top of page
 • Qendra e Shëndetit

Prekja e akupresurës EFT: vetë-ndihmë me stresin, frikën dhe pikëllimin


Prekja e akupresurës është një masë vetë-ndihme për tejkalimin e frikës, stresit dhe vetëdyshimit. Gjatë përdorimit, përmirësohen jo vetëm gjendjet mendore stresuese, por edhe ankesat kronike fizike.Burimet e artikullit:


Trokitja: Udhëzues për të harruar shqetësimet dhe frikën

Ka shumë gjëra për t'u frikësuar ose për t'u shqetësuar: udhëtime të gjata me makinë, të folurit para shumë njerëzve, një intervistë, merimangat ulur në tavan, të qenit vetëm, sëmundje dashurie, sëmundje, probleme me paratë, një varësi etj. Pa marrë parasysh se çfarë ju shqetëson ose nga ajo që keni frikë, provoni të përdorni akupresurën. Nuk kushton as para dhe as shumë kohë dhe është e lehtë për t'u mësuar. Në fund të këtij artikulli ne përshkruam udhëzimet për ta bërë këtë.


Shpikësi i akupresurës EFT

Akupresura me goditje u zhvillua nga amerikani Gary Craig në fillim të viteve 1990. Craig punoi si trajner personal, ndër të tjera. me metodën e Roger Callahan, e ashtuquajtura Thought Field Therapy (terapi e fushës së mendimit) për të përballuar frikën. Termi terapi e fushës së mendimit lindi sepse, sipas teorisë së Callahan, mendimet janë të lidhura me fushat energjike në trup. Nëse tani është e mundur të zgjidhet kjo lidhje me ndihmën e teknikave të caktuara, problemi fillestar gjithashtu zgjidhet ose frika është zhdukur.


Craig më vonë zhvilloi më tej terapinë e fushës së mendimit, shkurtoi procesin e saj dhe integroi elementë të metodave të tjera nga psikologjia energjike. Ai e quajti teknikën e zhvilluar rishtazi EFT për Teknikat e Lirisë Emocionale - një teknikë për lirinë emocionale: përgjimi.


Për EFT, gjithçka që ju nevojitet janë duart tuaja

Gjithçka që ju nevojitet për EFT janë duart tuaja. Prekja me majat e gishtave të gishtit tregues dhe të mesit stimulon pika të caktuara meridiane, të ngjashme me akupresurën, dhe kështu - pa marrë parasysh se ku jeni - të lehtësojë stresin, frikën ose zemërimin. EFT mund të përdoret gjithashtu për punën e pikëllimit ose kur dikush vuan nga vetë-dyshimi ose ndjenja e fajit. Edhe plagët nga abuzimi i fëmijërisë mund të shërohen, duke çliruar prangat e padukshme dhe duke lejuar një jetë me liri emocionale.


Qëllimi: të zvogëloni frikën dhe ndjenjat e fajit

Qëllimi i akupresurës është të mos lejojmë që stresi të afrohet kaq shumë, të shpërndajë ndjenjat e fajit, të heqë dorë nga frika dhe thjesht të jetë në gjendje të bëjë një jetë më të relaksuar dhe më të lumtur. Kjo funksionon si më poshtë: Trokitja ndërpret lidhjen midis jetës aktuale dhe emocioneve negative, të cilat vijnë nga përvojat e mëparshme, por janë ende të ankoruara në kujtesë dhe ndikojnë negativisht në mënyrë të përsëritur këtu dhe tani.


Nëse kujtesa projekton emocione negative nga e kaluara në përvojat aktuale, ato përjetohen gjithashtu si negative, të frikshme dhe stresuese. Nuk ka pse të jenë përvoja identike. Kushtet e ngjashme të kornizës janë të mjaftueshme për të përjetuar përsëri frikë dhe stres të papritur:


Kur e kaluara është gjithmonë e pranishme

Supozoni se dikujt iu zu pritë gjatë rrugës për në shtëpi shumë vite më parë. Paniku i përjetuar gjatë këtij sulmi mund të ndodhë tashmë këtu dhe tani nëse, për shembull, aroma të ngjashme me ato që mbizotëronin gjatë sulmit ose nëse dëgjohen zhurma të ngjashme siç u dëgjuan diku në distancë ose nëse mbizotërojnë kushte të ngjashme Dritash etj.


