top of page
  • Qendra e Shëndetit

Pijet e ëmbla janë të dëmshme për shëndetin tuajPijet e ëmbla - qoftë me sheqer apo me ëmbëlsues - shkaktojnë shumë konfuzion në organizëm. Ato dëmtojnë zemrën, zvogëlojnë performancën në sport dhe në fund të fundit dëmtojnë shëndetin tuaj. Studimet tregojnë se si të ashtuquajturat “pijet për shuarja e etjes” dobësojnë funksionet e trupit dhe cilat matje ato ndryshojnë.Qoftë sheqer apo ëmbëlsues: pijet e ëmbla janë të dëmshme


Pije të ëmbla mbushin raftet metra të gjata në supermarkete. Këto përfshijnë limonada, pije kola, spritzers, çajra të ftohtë dhe pije energjike. Shumë njerëz ende besojnë se nëse diçka do të ishte e dëmshme ajo do të ndalohej dhe sigurisht nuk do të ishte në gjendje ta blinte atë në supermarket. Çfarë gabimi!


Pijet e ëmbla në veçanti - qofshin të ëmbëlsuara me sheqer apo ëmbëlsues - janë të dëmshme për shëndetin në disa mënyra. Një problem i veçantë është se përveç ujit, aromave dhe sheqerit ose ëmbëlsuesit, ato nuk përmbajnë asgjë tjetër, d.m.th. pothuajse asnjë lëndë ushqyese dhe substanca jetësore, prandaj pijet e ëmbëlsuara me sheqer referohen gjithashtu si "kalori të zbrazëta". Këto kontribuojnë në mbipesha dhe kështu indirekt çojnë në pasojat e njohura të mbipeshes, përkatësisht probleme kardiovaskulare, çrregullime të metabolizmit të lipideve, diabet, kancer dhe shumë më tepër.


Një pije e ëmbël aq e lartë në kalori sa një burger me djath


Bitter Lemon, për shembull, siguron 260 kcal për 500 ml, që është sa një hamburger djathi. Në Red Bull është 225 kcal, në Fanta dhe Sprite 200 kcal dhe pija energjike Monster Energy Assault siguron 350 kcal për kanaçe (500 ml), e cila korrespondon me 15 përqind të kërkesës ditore të energjisë.


Pijet e ëmbëlsuara rrisin rrezikun e vdekjes


Në Prill 2021, Revista e Shëndetit Publik publikoi një meta-analizë në të cilën u vlerësuan 15 studime kohore me një total prej mbi një milion pjesëmarrësish. Konsumi i pijeve me sheqer çoi në një rrezik për 12 për qind më të lartë të vdekjes nga çdo shkak i vdekjes dhe gjithashtu në një rrezik për 20 për qind më të lartë të vdekjes së parakohshme kardiovaskulare.


Interesante, rezultatet për pijet e ëmbëlsuara me ëmbëlsues ishin shumë të ngjashme, dhe rreziku i vdekjes së parakohshme kardiovaskulare u rrit madje me 23 përqind. Rreziqet e përmendura u rritën në mënyrë lineare, që do të thotë: Sa më shumë nga pijet e përmendura të konsumohen, aq më i lartë është rreziku i vdekshmërisë. Pra, kushdo që mendon se "pijet pa sheqer" janë një alternativë e mirë, gabon. Sepse edhe variantet e ëmbëlsuara me një ëmbëlsues mbartin rreziqe të konsiderueshme.


Shtim në peshë pas vetëm 2 javësh


Një studim tjetër, i cili u shfaq në Mars 2021, përfshiu 17 vullnetarë, burra të rinj që ishin aktivë në sport. Gjysma piu një pije pa karbohidrate / sheqer për 15 ditë, gjysma tjetër piu të njëjtën pije me 300 g sheqer në ditë. Pastaj kishte një pushim 7 ditor para se të ndërronim grupet. Ata burra që më parë pinin pa sheqer tani pinë pije të ëmbël dhe anasjelltas.


Pa dyshim, një sasi sheqeri prej 300 g në ditë tingëllon ekstreme dhe korrespondon me rreth 3 litra kola në ditë ose ndonjë pije tjetër limonadë që përmban mesatarisht 100 g sheqer për litër. Sidoqoftë, nëse jeni mësuar me pije freskuese (sepse këto pije pothuajse çojnë në një lloj varësie) dhe nuk pini asgjë tjetër, shpejt arrini në 2 litra dhe pastaj ndoshta hani ëmbëlsira ose ushqime të ëmbëlsuara me sheqer (ketchup, reçel, etj.) .). Në këtë aspekt, 300 g sheqer nuk është asgjë e pamundur.


Pas vetëm 15 ditësh me pijen e pasur me sheqer, burrat kishin fituar mesatarisht 1.3 kg peshë, BMI u rrit me 0.5, perimetri i belit u rrit me 1.5 cm dhe kolesteroli (vlera VLDL) u rrit nga 19.54 në 25.52 mg / dl (vlerat deri në 30 konsiderohen akoma të mira), trigliceridet e tyre u rritën nga pak nën 79 në 115 mg / dl dhe presioni i gjakut gjithashtu u rrit.


Fitnesi zvogëlohet


Në të njëjtën kohë, performanca e tyre atletike ra: VO₂max, marrja maksimale e oksigjenit ose gjendja kardio-frymëmarrjes, ra nga rreth 48 në 41. Kjo vlerë përshkruan gjendjen e një personi, d.m.th. aftësinë për të transportuar oksigjen nga ajri në muskuj. Sa më e lartë të jetë vlera, aq më produktiv është personi. Shkalla maksimale e zemrës gjithashtu u ul - nga 186 në 179. Koha e ushtrimeve gjithashtu u ul, ndërsa lodhja e ushtrimeve u rrit.


Vlen të përmendet se këto reagime të matshme kanë ndodhur tashmë pas 15 ditësh me pije të sheqerosura. Çfarë mund të ndodhë nëse dikush ka konsumuar pije të tilla për vite me rradhë, mund të imagjinohet gjallërisht në bazë të të dhënave të mësipërme. Kaloni në pije të shëndetshme në kohë të mirë! Këto jo vetëm që ju ndihmojnë të humbni peshë dhe të përmirësoni gjendjen tuaj, por gjithashtu kanë një efekt shumë të dobishëm në të gjitha parametrat e shëndetit tuaj. Recetat e rekomanduara të pijeve mund t’i gjeni përmes këtij linku!


 

Burimi i artikullit:

"Gesüsste Getränke schaden Ihrer Gesundheit" - Zentrum der Gesundheit

7 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page