top of page
  • Qendra e Shëndetit

Probiotikët detoksifikojnë metalet e rënda


Probiotikët mund të përdoren për të detoksifikuar metalet e rënda. Një lloj i caktuar i baktereve të acidit laktik tregoi efekte detoksifikuese në një studim kanadez mbi gratë shtatzëna dhe fëmijët.


Metalet e rënda të dëmshme për shëndetin

Metalet e rënda mund të hyjnë në trup përmes mjedisit ose dietës dhe depozitohen atje. Kjo mund të ndodhë në vendin e punës, për shembull, kur keni të bëni me metale të rënda.


Perimet e kultivuara në mënyrë konvencionale mund të vijnë nga toka e kontaminuar me metale të rënda dhe mbushjet dentare të bëra nga amalgama lëshojnë merkur në trup.


Helmimi nga metalet e rënda mund të zbulohet vetëm në rastet akute me një analizë gjaku. Nëse metali i rëndë ka qenë në trup për një kohë të gjatë, ai nuk mund të përcaktohet më me metodat e zakonshme.


Metalet e rënda kanë lëvizur prej kohësh nga gjaku në inde (organet, truri, indi lidhor) dhe si pasojë mund të çojnë në dëmtime serioze afatgjatë.


Këtu përfshihen sëmundjet e zemrës, problemet e tiroides, por edhe depresioni, çrregullimet e përqendrimit dhe simptoma të tjera shumë jospecifike, të cilat zakonisht pothuajse asnjëherë nuk lidhen me ekspozimin ndaj metaleve të rënda.


Bakteret e acidit laktik lidhin metalet e rënda

Një zonë që është veçanërisht e ndotur me metale të rënda është rreth liqenit Victoria në Afrikë.


Si rezultat, atje u krye edhe një studim mbi opsionet e detoksifikimit me ndihmën e baktereve të acidit laktik. Ekipi hulumtues në Qendrën Kanadeze për Mikrobiomën e Njeriut dhe Probiotikët e udhëhequr nga Dr. Gregor Reid përdori pikat e shpërndarjes së ushqimit në Tanzani për t'u dhënë grave shtatzëna dhe fëmijëve shtesa ushqimore me një bakter të veçantë të acidit laktik (Lactobacillus rhamnosus).


Shkencëtarët kanadezë tashmë e dinin nga kërkimet në laborator se ky lloj bakterial probiotik mund të lidh në mënyrë të shkëlqyer metalet e rënda toksike. Nga kjo ata arritën në përfundimin se plotësimi dietik me L. rhamnosus mund të parandalonte përthithjen e metaleve të rënda nga dieta.


Probiotikët e metaleve të rënda

Dr. Reid dhe ekipi i tij analizuan ekspozimin ndaj metaleve të rënda të atyre grave dhe fëmijëve që morën suplementin ushqimor me L. rhamnosus dhe i krahasuan ato me vlerat e një grupi kontrolli që nuk mori suplement.


U tregua se bakteret e acidit laktik reduktuan në mënyrë drastike ngarkesën e metaleve të rënda të pjesëmarrësve në studim.


Liqeni Victoria dhe rrethinat e tij janë shumë të kontaminuara me pesticide dhe metale të rënda, duke përfshirë arsenikun dhe merkurin. Plotësimi ushqimor me bakteret e acidit laktik ishte jetik këtu - edhe për fëmijët e palindur. Helmimi nga metalet e rënda mund të çojë në defekte dramatike të lindjes.


Këto efekte pozitive u konstatuan edhe tek nxënësit e shkollës pjesëmarrëse.


Ndotja me metale të rënda në gjerësitë tona gjeografike nuk është aq ekstreme sa në Liqenin Viktoria, por këtu fshihen edhe metalet e rënda nga burimet e përmendura më lart. Mbushjet dentare që përmbajnë metale të rënda (amalgamë) janë veçanërisht problematike këtu.


Dhe kështu edhe në këtë vend, shumë njerëz kërkojnë masa kuptimplota dhe në të njëjtën kohë të lehta për t'u përdorur për detoksifikimin.


Probiotikët duhet të jenë një komponent i rëndësishëm i çdo programi për heqjen e metaleve të rënda më së voni pas këtij studimi.


Përveç kësaj, marrja e probiotikëve të mjaftueshëm ka aq shumë efekte pozitive saqë nuk është vetëm ndotja e dyshuar e metaleve të rënda që duhet të çojë në kërkimin e një probiotiku me cilësi të lartë.


Lexoni më shumë për të gjitha përfitimet shëndetësore të probiotikëve këtu: Probiotikët për shëndetin


Por kujdes! Jo çdo ushqim apo suplement dietik i etiketuar si probiotik rekomandohet vërtet.


Probiotikët në kos?

Një gamë e gjerë e të ashtuquajturave jogurte "probiotike" "mund të gjenden në raftet frigoriferike të supermarketeve.


Është e diskutueshme nëse këto me të vërtetë përmbajnë probiotikë të mjaftueshëm për të pasur një efekt të dobishëm në shëndet. Megjithatë, ato shpesh përmbajnë sheqer dhe aditivë të tjerë të dëmshëm. Intoleranca delikate e proteinave të qumështit është shumë më e përhapur dhe shpesh manifestohet në probleme kronike të frymëmarrjes, një ndjeshmëri në rritje ndaj infeksioneve, probleme të lëkurës (neurodermatit) apo edhe në dhimbje koke dhe, tek fëmijët, në otitis media të shpeshta dhe ftohje të vazhdueshme.


Probiotikë me cilësi më të mirë

Edhe pse Dr. Reid dhe kolegët përdorën një kos për të furnizuar pjesëmarrësit e studimit me L. rhamnosus. Megjithatë, fillimisht atyre iu desh ta shtonin artificialisht këtë lloj bakteri në kos.


Probiotikë të cilësisë së lartë (suplemente dietike) që përmbajnë L. rhamnosus në sasi përkatëse, si p.sh. B. Combi Flora SymBio (probiotik me kapsulë) ose Hulup (probiotik i lëngshëm).

 

Burimet e artikullit:

  • Probiotika helfen bei einer Schwermetallbelastung (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

  • Dr. Gregor Reid et al., Randomized Open-Label Pilot Study of the Influence of Probiotics and the Gut Microbiome on Toxic Metal Levels in Tanzanian Pregnant Women and School Children, mBio, Oktober 2014, (Randomisierte offene Studie zum Einfluss von Probiotika und dem Darmmikrobiom auf den Spiegel giftiger Schwermetalle bei tansanischen Schwangeren und Schulkindern)

  • Qixiao Zhai, Fengwei Tian, Jianxin Zhao, Hao Zhang, Arjan Narbad and Wei Chen. Oral administration of probiotics inhibits heavy metal cadmium absorption by protecting intestinal barrier. Applied and Environmental Microbiology, 2016, (Orale Einnahme von Probiotika hemmt die Resorption des Schwermetalls Cadmium durch Schutz der Darmbarriere)

Tags:

11 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comentários


bottom of page