Të gjitha këto detaje janë ruajtur në memorie dhe merren menjëherë kur është e nevojshme. Nënndërgjegjja lidh shpejt të kaluarën me situatën aktuale. Në këtë mënyrë mund të zhvillohen fobi dhe frikë, por edhe varësi, depresion dhe madje edhe simptoma fizike si dhimbje kronike. EFT tani supozohet të zgjidhë këtë lidhje midis kujtimeve dhe të tashmes - thjesht duke prekur pika të caktuara meridiane.


Shpesh një mendim mjafton - dhe dikush është i trishtuar ose i frikësuar

Shpesh, megjithatë, njeriu nuk e di as shkasin origjinal. Pra, nuk jeni sulmuar, kurrë nuk jeni kafshuar nga një qen, kurrë nuk jeni mbyllur në bodrum brenda natës, kurrë nuk jeni abuzuar, kurrë viktimë e një aksidenti, kurrë nuk keni dështuar në një dalje publike, kurrë nuk jeni ngecur në ashensor etj. - dhe megjithatë ju jeni frikë nga errësira, para dhomave të mbyllura, përpara të qenit vetëm ose përpara udhëtimeve të gjata me makinë, paniku kur shfaqet një qen, frika në skenë kur supozohet të mbani një fjalim etj. Shqetësimi për stresin, frikën apo edhe dhimbje.


Harmonizoni rrjedhën e energjisë dhe shpërndani emocionet negative

Pra, nëse ju kujtohet diçka negative, qoftë përmes mendimeve, aromave, zhurmave apo çfarëdo qoftë, atëherë ndodh një emocion negativ. Sipas Callahan, ajo duhet të sillet në atë mënyrë që të ketë një hap tjetër midis kujtesës dhe emocionit, përkatësisht ndërprerjen e rrjedhës së energjisë nëpër meridianët. Kjo nga ana tjetër do të thotë: Nëse arrini të harmonizoni sërish rrjedhën e energjisë, emocionet negative nuk do të ndodhin më. Dhe është pikërisht ky harmonizim i fluksit të energjisë që mund të arrihet me EFT, p.sh. B. me problemet e mëposhtme:


 • Fobitë dhe frika

 • Situata stresuese

 • Bllokime, modele sjelljeje, besime

 • Problemet e varësisë

 • problemet e marrëdhënieve

 • Sëmundje dashurie

 • Sëmundjet

 • etj.


EFT - Udhëzimet

Së pari, do të njiheni me 14 pikat meridiane që preken me gishtin tregues dhe të mesëm gjatë EFT-së. Ka shumë udhëzues të disponueshëm për akupresurën me prekje. Të gjithë ndryshojnë pak. Në disa udhëzime, pikat lihen jashtë ose shtohen pika të tjera, p.sh. B. pika e kokës, e cila është pikërisht lart në mes të kokës. Pavarësisht se cilin udhëzues zgjidhni, është padyshim e rëndësishme që të trokasni fare - nëse një pikë pak a shumë nuk është vendimtare:


 • Pika e karficës e quajtur edhe pika "e lënduar": tregoni pikën ku do të lidhni një karficë zbukurimi. Pika është gjerësia e një dore nën klavikulën dhe ndihet më e butë se rrethina

