Randomisierte klinische Studie: eine Kräuterpreparation aus Myrrhe, Kamille und Aktivkohle verglichen mit Mesalazin zum Erreichen einer Remission bei ulzerativer Colitis - eine doppelblinde, doppel-dummy Studie)

 • Bauer J, Koeberle A, Dehm F, Pollastro F, Appendino G, Northoff H, Rossi A, Sautebin L, Werz O. „Arzanol, a prenylated heterodimeric phloroglucinyl pyrone, inhibits eicosanoid biosynthesis and exhibits anti-inflammatory efficacy in vivo.“ Biochem Pharmacol. 2011 Jan 15; (Arzanol, ein prenyliertes heterodimeres phloroglucinyl Pyron, verhindert die Eicosanoid Bio-Synthese und zeigt entzündungshemmende Wirksamkeit in Vivo)

 • Antunes Viegas D, Palmeira-de-Oliveira A, Salgueiro L, Martinez-de-Oliveira J, Palmeira-de-Oliveira R. "Helichrysum italicum: from traditional use to scientific data.“ J Ethnopharmacol. 2014; (Helichrysum italicum: von der traditionellen Verwendung zu wissenschaftlichen Daten)

 • Bachiega TF, de Sousa JP, Bastos JK, Sforcin JM."Clove and eugenol in noncytotoxic concentrations exert immunomodulatory/anti-inflammatory action on cytokine production by murine macrophages.“ J Pharm Pharmacol. 2012 Apr; (Nelke und Eugenol in nicht-cytotoxischen Konzentrationen üben einen immunmodulierenden/ entzündungshemmenden Effekt auf die Cytokin-Produktion bei murinen Makrophagen aus.)

104 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page