top of page
  • Qendra e Shëndetit

Pilulat e gjumit dyfishojnë rrezikun e Alzheimerit

Aktualisiert: 13. Dez. 2021

Qetësuesit dhe pilulat e gjumit nga grupi i benzodiazepineve, të cilat gjithashtu janë të përshkruara për ankth, mund të përfshihen në rritjen e numrit të Alzheimerit. Sipas një studimi francez-amerikan, ilaçet rrisin rrezikun e demencës me 50 për qind. Sipas studiuesve, pilulat e gjumit as nuk duhet të merren për një kohë veçanërisht të gjatë. Edhe një konsum afatshkurtër është i mjaftueshëm për të rritur rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit.Gjithnjë e më shumë viktima të Alzheimerit

Ndoshta nuk ka sëmundje nga e cila ka më shumë frikë në pleqëri sesa sëmundja e Alzheimerit (ose forma të tjera të demencës). Numri i të prekurve po rritet dita ditës.


Rritja e rasteve të reja shpesh shpjegohet me faktin se njerëzit më në fund po plaken dhe plaken. Por pse disa sëmuren, por jo të tjerët?


Pilulat e gjumit mund të krijojnë varësi

Rezultatet e reja të hulumtimit tani tregojnë një lidhje midis të ashtuquajturave benzodiazepine dhe një rritje të rrezikut të sëmundjes Alzheimer.


Benzodiazepinat janë të përshkruara për ankth, por janë gjithashtu të njohura dhe shpesh përshkruhen qetësues dhe pilula gjumi. Potenciali i tyre i varësisë është i lartë, veçanërisht nëse ato përdoren për më shumë se tetë javë.


Benzodiazepinat ndonjëherë përdoren si ilaçe anti-epileptike, pasi ato mund të kenë një efekt të fortë relaksues në muskuj dhe për këtë arsye përdoren si ilaçe urgjente për epilepsinë.


Benzodiazepinat përfshijnë, për shembull, përbërësit aktivë në vijim: Alprazolam, Bromazepam, Clonazepam, Loprazolam, Triazelam etj. Emrat e njohur tregtarë në vendet gjermanofolëse janë, për shembull, Xanax, Xanor Librium, Lendormin, Tranxilium, Dormicum, Halcion , Demetrin dhe shumë të tjerë.


Pilulat e gjumit rrisin rrezikun e sëmundjes Alzheimer

Studimi i shkencëtarëve nga Universiteti i Harvardit në SHBA dhe Universiteti Francez i Bordos u botua në British Medical Journal (BMJ) në vjeshtën e vitit 2012 dhe përfshinte gjithsej 1063 burra dhe gra me moshë mesatare 78 vjeç. Asnjë nga pjesëmarrësit nuk vuante nga demenca në fillim të studimit.


Gjatë studimit pesëmbëdhjetëvjeçar, megjithatë, u zbulua se në grupin që kishte filluar të merrte benzodiazepine, u vu re një rritje prej 50 përqind në numrin e rasteve të reja të Alzheimerit dhe demencës. Rreziku i sëmundjes tek pjesëmarrësit që nuk morën kurrë benzodiazepinë, megjithatë, mbeti në nivelin e zakonshëm.


Edhe doza të vogla të pilulave të gjumit janë të mjaftueshme

A morën të prekurit doza shumë të larta të benzodiazepinave? Apo keni marrë ilaçe për një kohë të gjatë? Fatkeqësisht, jo


Edhe ata pacientë që kishin marrë pilulat e përmendura vetëm një herë në javë ose në një moment të caktuar kohor brenda viteve të fundit treguan një rrezik më të lartë të sëmundjes.


Tani, natyrisht, pjesëmarrësit e studimit ishin tashmë në një moshë më të madhe. Por si - pyesin studiuesit - a do të ndikojnë benzodiazepinat tek njerëzit e grupmoshave të tjera nëse marrin herë pas here pilula qetësuese ose nxitëse të gjumit në moshë të re?


A e rrisin ilaçet mundësinë e zhvillimit të demencës më vonë? Një pyetje të cilës askush nuk mund t'i përgjigjet për momentin.