 • Pika e vetullës: tregoni në urën e hundës, në fundin e brendshëm të vetullës

 • Pika e syrit: pika në anën e jashtme të syrit

 • Pika zigomatike: pika poshtë syrit

 • Pika e hundës: pika midis hundës dhe buzës së sipërme

 • Pika e mjekrës: pika midis buzës së poshtme dhe mjekrës

 • Pika e klavikulës: pika poshtë klavikulës

 • Pika nën krah: pika pak poshtë sqetullës

 • Pika e gishtit: tregoni në brendësi të palosjes së thoit

 • Pika e gishtit tregues: tregoni në palosjen e thonjve të gishtit tregues

 • Pika e gishtit të mesëm: tregoni në palosjen e thonjve të gishtit të mesëm

 • Pika e gishtit të vogël: tregoni në palosjen e thonjve të gishtit të vogël

 • Pika e skajit të dorës (e quajtur edhe pika e karatesë): Pika në skajin e dorës në vijën e sipërme të pëllëmbës (është treguar në foton tonë të kopertinës)

 • Pika e serisë, e quajtur edhe pika e gamës: pika në anën e pasme të dorës midis gishtit të unazës dhe gishtit të vogël

Tani kaloni të gjitha pikat me radhë disa herë në mënyrë që të njiheni me pikat dhe të bëni një sasi të caktuar praktikë në sekuencë. Prekni secilën pikë 3 deri në 7 herë. Nuk ka rëndësi nëse trokitni me dorën tuaj të djathtë apo të majtë dhe nëse prekni pikat në anën e djathtë apo të majtë të trupit tuaj. Zgjidhni anën që ndihet më mirë për ju.


Nëse nuk jeni të sigurt nëse i keni gjetur saktësisht pikat, atëherë jini të sigurt: Edhe nëse nuk e goditni vendin dhe nuk trokisni pranë tij, sinjali do të arrijë në vendin e duhur. Prandaj është e mjaftueshme që edhe përafërsisht të goditeni zonën e duhur. Në internet ka ilustrime të shumta që tregojnë se ku ndodhen pikat.


Zgjidhni subjektin

Tani zgjidhni një temë që ju shqetëson.


 • Mund të jetë diçka që e keni përjetuar në të kaluarën dhe që ende ju shqetëson.

 • Ky mund të jetë një emocion negativ që po ju shqetëson tani.

 • Ky mund të jetë një mendim i caktuar që do t'ju rrëzojë dhe do t'ju sëmurë nëse vetëm ju vjen në mendje.

 • Kjo mund të jetë diçka me të cilën mund të përballeni në të ardhmen dhe nga e cila keni frikë.


Shkruani temën ose problemin tuaj me një fjali, p.sh. B. Kam frikë nga prezantimi (stomatologu, fluturimi, etj.), e urrej shefin tim (ose këdo tjetër), nuk mund të jetoj pa xy (nëse jam i sëmurë nga dashuria), nuk mund të parkoj, unë Unë jam i zemëruar me ..., kam frikë të humbas durimin me fëmijët e mi, dhimbja e kokës po më çmend, etj.


Situatat mund të formulohen edhe në mënyrë shumë specifike, p.sh. B. jo “nëna ime më godiste gjithmonë”, por “nëna ime më goditi kur isha 9 vjeç dhe u ktheva në shtëpi pis”.


Gjithashtu, mos thoni "Unë thjesht nuk mund të bëj asgjë", por "Unë jam ende i papunë", "Unë nuk mund ta strukturoj ditën time", "Unë nuk mund të mbaj rend", "Unë mundem" t'i afrohesh xy me fal "etj.


Vlerësoni emocionet

Tani vlerësojeni emocionin përkatës në një shkallë midis 0 dhe 10. 10 është vlera për një emocion që ju emocionon tmerrësisht, që ju paralizon plotësisht. 0 do të thotë që emocioni nuk është më aty. Me këtë vlerësim ju mund të vëzhgoni sukseset e akupresurës së përgjimit përsëri dhe përsëri. Kur vlera ka rënë në 0, prekja në këtë temë përfundon, sepse nuk ndjeni më emocione negative kur mendoni për problemin e mëparshëm.


Kjo ndonjëherë funksionon, por jo gjithmonë në ditën e parë. Megjithatë, prekja ndihmon për të dobësuar emocionet që lidhen me problemin në mënyrë progresive me kalimin e kohës. Prandaj, nëse keni frikë për gjërat që keni ende përpara, filloni në kohën e duhur dhe jo në mbrëmjen para prezantimit ose intervistës.


Fjalia fillestare

Tani thoni fjalinë fillestare, e quajtur gjithashtu deklarata hapëse ose harmonizimi:


 • Unë e pranoj plotësisht dhe plotësisht veten, edhe nëse… (fusni temën tuaj këtu).


Alternativat janë:


 • Jam mirë ashtu siç jam, edhe nëse...

 • Unë e dua veten dhe e pranoj plotësisht veten, edhe nëse ...


Shembuj:


 • E pranoj plotësisht veten, edhe nëse kjo dhimbje koke po më çmend.

 • Unë e pranoj plotësisht veten, edhe nëse kam frikë nga prezantimi.

 • Unë e pranoj plotësisht veten, edhe kur jam i zemëruar me xy.

 • Unë e pranoj plotësisht dhe plotësisht veten, edhe nëse mendoj se nuk mund të jetoj pa xy.


Meqenëse ndonjëherë kërkon kohë derisa një emocion të shkëputet nga mendimi përkatës dhe të rikthehet rrjedha e energjisë, mund të shtoni "ende" në fjalinë e harmonizimit ndërsa trokitni, kështu si kjo:


 • Unë e pranoj plotësisht veten, edhe nëse jam ende i zemëruar me xy.


Fjalia fillestare e zgjedhur tani shqiptohet tre herë radhazi ndërsa troket në pikën e karatesë. Shpejtësia e prekjes varet nga ju. Ju trokitni me shpejtësinë që ndjen mirë.


Udhëzime të tjera rekomandojnë masazhimin e pikës së karficës kur flisni fjalinë fillestare tre herë (d.m.th., mos trokitni, por masazhoni me gishtin tregues dhe të mesit). Provoni atë që ju përshtatet më mirë. Pika e karficës është shpesh shumë emocionale dhe ndihet mirë ta masazhosh.


Trokitja - raundi i parë

Për vetë trokitjen ju nevojitet një e ashtuquajtur fjali përkujtuese. Është versioni i shkurtuar i fjalisë fillestare ose zakonisht është fjalia me të cilën keni formuluar fillimisht temën tuaj. Kështu që:


 • Unë e urrej shefin tim.

 • Kam frikë nga kufijtë në aeroplan.

 • Unë nuk mund të jetoj pa xy.


Në rastin e sëmundjeve, gjithmonë mund të thoni "kjo dhimbje koke", "kjo dhimbje shpine" ose diçka të ngjashme.


Tani ju trokitni çdo pikë 3 deri në 7 herë dhe thoni fjalinë përkujtuese. Sapo pozicioni i pikave është natyra e dytë për ju, një cikël trokitjeje zgjat vetëm 2 deri në 3 minuta. Nëse ndjeni nevojën të prekni një pikë më gjatë në mes, bëjeni këtë.


Seria e trajtimeve

Seria e trajtimit është pjesa e mesme e akupresurës së përgjimit. Pas kalimit të parë, prekni pikën e serisë dhe vazhdoni si më poshtë:


 • Ngadalë lëvizni sytë nga dyshemeja në tavan dhe më pas përsëri në dysheme. Koka qëndron drejt!

 • Lëvizni sytë nga e majta në të djathtë dhe më pas përsëri majtas. Edhe këtu koka mbetet e palëvizshme.

 • Lëvizni sytë në një rreth në drejtim të akrepave të orës, pastaj në të kundërt.

 • Tani përgjoni disa shufra nga një këngë e thjeshtë që ju vjen në mendje.

 • Pastaj numëroni nga dhjetë në pesë.

 • Mblidhni përsëri masat e zgjedhura.

 • Merrni frymë thellë brenda dhe jashtë.


Në mes, përsëritni frazën tuaj rikujtuese në mënyrë që të mos bredhni në mendime dhe të qëndroni të fokusuar në problemin në fjalë. Lëvizjet e syve - sipas Silvia Hartmann në librin e saj "Liria Emocionale" - shoqërohen me funksione të ndryshme të trurit. Ndryshimi mes gumëzhitjes, numërimit dhe përsëri gumëzhitjes shkakton gjithashtu një ndryshim të shpejtë nga njëra gjysmë e trurit në tjetrën.