Benzodiazepinat shkaktojnë ndryshime të thella në tru


Sidoqoftë, shumë studime të mëparshme kanë treguar tashmë se benzodiazepinat mund të çojnë në nauze, dhimbje koke dhe letargji, si dhe dëmtim të kujtesës dhe ndryshimeve të sjelljes.


Gjithashtu dihet nga studimet e mëtejshme se përdorimi i benzodiazepinave gjithashtu mund të dëmtojë aftësitë njohëse, të cilat në shumë raste vazhdojnë edhe pasi ilaçi të jetë ndërprerë.


Të gjitha këto efekte anësore sugjerojnë që benzodiazepinat duket se shkaktojnë ndryshime të thella në tru.


Sidoqoftë, kreu i studimit, Dr. Kurth i Shkollës së Shëndetit Publik të Universitetit të Harvardit për ta zbutur çështjen pak. Ai vuri në dukje se studimi i mësipërm "nuk paraqet domosdoshmërisht një tablo të plotë, kështu që nuk ka nevojë për panik".


Megjithatë, ai u tha mediave:


Ekziston mundësia që këto ilaçe të jenë shumë të dëmshme. Nëse është e vërtetë që pilulat e përmendura shkaktojnë demencë, do të ishte një katastrofë.


Studime të tjera konfirmojnë rrezikun e Alzheimerit nga pilulat e gjumit

Fatkeqësisht, megjithatë, studimi Harvard-Bordo nuk ishte i pari dhe i vetmi që tregoi lidhjen benzodiazepine-Alzheimer. Në vitin 2011, studiuesit në Universitetin Cardiff zbuluan se britanikët midis moshës 45 dhe 85 vjeç që kishin marrë benzodiazepinë të paktën një herë brenda dy dekadave kishin një rrezik 60 përqind më të lartë të zhvillimit të demencës në pleqëri. Këtu kemi ndarë se si mund të zvogëloni rrezikun e sëmundjes Alzheimer.


Shkencëtarët paralajmërojnë kundër benzodiazepineve në pilula gjumi

Shkencëtarët rreth Dr. Duke pasur parasysh shtrirjen e recetave aktuale të benzodiazepinës, Kurth paralajmëroi kundër përdorimit të nxituar të këtyre ilaçeve me efekte anësore.


Sidoqoftë, nuk do të ishte për t'u habitur nëse këto paralajmërime do të binin në vesh të shurdhër. Në fund të fundit, benzodiazepinat janë bestsellerët e vërtetë për kompanitë farmaceutike dhe ato reklamohen vazhdimisht me fusha të reja aplikimi. Ata aktualisht po trajtohen si pilula gjumi.


Benzodiazepinat gjenerojnë miliarda shitje për Big Pharma

Në Shtetet e Bashkuara, 33 përqind e të gjitha barnave të përshkruara janë benzodiazepina. Kjo do të thotë që grupi i ilaçeve benzodiazepine sjell miliarda dollarë për Big Pharma çdo vit.


Duke pasur parasysh këtë shumë, një rrezik më i lartë i Alzheimerit për të prekurit sigurisht që nuk do të ndryshojë praktikën aktuale të përshkrimit të recetave - nëse ju, pacienti, nuk jeni të informuar dhe insistoni në përgatitjet më të tolerueshme ose kërkoni alternativa pa ilaçe.

 

Burimet e artikullit:

  • Schlafmittel verdoppeln Alzheimer-Risiko - Zentrum der Gesundheit

  • Kurth T et al., "Benzodiazepine use and risk of dementia: prospective population based study" BMJ. 2012 Sep 27;345:e6231. (Gebrauch von Benzodiazepinen und Demenzrisiko: Eine prospektive bevölkerungsbezogene Studie)

  • Gallacher J et al., "Benzodiazepine use and risk of dementia: evidence from the Caerphilly Prospective Study (CaPS)" J Epidemiol Community Health. 2012 Oct;66(10):869-73. (Gebrauch von Benzodiazepinen und Demenzrisiko: Nachweis aus der Caerphilly Prospective Study)

  • Lagnaoui R et al., "Benzodiazepine use and risk of dementia: a nested case-control study" J Clin Epidemiol. 2002 Mar;55(3):314-8. (Gebrauch von Benzodiazepinen und Demenzrisiko: Eine umfassende Fallkontrollstudie)

5 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page