Lëvizjet e syve, gumëzhima dhe numërimi në këtë mënyrë sigurojnë që sistemi nervor të jetë zgjuar. Kjo është e vetmja mënyrë që trokitja mund të arrijë në destinacionin e saj dhe kjo është e vetmja mënyrë për të bërë të mundur ndryshimet në sistem në radhë të parë. Megjithatë, seria e trajtimeve nuk është gjithmonë e nevojshme. Përdoruesit me përvojë të EFT shpesh nuk kanë më nevojë për to. Fillimisht, megjithatë, ajo duhet të përfshihet në proces.


Trokitja - raundi i dytë

Tani përsëritni gjithçka siç bëtë në trokitje e parë. Pastaj merrni frymë thellë.


Rivlerësoni emocionet

Nëse tani po mendoni intensivisht për situatën e përzgjedhur ose problemin e zgjedhur, si do ta vlerësonit atë pas raundit të parë të plotë të përgjimit? A është përmirësuar diçka? Nëse nuk mund të caktoni ende një 0, prekni përsëri skajin e dorës ose pikën e karatesë dhe thoni siç përshkruhet më sipër nën "Fjalia fillestare":


 • Unë e pranoj plotësisht veten, edhe nëse ende ...


Më pas prekni përsëri të gjitha pikat, përqendrohuni plotësisht në ndjenjat tuaja, emocionet e shfaqura dhe thoni me zë të lartë në secilën pikë: "Ende i zemëruar" ose "ende i frikësuar" ose "ende me dhimbje" etj. Përsëriteni këtë hap për aq kohë sa emocioni të jetë në 0 ose të paktën aq të ulët sa që problemi të jetë shumë më pak stresues për ju.


Si funksionon EFT në nivelin e trurit

Ekziston një zonë e vogël në tru që quhet amigdala. Aty situatat vlerësohen emocionalisht, pozitivisht ose negativisht dhe ruhen në përputhje me rrethanat. Nëse ndodh diçka që të kujton këtë situatë, amigdala dërgon një sinjal alarmi në hipotalamus, një zonë tjetër në tru. Hipotalamusi tani shkakton reagimet përkatëse vegjetative: ndjenja paniku dhe frike, djersitje, dridhje, dhimbje barku ose thjesht "thjesht" një ndjenjë e pakëndshme dhe e stresuar e përhershme në plexusin diellor që nuk mund të pushojë më.


Nëse tani stimuloni pikat meridiane në EFT, në të njëjtën kohë flisni me zë të lartë atë që ju streson dhe nëse jeni të vetëdijshëm për emocionin, atëherë mesazhi nga amigdala nuk arrin më plotësisht në hipotalamus dhe nuk mund të çojë në të njohurit. simptomat. Nga ana tjetër, hipotalamusi i dërgon mesazhin amigdalës se "thirrja e urgjencës" nuk bëri asgjë dhe megjithatë gjithçka është në rregull. Problemi është zgjidhur. Kujtimi i situatave stresuese sigurisht që ruhet, por nuk mund të shkaktojë më asnjë simptomë stresi.


Studime shkencore mbi efektet e akupresurës

Megjithëse EFT fillimisht u hodh poshtë si ezoterike dhe joefektive, akupresura me trokitje e lehtë pranohet si një metodë efektive trajtimi në disa vende - megjithëse sigurisht që ka ende skeptikë.


Për shembull, në një artikull të dhjetorit 2012, Shoqata Psikologjike Amerikane njohu efektivitetin e EFT si një trajtim për ankthin dhe madje e rekomandoi atë për përdorim në çrregullimin e stresit post-traumatik. Më poshtë po paraqesim një përzgjedhje të studimeve shkencore mbi efektet e akupresurës.


Ankthi përmirësohet

Një studim i vitit 2017 me 63 adoleshentë midis 10 dhe 18 vjeç është i disponueshëm. Ata të gjithë vuajtën nga lloje të ndryshme ankthi.Pas vetëm tre seancash, EFT tregoi një përmirësim të ndjeshëm në ankth. Efekti ishte i krahasueshëm me atë të marrë pas tre seancave të terapisë konjitive të sjelljes. Terapia konjitive e sjelljes konsiderohet zyrtarisht metoda më e mirë aktualisht e disponueshme për trajtimin e ankthit.


Një vit më parë, një studim me pothuajse 60 të rritur ishte kryer në Australi. Pjesëmarrësit kishin depresion dhe/ose ankth të përsëritur. Ata u ndanë në dy grupe. Njëri mori seanca EFT, tjetri mori terapi standarde të sjelljes njohëse. Pas tetë javësh u konstatua se kjo e fundit raportoi një përmirësim të dukshëm, por kjo nuk zgjati shumë. Grupi EFT, nga ana tjetër, fillimisht pësoi vetëm një përmirësim të lehtë. Megjithatë, në javët dhe muajt pas terapisë, ankthi dhe depresioni papritmas u ulën vazhdimisht.


Më pak dhimbje kronike

Meqenëse dhimbja kronike është më e lehtë për t'u duruar nëse ankthi shoqërues dhe ankesat e tjera psikologjike trajtohen në mënyrë terapeutike, një studim kanadez hetoi efektet e goditjes në pacientët me dhimbje (fibromialgji) që vuajtën nga depresioni dhe ankthi në të njëjtin vit. Në kombinim me metodën EDMR, EFT ishte në gjendje të lehtësonte ndjeshëm problemet mendore pas gjashtë javësh (me një seancë në javë).


Nivelet e hormoneve të stresit bien

Edhe pas një seance të vetme EFT, prekja ka një efekt shumë pozitiv në mirëqenien tuaj fizike. Efekti relaksues u tregua në një studim të vitit 2012 bazuar në nivelin e hormonit të stresit. Në grupin EFT, kjo kishte rënë mesatarisht me rreth 24 përqind 30 minuta pas një seance EFT. Në grupin e krahasimit, i cili kishte marrë një seancë konvencionale të psikoterapisë, niveli i kortizolit ishte vetëm rreth 14 për qind më i ulët.


Psoriaza lehtësohet

Meqenëse ekziston një lidhje e provuar midis stresit dhe psoriasis, është e arsyeshme që ulja e stresit përmirëson gjithashtu cilësinë e jetës për pacientët me psoriasis. Në një seminar gjashtë-orësh (2011, Energy Psychological Journal), 12 pacientë u trajnuan në akupresurën e dëgjimit dhe u udhëzuan ta përdorin atë çdo ditë. Ashpërsia e simptomave të saj të psoriazës u ul menjëherë pas seminarit. Tre muaj më vonë, pati përmirësime të mëtejshme që ishin të qëndrueshme. Si ankesat psikologjike ashtu edhe ato fizike u lehtësuan dukshëm.


Dëshira për ushqim ulet

Pacientët obezë shpesh vuajnë nga dëshirat për ushqim. Marrja e lidhur me ushqimin shtesë përkeqëson obezitetin. Në një studim australian nga viti 2016, akupresura me goditje u përdor në 83 të rritur që ishin mbipeshë të rëndë ose që ishin tashmë obezë. Pas 8 javësh EFT, pjesëmarrësit ishin shumë më të aftë t'i rezistonin dëshirës për të ngrënë kur nuk ishin të uritur.


Rritet cilësia e jetës për veteranët e luftës

Në shkurt 2015, u publikua një studim i 28 veteranëve të luftës, mushkëritë e të cilëve ishin lënduar nga gazi mustardë në luftën Iran-Irak në vitet 1980. Ata u ankuan për probleme me frymëmarrjen, mungesë imuniteti dhe infeksione të përsëritura, si dhe probleme psikologjike si depresioni dhe ankthi. Subjektet morën tetë trajtime EFT, secili një herë në javë. Shëndeti mendor u stabilizua, cilësia e jetës u përmirësua ndjeshëm dhe simptomat fizike gjithashtu mund të zbuten (çrregullime të gjumit, ankth, probleme me frymëmarrjen). Përveç kësaj, disa vlera të gjakut janë përmirësuar, të cilat tani tregojnë një sistem imunitar më të fortë.


Përgjimi i akupresurës dhe metodave të tjera kundër ankthit dhe stresit

Një avantazh i madh i akupresurës është se ju mund t'i bëni të gjitha vetë, në mënyrë që të punoni në "vendet e ndërtimit" dhe të zgjidhni përgjithmonë frikën ose gjendjet stresuese. Zakonisht për këtë nuk kërkohet një terapist. Megjithatë, është më mirë të mos merreni vetëm me traumat e rënda, por vetëm në prani të një terapisti ose psikoterapisti EFT. Mund të dalin në sipërfaqe emocione të forta që nuk mund t'i përballoni lehtë vetë.


Rrjedhat e shërimit dhe vepra nga Byron Katie

Një metodë tjetër për zgjidhjen e problemeve emocionale stresuese është Vepra e Byron Katie. Mund të përdoren edhe rrymat shëruese. Ashtu si EFT, është një proces energjik për zgjidhjen e bllokimeve.


Masat për sulmet e panikut

Nëse vuani veçanërisht nga sulmet e panikut të përsëritura, këtu do të gjeni shumë masa që mund t'i zbatoni edhe vetë pa terapist dhe që ju ndihmojnë të parandaloni sulmet e panikut ose t'i lehtësoni ato, nëse njëra ka filluar tashmë: Si të keni panik sulmi mund të ndalet

 

Burimet e artikullit:

 • Klopfakupressur EFT: Selbsthilfe bei Stress (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • Hartmann S, Emotionale Freiheit, VAK, ISBN 3-935767-07-2

 • Official EFT, www.eft-info.com und www.emofree.com

 • Freund A, Blockaden lösen durch sanftes Klopfen, Magazin Natur & Heilen, Ausgabe Juni 2017, Seiten 23ff

 • Offizielle EFT-Quellen

 • Feinstein, David, Acupoint stimulation in treating psychological disorders: Evidence of efficacy, Review of General Psychology, Vol. 16(4), Dezember 2012

 • Gaesser AH et al., A Randomized Controlled Comparison of Emotional Freedom Technique and Cognitive-Behavioral Therapy to Reduce Adolescent Anxiety: A Pilot Study., Journal of Alternative and Complementary Medicine, Februar 2017

 • Chatwin H et al., The Effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy and Emotional Freedom Techniques in Reducing Depression and Anxiety Among Adults: A Pilot Study., Integrative Medicine (Encinitas Calif.), April 2016

 • Church D. et al., The effect of emotional freedom techniques on stress biochemistry: a randomized controlled trial, Journal of Nervous and Mental Disease, Oktober 2012

 • Benor D. et al., A Randomized, Controlled Trial of Wholistic Hybrid Derived From Eye Movement Desensitization and Reprocessing and Emotional Freedom Technique (WHEE) for Self-Treatment of Pain, Depression, and Anxiety in Chronic Pain Patients., Journal of Evidence Based Complementary Alternative Medicine, Jul 2016

 • Babamahmoodi A. et al., Emotional Freedom Technique (EFT) Effects on Psychoimmunological Factors of Chemically Pulmonary Injured Veterans, Iranian Journal of Allergy, Asthma, and Immunology, Februar 2015

 • Stapleton, P. et al., Food for thought: A randomised controlled trial of emotional freedom techniques and cognitive behavioural therapy in the treatment of food cravings, Applied Psychology: Health and Well-Being, Mai 2016

 • Hodge PM et al., Psychological and Physiological Symptoms of Psoriasis After Group EFT (Emotional Freedom Techniques) Treatment: A Pilot Study, Energy Psychological Journal, 2011

31 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page